Ingrijirea buricului nou-nascutului dupa ce cade: ghid complet pentru incepatori

7 Ianuarie 2021

de Irina Olteanu

Esti viitoare mamica sau abia ai nascut si nu stii cum trebuie sa procedezi cu buricul bebelusului? Vei afla in continuare toate informatiile pe care trebuie sa le cunosti despre ingrijire buric nou-nascuti dupa ce cade.

Buricul la nou-nascut

Bebelusii se nasc cu un cordon ombilical care le asigura legatura cu placenta. Prin intermediul acestuia copilul nu doar primeste oxigen si nutrienti de-a lungul sarcinii, ci si elimina diverse reziduuri acumulate in organism, cum este dioxidul de carbon.
Dupa nastere, copilul poate respira, manca si scapa singur de aceste reziduuri, astfel ca medicul va taia cordonul ombilical la 2-2,5 cm de abdomenul copilului si va lasa doar cativa centimetri din acesta. Odata indepartat cordonul ombilical in urma sa ramane bontul sau buricul. Este esential sa stii totul despre o ingrijire buric nou-nascuti dupa ce cade.

In astfel de cazuri, toaleta ombilicala se face de cateva ori pe zi. Se aplica pudra antiseptica pentru a se grabi cicatrizarea locala.

buric-bebelus-si-scutec-pentru-ingrijire-buric-nou-nascuti-dupa-ce- cade

Caderea buricului la nou-nascuti

In mod normal, buricul se usuca intre una si trei saptamani. Discuta cu medicul tau daca acesta nu cade in termen de trei saptamani, deoarece acest lucru poate indica alte probleme. Intre timp, acorda atentie oricarui semn care poate semnala o infectie: puroi, sangerare, umflaturi sau decolorare. In astfel de cazuri, adreseaza-te imediat medicului! Cand buricul se vindeca in totalitate, acesta va cadea cu usurinta. Odata cazut bontul, in zona de unde s-a desprins ramane o mica plaga ca se vindeca in cateva zile.

Nu incerca sa elimini crusta! Chiar daca ti se pare ca aceasta se poate indeparta cu usurinta este posibil sa creezi alte complicatii! Indicat este sa lasi vindecarea sa decurga natural.
Unii parinti privesc cu nostalgie momentul caderii buricului, ca semn al pierderii legaturii dintre mama si fat.

Îngrijirea buricului la bebeluși înainte de cădere

Trebuie să acorzi o atenție sporită îngrijirii buricului, tocmai pentru a-l ține pe bebe departe de infecții și iritații locale. Dacă ești pentru prima dată în postura de mamă, atunci poate nu cunoști în totalitate ce înseamnă îngrijirea buricului. În primul rând, în maxim 3 săptămâni de la naștere, buricul bebelușului va deveni negricios, dur și se va desprinde spontan. Pentru a evita orice fel de problemă, mămicile trebuie să aibă grijă să respecte cei doi pași esențiali de mai jos.

Toaleta

Primul pas este toaleta. În primul rând, legat de ce înseamnă îngrijirea buricului trebuie să știi faptul că toaleta ombilicală se face de minim 2 ori pe zi. Este esențial să menții zona curată. De aceea, curăță ușor zona cu tampoane sterile îmbibate în alcool sanitar și pudre antiseptice. Nu apăsa buricul, pentru că riști să pornești o hemoragie. Dacă în zona buricului ajung materii fecale, îndepărtează-le imediat cu apă călduță și săpun.

Tot din categoria despre ce înseamnă îngrijirea buricului intră și modul cum se face băița copilului. Astfel, se va face baie parțială, folosind o cantitate mică de apă și având grijă ca după spălare să usuci complet zona, prin tamponare cu prosoape moi din bumbac.

Apoi, trebuie să lași buricul să se usuce. În acest scop, ține-l cât mai mult expus la aer. Nu este indicat să adaugi plasturi, mai ales dacă aceștia nu sunt speciali pentru pielea sensibilă a copiilor. Totodată, nu elimina crusta, deși ți se poate părea că se va desprinde cu ușurință. Lasă lucrurile să decurgă natural, iar buricul să se desprindă singur. Dacă îndepărtezi crusta prea repede, există riscul să curgă sânge, iar dacă acest lucru se întâmplă trebuie să mergi cu cel mic urgent la pediatru.

