Regresia somnului: tabel pe vârste cu modificarea programului de dormit la copil

6 Iulie 2021

de Mirela Floricescu

Regresia somnului este o modificare bruscă a programului de somn la copii. În primii ani de viață, copilul trece prin mai multe tulburări ale somnului, iar părinții trebuie să aibă multă răbdare pentru a gestiona corect fiecare situație. Partea bună este că regresiile somnului nu durează mai mult de câteva săptămâni. Află mai jos totul despre regresia somnului la copii, dar și care este numărul recomandat de ore de somn în funcție de vârstă.

Ce este regresia somnului?

Regresia somnului definește o perioadă de timp când un bebeluș sau un copil mic începe să își modifice brusc programul de somn, adică să doarmă în reprize scurte, să se trezească în timpul nopții sau să nu mai doarmă în timpul zilei. Aceste tulburări ale somnului nu au o cauză exactă și au loc întâmplător, astfel că proaspeții părinții nu au timp să se pregătească pentru a face față ușor acestei situații. Partea bună este că aceste perioade de treziri frecvente durează, de obicei, între 3 – 6 săptămâni.

bebelus-care-doarme-invelit-cu-prosop-alb-si-care-trece-prin-regresia-somnului

Cuplurile care se află pentru prima dată în ipostaza de părinți nu dau importanță acelor săptămâni când cel mic are o regresie a somnului. Este foarte important de știut faptul că regresiile somnului îi fac pe copii mai înfometați, mai ales dacă se suprapun cu puseele de creștere, de aceea atenția acordată de către părinți trebuie să fie mai mare. În caz contrar, copilul este irascibil pe tot parcursul zilei sau nopții.

De ce apare regresia somnului?

Regresia somnului are o legătură directă cu dezvoltarea normală a copilului. Dacă în primele săptămâni de viață, bebelușii nu înțeleg ce se întâmplă în jurul lor, dorm peste 12 ore și intră direct într-un somn adânc, odată cu înaintarea în vârstă obiceiurile se schimbă.

După vârsta de 4 luni au loc 2 evenimente majore care duc la apariția regresiilor de somn. Primul dintre ele este legat de maturizarea așa-numitului ceas biologic, adică bebelușul începe să-și formeze tipare de somn și să funcționeze mai bine după un program anume. Bebelușii încep să facă diferența între zi și noapte, de aceea vor fi tentați să fie mai activi pe timpul zilei. Al doilea eveniment care apare deja în a 4 a lună de viață este apariția unui salt mental care îi crează bebelușului tău niște așteptări.

Dacă până la momentul respectiv dormea fără a întâmpina vreo problemă, acum deja începe să vrea să se rostogolească în pătuț, să se întoarcă de pe o parte pe alta, distinge ușor vocile părinților și este deranjat de orice zgomot. Este perioada achizițiilor și este normal să se întâmple așa. Este esențial ca părinții să fie lângă cel mic atât la culcare, cât și la fiecare trezire, tocmai pentru a-l ajuta să descopere toate lucrurile pe care vrea să le facă fără să-și dea seama.

Alte cauze pentru care mai poate să apară regresia somnului sunt:

  • Durerile dentare cauzate de apariția primilor dințișori
  • Anumite probleme de sănătate cum ar fi răceala, gripa sau infecțiile auriculare
  • Schimbarea mediului prin mutarea în altă casă sau o călătorie
  • Puseele de creștere care provoacă des senzație de foame

Când apare prima regresie a somnului la bebeluș?

Prima regresie a somnului apare la 4 luni, fiind și cea mai cunoscută dintre toate. Neașteptat poate pentru unii părinți, dar la 4 luni deja bebelușul începe să doarmă mai mult ca un adult. Dacă bebe doarme mai puțin, se trezește des, nu are poftă de mâncare sau este irascibil, probabil trece prin prima regresie a somnului. Nu uita că regresia somnului la bebeluși trebuie tratată cu răbdare, fiind vorba despre o etapă firească din procesul de dezvoltare. De asemenea, nu este îngrijorător dacă bebelușul își păstrează același program de somn și după 4 luni, deoarece un copil nu seamnă cu altul. Așadar, unii copii își pot schimba obiceiurile de somn atât de devreme, alții nu.

