Leacuri din bătrâni pentru tuse: o alternativă sănătoasă sau nu în sarcină?

29 Decembrie 2021

de Mirela Floricescu

Tusea joacă un rol important în eliminarea infecțiilor din organism, dar cea persistentă este supărătoare. Tratamentul tusei se bazează, în mare parte, pe dizolvarea mucusului și favorizarea expectorației. Iată mai jos o listă cu leacuri din bătrâni pentru tuse eficiente care te vor ajuta să scapi rapid de această problemă enervantă.

Leacuri din bătrâni pentru tuse

Tusea joacă un rol esențial în eliminarea infecțiilor din organism, dar cea persistentă este deranjantă. Tratamentul tusei este administrat în funcție de cauza care a dus la declanșarea acesteia. Printre cauzele principale care duc la apariția tusei se numără alergiile, infecțiile sau refluxul gastroesofagian. Un lucru important de ținut minte este faptul că trebuie să alegi remediile din surse sigure, tocmai pentru a nu folosi produse ce au o calitate proastă. De asemenea, unele ingrediente folosite în remediile naturiste pot interfera cu medicamentele alopate, ceea ce poate duce la efecte secundare nedorite.

De aceea, înainte de a încerca orice leacuri din bătrâni pentru tuse este recomandat să discuți cu medicul tău despre acest lucru. Tot la medic trebuie neapărat să ajungi dacă tusea persistă mai multe săptămâni la rând. Află mai jos ce leacuri din bătrâni pentru tuse sunt cele mai eficiente.

Sirop de ceapă

Siropul de ceapă este cel mai cunoscut remediu natural pentru tuse. Poate nu te încântă gustul siropului de ceapă, dar el are un rol benefic în calmarea tusei, ameliorează durerile în gât, facilitează expectorația și întărește sistemul imunitar. Siropul de ceapă oferă organismului și fierul de care are nevoie pentru a funcționa normal. Fierul în sarcină este esențial pentru producerea hemoglobinei, proteina din compoziția globulelor roșii care transportă oxigenul către celule.

borcan-deschis-plin-cu-ceapă-tocată-și-miere-și-alte-cepe-tăiate-lângă-borcan-pentru-leacuri-din-bătrâni-pentru-tuse

Rețeta de sirop de ceapă este simplă, astfel că îl poți face acasă fără probleme. În primul rând, trebuie să tai ceapa în cuburi mici și apoi să o pui într-un borcan. Acoperă ceapa tăiată cu miere sau zahăr și pune borcanul într-un loc cald pentru 24 de ore. Siropul se administrează zilnic, adică 1 linguriță de 3 – 5 ori pe zi.

Ghimbir

Deși ghimbirul este de foarte mult timp pe lista cu leacuri din bătrâni pentru tuse, părerile despre acest produs sunt împărțite. Într-un studiu din anul 2013, specialiștii menționează faptul că acest ghimbir are în compoziție niște compuși antiinflamatori care relaxează membranele din căile respiratorii, ceea ce ajută la ameliorarea tusei persistente. Cercetătorii au mai precizat, însă, că studiul a fost realizat în mare parte pe animale, astfel că sunt necesare mai multe date științifice pentru a spune cu certitudine că acest ghimbir ajută într-adevăr la vindecarea tusei.

Pe de altă parte, există și multe contraindicații în ceea ce privește ghimbirul. La persoanele cu hipertensiune arterială acesta poate să accelereze viteza sângelui, iar la cei cu probleme gastrointestinale consumul excesiv de ghimbir provoacă arsuri stomacale, diaree sau crampe.

La femeile aflate înainte de menstruație, ghimbirul provoacă dureri în zona intimă și scurgeri menstruale suplimentare, iar la diabeticilor le crește insulina și le scade glicemia în urma consumului excesiv de ghimbir.

Gravidelor le este recomandat ceaiul de ghimbir în sarcină, dar nu în exces, deoarece se poate ajunge la efecte negative precum naștere prematură, alergii, hemoragie sau avort spontan.