Nu în ultimul rând, tot despre subiectul legat despre ce înseamnă îngrijirea buricului, trebuie să acorzi atenție și modului cum îi pui scutecul bebelușului tău. Scutecul nu trebuie să vină în contact cu buricul, astfel că îl poți tăia sau îndoi puțin pe margini. De asemenea, scutecul trebuie schimbat imediat ce se murdărește, tocmai pentru ca umezeala să nu ajungă în zona buricului.

Ce haine îi dăm nou-născutului, ca să nu îl deranjeze în zona buricului

Pe lângă ce înseamnă îngrijirea buricului din punct de vedere al igienei, la fel de importantă este vestimentația celui mic. Ideale sunt hainele lejere, din bumbac, care lasă pielea să respire și nu favorizează frecarea în zona buricului. În ajutorul tău sunt body-urile pentru copii cu orificiu în zona buricului sau hăinuțele stil kimono care permit circulația aerului. Evită pantalonii strâmți sau hainele groase specifice sezonului rece.

Cum îngrijim buricul la nou născuți înainte de cădere: video

Imaginile te vor ajuta să înțelegi pe deplin ce înseamnă îngrijirea buricului. Mai ales dacă ești la primul copilul, cu atât mai mult trebuie să știi ce înseamnă îngrijirea buricului. În acest scop, iată mai jos un video în care ți se explică pas cu pas ce înseamnă îngrijirea buricului la bebeluși.

Ingrijirea buricului la nou-nascuti dupa ce cade

Cea mai buna metoda prin care poti avea grija de buricul nou-nascutului este sa ii acorzi o atentie sporita. Pentru a face acest lucru, nu este necesar sa il speli in mod frecvent, cat sa pastrezi zona curata. Iata cateva metode pentru ingrijirea buricului nou-nascuti dupa ce cade:

  • Pentru toaleta locala se recomanda comprese sterile, imbibate in alcool sanitar si pudre antiseptice, de cel putin doua ori/zi
  • Spala-te in prealabil pe maini si apoi ocupa-te de toaleta ombilicala pe masa de infasat
  • Pentru a pastra zona uscata, ai grija sa pozitionezi scutecul sub buric. Este important ca urina sa nu ajunga in zona respectiva pentru a nu pune sanatatea copilului tau in pericol
  • Chiar daca baia nou-nascutului nu este contraindicata, iti recomandam sa folosesti o cantitate mai mica de apa, avand grija ca dupa baie sa tamponezi cu prosoape moi din bumbac pana la uscarea completa a zonei
  • Ai grija la hainele pe care le vei folosi pentru micutul tau in aceasta perioada! Se recomanda ca ele sa fie cat mai lejere, astfel incat sa nu favorizeze frecarea de zona buricului. O solutie la care poti apela cu incredere este sa recurgi la body-uri dotate cu un orificiu special pentru buric. Imbraca-ti bebelusul in haine de tip kimono, care permit aerului sa circule!

De ce curge sange din buric la bebelusi

Ingrijirea buricului la nou-nascuti dupa ce cade este semn clar ca zona va incepe sa se vindece. Nu te alarma daca observi sange uscat sau chiar o crusta langa cordonul ombilical. Acest lucru este normal, insa exista si anumite cazuri in care pot aparea infectii si este obligatoriu sa consulti medicul. Iti recomandam sa faci acest lucru, in special daca buricul continua sa sangereze mai bine de cateva picaturi, evitand contactul direct cu scutecele!
Alte simptome asociate sangerarii pot fi:

  • pielea rosie din jurul buricului, cu diferenta de temperatura intre buric si zona din jurul sau
  • miros neplacut
  • dureri la atingerea buricului bebelusului

Buricul bebelusului miroase urat

Este normal ca buricul nou-nascutului sa aiba un miros specific, aceasta fiind o parte fireasca a procesului de vindecare. Alarmant este cand mirosul neplacut este insotit de alte simptone. Daca atunci cand ingrijesti buricul nou-nascutului dupa ce cade observi puroi galbui la micutul tau si zona degaja in continuare un miros neplacut, nu mai sta pe ganduri si adreseaza-te pediatrului tau! Mirosul urat poate fi asociat infectiilor, cu atat mai mult cu cat zona prezinta roseata si mici edeme.
Cel mai adesea, insa, mirosul puternic provine de la fistule sau chisturi. Acestea se formeaza din cauza unei dezvoltari incomplete a canalelor urinare si biliare, dar de regula se inchid de la sine la varste fragede.

