Sfaturi pentru o nastere naturala reusita

13 Mai 2020

de Irina Olteanu

Ai dreptul sa nasti exact asa cum iti doresti, insa pentru o nastere naturala reusita este important sa tii cont de cateva sfaturi. Iti vei pregati astfel corpul in mod adecvat si vei scadea la minimum riscul de complicatii sau de a necesita nasterea prin interventie cezariana.

Indiferent care este motivul pentru care iti doresti sa nasti natural, esti stapana propriului corp si ai dreptul sa decizi modul in care va decurge nasterea. O nastere naturala, fara medicatie, pe cale vaginala, este perfect realizabila si rezonabila pentru un procent de 85% dintre gravide, conform revistei Oameni Sanatosi 2020. Restul de 15% prezinta complicatii ale starii de sanatate care le includ intr-o categorie de risc ridicat in care au nevoie de anumite interventii, cel mai adesea fiind vorba despre nastere prin cezariana, pentru a se asigura nasterea in siguranta, atat pentru mama cat si pentru bebelus.

Simulare nastere naturala

Desi procentul de femei care pot naste natural fara probleme, conform Centrului pentru Controlul si Prevenirea Bolilor din SUA, doar 67.2% dintre femei apeleaza la aceasta metoda de nastere. Potrivit aceleiasi institutii, aproximativ 61% dintre femeile care au trecut printr-o nastere vaginala a unui singur copil au primit anestezie epidurala. Restul de 39% au avut parte fie de o nastere fara medicamente, fie au utilizat medicatie analgezica in cantitati mici. Unele mame au ajuns sa nasca natural pur si simplu deoarece nu au mai avut timp pentru anestezie epidurala sau aceasta nu a fost disponibila. Multe altele, insa, nu au dorit-o si nici nu au avut nevoie de aceasta anestezie.

Asigura-te ca ai parte de o educatie prenatala riguroasa

Gravida care participa la cursuri, inainte de nasterea naturala

Primul lucru pe lista cu sfaturi pentru nastere naturala este sa-ti cauti niste cursuri care includ tehnici legate de travaliu si de nastere, precum si de management natural al durerii din travaliu (respiratie, autohipnoza, relaxare si alte mecanisme de adaptare). Maternitatea in care urmeaza sa nasti pune de multe ori la dispozitie astfel de cursuri, insa este posibil sa nu fie suficienta informatie, in special daca dispune de un procent ridicat de epidurale sau nasteri prin cezariana. Din acest motiv sunt mult mai recomandati instructorii independeti. Incearca mai multe cursuri pana cand il gasesti pe cel potrivit.

 Alege un furnizor de servicii medicale care sustine nasterea naturala

Unele spitale sau maternitati sustin nasterea naturala, in timp ce altele nu. Dar ai sanse mult mai mari sa iti atingi obiectivul daca cei care iti poarta de grija impartasesc aceeasi mentalitate ca tine. Trebuie sa afli care este practica cu privire la inducerea travaliului (unii medici opteaza pentru o inducere timpurie), cu privire la nasterea asistata (cu forceps sau vacuum), cu privire la pozitiile pe care le poti utiliza in timpul travaliului (cele mai multe se rezuma doar la pozitia intins pe spate) si, nu in ultimul rand, la experienta cu nasterile naturale.

Alege-ti un medic care sustine nasterea naturala

Noteaza pe lista cu sfaturi pentru nastere naturala si despre conceperea unui plan de nastere in care sa incluzi toate detaliile pe care doresti sa le respecte echipa medicala. Pot fi de ajutor si o doula sau o moasa certificate. Oricare dintre ele te poate ajuta sa ai parte de travaliul pe care ti-l doresti. Te va sustine in primele stadii ale travaliului, pe parcursul sau si al nasterii si chiar te va ajuta sa realizezi tranzitia catre maternitate. Doula sau moasa te poate ajuta sa experimentezi sentimente de calm si relaxare, sa faci fata durerii in mod natural si sa comunici eficient cu doctorul. Conform statisticilor, nasterile in care este implicata o doula are sanse mai mari de a fi lipsita de medicatie si chiar cu o durata mai scurta a travaliului.