Astfel, pentru a evita toate aceste neplăceri este recomandat să discuți cu un medic înainte de a introduce ghimbirul în dieta ta, fie chiar și pentru tratarea unor episoade de tuse. Dacă ai primit acordul medicului și poți bea ceai de ghimbir, află că acesta se pregătește rapid. Trebuie doar să tai 3 – 4 feliuțe de ghimbir, să le pui într-o cană, iar peste ele să torni apă fierbinte. Ceaiul de lasă la infuzat pentru 10 – 15 minute, iar pentru a schimba puțin gustul înțepător al ghimbirului poți adăuga lămâie și 2 – 3 lingurițe cu miere, care la rândul lor sunt eficiente în calmarea tusei.

Sfeclă roșie

Sfecla este bogată în antioxidanți, minerale, betaină, dar și în vitaminele A, B, C, E și K. Betaina din sfecla roșie are proprietăți bacteriostatice și antiinflamatoare. Astfel, siropul din sfeclă roșie are proprietăți antivirale și antibacteriene, deoarece ameliorează simptomele tusei, combate infecțiile tractului respirator, reduce durerile în gât și calmează răgușeala.

Pregătirea propriu-zisă a siropului din sfeclă roșie este foarte simplă. Tot ce trebuie să faci este să scobești sfecla în mijloc, iar în gaura formată să pui miere sau zahăr. Apoi, lasă sfecla 24 de ore într-un loc călduros. Sunt de ajuns 1 – 2 lingurițe cu sirop pe zi pentru a profita la maxim de beneficiile sfeclei roșii.

Miere

Un studiu publicat în anul 2007 confirmă faptul că mierea are un rol benefic în calmarea tusei. Cercetătorii spun faptul că mierea a fost cel mai eficient tratament în calmarea tusei, urmată fiind apoi de dextrometorfan, un antitusiv vândut în farmacii sub formă de sirop, capsule sau spray. Astfel, mierea conține flavanoizi, antioxidanți, vitamine, minerale, enzime, acizi organici și uleiuri esențiale care ajută la buna funcționare a sistemului imunitar.

femeie-care-ia-cu-lingurița-miere-din-borcan-ca-leacuri-din-bătrâni-pentru-tuse

Mierea consumată înainte de culcare oprește tusea productivă și te ajută să ai un somn profund. În timpul zilei, mierea favorizează expectorația și calmează iritația gâtului. În timpul episoadelor de tuse trebuie să bei 2 – 3 căni cu ceai zilnic, în care să adaugi 1 – 2 lingurițe cu miere. Mare atenție, însă, mierea este interzisă la copiii cu vârsta sub 1 an, deoarece poate să provoace botulism.

Cimbru

Ceaiul de cimbru te poate scăpa de tusea sâcâitoare rămasă după o răceală pe care ce tocmai ai avut-o. Cimbrul are proprietăți antivirale, antifungice și antiinflamatorii, motiv pentru care se găsește foarte des în siropurile pentru tuse. Ceaiul de cimbru este eficient în tusea productivă, deoarece descompune mucusul și favorizează expectorația. De asemenea, ceaiul de cimbru îndulcit cu miere calmează iritația gâtului provocată de tuse.

Cimbrul proaspăt se menține bine în frigider și este ușor de uscat. Ceaiul de cimbru se prepară foarte ușor. Trebuie să pui o lingură din planta uscată în 1,5 l de apă clocotită. Lasă băutura la infuzat pentru 15 – 20 de minute. Important de menționat este faptul că 1 cană cu ceai de cimbru este suficientă pe zi.

Excesul de cimbru poate duce la apariția unei reacții alergice în corp, astfel că nu exagera cu ceaiul din această plantă. De asemenea, nu consuma ceai de cimbru dacă ai alergie țelină, busuioc, rozmarin, oregano sau isop. Pe timpul sarcinii, ceaiul de cimbru este interzis, deoarece poate provoca sângerări, contracții și chiar avort spontan.

