Prima saptamana de sarcina

19 Mai 2020

de Irina Olteanu

Prima saptamana de sarcina reprezinta inceputul unei calatorii de 9 luni, incarcata de simptome si emotii nebanuite. Afla ce simptome poti resimti, ce se intampla in corpul tau, precum si care sunt recomandarile de care este bine sa tii cont.

Desi poarta denumirea de prima saptamana de sarcina, nu esti inca tehnic insarcinata; prima saptamana de sarcina este incadrata in prima luna de sarcina. Multi medici calculeaza durata unei sarcini ca avand 40 saptamani incepand de la prima zi a ultimei perioade menstruale; ovulatia (si eventuala conceptie) apare la aproximativ 14 zile dupa menstruatie, presupunand ca ai un ciclu menstrual de 28 de zile. Simptomele fizice ale menstruatiei sunt mult mai usor de identificat atat pentru gravida, cat si pentru medic. Ziua exacta a ovulatiei pentru fi dificil de depistat, iar spermatozoizii partenerului pot ramane in corpul tau timp de mai multe zile inainte de a fertiliza ovulul; de asemenea, ovulul poate ramane viabil pana la 24 de ore ca spermatozoizi intarziati sa isi faca aparitia.

In acest moment nu exista un bebelus sau un embrion in corpul tau, ci doar un ovul si cativa spermatozoizi. In primele saptamani ale sarcinii, saptamana care urmeaza imediat dupa menstruatie, corpul tau se straduieste sa se pregateasca pentru ovulatie. Uterul a inceput pregatirea pentru a primi un ovul fertilizat, desi nu vei sti cu siguranta daca are loc fertilizarea acestuia decat luna viitoare. Prin urmare, daca ai facut un test de sarcina si este pozitiv, ai putea crede ca aceasta este prima ta saptamana de sarcina, insa in realitate ai ajuns deja la 4 saptamani gestationale; medicul tau iti va oferi o estimare mai precisa in cadrul primei consultatii prenatale.

Simptome instalare sarcină

In timpul primelor 3 saptamani de sarcina se poate sa nici nu banuiesti ca esti gravida si sa nu observi niciun fel de simptom. In mod normal, absenta menstruatiei este primul indiciu al unei sarcini, iar atunci cand lipseste menstruatia sau putin mai tarziu apar si alte indicii. Exista totusi femei care depisteaza schimbari subtile in corpul lor si identifica imediat semnele specifice unei sarcini.  Retien insa ca aceste simptome sunt de obicei datorate menstruatiei si nu a faptului ca esti insarcinata.

Printre primele simptome observate (pot dura 3-7 zile) se numara:

  • Sangerarea de implantare – o usoara sangerare care apare cand mici manunchiuri de celule (blastocist) se ataseaza de mucoasa uterina. Aceasta sangerare este normala, fiind uneori confundata cu menstruatia.
  • Sangerare vaginala – corpul tau distruge mucoasa uterina, care a fost pregatita pentru eventualitatea unei sarcini si se pregateste pentru a forma una noua
  • Durere in zona inferioara a spatelui si crampe – pentru a elimina mucoasa, uterul se contracta, cauzand dureri de spate si abdomen
  • Balonare – fluctuatiile hormonale pot sa conduca la balonare abdominala inainte si in timpul menstruatiei
  • Schimbari de dispozitie – tot ca urmare a unui nivel schimbator al hormonilor poate aparea irascibilitate si emotii incontrolabile
  • Dureri de cap – multe femei acuza migrene menstruale, care sunt asociate hormonilor.

Când apar primele semne de sarcină?

Primele semne de sarcină apar după implantarea ovulului. Drumul ovulului fertilizat către uter nu este unul scurt. În prima săptămână de sarcină sau în primele 8 – 10 zile după contactul sexual începe procesul de atașare de uter. Întreg procesul de implantare începe atunci când un spermatozoid ejaculat de către bărbat ajunge în uter, iar el penetrează ovulul și astfel se produce fecundația. Timp de 3 – 4 zile, ovulul se dezvoltă și devine embrion. Acel embrion deja format stă în uter pentru alte 2 – 3 zile, timp în care se pregătește de implantare. Atașarea de peretele uterin poate dura, la rândul său, între 2 – 3 zile. După ce fixarea ovulului s-a încheiat, femeia va resimți primele semne ale sarcinii.

O problemă care se poate declanșa în sarcina incipientă este incompatibilitatea de Rh. Dacă mama are Rh negativ, iar bebelușul Rh pozitiv atunci sistemul imunitar al mamei va recunoaște celulele Rh pozitiv ca fiind străine, de aceea se vor prduce anticorpi anti-Rh care să le distrugă. De obicei, în urma unor investigații în care se detectează incompatibilitatea de Rh se pune diagnosticul de anemie fetală. Factorul Rh se poate determina după prima săptămână de sarcină, adică la morfologia de trimestrul 1.