Nu acumula prea multa greutate in sarcina

Travaliul tinde sa decurga mult mai lin pentru femeile care nu sunt supraponderale. Ele se confrunta cu mai putine complicatii si necesita mai putine interventii medicale.

Daca consumi o alimentatie sanatoasa, echilibrata, bebelusul tau va beneficia de toti nutrientii pentru a creste si a se dezvolta corespunzator. Desi cunosti cu siguranta expresia “sa mananci pentru doi”, in realitate o gravida are nevoie de numai 300 calorii in plus in fiecare zi comparativ cu perioada de dinainte de sarcina; in acest mod va acumula o cantitate potrivita de kilograme in timpul sarcinii. Discuta cu medicul cu privire la numarul de kilograme pe care trebuie sa il acumulezi in timpul celor 9 luni. In principiu, o femeie normoponderala inainte de sarcina ar trebui sa acumuleze 11-16 kg dupa sarcina, o femeie subponderala ar trebui sa acumuleze 13-18 kg, iar una supraponderala ar trebui sa acumuleze doar 7-11 kg in timpul sarcinii. In primele 3 luni de sarcina este recomandat sa iei 1-2 kg si 0.5 kg pe saptamana in restul sarcinii. Pentru sarcinile gemelare este recomandat in plus 16-20 kg in plus, ceea ce inseamna in medie 0.7 kg pe saptamana dupa castigul ponderal obisnuit din primele 3 luni de sarcina; in calorii, este vorba intre 3000-3500 pe zi. Este deosebit de important sa acumulezi un numar corect de kilograme in sarcina gemelara deoarece greutatea ta o va influenta pe cea a bebelusilor; pentru ca majoritatea vin pe lume inainte de data probabila a nasterii, o greutate mai mare conteaza pentru sanatatea lor. Iata si cum va fi distribuita greutatea suplimentara in sarcina: bebelus – 3.6 kg, placenta -0.9-1.3 kg, lichid amniotic – 0.9-1.3 kg, tesut mamar – 0.9-1.3 kg, cantitate suplimentara de sange – 1.8 kg, grasimea depozitata pentru nastere si alaptare – 2.2-4 kg, uter mai mare – 0.9-2.2 kg, total – 11-16 kg.

Opteaza pentru o sarcina cu putine interventii medicale

Nasterea naturala trebuie sa decurga natural, deci cu cat mai putine interventii

Acele femei care inca din sarcina arata ca isi doresc putine interventii, se pregatesc practic pentru un travaliu la fel de lipsit de interventii. Daca nu te confrunti cu nicio problema deosebita de sanatate, opteaza pentru mai putine teste, tratament si interventii in sarcina. In mod evident, unele testari sunt importante pentru fiecare mama, insa multe sunt realmente optionale. Atunci cand ti se recomanda diverse teste si proceduri, poti intreba care este motivul pentru care iti sunt necesare, daca vor modifica sau imbuntati starea ta de sanatate sau daca te vei descurca si fara ele. Daca medicul sau moasa iti expun insa motive covarsitoare pentru care ai nevoie de aceste interventii, nu te poti lipsi de ele.

Ramai acasa in prima parte a travaliului

Te poti misca in voie, poti face o baie, poti manca si bea si chiar te poti plimba in intimitatea propriului camin, daca ai aprobarea medicului. Atunci cand contractiile ajung la mai putin cinci minute distanta una de alta si sunt din ce in ce mai puternice pentru cel putin doua ore indiferent ce faci, trebuie sa fii consultata de medic. Daca ajungi la spital si nu esti dilatata, te poti intoarce acasa, daca medicul considera ca este in regula. Sarcinile cu riscuri sau complicatii necesita o vizita la spital cat mai timpuriu. Motivul pentru care travaliul desfasurat acasa sustine o nastere naturala este ca vei avea nevoie de mai putine interventii precum administrarea unor medicamente menite sa induca travaliul.

