Microbiomul intestinal la bebelușii născuți prin cezariană

4 Aprilie 2023

de Andreea Pană

Bacteriile și virusurile pe care un bebeluș îi moștenește de la mama lui joacă un rol crucial în determinarea stării de sănătate a copilului mai târziu în viață. Se crede că structura bacteriilor intestinale la nou-născuți este un indicator puternic al sănătății viitoare. Află cum pot dezvolta bebelușii născuți prin cezariană un microbiom intestinal sănătos.

Ce este microbiomul uman?

Microbiomul uman înglobează totalitatea microbilor care trăiesc în sau pe corpul uman, fiind alcătuit din comunități de bacterii, virusuri și ciuperci (fungi), cu o complexitate mai mare decât genomul uman în sine. Ca o comparație, microbiomul are 3,3 milioane de gene unice (codând proteine), în timp ce întregul genom uman deține aproximativ 23.000 de gene.

Microbiomul uman afectează nutriția organismului, metabolismul și răspunsurile sale imunologice, deținând funcții extensive precum dezvoltarea imunității și apărarea organismului de agenții patogeni.

Microbiomul uman este, de asemenea, gazdă pentru producția de acizi grași cu lanț scurt (4-6 atomi de carbon), sinteza vitaminelor și depozitele de lipide, având o influență asupra comportamentului nostru. Acest lucru îl face un organ esențial în organism, fără de care omul nu ar putea funcționa cum trebuie. 

Microbiomul este dinamic (spre deosebire de genomul gazdă, care este relativ constant), modificându-se în dezvoltarea precoce, dar și în funcție de anumiți factori, precum cei de mediu – alimentația, utilizarea medicamentelor și, mai ales, în răspuns la boală. Compoziția microbiomului suferă cele mai dramatice modificări la nou-născuți și în copilăria timpurie.

Ce este microbiomul intestinal?

Microbiomul intestinal se referă în mod particular la microorganismele care trăiesc în intestine și include între 500-1000 de specii distincte care, în mod colectiv, oferă multiple beneficii gazdei. În timp ce unele microorganisme sunt dăunătoare, multe sunt benefice pentru sănătate și chiar necesare pentru corpul uman.

microbiomul intestinal
Ce este microbiomul intestinal

Deși în interiorul nostru trăiesc multe tipuri diferite de microbi, cele mai studiate sunt bacteriile. De fapt, în corpul uman există mai multe celule bacteriene decât celule umane. Avem aproximativ 40 de trilioane de celule bacteriene în corpul nostru și doar 30 de trilioane de celule umane. Asta înseamnă că suntem mai mult bacterii decât oameni.

Mai mult, există până la 1.000 de specii de bacterii în microbiomul intestinal uman, iar fiecare dintre ele joacă un rol diferit în organism. Cele mai multe sunt extrem de importante pentru sănătatea noastră, în timp ce altele pot provoca boli.

În total, acești microbi pot cântări până la 1-2 kg, ceea ce reprezintă aproximativ greutatea creierului uman. Împreună, ei funcționează ca un organ în plus în corpul nostru și joacă un rol imens în ceea ce privește starea de sănătate.

Cum ne afectează organismul microbiomul intestinal?

Evoluția omenirii a făcut ca noi să putem trăi sănătos cu acești microbi în intestine. În milioanele de ani care s-au scurs, microbii s-au adaptat și au „învățat“ să joace roluri foarte importante în corpul uman. De fapt, fără microbiomul intestinal, ar fi foarte dificil să supraviețuim.

Microbiomul intestinal începe să ne influențeze organismul chiar din momentul în care ne naștem. Suntem expuși pentru prima dată la microbi atunci când trecem prin canalul de naștere al mamei. Cu toate acestea, noi dovezi sugerează că bebelușii ar putea intra în contact cu unii microbi chiar în timp ce se află în interiorul uterului.

Așadar, transferul microbiomului se face la naștere, se definitivează în copilărie și este influențat de administrarea medicamentelor (antibiotice, în special). Dacă nu intervenim cu antibiotice, compoziția microbiomului poate rămâne la fel zeci de ani. Microbiomul fiecăruia dintre noi este influențat de factori genetici și externi, precum dieta și antibioticele. Modificarea microbiomului poate avea sau nu consecințe.