Grețuri în prima săptămână de sarcină

Greața este unul dintre cele mai comune simptome de sarcină. Unele gravide pot avea grețuri încă din prima săptămână de sarcină, iar altele chiar după 1 lună de la concepție. Deși această stare de rău mai poartă numele de „greață matinală”, ea poate să apară în orice moment al zilei. Motivul pentru care femeile gravide au grețuri încă din prima săptămână de sarcină nu se cunoaște cu exactitate. Medicii pun starea de rău pe sseama dereglărilor hormonale care au loc în corpul gravidei.

În general, grețurile nu reprezintă un pericol pentru mamă și copil. Însă, există cazuri în care grețurile sunt atât de severe încât mama nu se poate hrăni normal, iar fătul nu ia suficient în greutate. Grețurile sunt și pe lista cu simptome pentru sarcină extrauterină în prima lună, doar că atunci mama poate ajunge până la episoade de vomă. Dacă mama are stare de vomă constant, este necesar un tratament intravenos. După efectuarea tratamentului, la morfologia fetală de trimestrul 2 medicul va observa dacă fătul a luat în greutate suficient.

Ce se intampla in corpul tau?

Temperatura bazala scade pana la cel mai jos punct inainte e a ovula, iar apoi creste imediat cu jumatate de grad imediat ce apare ovulatia. Este de ajutor sa cumperi un termometru digital bazal si sa incepi sa o monitorizezi. In decursul urmatoarelor luni vei putea observa un tipar pentru a prezice mai bine momentul care are loc in fiecare luna. In cazul in care ti-ai monitorizat mucusul cervical in ultimele luni, ai observat ca isi modifica consistenta de la o saptamana la alta. In momentul de fata mucusul tau este gros, lipicios si cu consistenta cremoasa, dar pe masura ce te apropii de conceptie cantitatea sa va creste si va avea un aspect tulbure.

Alte semne ale sarcinii in prima luna pot include balonare, gaze, oboseala, sensibilitate la nivelul sanilor, indispozitie, urinare frecventa, greata. Si greturile matinale sunt simptome timpurii de sarcina, dar apare de obicei intre 4-9 saptamani gestationale.

Simți ceva în burtă când rămâi însărcinată?

Da, în momentul în care are loc o implantare a ovulului de peretele uterin vei simți niște crampe abdominale. Durerea abdominală este foarte asemănătoare celei pe care o simți în mod normal la menstruație. În prima săptămână de sarcină este posibil să persiste aceste crampe abdominale, deoarece nivelul de progesteron crește foarte mult. Progesteronul este un hormon produs de placentă care are rol în menținerea sarcinii. Așadar, în prima săptămână de sarcină te doare burta, iar unele femei experimentează și așa-numita sângerare de implantare.

Există confuzia între menstruație și sângerarea de implantare. În realitate, nu există menstruație normală în prima lună de sarcină, deoarce hormonul sarcinii sau HCG-ul împiedică declanșarea unui nou ciclu. Sângerarea de implantare apare adesea între 7 – 10 zile de la concepție. Însă, dacă ai dureri abdominale severe și sângerără în timpul sarcinii în prima lună abundente, trebuie să mergi de urgență la medic. Principalele cauze pentru aceste disconforturi sunt o sarcină ectopică, avort spontan, placenta abruption sau placenta praevia.

În urma unui control amănunțit și a unui set de analize de sânge, medicul determină dacă sarcina decurge normal sau nu. Dacă te afli în primele săptămâni de sarcină, nu se poate efectua încă o ecografie. Prima ecografie în sarcină sau morfologia de trimestrul 1 de sarcină se face între săptămânile 10 – 11. Astfel, prima săptămână de sarcină poate fi dificilă pentru viitoarele mămici din cauza durerilor abdominale, dar de-a lungul primului trimestru aceste disconforturi se vor diminua, odată cu echilibrarea nivelului de progesteron.

Ce simți când se fixează sarcina?

Crampele abdominale sunt un semn al faptului că ovulul fecundat a ajuns în uter și se va implanta de peretele uterin. Și unele scurgeri maronii în sarcină în trimestrul 1 sunt semnale că ovulul se fixează în uter. Aceste scurgeri sunt asemănătoare menstruației, dar culoarea lichidului este mai închisă, iar cantitatea eliminată este mai mare. Oboseala, amețeala și greața sunt simptome specifice sarcinii. Constipația și balonarea apar de îndată ce embrionul s-a atașat de uter, deoarece hormonii încetinesc mecanismele sistemului digestiv. Aceste schimbări bruște sunt puse pe seama progesteronului care face loc dezvoltării embrionului.

femeie-care-se-simte-rau-si-se-tine-de-burta-si-cu-o-mana-la-gura-pentru-prima-saptamana-de-sarcina

Prima săptămână de sarcină este caracterizată de stări severe de greață, posibil vomă, dar și dureri de cap și slăbiciune fizică.  În unele cazuri mai rare, apar durerile de spate și congestia nazală. Durerile de spate anunță faptul că uterul începe să-și modifice dimensiunea, iar congestia nazală reprezintă un efect al creșterii fluxului sanguin.