Apeleaza la apa

Dusul sau baia, piscina pentru nastere si compresele sunt instrumente ale naturii pentru a ameliora durerea si a te ajuta sa te relaxezi. Petrece cat de mult timp poti in mediul acvatic.

Unele femei aleg sa apeleze la hidroterapie in prima parte a travaliului pentru a ramane acasa pana cand ajung in faza activa. Viitoarele mamici care opteaza pentru hidroterapie in spital vor ramane in cada pentru o durata medie de 2 ore jumatate, ceea ce poate ajuta la progresul travaliului. Miscarea fizica precum mersul sau schimbarea pozitiei poate ajuta de asemenea la o evolutie buna a travaliului. Daca apelezi la aceasta metoda iti va fi mai usor sa te misti deoarece te vei afla scufundata intr-o cada. Daca ti se pare ca nu te ajuta, poti alege sa iesi din cada si sa apelezi la alte optiuni de calmare a durerilor. In timpul imersiunii acvatice (are loc in primul stadiul al travaliului) moasa va ajusta temperatura cazii/piscinei ca sa te simti confortabil. Este important sa nu te supraincalzesti, prin urmare va fi verificata regulat temperatura apei; daca aceasta este prea ridicata, ti se va spune sa iesi din apa pentru a fi racorita. De asemenea, trebuie sa consumi in acest timp multe lichide pentru a ramane hidratata. In cel de-al doilea stadiu al travaliului temperatura apei trebuie sa fie similara celei pe care o are corpul (37-37.5 grade Celsius) pentru ca bebelusul sa se bucure de o tranzitie usoara din mediul intrauterin in cel acvatic (temperatura constanta evita stimularea reflexului de apucare. Temperatura apei va fi in continuare monitorizata si ajustata la nevoie la fiecare 15 minute. O terapie suplimentara la care poti apela in acest timp este reprezentata de aromaterapie; aceasta arta presupune folosirea esentelor aromatice extrase in mod natural din plante pentru a echilibra si armoniza corpul, mintea si spiritul in diverse momente sau in timpul experientelor stresante. Deoarece travaliul si nasterea pot fi incadrate in aceasta categorie, exista cateva arome care dispun de un efect calmant in timpul nasterii si iti pot reduce perceptia durerii. Cateva dintre cele mai comune uleiuri pentru aromaterapie in timpul nasterii si al travaliului sunt: eucalipt, lavanda, citrice (portocala), menta (ajuta la controlul starii de greata). Uleiurile esentiale sunt extrem de concentrate si trebuie sa fie diluate inainte de folosire: de obicei raportul de incluziune variaza intre 1-5%; in timpul sarcinii trebuie folosite concentratii si mai reduse de 1-2%, care echivaleaza cu aproximativ 10 picaturi de ulei esential la 2 linguri de ulei vegetal pentru uleiuri de corp, iar in baie poti adauga maxim 8 picaturi de ulei esential amestecand bine inainte. Retine totusi ca este important sa discuti despre folosirea uleiurilor esentiale cu medicul/moasa inainte de nastere pentru a crea o experienta cat mai buna si pentru a le folosi eficient. De asemenea, foloseste-le cu precautie daca ai istoric de alergii sau cazuri de alergii in familie. Daca nu esti sigura cu privire la folosirea unui ulei, incearca-l intai pe o portiune de piele.

Educa-te inainte de a naste

Fie ca este vorba despre respiratie, meditatie, relaxare, miscare, schimbarea pozitiilor, efectuarea unui masaj, ascultarea muzicii, orice este nevoie poate fi de ajutor. Citeste carti si articole care sa te pregateasca de nastere, care contin un mesaj pozitiv si de incurajare. Te poti informa, urmarind filmulete sau simulari 3D privind nasterea naturala, astfel incat sa iti poti face o idee in legatura cu fiecare etapa a nasterii naturale.