Pe măsură ce creștem, microbiomul intestinal începe să se diversifice, ceea ce înseamnă că începe să conțină mai multe tipuri diferite de specii microbiene. O diversitate mai mare a microbiomului este considerată bună pentru sănătatea noastră.

Citește și: Studiu: microbiomul digestiv al bebelușilor născuți acasă este diferit de al celor născuți în spital

Bacteriile intestinale ne pot influența greutatea?

După cum aminteam și mai sus, există mii de tipuri diferite de bacterii în intestinele noastre, dintre care majoritatea sunt benefice pentru sănătate. Cu toate acestea, existența unui număr prea mare de microbi dăunători poate duce la apariția bolilor.

Cum ne influenteaza microbiomul intestinal, de fapt

Atunci când se produce un dezechilibru microbiologic în intestin apare disbioza intestinală, care poate contribui la creșterea în greutate. De obicei, organismul reușește să corecteze acest dezechilibru de la sine, însă există și cazuri în care se impune intervenția unui medic specialist.

Deoarece bacteriile intestinale ne „căptușesc“ intestinele, acestea intră în contact cu alimentele pe care le consumăm. Acest lucru poate afecta substanțele nutritive pe care le absorbim și modul în care energia este stocată în corpul nostru.

Unele studii au arătat că, dacă bacteriile intestinale de la persoanele cu obezitate sunt introduse în șoareci, aceștia se îngrașă. Asta sugerează că bacteriile intestinale ne-ar putea afecta greutatea.

Microbiomul uman și inflamația

Există un consens asupra faptului că perturbarea microbiotei intestinale (disbioză intestinală) este influențată de genetica gazdei, de regimul alimentar, de antibiotice și de inflamație și este strâns legată de patogeneza bolilor inflamatorii, cum ar fi obezitatea și boala inflamatorie intestinală (BII).

microbiomul intestinal
Microbiomul intestinal si bolile asociate

Printre bolile asociate microbiomului uman se numără: boala inflamatorie intestinală, sindromul de intestin iritabil, boala celiacă, bolile metabolice și, nu în ultimul rând, alergiile.

BII este una dintre problemele frecvente la nivel gastrointestinal și este caracterizată prin inflamație și dezvoltarea ulterioară a leziunilor mucoasei. Ea include două forme majore, și anume: boala Crohn și colita ulceroasă – tulburări inflamatorii cronice cu recidive intestinală distincte.

Boala inflamatorie intestinală este cauzată în principal de perturbarea comunităților microbiene intestinale normale. Pierderea bacteriilor din specia Firmicutes și abundența unor Gammaproteobacterii afectează răspunsul imun al mucoasei la flora bacteriană normală, perturbând funcțiile de reglare ale limfocitelor T, care au un rol esențial în inducerea inflamației intestinale cronice care duce la dezvoltarea BII.

Această boală afectează sistemul digestiv și se caracterizează prin diaree cronică, scaune cu sânge, mucus și puroi, dureri abdominale, febră, pierderea apetitului și scădere în greutate. Boala inflamatorie intestinală apare, cel mai frecvent, între 15 și 30 de ani.

Microbiomul intestinal la bebeluși

Microbiomul intestinal se numără printre cele mai importante părți ale microbiomului la om. Acesta începe să evolueze în timpul vieții fetale. Cea mai importantă sursă de bacterii intestinale este microbiota intestinală a mamei, la care este expus nou-născutul.

Microbiomul intestinal la bebelusi

Aceste bacterii se răspândesc în tractul digestiv al copilului, în organele respiratorii, în tractul urogenital și în piele la naștere sau înainte de aceasta. De la începutul vieții și până la vârsta adultă, microbiomul joacă un rol crucial în sănătatea sugarului.

Microbiomul din primii ani de viață nu este doar un regulator-cheie al sănătății sugarului, ci este asociat și cu sănătatea acestuia pe termen lung. Sarcina și începutul vieții reprezintă perioada de aur pentru stabilirea microbiotei sugarului, care este afectată atât de factori genetici, cât și de factori de mediu.

După o săptămână de la naștere, bebelușii dezvoltă un microbiom intestinal care conține Actinobacteria, Proteobacteria, Bacteroidetes, în timp ce încrengătura de bacterii Firmicutes este prezentă, dar relativ redusă (ceea ce indică faptul că bebelușii sunt expuși la aceste bacterii înainte de naștere, mai degrabă decât după, dintr-o sursă precum placenta).