Program somn bebe 4 luni

Regresia somnului la 4 luni este cea mai întâlnită dintre toate. Începând cu vârsta de 4 luni somnul copilului trece prin niște schimbări permanente, deoarece creierul se dezvoltă accelerat. La 4 luni ciclul de somn-trezire devine asemănător cu cel al adulților, astfel că bebe trece de la somnul REM, caracterizat prin mișcarea rapidă a ochilor, la cel non-REM. Aceste treceri presupun ca bebelușul să se trezească în timpul nopții, la fel ca noi, dar să aibă capacitatea de a adormi la loc singur. De asemenea, la 4 luni cel mic are deja capacitatea să treacă de la somnul superficial la cel prfound, exact cum fac adulții.

bebelus-care-este-imbracat-intr-o-salopeta-cu-dungi-albastre-si-albe-si-doarme-pe-spate

Rolul părinților este foarte important la regresia somnului de la 4 luni, deoarece trezirile nocturne nu vor trece de la sine imediat. Cel mic are nevoie să-și formeze un program de somn pe baza modelului pe care îl urmează de la 4 luni în sus. Lucrurile care sunt de ajutor în regresia somnului de la 4 luni sunt:

  • Crearea unui program de somn (ora de culcare și de trezire trebuie să fie aceeași în fiecare zi)
  • Folosirea zgomotelor albe pentru liniștire (un ventilator sau un aparat de aer condiționat pot masca sunetele puternice din interior și exterior)
  • Hrănește bine copilul pe timpul zilei și nu noaptea (dacă cel mic se trezește frecvent noaptea pentru că nu a fost hrănit suficient pe timpul zilei va face din asta un obicei)
  • Stinge lumina în camera copilului (pentru a crea un mediu favorabil somnului, iar dimineața asigură-te că lumina soarelui pătrunde în încăpere. În acest fel bebe își dă seama când este momentul de trezire și când trebuie să doarmă)
  • Crează anumite ritualuri care să îi dea copilul de înțeles că urmează să meargă la somn (eficiente sunt băița de seară sau îmbrăcarea în salopeta de somn)

Regresia somnului 4 luni forum

Regresia somnului este o problemă greu de gestionat de către părinți, mai ales când intervine și oboseala. Dacă te afli în situația în care bebelușul tău trece prin prima regresie a somnului, este bine să ști și cum au depășit acestă perioadă și alți părinți. Iată mai jos cele mai interesante confesiuni despre regresia somnului la 4 luni de pe forum.

„La 7 – 8 dimineața bebe se trezește, se joacă singurel și stă cuminte. De obicei rezistă cam 2 ore după care pe la 10 îl ia somnul și doarme cam 1 – 2 ore. De obicei, ziua doarme în cărucior, foarte cuminte, nu se agită deloc. Când vine seara, indiferent dacă este obosit sau nu, adoarme pentru 30 min sau 1 oră după care intervine agitația. Am încercat și seara înainte de culcare să-i dau ceai, dar fără rezultat. Folosesc și un zgomot alb de pe internet pentru calmarea bebelușului, dar câteodată simt că nici acesta nu are efect.” – forum.softpedia.com

„Bebelușul meu a dormit toată noaptea de când s-a născut și până la 4 luni jumate. De atunci au apărut trezirile nocturne mai dese, pe care le-am tratat mereu cu alăptare pe timpul nopții (deși cred că am greșit procedând astfel).” – romedic.ro forum

„Fiul meu și-a stricat somnul de la 4 luni. De o lună ne chinuim cu el, dar în ultima săptămână a fost groaznic, deoarece noaptea nu doarme mai mult de 1 oră și adoarme greu la loc. Îl alăptez când se trezește și apoi fac ture în dormitor cu el timp de 30 de minute până adoarme iar. Ziua doarme cam mult, adică nu stă mai mult de 2 ore treaz.” – forummamici.ro

„Regulile cu lumina slabă, vorbit foarte puțin (cât să știe că sunt lângă el) și încet le respectam de multe luni, adică de pe vremea când dormea 2 – 3 ore legate (de la 2 la 4 luni). Acum am încercat să-l iau cu noi în pat, dar se desprinde de la sân și plânge. Doarme doar plimbat în brațe, cu capul pe umărul meu.” – forummamici.ro

