Sarcina schimba perceptia mirosului si a gustului, conform cercetatorilor

7 Ianuarie 2019

de Irina Olteanu

Perceptia mirosului si a gustului, conform cercetatorilor, ajung schimbate in sarcina, uneori in mod dramatic. Iata concluziile la care au ajuns oamenii de stiinta in urma unui studiu care a vizat aceste aspecte.

Studiu despre schimbarea perceptiei mirosului si a gustului in sarcina

Sarcina reprezinta o provocare imensa prin care trece corpul unei mame. Pentru ca urmasii sa se bucure de dezvoltare corespunzatoare, nutritia sa trebuie sa fie adaptata necesitatilor modificate ale organismului.
Atat fiintele umane, cat si mustele au parte de un mecanism de schimbare a perceptiei mirosului si gustului in timpul sarcinii, insa acesta nu este pe deplin inteles. In acest scop oamenii de stiinta de la Institutul de Neurobiologie Max Planck din Martinsried au demonstrat cu succes ca in urma concentratiei crescute a unui anumit receptor apare si o crestere la nivelul organelor senzitive ale femelelor gravide de muste de fructe. Drept urmare, gustul si mirosul unor nutrimente importante, denumite poliamine, sunt procesate in mod diferit la nivelul creierului. Mustele gravide ajung sa prefere o alimentatie bogata in poliamine si isi cresc in acest mod succesul reproductiv.

Poliaminele sunt o categorie de nutrimente care pot fi produse atat de corpul insusi, cat si de bacteriile intestinale. Cu toate acestea, unele dintre ele trebuie sa fie obtinute din alimentatie. Odata cu avansarea in varsta, consumul de poliamine din alimente creste ca importanta, pe masura ce propria productie a corpului scade. Poliaminele joaca un rol important in numeroase procese celulare, iar o deficienta de poliamine poate sa conduca la un impact negativ asupra sanatatii, cognitiei, reproducerii si sperantei de viata. De subliniat faptul ca si o cantitate excesiva de poliamine se poate dovedi nociva. Aportul de poliamine trebuie adaptat la necesitatile curente ale corpului.

Neurobiologii din cadrul Max Planck au reusit sa demonstreze ca dupa ce se imperecheaza, femelele mustelor de fructe dau dovada de un interes in alimente care au un continut ridicat de poliamine. O combinatie de studii comportamentale si teste psihologice au relevat ca modificarea in atractivitatea poliaminelor pentru muste inainte si dupa imperechere este declansata de un receptor al neuropeptidelor cunscut ca receptor sexual peptidic si partenerul de legare neuropeptidica. Ashiq Hussain, unul dintre primii doi autori ai studiului, explica “este deja cunoscut faptul ca receptorul sexual peptidic stimuleaza productia de oua la mustele imperecheate, dar am fost surprinsi sa descoperim ca acesta regleaza de asemenea activitatea neuronilor senzitorii care recunosc gustul si mirosul poliaminelor.”

perceptia

In mod semnificativ mai multi receptori sexuali neuropeptidici sunt integrati in suprafetele neuronilor chemosenzitivi in cazul femelelor gravide. Aceasta crestere in semnalizarea neuropeptidelor modifica reactia neuronilor senzitorii la miros si gust. Prin urmare perceptia mirosului si a gustului modificata apare intr-un stadiu extrem de timpuriu la nivelul sistemului nervos. Importanta receptorului a devenit clara atunci cand cercetatorii au crescut prezenta receptorilor sexuali neuropeptidici in neuronii olfactivi si gustativi ai femelelor virgine, cu ajutorul unui instrument genetic. Aceasta modificare a fost suficienta pentru a activa neuronii mustelor virgine sa reactioneze mai puternic fata de poliamine, care in cele din urma a condus la o modificare la nivelul preferintelor manifestate. La fel ca si speciile imperecheate, mustele virgine au preferat sursele de alimente bogate in poliamine.

Studiul a reusit astfel sa demonstreze in premiera ca exista un mecanism prin care sarcina modifica anumiti neuroni chemosenzitivi si perceptia unor nutrimente importante si a comportamentului fata de ele.

Opinii ale specialistilor implicati in studiu

Ilona Grunwald Kadow, conducator al grupului de cercetare din cadrul Institutului Max Planck de Neurobiologie subliniaza cu privire la obiectivul studiului “ne-am dorit sa aflam daca si in ce mod viitoarele mame pot simti nutrimentele de care au nevoie”.

Habibe Üc̗punar, al doilea autor al studiului a declarat ca “deoarece mirosul si gustul sunt procesate intr-un mod similar la insecte si la mamifere, un mecanism corespondent in cazul oamenilor poate asigura o sursa optima de nutritie pentru viata care se dezvolta”. In cadrul unui studiu publicat concomitent, oamenii de stiinta au reusit sa demonstreze modul in care poliaminele importante sunt simtite si evaluate de catre mustele de fructe.

Al doilea studiu despre legatura dintre miros si gust si sarcina

Conform aceluiasi grup de cercetatori din cadrul Institutului de Neurobiologie Max Planck si colegilor din Suedia, mustele gasesc o sursa alimentara bogata in poliamine in primul rand dupa miros, folosindu-si receptorii IR76b si IR41a. Neuronii gustului evalueaza apoi calitatea poliaminelor identificate cu ajutorul receptorului IR76b si a receptorului de gust amar. Ca si in cazul oamenilor, o concentratie prea mare de poliamine descurajeaza mustele. Insectele au mancat sau si-au depus ouale doar pe alimente bogate in poliamine daca gustul amar al acestora a fost ascuns de alte ingrediente din compozitie precum zaharul.

Cei trei receptori care au activat recunoasterea poliaminelor care apartin unei clase de proteine extrem de vechi, in termeni de evolutionism. Sunt asociati unor receptori care controleaza activitatile sinaptice ale neuronilor “Este posibil ca recunoasterea poliaminelor prin acesti receptori sa imbunatateasca sansele de supravietuire ale animalelor intr-un stadiu timpuriu in istoria evolutionista. Daca animalele au putut simti aceste componente nutritionale importante, ele ar putea sa le gaseasca si sa le consume in cantitati benefice” subliniaza Mo Zhang, primul co-autor al studiului.

Oamenii de stiinta intentioneaza sa investigheze daca mamiferele pot evalua poliaminele din alimente, modelandu-si astfel consumul lor in functie de necesitati.

Surse: http://maxplanck.nautil.us; www.mpg.de; https://reliawire.com

Menu

Gestionarea modulelor cookie pe site-ul Naste Natural Informatii Suplimentare

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close