Constipația mai poate să apară și ca efect al anemiei prin deficit de acid folic. Femeile anemice experimentează episoade de cefalee, suflu greoi sau observă tegumentele gălbui încă din prima săpămână de sarcină. Acidul folic în timpul sarcinii este esențial pentru prevenirea defectelor de tub neural la bebeluș, adică un mic tub din care se dezvoltă creierul și coloana vertebrală la copii.

Poziția cervixului în prima săptămână de sarcină

Colul uterin sau cervixul reprezintă partea cea mai inferioară a uterului. Colul este un pasaj de 2,5 cm care leagă vaginul de uter. Colul îndeplinește mai multe funcții în organismul tău, anume lasă sângele din timpul menstruației să iasă, te protejează de bacterii, își produce propria lubrifiere, lasă sperma să intre în cazul unui contact sexual și își dezvoltă propriul dop de mucus dacă rămâi gravidă.

Verificarea poziției cervixului îi ajută pe medici să determine în care moment al sarcinii te afli, dar controlul în sine este destul de anevoios, deoarece colul este poziționat foarte adânc. De obicei, medicii folosesc un instrument special numit spec pentru a ajunge la colul uterin.

Poziția cervixului se modifică din mai multe motive. În primul rând, în timpul menstruației și ovulației colul este mai ridicat. Apoi, după ovulație și înaintea următoarei menstruații, cervixul coboară foarte jos în vagin. În schimb, dacă este vorba despre o sarcină, atunci colul rămâne ridicat în vagin, poziția fiind similară cu aceea din timpul menstruației. De asemenea, încă din prima săptămână de sarcină există schimbări și în textura colului datorită creșterii fluxului sanguin.

În timpul sarcinii colul devine foarte moale, iar într-o perioadă normală, colul este fin și ferm la atingere. Și culoarea cervixului se schimbă lunar în timpul sarcinii. Dacă la început colul are o culoare roz deschis, cu cât nașterea se apropie mai mult, el se va înroși mai tare. Schimbările la nivelul cervixului pot fi observate încă din prima săptămână de sarcină, dar recomandat este să mergi la un control și să nu încerci să-ți verifici tu colul acasă. Un specialist îți poate spune cu exactitate care sunt modificările observate la cervixul tău și dacă acestea indică o sarcină.

Cum sa te pregatesti de sarcina in prima saptamana

Chiar daca prima saptamana de sarcina pare devreme, este un moment potrivit pentru a renunta la obiceiuri nocive precum fumat si consum de alcool si te poti concentra pe mentinerea unei greutati corporale sanatoase. Fumatul creste riscul de sarcina ectopica, precum si de complicatii ale sarcinii, inclusiv implantare anormala, detasare prematura a placentei, ruptura prematura a membranelor, travaliu prematur. De asemenea, este bine sa reduci consumul de cofeina la echivalentul 1-2 cafele pe zi.

Este important să mergi la medic pentru primul consult prenatal. Vei afla informatii importante despre ce presupune sarcina. Cel mai probabil medicul nu iti va face o ecografie la acest moment. Insa daca incerci sa ramai insarcinata de ceva vreme si esti urmarita de un specialist in fertilitate, ecografia il poate ajuta sa depisteze fibroame uterine, numarul de foliculi din ovare si sa masoare grosimea mucoasei uterine. Daca observa probleme, iti poate recomanda un tratament care te va ajuta sa concepi mai usor.

In ceea ce priveste pregatirea pentru o sarcina sanatoasa, tot medicul iti poate prescrie un supliment prenatal, in special cu acid folic pentru a preveni riscul de defecte cardiace congenitale, diabetul gestationale si travaliul prematur (cantitatea recomandata in general este de 400 mcg pe zi). In cazul in care urmezi un tratament medical, intreaba medicul care este sigur si care poate sa dauneze bebelusului tau. Chiar daca este vorba despre un supliment pe baza de plante se poate dovedi nociv pentru tine sau bebelus, asa ca este mai bine sa ceri aprobarea medicului.

Nu in ultimul rand, incearca sa te relaxezi. Fie ca este vorba despre yoga, meditatie, citit, orice modalitate care simti ca te ajuta. Mai putin stres inseamna o sarcina si un bebelus mai sanatos.

Prima săptămână de sarcină este încărcată de emoții și necunoscut pentru viitoarea mămică. În prima săptămână de sarcină nu există încă un bebeluș dezvoltat, ci doar un embrion care se atașează de peretele uterin. Din cauza tulburărilor hormonale și a modificării uterului, apar primele semne ale sarcinii. Dacă prezinți simptome specifice sarcinii trebuie să mergi urgent la un control. Medicul va determina dacă este vorba despre o sarcină sau despre alte probleme de sănătate.

Surse:whattoexpect.com, thebump.com, pampers.com, nhs.uk, reginamaria.ro, nativia.ro, qbebe.ro, profecund.ro, medicalnewstoday.com, everyday.gr, be-healthy.ro

Menu

Gestionarea modulelor cookie pe site-ul Naste Natural Informatii Suplimentare

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close