Cât ține regresia somnului la 4 luni

Regresiile somnului țin între 2 – 4 săptămâni, în funcție de abilitatea bebelușului de a se adapta la noua rutină de somn. Schimbările prin care trece copilul tău te vor epuiza, dar este foarte important să nu renunți la formarea unui program de somn și la încercarea mai multor metode pentru calmarea bebelușului. Dacă regresia somnului de la 4 luni este cauzată de o boală, atunci este posibil ca perioada de revenire la un program normal de somn să dureze mai mult, poate și din cauza tratamentului pe care îl primește din partea medicului.

bebelus-care-doarme-pe-spate-si-cu-gura-deschisa-avand-regresia-somnului

Regresia somnului la bebeluși 6 luni

Puseele de creștere sunt foarte comune la 6 luni, de aceea apar frecvent și tulburările de somn la copii. De asemenea, la vârsta de 6 luni copii încep să meargă de-a bușilea și să se prindă de anumite obiecte. După toate orele în care au fost activi peste zi, copiilor le este mai greu să adoarmă seara. Fiind asociată puseelor de creștere, regresia somnului la 6 luni aduce pe lângă trezirile dese și o foame excesivă, de aceea este nevoie ca bebelușul să fie hrănit suplimentar mai ales noaptea.

Partea bună este că odată ce se stabilește un echilibru între consum și alimentație, somnul revine la normal. În medie, un copil de 6 luni are nevoie de 11 – 12 ore de somn noaptea și de 2 – 3 ore ziua. Dacă se trezește de mai mult de 2 ori pe noapte, atunci este necesară reevaluarea programului de somn.

Regresia somnului la opt luni

Regresia somnului la 8 luni poate să se termine abia în jurul vârstei de 10 luni. Acestă perioadă cuprinde etape importante de dezvoltare. La 8 luni copilul deja începe să stea în picioare ajutat de către un adult și acumulează multe informații din mediul înconjurător. Vei observa că micuțul sau micuța ta asimilează multe dintre cuvintele pe care tu le rostești, astfel că va înțelege mai ușor ceea ce îi spui. Să nu uităm și de faptul că între 8 – 10 luni este perioada apariției dințișorilor.

Toate acestea cumulate duc la tulburări în rutina de somn a copilului. Este posibil ca în unele zile somnul să fie profund și să dureze mai multe ore, iar în altele să se trezească în fiecare oră. Un copil de 8 luni are nevoie de 10 – 11 ore de somn noaptea și de 1 – 2 ore pe timpul zilei. Și regresia somnului la 9 luni este asemănătoare celei de la 8 luni.

Modificările somnului la 11-12 luni

Tulburările de somn între 11 – 12 luni nu-i afectează pe toți copii. În mod normal, între 11 – 12 luni copii trebuie să aibă 2 perioade de somn pe zi. Regresia somnului care apare între aceste 2 luni este pusă pe seama faptul că cel mic refuză al doilea somn de peste zi și rămâne doar cu somnul de la prânz. Refuzul de a dormi de 2 ori pe zi vine și de la faptul că la aproape 1 an copii deja stau singuri în picioare și încep să facă primii pași mărunți.

copil-mic-care-doarme-pe-o-parte-si-are-tricou-verde-deschis

Regresia somnului la 1 an are legătură și cu toată curiozitatea micuților de a explora ce se află în jur, iar acest fapt îi face pe unii copii să nu adoarmă repede. Cu toate acestea, este recomandat să-ți pui copilul de 2 ori pe zi la somn, deoarece este posibil ca el să nu fie pregătit pentru tranziția către un singur somn pe zi până la 15 – 18 luni.

Regresia somnului la un an și trei luni

La 15 luni copilul se află în plin proces de a învăța să meargă, iar efortul depus zilnic pentru acest lucru îi poate tulbura somnul. De asemenea, 15 luni este vârsta la care majoritatea copiilor fac tranziția de la 2 perioade de somn pe timpul zilei la una singură. Dacă îți forțezi copilul să doarmă de 2 ori pe zi, este posibil ca el să se trezească de mai multe ori pe timpul nopții, motivul fiind acela că somnul de peste zi i-a acoperit necesarul.

În același timp, dacă la 15 luni cel mic este încă obișnuit cu 2 perioade de somn ziua, iar tu nu îl lași să se odihnească conform nevoilor sale, va fi obosit și morocănos seara. Părinții trebuie să fie atenți la ce vrea copilul lor și să-i adapteze programul de somn în funcție de nevoile sale de la un an și trei luni.

