Prof.Dr.Simona Vladareanu: Bebelusul este o persoana inca din viata intrauterina, adica are drepturi si trebuie sa i le respectam, inclusiv dreptul la sanatate

11 Februarie 2020

de Irina Olteanu

Perioada neonatala

Neonatologii va ofera primele sfaturi pertinente, despre cum se face alaptarea, despre cum se ingrijeste nou-nascutul si acasa va veti duce cu lectia invatata.  As preciza ca nu este nici necesar nici pe parcursul sarcinii, dar nici ulterior din a va face un obicei sa mergeti la cursuri pentru orice. Sunt lucruri firesti, care vin de la sine. Trebuie sa luati aceste schimbari din viata dumneavoastra ca pe ceva firesc, exista modificari ale organismului, dar si modificari ale psihicului pe care le sufera gravida, dar si dupa nastere, fiindca se dezvolta foarte mult instinctul matern. Toate sunt consecinta unor modificari hormonale, de cele mai multe ori benefice. Nu doar perioada maternitatii trebuie sa fie infloritoare, ci si a lactatiei, dar din pacate se intalnesc si situatii de depresie.

Ca sa intelegeti, perioada neonatala reprezinta primele 28 de zile de dupa nastere, din viata unui nou-nascut, in conditiile in care nasterea a avut loc la termen, adica la 40 de saptamani, pana la 42. Ce se inregistreaza sub 40 de saptamani este considerata nastere inainte de termen si perioada neonatala este mai lunga; daca se naste la 34 de saptamani adaugam cel putin 4 saptamani de monitorizare din partea neonatologului pana la termen si dupa termen inca 4 saptamani.

Baia nou-nascutului

O situatie pe care trebuie sa o realizati frecvent este baia nou-nascutului. Mamele vor sa stie care este temperatura, la cat potrivesc apa calda si rece, cu ce fel de apa. Apa de robinet este foarte buna, temperatura se verifica cu ajutorul cotului, daca este potrivita nu mai asteptati sa urmariti termometrul de baie. Baia se face in camera de baie si nu in cea de dormit, fiindca apare si intrebarea cu privire la temperatura necesara in camera. Aceasta trebuie sa se incadreze intre 24-26 de grade, putin mai crescuta decat in camera de somn, care este de 23 de grade. Baia se face din prima zi in care se ajunge acasa, nu se asteapta detasarea bontului ombilical, baia nu are o durata indelungata, copilul nu este murdar, de aceea este indicat sa dureze intre 5-10 minute. Nivelul apei se stabileste in asa fel incat sa nu acopere si capul copilului.

Produsul de spalare, sapun sau sampon trebuie sa fie unul dedicat copilului, care nu este extraordinar de parfumat, trebuie sa aiba un pH neutru. Copilul nu este murdar pentru ca a stat 9 luni in lichid amniotic, iar mediul lichid ii este benefic. Baia se recomanda seara pentru a nu predispune copilul racelii. Nu se recomanda clatirea cu ceai de musetel sau alte plante fiindca au potential alergen.

Ingrijirea bontului ombilical

O alta intrebare pentru cei care devin prima data parinti vizeaza bontul ombilical. In general cordonul ombilical face legatura in viata intrauterina intre placenta si fat, hraneste fatul, nu doar cu oxigen, ci si cu nutrienti din organismul matern transmisi prin intermediul placentei. Acest cordon contine 3 vase, 2 artere si o vena.  Vena aduce sangele bogat in nutrienti de la placenta la fat, cele 2 artere duc resturile din metabolismul fatului inapoi catre placenta. Aceste 3 vase sunt invelite intr-o gelatina numita gelatina Wharton; aceasta gelatina pe parcursul trecerii timpului se deshidrateaza, iar la un moment dat se va detasa acel bont ombilical. Ingrijirea sa trebuie facuta cu niste substante antiseptice, fie cu alcool sanitar, fie cu alte produse de dezinfectie, cum ar fi cele cu clorhexidina. Toaletarea se face de 1-2 ori pe zi si o data dupa baita de seara. Detasarea poate avea loc intr-un interval de 2-3 zile sau pana la 2 saptamani sau 3 daca e vorba de copil prematur. Cu privire la taierea cordonului ombilical, este o decizie luata de medicul obstetrician impreuna cu neonatologul, intarzierea clamparii cordonului ombilical la momentul extragerii fatului se face la 1 minute- maxim 2, in special cand este o nastere prematura, dar in situatia in care copilul respira, tipa, se rozeaza si nu necesita reanimare, fiindca aceste interventii trebuie facute imediat, fara a mai pierde secunde din viata si sanatatea acelui copil. Deci nu cereti clampare la 1-2 minute daca copilul are nevoie de reanimare. Decizia apartine exclusiv neonatologului, impreuna cu familia, daca hotarasc clamparea tardiva, fiind benefica pentru premature care necesita de regula internare la terapie intensive, analize multiple (ce conduce la o anemie care poate fi putin intarziata prin transfuzia suplimentara de sange de la placenta la fat dupa extractia fatului), la o adaptare fiziologica a aparatului respirator si cardio-vascular. Rolul cel mai important il are pentru prematur.