Mediul intrauterin era considerat anterior ca fiind unul steril. Însă, cercetările recente sugerează că aceiași microbi sunt prezenți în meconiul fetal (primul scaun al nou-născutului) și în lichidul amniotic, iar placenta conține, de asemenea, microbi. În acest caz, colonizarea microbiană ar avea loc cu mult înainte de naștere.

Microbii din placentă cuprind un spectru larg, inclusiv filamentele Firmicutes, Tenericutes, Proteobacteria, Bacteroidetes și Fusobacteria. Aceste bacterii se regăsesc și în gură.

Bebelușii născuți prin cezariană și microbiomul intestinal

Potrivit unui studiu recent, bebelușii născuți prin cezariană pot dezvolta un microbiom intestinal sănătos, deoarece primesc doar puțin mai puțini microbi esențiali de la mame. Altfel spus, microbii esențiali transferați de la mamă la copil sunt într-un număr mai mic în cazul bebelușilor născuți prin cezariană, dar acest decalaj poate fi recuperat prin alăptare.

Aceasta este concluzia unei noi cercetări publicate în revista Cell Host & Microbe. Studiul a inclus date de la 120 de mame olandeze și de la copii aflați în pântece. Experții afirmă că noile descoperiri ajută la clarificarea modului în care bebelușii, care sunt considerați sterili înainte de naștere, primesc microbii esențiali de la mame în timpul sarcinii și după.

„Transferul și dezvoltarea microbiomului sunt atât de importante, încât evoluția s-a asigurat că acești microbi sunt transmiși într-un fel sau altul de la mamă la copil“, a declarat Debby Bogaert, primul autor al studiului și medic-cercetător la Universitatea din Edinburgh, Scoția.

„Alăptarea la sân devine și mai importantă pentru copiii născuți prin cezariană, care nu primesc microbii intestinali și vaginali de la mama lor“, a completat ea. Autorii studiului spun că, deși microbiomul matern reprezintă aproape 60% din microbiomul total al sugarului, mai există încă 40% pe care experții trebuie să îi exploreze.

Vezi și: Cezariana la cerere poate să afecteze bebelușul?

Microbiomul intestinal, secretul sănătății?

O lucrare care oferă o nouă perspectivă pentru înțelegerea contribuției florei intestinale la menținerea echilibrului între sănătate și boală este „Microbiomul intestinal. Secretul sănătății“, o carte pe care o poți achiziționa de AICI.

„În această carte am explicat pe larg rolul microbiomului intestinal și felul în care dezechilibrul acestuia, disbioza, afectează condiţii patologice comune, precum obezitatea, sindromul metabolic, bolile autoimune sau cancerogeneza.

Capitolul dedicat special descrierii legăturii dintre flora intestinală și creier, denumită axa creier-intestin, contribuie la înţelegerea unor stări patologice, precum depresia sau bolile degenerative nervoase (Boala Parkinson şi Alzheimer).

Parcugerea paginilor acestei cărți vă va oferi, cu siguranţă, o nouă înţelegere asupra ecosistemului complex care există în interiorul ființei umane și totodată vă va oferi soluţiile unei noi paradigme pentru tratarea condiţiilor patologice ale pacienţiilor pe care îi vedem în fiecare zi în practica noastră medicală“, spune autorul lucrării, Adrian Cătinean.

Concluzii

Corpul nostru este plin de trilioane de bacterii, viruși și ciuperci. Acestea sunt cunoscute în mod colectiv sub numele de microbiom. Microbiomul intestinal poate fi definit ca majoritatea microbilor din intestine care trăiesc într-un „buzunar“ al intestinului gros, numit cecum.

În timp ce unele bacterii sunt asociate cu boli, altele sunt extrem de importante pentru sistemul nostru imunitar, inimă, greutate și multe alte aspecte legate de sănătate.

Microbiomul intestinal al unui sugar este influențat de mai mulți factori, printre care vârsta gestațională (la termen sau prematur), modalitatea de naștere (vaginală sau cezariană), tipul de alimentație (lapte matern sau formulă), starea nutrițională (subnutrit sau supraponderal), precum și de folosirea antibioticelor.

Surse:

Menu

Gestionarea modulelor cookie pe site-ul Naste Natural Informatii Suplimentare

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close