Regresia somnului la un an și jumătate

Regresia somnului de la un an și jumătate este poate cea mai dificilă, deoarece are loc tranziția de la bebeluș la copil mic. Un an și jumătate este vârsta la care cei mici încep să devină independenți și spun adesea „nu” atunci când nu doresc să facă ceva. De aceea, pot refuza să adoarmă atunci când sunt puși în pătuț. Peste toate, la 18 luni apare și anxietatea, mai ales atunci când mama părăsește camera fix înainte de somn. Nu putem uita și de faptul că la 18 luni apar și premolarii, fiind printre cei mai dureroși dinți la erupere.

copil-asiatic-care-doarme-pe-umarul-tatalui-sau-asiatic-si-poarta-o-bluza-cu-dungi-negre-si-rosii

Modificarea somnului copilului la 2 ani

La 2 ani perioada de veghe devine tot mai lungă, iar copilul va dori să stea mai mult treaz pentru a se putea juca. Pe lângă aceasta, este perioada în care își va muta locul de dormit într-un pat mai mare, iar scutecele vor fi înlocuite de oliță. Față de restul tulburărilor de somn, regresia somnului de la 2 ani este mai puțin evidentă, deoarece puterea de a se adapta la noile schimbări este mai mare. Un alt lucru interesant este că la 2 ani copii deja încep să aibă coșmaruri, care îi sperie foarte tare și le strică somnul de peste noapte. Important este să respecți aceeași oră de mers la somn în fiecare seară, deoarece în acest mod copilul tău nu va fi obosit în ziua următoare.

Regresia somnului la 3 ani

Regresia somnului de la 3 ani este ultima tulburare de somn pe care micuții o pot avea. Față de celelalte regresii, cea de la 3 ani nu trebuie să se întâmple neapărat și nu are o durată anume în care se manifestă. Regresia somnului la 3 ani este pusă pe seama dezvoltării masive a creierului la copii, implicit, a imaginației lor bogate. Mulți prichindei visează urât la acea vârstă și se trezesc noaptea pentru a merge în camera părinților. De asemenea, înainte de somn frica de coșmaruri este mare, astfel încât nu-și lasă mama să plece de lângă ei.

Și trecerea totală de la scutece la oliță afectează somnul copiilor de 3 ani. Dacă înainte nu era necesar ca noaptea să se trezească pentru a merge să-și facă nevoile, la 3 ani lucrurile se schimbă. Pentru a evita ca cel mic să se trezească frecvent noaptea pentru a folosi olița este bine să te asiguri că mers deja fix înainte de a se culca. Regresia somnului de la 3 ani trebuie tratată cu aceeași răbdare ca toate celelalte, fiindcă vorbim de o etapă firească din viața copilului tău.

Regula celor 90 de minute la bebeluși

De multe ori culcarea bebelușului este un lucru solicitant pentru părinți, pentru că în ciuda tuturor metodelor aplicate, bebe nu vrea sub nicio formă să doarmă. Polly Moore, director al Sleep Research la California Clinical Trials din San Diego descrie în cartea sa numită „The Natural Baby Sleep Solution”, o metodă eficientă de a adormi copilul bazată pe ritmul de somn al celor mici. Polly Moore spune că un bebeluș mai mic de 3 luni trebuie să adoarmă la 90 de minute de la trezire. În total, el ar avea între 5 – 6 perioade de somn pe zi. Practic părinți trebuie să fie atenți la momentul când bebe se trezește. Acelei ore i se adaugă 90 de minute, perioadă în care bebe stă treaz. După ce trec 90 de minute, copilul trebuie pus, din nou, la somn fără a fi hrănit sau legănat.

bebelus-care-doarme-si-este-mangaiat-pe-cap-pentru-regresia-somnului

Metoda celor 90 de minute a lui Polly Moore spune faptul că un bebeluș trebuie să urmeze acest program de somn pentru a fi sănătos și fericit. Dacă trec mai mult de 90 de minute de la trezire, apar tulburări de somn care îl fac pe bebe agitat și morocănos. Tot Pooly Moore susține faptul că este total greșit din partea părinților să-și priveze copilul de somn, în speranța că va dormi mai bine noaptea. Ritmul de somn în funcție de vârstă trebuie respectat, tocmai pentru a evita suprasolicitarea. Abia după ce bebelușul trece de vârsta de 3 luni va putea sta treaz mai mult de 90 de minute. În funcție de vârstă copilul va fi gata de somn după 1 oră și jumătate, 3 ore sau poate chiar 4 ore și jumătate. Poți găsi aici cartea lui Polly Moore despre somnul bebelușului, tradusă în limba română.