Apeleaza la o doula

O doula actioneaza ca o majoreta personala care te sustine inainte, in timpul si dupa travaliu. Iata si marturia unei mamici care a apelat la o doula pentru nasterea sa naturala care a avut loc in spital, dupa un travaliu de 13 ore “doula mea a stiut ca mi-am dorit sa raman acasa cat mai mult posibil. Imediat ce a ajuns, a luat pixul si hartia pe care notam frecventa contractiilor, ceea ce mi-a permis sa ma concentrez pe modul in care corpul meu si bebelusul interactionau si cum ma simteam. In timpul contractiilor mi-a masat umerii sau mi-a strans soldurile cand i-am spus ca ma doare spatele. A fost foarte calma. Nu cred ca as fi putut sa ma descurc atat de mult fara ea.“

Ai incredere in corpul tau

Medicul obstetrician Ryan Dickerson afirma ca “pelvisul si tesuturile vaginale au fost create special pentru a naste, creierul elibereaza endorfine care ajuta la gestionarea durerii, iar fatul dispune de un loc moale pe cap incat se poate mula pe canalul vaginal. Complicatiile constituie exceptia, si nu regula”. Repeta pentru tine ca nasterea este o functie naturala, corpul tau stie sa faca acest lucru, la fel cum stie sa respire. Femeia este menita sa aduca pe lume copii!

Sfaturi in timpul nasterii

Perioada I a nasterii – faza pasiva

Sunt sanse mari sa nu ai nevoie de multa sustinere fizica in aceasta etapa a travaliului. Cel mai bun lucru pe care il poti face este sa ignori cat de mult poti contractiile. Daca te simti in stare, continua-ti activitatile zilnice in mod normal; sunt femei care continua sa mearga la serviciu. Pentru a trece cu bine de faza pasiva este esential sa alternezi odihna cu activitatea; nu uita sa consumi lichide din abundenta si sa mananci. Iata cateva sugestii pentru a-ti petrece timpul: fa o plimbare, termina de pregatit bagajul pentru maternitate, scrie o scrisoare bebelusului, stai in viitoarea camera a bebelusului, vizioneaza un film, iesi la masa cu partenerul tau. Partenerul tau poate sa iti maseze spatele, sa cronometreze contractiile, sa te incurajeze si sa vorbeasca cu tine si eventual sa rezolve chestiuni aparute in ultimul moment.

Perioada I a nasterii – faza activa

Iata ce poti face ca sa depasesti cu bine si aceasta faza: schimba frecvent pozitia corpului, mergi la plimbare, fa o baie sau un dus, stai intr-un balansoar, fa intinderi de pelvis (utile pentru durerile de spate), concentreaza-te pe relaxare, foloseste tehnicile de vizualizare. Partenerul tau poate continua sa te sprijine, incurajandu-te sa faci miscare, masandu-te pe spate, asigurandu-ti un mediu linistit si intunecat, discutand cu medicul/specialistul despre cum poate fi de ajutor, anuntand doula.

Perioada II a nasterii – tranzitia

Iata cateva sugestii de activitati pe care le poti face in aceasta faza: schimba frecvent pozitia corpului, gestioneaza contractiile pe rand, fa-ti baie sau dus, asaza-te intr-un balansoar, efectueaza intinderi de pelvis, concentreaza-te pe relaxare, apeleaza la tehnici de vizualizare, foloseste in mod eficient perioadele de odihna, ramai concentrata pe obiectiv. Partenerul tau te poate ajuta aplicand comprese reci pe gat si fata, racorindu-ti camera, incurajandu-te, masandu-ti spatele pentru relaxare si confort, mentinand mediul intunecat si linistit si laudandu-te pentru modul cum te descurci.

Perioada III– expulzia fatului

Unele femei gasesc acest stadiu al travaliului mai usor de gestionat decat faza activa deoarece se pot ghemui, simtind o oarecare reducere a durerii. Cand simti nevoia incontrolabila de a te ghemui, tine-ti respiratia si impinge ca si cum elimini un scaun. Comporta-te natural cu fiecare contractie si urmeaza directia dictata de corpul tau. Daca ai o epidurala, se poate sa nu simti ce ti se intampla si iti va fi dificil sa impingi efectiv. Medicul tau te va ajuta sa depasesti aceasta provocare, sustinandu-te si indrumandu-te in fiecare moment.

