Refluxul la bebeluși: de ce apare și când trebuie să te ingrijorezi?

6 Iulie 2021

de Bianca Petre

Boala de reflux la bebeluși apare mai rar și nu are legătură cu regurgitările obișnuite ale sugarilor. Aceasta este diferită și poate avea alte cauze mai grave precum nașterea prematură sau dezvoltarea insuficientă a sfincterului esofagian. Iată tot ce trebuie să cunoști despre refluxul la bebeluși si bolile asociate acestuia.

Ce este refluxul la bebeluși și cum apare?

Refuxul la bebeluși este procesul în urma căruia conținutul stomacului se întoarce în partea superioară a sistemului digestiv, mai exact în esofag. Acest proces este natural și comun pentru toți bebelușii mai ales în primele luni de viață. În principiu, refluxul la bebeluși apare imediat după ce aceștia au mâncat lapte matern sau lapte praf și nu îi afectează. În încercarea de a elimina aerul acumulat în urma alăptării, bebelușii regurgitează imediat după hrănire.

În cazul în care refluxul la bebeluși apare foarte des și îi afectează dezvoltarea celui mic, acesta ar putea reprezenta o problemă. Numită boala refluxului gastroesofagian, această problemă poate reprezenta o complicație serioasă care pune în pericol dezvoltarea bebelușului. Dacă observi că refluxul bebelușului tău se manifestă agresiv sau devine o problemă, este important să ceri sfatul unui specialist pentru a descoperi cauza.

bebelus care regurgiteaza laptele

Care sunt cauzele de reflux la bebeluși?

Probabil că ai observat că refluxul la bebeluși apare atunci când acesta stă culcat pe spate imediat după masă sau nu elimină aerul ingerat. Aceasta este una dintre cauzele apariției refluxului gastroesofagian, însă nu reprezintă un pericol în dezvoltarea celui mic. De asemenea, refluxul la bebeluși apare frecvent și  din cauza hrănirii preponderent cu lichide din primele luni de viață. Aceși factori precizați sunt cei care favorizează regurcitarea, dar care nu ar trebui să te îngrijoreze. Nu trebuie să uităm de intoleranța alimentară, un factor care poate influența cu ușurință refluxul la bebeluși și care poate apărea chiar și în cazul laptelui.

În ceea ce privește boala de reflux gastroesofagian, aceasta poate apărea din cauza dezvoltării insuficiente a sfincterului esofagian. Acesta reprezintă muschiul care păstrează sucul gastric departe de esofag prin închidere. Nașterea prematură poate reprezenta una dintre cauzele dezvoltării incorecte a acestui muschi. De asemenea, o altă cauză problematică ar putea fi și esofagita eozinofilică, o acumulare de globule albe în zona esofagului. Această inflmație este adesea cauzată de o reacție alergică la un aliment.

Care sunt simptomele refluxului la bebeluși?

Un prim simptom pe care părinții ar trebui să-l aibă în vedere este regurgitarea care se repetă frecvent și care îi provoacă un disconfort celui mic. Deși refluxul  la bebeluși este un proces normal, în momentul când acesta devine exagerat trebuie să îți pui un semn de întrebare. Asociat cu alte simptome precum scăderea în greutate, tuse, respirație dificilă sau vărsături mai agresive, refluxul gastroesofagian poate fi considerat o problemă. De asemenea, dacă bebelușul tău refuză să mănânce, este irascibil după masă sau prezintă scaun cu sânge, înseamnă că s-ar putea confrunta cu o boală și este cazul să consulți un medic specialist. Nu evita să vorbești cu medicul tău indiferent de simptomele prin care trece cel mic întrucât acesta îți poate oferi cele mai bune răspunsuri și soluții.

Cum se pune diagnosticul de reflux la bebeluși?

În principiu, pediatrul va regurce la o examinare fizică pentru a vedea dacă ceva nu este în regulă cu bebelușul apoi va sugera analize amănunțite. Dacă la examinarea fizică medicul consideră că bebelușul are o problemă, acesta va cere să ai în vedere și alte investigații precum ecografia abdominală, radiografia abdominală, endoscopia digestivă sau testele de urină. De asemenea, acesta s-ar putea să-și dea seama de problema celui mic chiar și din răspunsurile pe care mămica le va oferi în legătură cu simptomele manifestate. Nu ezita să îi prezinți medicului toate stările prin care a trecut cel mic sau orice schimbare pe care ai observat-o.  În ceea ce privește ecografia de reflux la bebeluși, aceasta îți poate detecta stenoza pilorică, o afecțiune a tubului digestiv.

Ce investigații se fac pentru bebelușii cu reflux?

Investigațiile principale pe care le poți avea în vedere în caz de reflux la bebeluși sunt cele care pot depista nereguli ale esofagului. Aceste investigații sunt recomandate de medicul specialist și te vor ajuta să afli dacă ceva nu este în regulă cu bebelușul tău. Ecografia abdominală, radiografia abdominală, ph-metria esofagiană, endoscopia digestivă superioară sau testele de urină sunt cele mai recomandate investigații în ceea ce privește etapele de reflux la bebeluși. Nu uita că singura persoană care îți poate spune ce analize trebuie să facă bebelușul este pediatrul. Medicul tău îți va spune ce probleme are copilul, ce investigații trebuie să urmați, dar și ce tratament trebuie abordat.

