Studiu: sucurile consumate in sarcina cresc riscul de astm

13 Martie 2018

de Irina Olteanu

Conform unui studiu desfasurat recent sucurile de fructe, dar si cele carbogazoase consumate in timpul sarcinii pot creste riscul de dezvoltare a astmului ulterior in copilarie, cu aproape doua treimi. Iata mai multe informatii despre acest studiu precum si recomandari importante.

Studiu care traseaza o legatura intre sucurile consumate in sarcina si astmul la copii

Cercetatorii de la Scoala de Medicina Harvard au descoperit ca acei copii care au avut cea mai mare cantitate totala de fructoza in alimentatie, in prima parte a copilariei, au prezentat cu 79% mai multe sanse sa dezvolte astm comparativ cu copiii care au baut rareori sau niciodata bauturi indulcite. Gravidele care au consumat sucuri si bauturi indulcite in timpul sarcinii au avut cu 70% mai multe sanse sa aiba un copil diagnosticat cu astm pana la perioada de mijloc a copilariei, comparativ cu mamele care nu au consumat niciodata sau au consumat rareori sucuri in sarcina. Concluziile se adauga celor deja cunoscute cu privire la efectele dulciurilor asupra alimentatiei, iar expertii avertizeaza femeile sa evite sucurile in sarcina pentru a evita diabetul gestational si alte complicatii.

Riscurile sunt prezente si in randul mamelor si copiilor ale caror alimentatii contin fructoza din abundenta, zaharul natural care este rafinat si folosit drept indulcitor pentru alimente si bauturi.

In mod concret au fost examinate date cu privire la obiceiurile alimentare apartinand unui numar de 1068 perechi mama-copil din zona de est a statului Massachusetts, SUA, cu privire la sanatatea copiilor, inclusiv daca acestia au fost diagnosticati cu astm pana la varsta de 7-9 ani. Au fost chestionate cu privire la consumul de zahar in primul si cel de-al doilea trimestru de sarcina, inclusiv cate cani de suc de fructe au baut zilnic, precum si ce alte bauturi dulci (cum este ciocolata calda). Mamele au fost apoi verificate cand copiii lor au atins varsta de 3.3 ani si le-a fost solicitata completarea unui al doilea chestionar cu privire la consumul copilului de alimente si bauturi, inclusiv sucuri si bauturi dulci. Folosind aceste raspunsuri, cercetatorii au putut computeriza aportul de fructoza si au analizat rezultatele in baza consumului de bauturi dulci si de fructoza. Autorii au subliniat faptul ca este important de urmarit aportul de fructoza deoarece constituie un factor semnificativ in aportul total de zahar si poate dispune de efecte specifice asupra cailor respiratorii.

studiu
Mamele care au consumat mai multe bauturi dulci au avut tendinta de a prezenta o greutate mai mare, respectiv un venit si educatie mai reduse decat cele care au evitat aceste bauturi; conexiunea dintre bauturile dulci si astmul infantil persista insa si daca sunt exclusi acesti factori demografici. Studiul nu a fost un experiment controlat pentru a dovedi modul in care sucurile sau bauturile dulci cauzeaza astm. Exista insa o limitare a sa prin faptul ca cercetatorii s-au bazat pe amintirea femeilor si raportarea consumului de suc pentru ele insele si copiii lor, ceea ce poate sa nu fie in intregime adevarat.
Studiul publicat in Analele Societatii Americane Toracice a descoperit ca un copil obisnuit consuma in medie aproximativ 4 portii de suc de fructe pe zi, insa intervalul a cuprins 3-10 portii. Societatea Americana a Medicilor Pediatri recomanda sa nu se depaseasca 1-2 portii pe zi.

Sheryl Rifas-Shiman, asociat cercetator senior la Scoala de Medicina Harvard si in cadrul Institutului de Ingrijire Harvard Pilgrim, co-autoare a studiului, a declarat: “studiile anterioare au asociat un aport de bauturi dulci cu obezitate, iar obezitatea cu astmul. In plus fata de influentarea aparitiei astmului prin cresterea riscului de obezitate, am descoperit ca bauturile dulci si un nivel ridicat de fructoza poate influenta riscul de astm nu in intregime prin obezitate. Concluziile noastre sugereaza ca exista mecanisme suplimentare prin care bauturile cu zahar si fructoza influenteaza riscul de astm dincolo de efectele asupra obezitatii. Nu stiu cu siguranta modalitatile prin care bauturile cu zahar si fructoza conduc la astm. Credem ca cel putin partial actioneaza prin cresterea gradului de inflamatie din organism, ceea ce poate influenta dezvoltarea plamanilor copilului. Prin urmare, evitarea unui aport crescut de bauturi dulci in sarcina si in copilarie poate constitui una dintre modalitatile de reducere a astmului infantil.”

Doctor Leda Chatzi, cercetatoare in cadrul Universitatii Southern California, care nu a fost implicata in studiu a declarat ca: “alimentatia sanatoasa in sarcina este critica pentru cresterea bebelusului si dezvoltarea bolilor cronice precum astmul ulterior in viata. Un tipar alimentar sanatos in sarcina contine o varietate de grupe alimentare, inclusiv fructe si legume, paine si cereale, surse de proteine si produse lactate.”

Concluzii de studiu – risc crescut de astm si obezitate

Studiul a concluzionat ca nivelul crescut de cazuri de astm inregistrat la nivelul Statelor Unite ale Americii incepand in anii 1980 este posibil sa aiba cauze multiple, insa nivelul nutritiei si al obezitatii sunt considerate drept principalii contributori. Cresterea mentionata de statistici a coincis cu cresterea consumului de sirop bogat in fructoza ca indulcitor, iar oamenii de stiinta demonstreaza in mod constant impactul devastator al zaharului asupra creierului, sanatatii mentale si chiar al cancerului, obezitatea infantila fiind cel de-al doilea factor major.

Fructoza consumata in exces creste inflamatia de la nivel pulmonar, iar cand survine in stadii cheie din dezvoltarea copilului (precum sarcina si prima parte a copilariei) poate conduce la probleme de sanatate ulterioare. Se pare ca este implicata in primul rand aparitia obezitatii care poate restrictiona caile respiratorii.
In final, trebuie sa retii ca studiul nu ofera o relatie directa cauza-efect. Apoi, femeile din studiul mentionat au consumat zilnic mai multe bauturi, nu doar din cand in cand. Nu uita de faptul ca exista pasi clari pe care poti sa ii faci pentru a preveni astmul in cazul copilului tau, precum alaptarea pentru 4-6 luni si evitarea fumatului in sarcina sau expunerea copilului la fumat pasiv, conform Academiei Americane de Alergie, Astm si Imunologie.

Surse: www.independent.co.uk; www.dailymail.co.uk; www.thoracic.org; www.parents.com

Menu

Gestionarea modulelor cookie pe site-ul Naste Natural Informatii Suplimentare

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close