Perioada a IV-a a nasterii – expulzia placentei (delivrenta)

Acum, ca iti tii in brate bebelusul, s-ar putea sa nici nu observi eliminarea placentei. Aceasta va iesi din corpul tau cu ajutorul unor contractii nedureroase; ti se poate cere sa impingi scurt, iar medicul iti poate masa uterul pentru a opri sangerarea. Daca ai nevoie de suturi in urma unei rupturi perineale sau a unei epiziotomii, ti se va administra un anestezic local in prealabil. Poti sa tii bebelusul in brate in acest timp; va veti cunoaste si vei aprecia pe deplin ce inseamna miracolul nasterii.

Ce să faci să te dilați mai repede?

Momentul cel mare se apropie, astfel că poate ai nevoie de cele mai bune sfaturi pentru nastere naturala, anume cum să te pregătești înainte cu mai mult timp pentru venirea bebelușului, dar și cum faci să te dilați mai repede în timpul travaliului. În cazul în care vrei să naști natural, este bine să te pregătești corespunzător, pentru ca nici tu și nici bebelușul tău să nu aveți probleme. Pentru a te ajuta, am întocmit o listă cu sfaturi pentru nastere naturala de care să ții cont atunci când vine momentul să îți aduci pe lume micuțul sau micuța.

Lucruri care te ajută să te dilați mai repede

  1. Nu te grăbi să mergi la spital. Dacă au început contracțiile, cronometrează-le, respiră și relaxează-te. Apoi, dicută cu medicul tău, iar el îți va spune dacă trebuie să mergi la spital sau nu.
  2. Trebuie să faci față contracțiilor. Este important să te relaxezi și să rămâi calmă atunci când încep contracțiile, deoarece panica și stresul nu îți vor fi de folos și pot pune în pericol nașterea în siguranță a bebelușului tău.
  3. Nu renunța la exercițiile fizice. Acesta este unul dintre cele mai importante sfaturi pentru nastere naturala, deoarece exercițiile ușoare te vor ajuta să-ți păstrezi tonusul fizic, dar și să te relaxezi în timpul travaliului.
  4. Mișcă-te în timpul travaliului. Fie că te plimbi prin cameră, folosești mingea pentru naștere sau faci orice altă mișcare, oricare dintre acestea te ajută în timpul travaliului, deoarece favorizează dilatarea colului.
  5. Ai răbdare. Tot pe lista cu sfaturi pentru nastere naturala și implicit pentru cum să te dilați mai repede se adaugă și răbdarea pe care o ai. Mai ales dacă te afli la prima naștere, ține cont de faptul că travaliul durează. Pentru a trece timpul mai repede, găsește-ti lucruri care să te distreze și să te relaxeze, tocmai pentru a-ți lăsa corpul să-și facă „treaba”.

Alte sfaturi pentru nastere naturala de care trebuie să ți cont

  1. Întocmește-ți un „plan” pentru a avea o naștere ușoară. Deși nu vei putea controla totul exact așa cum ți-ai dori, pentru a avea parte de o experiență plăcută trebuie să fii pregătită să îți schimbi pozițiile în timpul travaliului dacă este necesar până o găsești pe cea mai confortabilă.
  2. Tot din lista cu sfaturi pentru nastere naturala este pregătirea pentru o eventuală epiziotomie. În cazul în care situația impune acest lucru, epiziotomia este necesară tocmai pentru a nu te pune nici pe tine, nici pe bebe în pericol.
  3. Suportul moral este esențial. Pe lista cu sfaturi pentru nastere naturala ușoară este și prezența tatălui care te ajută moral, motiv pentru care este ideal să fie și el prezent la venirea pe lume a copilului.

Surse:
www.pregnancymagazine.com; www.fitpregnancy.com; www.parents.com, www.aboutkidshealth.ca, www.webmd.com, www.mhealth.org, http://brochures.mater.org.au, https://utswmed.org, www.oils4life.co.uk, www.verywellfamily.com

Menu

Gestionarea modulelor cookie pe site-ul Naste Natural Informatii Suplimentare

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close