Tratament pentru reflux la bebeluși

Înainte de a căuta un tratament pentru reflux bebeluși trebuie să știi că acesta poate înceta de la sine cu trecerea timpului. Dacă ai nevoie de un tratament rapid pe care să îl implementezi încă din primele luni de viață, iată câteva idei simple. După hrănirea la sân sau cu formulă, copilul trebuie să fie bătut ușor pe spate pentru a elimina aerul ingerat și ținut în poziție verticală pentru câteva minute. De asemenea, nu încerca să îi oferi foarte multă mâncare bebelușului tău la o singură masă. Cel mai bine este ca mesele să se repete frecvent, dar cantitatea să fie mai mică. Când vine vorba despre reflux la bebeluși, acesta ar putea să fie cauzat și de alergii la anumite alimente pe care mama le consumă în timpul alăptării. Intoleranța la anumite alimente este posibilă chiar din primele luni de viață. Abordarea unei diete echilibrate poate schimba reacțiile bebelușului la alăptare.

Ce este refluxul silențios la bebeluși

Refluxul silențios  apare în momentul în care bebelușul înghite mâncarea care se întoarce prin esofag. Întrucât aceasta nu este eliminată pe cale orală, mama s-ar putea să nu își dea seama că bebelușul trece prin astfel de etape. În majoritatea cazurilor bebelușul scuipă mâncarea și aceasta devine evidentă pentru mămică. În cazul acesta, mama trebuie să fie atentă la alte simptome asociate refluxului gastroesofagian. Disconfortul bebelușului după masă trebuie să fie un semn de întrebare pentru părinți. Aceștia trebuie să caute un tratament pentru refluxul silențios la bebeluși.

Există sirop antireflux pentru bebeluși?

Există sirop antireflux pentru bebeluși și poate fi cumpărat din farmacie sau online. Acesta poate controla etapele de reflux la bebeluși și conține ingrediente naturale. Siropul poate fi administrat chiar și nou-născuților întrucât nu reprezintă un pericol pentru aceștia. Un astfel de sirop este Refalgin sirop Pediatric care are prețul de aproximativ 50 de lei și se poate comanda online. Nu uita că cel mai bine este să ceri sfatul medicului specialist întrucât doar acesta este în măsură să îți prescrie medicamente. Nu îi da copilului niciun medicament înainte să te consulți cu pediatrul întrucât pot apărea alergii sau reacții adverse serioase. Acest sirop antireflux la bebeluși este un tratament care ar trebui să schimbe situația în maxim două săptămâni.

Mother giving daughter medicine on a spoon. Flu, fever or coughing symptoms. Mother giving a spoon of coughing syrup to her toddler girl.

Debridat ca tratament pentru reflux la bebeluși

Debridat pentru reflux la bebeluși este un medicament care trebuie administrat doar în urma sfatului medicului specialist și în funcție de nevoile celui mic. Debridat este un medicament utilizat atât în cazul durerilor cauzate de boli digestive cât și în cel al tulburărilor tranzitului gastrointestinal. Acesta trebuie administrat doar după ce afli dacă bebelușul tău este sau nu alergic la unul sau mai multe ingrediente ale produsului. Există restricții de ingerare în cazul femeilor însărcinate, celor care alăptează, bebelușilor sau copiilor sub 5 ani. În acest caz este indicat să ceri sfatul medicului specialist pentru a nu provoca o reacție adversă nedorită.

Ce poziții de alăptat sunt bune pentru un bebeluș reflux

Iată câteva poziții de alăptat reflux la bebeluși care te vor ajuta în lupta cu această problemă. Cea mai indicată poziție de alăptat în caz de reflux la bebeluși este cea verticală. În acest caz, bebelușul este ținut în poziție verticală, astfel, hrănirea este mult mai ușoară și benefică pentru cel mic. Deși s-ar putea să fie mai greu la început sau chiar imposibil, repetiția te va ajuta să îți hrănești copilul într-un mod corect. Nu uita că cea mai potrivită poziție de alăptat pentru tine este cea în care te simți cel mai confortabil și cel mic se hrănește suficient. Nu trebuie să treci prin etape dureroase sau prin perioade mai puțin confortabile, din acest motiv este indicat să îți alegi poziția de alăptat potrivită.

Mama care isi alapteaza bebelusul

Diversificarea la bebeluși cu reflux gastoesofagian

Diversificarea la bebeluși cu reflux gastroesofagian se face în mod normal, însă nu trebuie să uiți că refluxul este normal până la vârsta de 12 luni. Astfel, refluxul la bebeluși poate să apară și după ce ai început diversificarea. Dacă acesta se manifestă agresiv sau devine o problemă, consultă medicul specialist pentru a afla ce se întâmplă cu cel mic. Regurgitarea poate apărea și ca un simptom al intoleranței la anumite alimente noi introduse în alimentație.

Despre reflux la bebeluși sunt multe de spus, însă părinții trebuie să țină cont de sfatul medicului și de simptomele pe care le observă la cei mici. Nicio decizie nu trebuie luată înainte de a te consulta cu pediatrul întrucât aceasta poate avea repercursiuni serioase asupra copilului tău. De asemenea, o alimentație echilibrată și sănătoasă poate ajuta foarte mult în cazul acestei afecțiuni.

Surse: nhs.uk, reginamaria.ro, mayoclinic.org, catena.ro, sfatul medicului.ro, totuldespremame.ro

Menu

Gestionarea modulelor cookie pe site-ul Naste Natural Informatii Suplimentare

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close