Apă și sare

Gargara cu apă și sare este eficientă în vindecarea iritației gâtului rămasă după episoadele de tuse persistentă. Gargara cu apă și sare este un remediu folosit din cele mai vechi timpuri, datorită proprietăților sale astringente, antibacteriene și dezinfectante. Gargara cu apă și sare restabilește pH-ul normal în cavitatea bucală.

Cu toate că există șanse mari să primești de la medic un tratament cu antibiotice pentru afecțiunile gâtului și tuse, poți încerca și gargara cu apă și sare care te va ajuta în procesul de vindecare. În ceea ce privește strict tusea, gargara cu apă și sare dizolvă excesul de mucus din țesuturile inflamate de la nivelul gâtului. Gargara se prepară punând un sfert sau o jumătate de linguriță cu sare în 250 de ml de apă caldă. Clătirea trebuie repetată de 3 – 4 ori pe zi.

Mentă

Menta are în compoziție substanța numită L-menthol, care are puterea de a reduce inflamațiile de la nivelul tractului respirator. Menta este eficientă mai ales în lupta cu tusea productivă, deoarece dizolvă mucusul și ameliorează în acest fel dificultățile respiratorii. De asemenea, ceaiul de mentă combate infecțiile sau inflamațiile care ar putea provoca tusea.

Dacă nu îți place gustul de mentă, poți adăuga un baton de scorțioșoară în ceai. Pentru a profita la maxim de beneficiile mentei trebuie să bei 1 – 2 căni cu ceai de mentă pe zi. Ceaiul de mentă este recomandat în sarcină și pentru că relaxează mușchii stomacului și ajută la calmarea tulburărilor digestive.

Lămâie

Lămâiul este un arbore care rămâne mereu verde, fiind cultivat în China de peste 3.000 de ani. Datorită proprietăților sale terapeutice, lămâia este un aliment folosit pentru tratarea tusei și ameliorarea simptomelor răcelii.

cană-cu-ceai-de-ghimbir-cu-lămâie-și-alte-bucăți-de-lămâie-și-ghimbir-pe-lângă-cană

Lămâia este bogată în vitamina C, astfel că susține funcționarea normală a sistemului imunitar. Pe lângă acestea, lămâia are proprietăți antivirale, antibacteriene, antiinflamatoare și astringente, astfel că ajută la repararea și prevenirea deteriorării celulelor. Lămâia dizolvă mucusul, ajutând în acest fel expectorația. Totodată, este un balsam pentru gâtul iritat și un calmant eficient dacă este consumată înainte de culcare. De cele mai multe ori, lămâia este amestecată cu mierea, împreună fiind un remediu puternic împotriva răcelii. Lâmâia se poate consuma în ceaiuri, cu apă plată sau în alte diverse băuturi. Lămâia nu trebuie consumată în exces dacă ai probleme digestive precum gastrită sau ulcer, deoarece acizii din aceasta irită mucoasa stomacală.

Tusea poate fi ameliorată cu ajutorul acestor leacuri din bătrâni pentru tuse de mai sus. Remediile naturiste și-au dovedit în repetate rânduri eficiența în lupta cu virusurile, astfel că natura reprezintă tratamentul de care avem nevoie fiecare dintre noi. Însă, înainte de a apela la unele leacuri din bătrâni pentru tuse, discută cu medicul dacă starea ta de sănătate îți permite să le consumi. Pe lângă numeroasele beneficii pentru sănătate, remediile naturiste pot avea și mai multe contraindicații.

Surse: medicalnewstoday.com, healthline.com, ncbi.nlm.nih.gov, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, sam-distribution.ro, doftoria.ro, csid.ro, dorcudor.ro, frunza-verde.ro, pandurul.ro, reginamaria.ro, adevarul.ro, dozadesanatate.ro, springfarma.com

Menu

Gestionarea modulelor cookie pe site-ul Naste Natural Informatii Suplimentare

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close