Buricul rosu la bebelusi

Daca tesutul de la nivelul buricului are o culoare intensa, rosu-deschis, aceasta ar putea indica o afectiunea congenitala mai rara, a carei denumire medicala este polip ombilical. Polipii sunt de cele mai multe ori resturi
de tesut intestinal, tract urinar sau de alta natura. Pentru a preveni infectiile si complicatiile grave acestia se indeparteaza de cele mai multe ori prin interventie chirurgicala.

Omfalita la bebelusi

Omfalita poate aparea in primele zile de la nastere si in cazuri foarte rare, dupa perioada neonatala. Conform cercetarilor, prematuritatea si greutatea mica de la nastere sunt factori de risc pentru dezvoltarea acestui tip de infectie, dat fiind faptul că sistemul imunitar este slabit. Una dintre cele mai importante cauze ramane, insa, expunerea la bacterii de tipul streptococilor si stafilococilor din timpul nasterii, cand se taie cordonul ombilical.

Cateodata, omfalita poate fi determinata si de infectii urinare sau vaginale ale mamei din timpul sarcinii. Lipsa unei igiene corespunzatoare poate duce la dezvoltarea infectiei, ce se manifesta prin: roseata, caldura, durere, puroi sau sangerare, miros neplacut, puternica sau febra. In astfel de cazuri, iti recomandam un consult chirurgical de urgenta! Solutia poate fi un tratament local, dar si administrarea de antibiotice pe cale orale.

Granulom ombilical

Granulomul ombilical se intalneste destul de frecvent la nou-nascuti. Acesta seamana cu un nodul mic, de culoare roz, neacoperit de piele si apare din cauza cicatrizarii deficitare in urma caderii buricului. Sunt cazuri in care
poate disparea de la sine, intr-o saptamana sau doua, insa poate persista si pana la cateva luni. In astfel de cazuri necesita tratament cu nitrat de argint. Pentru administrarea tratamentului, adreseaza-te personalului
medical avizat. Daca in urma mai multor sedinte de nitrare granulomul nu se micsoreaza, se poate lua in calcul o interventie chirurgicala; retine insa ca este o situatie destul de rara.

Caderea buricului – forum

Pe forumurile de specialitate mamicile isi impartasesc experientele legate de o ingrijire la buric la nou-nascuti dupa ce cade:, care variaza intre 6 zile si 3 saptamani. “Sashei i-a cazut cordonul ombilical in maternitate, asa ca am avut noroc. Dar, la plecarea acasa, asistentele mi-au dat o solutie si un fel de pudra si mi-au spus sa ii curat interiorul buricului pana la varsta de 1 luna, zilnic dupa baita.”, spune una dintre mame. Cat despre caderea buricului, cele mai
norocoase sustin ca “Buricul cade singur, eu nu am facut nimic, doar am tamponat cu spirt sanitar de cate ori o schimbam, iar dupa ce a picat am pudrat-o cu Baneocin, am avut mare grija la baita, sa nu o ud si cam atat.”
Sunt si mamici care, in schimb, spun ca au accelerat caderea sa prin aplicarea de alcool. Alti bebelusi au scapat de cordonul ombilical inca din maternitate: “Alex a pierdut cordonul ombilical la externare, asa ca dupa
trei zile i-am facut baita.
” O procedura mai putin obisnuita este donarea cordonului ombilical: “eu am avut posibilitatea de a dona cordonul ombilical pentru celulele mama care se folosesc in tratarea leucemiei.”, zice
o mamica, cu speranta ca a putut salva o viata. Un obicei destul de des intalnit este pastrarea unei bucati din cordonul ombilical in albumele de familie, alaturi de poze ale primului an de viata, bratara din maternitate sau o suvita de par a bebelusului. “L-am pastrat intr-o carte de amintiri”, isi aminteste una dintre mamicile de pe forum.

Bontul ombilical poate reprezenta o poarta de intrare a microbilor in organismul bebelusului. De aceea, este foarte important sa stii totul despre o ingrijire la buric nou-nascuti dupa ce cade. Din fericire, insa, exista sanse destul de mici ca lucrurile sa nu decurga normal cu buricul nou-nascutului tau. Atata vreme cat il pastrezi curat, natura isi va urma cursul firesc!

Surse: www.bebebliss.ro, https://doc.ro, www.arcadiamedical.ro, www.sursadesanatate.ro, https://mamisicopilul.ro, www.healthline.com,
https://ro-mamma.com, https://olnafu.ru

Menu

Gestionarea modulelor cookie pe site-ul Naste Natural Informatii Suplimentare

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close