De ce bebe suspină în somn?

Poate de multe ori îți auzi bebelușul cum suspină în somn și te gândești că este ceva în neregulă. Adevărul este că nu ai de ce să te îngrijorezi, deoarece sunetele pe care le scot bebelușii în somn sunt un semn că organismul lor este în plin proces de dezvoltare. Căile respiratorii ale bebelușilor sunt minuscule și au nevoie de ajutor pentru a funcționa corect. În timpul somnului, căile respiratorii se deschid mult pentru a absoarbe mai mult oxigen, de aici și apariția așa-numitului suspin.

Pe de altă parte, suspinul în somn vine și de la visele pe care cei mici le au. Bebelușii petrec mult timp în somnul adânc, de aici și activitatea cerebrală intensă. Atunci când încep să rețină fețe și obiecte din jurul lor, bebelușii le proiectează în somn. Coșmarurile sunt, într-adevăr, rare, dar atunci când au loc ele perturbă somnul cu totul.

De ce bebe doarme 30 de minute?

În general, dacă bebe se trezește la 30 – 45 de minute înseamnă că ori și-a făcut ciclul de somn, ori a fost pus prea devreme la somn, iar acest lucru i-a dat peste cap programul. Așa cum am precizat despre regula celor 90 de minute de somn, ritmul în funcție de vârstă trebuie respectat tocmai pentru a evita ca bebe să fie obosit.

bebe-care-s-a-trezit-si-se-intinde

Mai există cazuri în care bebe face tranziția către un alt ciclu de somn și se trezește doar pentru câteva minute. Este indicat să nu mergi imediat să-l iei pe cel mic în brațe odată ce s-a trezit. Stai mai departe de pățut și observă dacă dorește să se trezească sau nu, deoarece este posibil să vrea să doarmă în continuare.

Nu în ultimul rând trebuie luată în considerare și vârsta copilului. Dacă se află deja în al patrulea trimestru, un somn de 30 de minute care se repetă pe parcursul zilei nu este ceva anormal. Dacă bebe are peste 6 luni, atunci înseamnă că a apărut o schimbare majoră în programul de somn. În acele cazuri, ora de culcare seara trebuie mutată mai devreme, pentru ca bebe să nu fie epuizat a doua zi.

Câte ore ar trebui să doarmă micuțul tău în funcție de vârstă

Orele optime de somn la copii se calculează în concordanță cu vârsta. Pentru a fi mai ușor pentru părinți, orele de somn necesare pentru un copil sunt calculate într-un interval de 24 de ore după cum urmează:

  • Bebeluși 0 – 3 luni: între 14 – 18 ore de somn
  • Bebeluși 4 – 12 luni: între 12 – 15 ore de somn
  • Copii 1 – 2 ani: între 11 – 14 ore de somn
  • Copii 3 – 5 ani: între 10 – 13 ore de somn
  • Copii între 6 – 12 ani: între 10 – 12 ore de somn
  • Adolescenți 13 – 18 ani: între 8 – 10 ore de somn pe noapte

Regresia somnului definește perioada de timp atunci când bebelușul sau copilul mic începe să-și modifice programul de somn. Deși regresiile sunt greu de suportat de către părinții deja obosiți, ele sunt parte a procesului normal de dezvoltare. Regresia somnului apare de mai multe ori în primii 3 ani de viață ai copilului, până ce acesta ajunge să aibă un somn asemănător adulților. Dacă ai orice nelămurire privind regresia somnului la copii este indicat să discuți și cu un pediatru care îți poate spune și ce să faci pentru a-i forma un program normal de somn copilului tău.

Surse: babysleepsite.com, healthline.com, chicco.ro, totuldespremame.ro, webmd.com, babycentre.co.uk, sleeplady.com, reginamaria.ro, whattoexpect.com, suntmamica.ro, demamici.ro, laprimulbebe.ro, qbebe.ro, momjunction.com

Menu

Gestionarea modulelor cookie pe site-ul Naste Natural Informatii Suplimentare

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close