prima luna acasa

Bontul ombilical, daca a fost toaletat cu grija cu substantele antiseptice, nu trebuie acoperit cu altceva decat cu scutecul/pampersul pe care il folosim la copil. In perioada de mumificare/deshidratare a bontului ombilical se poate intampla ca zona de tegument periombilical sa fie mai rosie, sa arate un nivel de inflamatie. In aceasta situatie copilul trebuie consultat de un expert, fiindca pot fi semnele de debut ale unei omfalite (infectie, poate aparea si secretie purulenta), care uneori nu ramane localizata si se poate extinde si in restul organismului ducand la sepsis sau situatii severe. Nu sunt cazuri frecvente si de obicei sunt consecinta unei lipse de ingrijire corespunzatoare sau a igienei zilnice (baita de seara).

Cu privire la buric, parintii mai pun problema faptului ca apare o prelungire a tegumentului care continua acest cordon ombilical si sunt speriati ca nu vor avea un copil cu buric in forma de scoica. In decurs de cateva luni aspectul buricului se normalizeaza.  Sunt si situatii care necesita un consult, atunci cand este vorba despre o hernie sau hernie ombilicala, relativ des intalnita la un nou-nascut prematur; de multe ori aceasta hernie se rezolva doar printr-un tratament conservator (nechirurgical). Vizavi de produsele pe care le folosim, puteti apela la solutii cu alcool sau clorhexidina.

Igiena nasului, a ochilor si a urechilor

In ceea ce priveste igiena nasului, a ochilor si a urechilor trebuie sa ne comportam natural. Atunci cand copilul stranuta mai des sau se observa secretii nazala mai abundente trebuie desfundat nasul. Se folosesc picaturi de ser fiziologic si se pot aspira secretiile abundente cu ajutorul unor pompite de cauciuc.  Exista si varianta folosirii unui aspirator nazal doar cand secretiile sunt foarte abundente. Aceasta toaleta trebuie facuta la nevoie, adica atunci cand este clar ca necesita acel copil si nu cu rigurozitate sau de 2-3 ori pe zi sau dupa un anumit program. Intotdeauna dupa baie urechile trebuie curatate, exista betisoare confectionate special pentru nou-nascut.  Toaleta ochilor se poate face tot cu ser fiziologic la nevoie; cand sunt edeme ale pleoapelor, cand sunt mai inflamate sau mai rosii sau exista o secretie oculara, dar in aceste situatii este bine sa va adresati unui medic neonatolog pentru a confirma/infirma o conjunctivita pentru ca tratamentele difera.

Icterul bebelusului

Icterul este un alt subiect de care parintii sunt alarmati. Cand aveti consultul antenatal sau in maternitate cu neonatologul este bines a aveti informatiile necesare. In proportie de 70-80% este fiziologic si doar in putine cazuri vorbim de un icter pathologic, atunci cand e vorba de incompatibilitate de grup sau Rh, izoimunizare sau alte situatii. Icterul fiziologic are un debut normal dupa 24 de ore, fata nou-nascutului incepe sa se ingalbeneasca si treptat aceasta coloratie se extinde catre partea inferioara a corpului, in a doua-a treia zi fiind aproape complet galbena. Atunci cand bilirubina din sange depaseste o anumita valoare – peste 13 mg – se poate intalni o stare mai apatica, mai somnolenta a nou-nascutului, motiv pentru care se recomanda fototerapia cu protectie oculara (razele UV sunt riscante pentru vederea nou-nascutului). Un icter fiziologic nu necesita nici macar fototerapie, ci o alimentatie frecventa, suficienta, in asa fel incat o parte din bilirubina sa poata fi eliminata si pe parte digestiva pe cale intestinala. Copiii care au greutate mai mica, care sunt la inceput exclusiv alaptati primesc o cantitate mica de lapte si sunt predispusi la un icter mai accentuat. Trebuie sa luati in calcul si anumite riscuri, cum ar fi cel de deshidratare sau hipoglicemie sau alte complicatii atunci cand nu acceptam ca acel copil poate necesita mai mult decat o masa la san (in primele zile), macar o hidratare cu glucoza, daca nu chiar asocierea unor formule de lapte praf.

As preciza ca daca va externati cu nou-nascutul in a treia zi de viata, cu siguranta va ramane cu tegumentele galbui o perioada de timp, poate chiar pana la 3 saptamani. Daca acest icter scade totusi in intensitate, pe masura ce trece timpul, lucrurile sunt perfect normale. Daca se intensifica este bine sa luati legatura cu medicul neonatolog. Exista multe metode practicate in maternitate, precum dozarea bilirubinei sau Bilicheck-ul, dar nu ofera intotdeauna rezultate precise. Exista si niste carduri cu nuante de galben, de la cel mai deschis la cel mai inchis, se fac niste scoruri si se aplica aceasta scala pe tegumentul copilului, putand aprecia in functie de aceasta valoarea bilirubinei. Este un test aproximativ pe care il poate face parintele in conditiile in care valoarea este 13-15 si nou-nascutul este in primele zile de viata si este externat, parintii trebuie sa se adreseze medicului neonatolog pentru a primi confirmarea daca ramane acasa sau daca e nevoie de o sedinta de fototerapie. Exista cateva semne de alarma, dar sunt sigura ca nu vor aparea atata vreme cat aveti deja informatiile de la medicul neonatolog.

Tranzitului intestinal al nou-nascutului

In privinta tranzitului intestinal este o alta provocare pentru tinerii parinti, dar si pentru neonatolog. Primul scaun al nou-nascutului se numeste meconiu, este de consistenta crescuta, de culoare mai inchisa, cum este magiunul de prune. Odata cu timpul si cu alimentatia lactata, scaunul se deschide la culoare, este galbui, se aseamana cu omleta. Trebuie sa stiti ca un nou-nascut si sugar care este alaptat exclusiv poate avea 10-12 scaune pe zi, la fiecare masa. Se intampla acest lucru pentru ca suptul declanseaza motilitatea tubului intestinal al nou-nascutului si produce un tranzit foarte accelerat. Este o diaree fiziologica. Copilul este fericit la san, creste in greutate, parintii trebuie sa se pregateasca cu scutece si creme.

Cu privire la frecventa diurezei, a frecventei mictiunilor, a urinarii, la inceput puteti observa la nivelul pampersului niste pete caramizii-rosiatice, nu sunt alarmante. Se numesc uratii care dau aceasta coloratie si apare mai ales cand copilul este deshidratat. Alaptarea exclusiva poate duce la astfel de semne la nou-nascut. Nu spun ca este ceva gresit alaptarea, dar pana se obisnuiesc, pana invata sa prinda corect sanul exista acest risc de deshidratare, uneori si febra de deshidratare. Lucrurile se pot normaliza prin hidratarea corespunzatoare a mamei pe de-o parte 3-4 litri de lichide pe zi, pe de alta parte prin asigurarea unor mese la cerere. Copilul se trezeste si plange, iar primul motiv este cel de foame, nu ca este murdar etc. asta presupune sa fiti intotdeauna la dispozitia lui si sa ii asigurati aceasta alimentatie la san.

Tot asociat nutritiei, scaunului sunt si colicile abdominale. Ca remedii, exista si leacuri babesti, dar si preparate usor de gasit in comert. Sunt sute de preparate pe piata, dar nu oricare poate functiona si la voi. Ele se testeaza, le administram 1-2-3 zile, daca efectul este favorabil putem continua, daca nu putem renunta si apela la alt produs. Laptele contine lactoza, care este un glucid, oligozaharid, care da dulceata acestui lapte matern, iar nou-nascutul si sugarul inca nu beneficiaza de enzime mature la nivelul intestinului subtire care sa metabolizeze aceasta lactoza, drept pentru care fermenteaza, produce gaze, aceste gaze determina balonarea si durerile intermitente de burtica ale nou-nascutului.pe la 3-4 luni enzimele se matureaza si copilul primeste acelasi lapte de la mama lui si nu mai face aceste colici abdominale. Se pot pune comprese calde pe abdomen, un masaj delicat pe burtica sa sau anumite preparate pot ajuta copilul si in special mama care este acuzata ca a poftit la un fel de mancare. Colicile abdominale sunt prezente si la formule de lapte praf, asa ca va invit sa mancati echilibrat, diversificat pe perioada alaptarii, la fel ca si pe perioada sarcinii.

Sughitul si plansul bebelusului

Asociat colicilor, dar si alimentatiei, apare sughitul. Perioadele de sughit sunt normale, dar neplacute pentru copil si atunci trebuie ajutat. O varianta simpla si eficienta este sa il punem la san chiar daca a mancat. Suptul si inghitutul coordoneaza miscarile diafragmului care se contracta si cauzeaza sughitul. Sau ii putem oferi putina apa sau cateva picaturi de lamaie proaspat stoarsa; nu este mai acida decat ph-ul gastric, deci nu va pati nimic stomacul sau.

Plansul copilului ne arata ca avem un copil absolut normal, fiind singura lui modalitate de socializare si comunicare. Nu inseamna ca trebuie lasat sa planga din rasputeri sau sa-si faca plamani. El arata ca are nevoie de atentia voastra, care poate fi sub diverse forme – sa fie tinut in brate, schimbat, ii este foame etc. Copilul trebuie luat si leganat; exista sindromul zgaltairii copilului care este total contraindicata, fiindca ii putem produce leziuni la nivelul sistemului nervos. Nu este recomandat infasatul, cu exceptia primelor zile din maternitate, fiindca exista riscul de a produce displazia de sold (se poate dezvolta si ulterior nasterii). Picioarele drepte se fac prin consolidarea osului vitamina D si calciu, adica profilaxia rahitismului, care este recomandata inca din primele zile de dupa nastere.

Pe masura ce stam cu copilul si il ingrijim, vom afla singuri ce inseamna fiecare tip de plans al copilului. Este foarte important sa fiti alaturi de copii, mai ales in primele saptamani si luni, cand se realizeaza atasamentul de mama, dar cand are loc si dezvoltarea emotional si neurologica a acestui copil, cu impact si pe viata ulterioara.

Produsele cosmetice pentru bebelus

Produsele dermato-cosmetice trebuie sa aiba ingredient cat mai natural, sa fie produse dedicate copilului si nu adultului, nu exista o recomandare universal valabila. Mamele care alapteaza, mai ales inaintea punerii copilului la san, nu trebuie sa foloseasca produse, deodorant foarte parfumate sau creme hidratante pe sani sau in zona sanilor, fiindca de multe ori copilul respinge sanul, nu vrea sa suga pentru ca agreeaza foarte mult mirosul natural al pielii.

Despre eritemul fesier, bebelusul va avertizeaza ca are scutecul murdar. Cand sunteti acasa folositi apa curenta, mai putin sapun pentru a nu distruge tegumentul. Apa calda este suficienta si folositi o crema impotrvia eritemului de scutec. La fetite miscarea se face dinspre zona vulvei spre partea posterioara pentru a evita riscul de infectii urinare. La nou-nascutul de sex masculin decalotarea nu se face la nastere, nici dupa, ci incepand cu varsta de 6 luni, este recomandarea Academiei Americane de Pediatrie, toaleta facandu-se absolut normal.

In ceea ce priveste imunoprofilaxia, ea trebuie facuta. Inca din maternitate sunt 2 vaccinuri, cel impotriva hepatitei B si tuberculozei. Suntem inca in top cu tuberculoza pulmonara, deci e bine sa ne protejam copiii. Fatul este o persoana inca din viata intrauterin, adica are drepturi si trebuie sa i le respectam, inclusiv dreptul la sanatate. Nu exista reactii adverse la vaccinuri, iar mai departe exista schema nationala de vaccinare pe care o veti regasi intr-un carnetel de vaccinari pe care fiecare copil il primeste din maternitate.

Menu

Gestionarea modulelor cookie pe site-ul Naste Natural Informatii Suplimentare

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close