Tot ce trebuie să știi despre buza de iepure

26 Mai 2021

de Bianca Petre

Buza de iepure este o malformație facială congenitală care împiedică dezvoltarea corectă a țesutului dintre nas și buza superioară a fătului în timpul sarcinii. Buza de iepure se corectează prin intervenție chirurgicală și este îmbunătățită vizibil, atât din punct de vedere estetic, cât și funcțional. Malformația poate fi descoperită atât printr-o ecografie transvaginală, dar de cele mai multe ori, la naștere.

1. Ce este buza de iepure?

Buza de iepure este cunoscută drept o malformație facială congenitală ce apare în timp ce fătul este în uter și reprezintă o dezvoltare inadecvată a buzei acestuia. Concret, buza superioară a bebelușului prezintă o despicătură cauzată de lipsa de țesut necesar dintre nas și buze. Această malformație poate apărea atât pe centrul buzei, cât și pe o parte sau cealaltă a buzei superioare.

Momentul când apare această despicătură a buzei este în primul trimestru de sarcină, mai exact între patru și șapte săptămâni de sarcină. Aceasta este perioada în care celulele speciale de la nivelul capului bebelușului se dezvoltă și i se formează fața. De cele mai multe ori însă această malformație nu este descoperită decât după naștere.


2. Buza de iepure poate fi detectată în sarcină?

Se poate ca malformația facială a fătului să fie descoperită încă din timpul sarcinii prin intermediul ecografiei. Nu se întâmplă însă în toate cazurile ca buza copilului să se vadă atât de bine încât să primească un diagnostic. Cel mai probabil, diagnosticul va fi primit abia după nașterea bebelușului. Această malformație genetică se numește în termeni medicali cheiloschizis însă majoritatea oamenilor o cunosc drept buză de iepure.

În ceea ce privește alte simptome pe care să le prezinte mama sau fătul în timpul sarcinii, aceste nu există. Nu se poate afla despre această malformație decât prin intermediul ecografiei sau abia după naștere. Se poate ca defectul să fie vizibil prin ecografie chiar și după primele 14 săptămâni de sarcină însă acest lucru nu este obligatoriu.

Femeie însărcinată care discută cu medicul obstretician


3. De ce se nasc copii cu buză de iepure?

Cauzele exacte ale apariției buzei de iepure la bebeluși nu au fost încă stabilite cu certitudine însă motivul cel mai răspândit este cel genetic. Dacă unul dintre membrii familiei are aceaștă malformație s-ar putea ca aceasta să apară și la bebeluș. Cei mai predispuși sunt copiii ai căror rude de gradul I au dezoltat această malformație. Acești factori genetici sunt considerați cei mai riscanți în ceea ce privește dezvoltarea corectă a țesutului celui mic.

Nu trebuie să ignorăm nici factorii de mediu cu care se confruntă mămicile în decursul sarcinii. Acești factori pot fi alcoolul, tutunul, drogurile sau medicamentele nerecomandate în sarcină. Vitoarea mămică trebuie să aibă grijă și în legătură cu alimentația sau expunerea îndelungată la radiații. Această combinație dintre factorii genetici și cei de mediu pot conduce la dezvoltarea incorectă a țesutului fătului dintre nas și buza superioară.

4 imagini care demonstreaza evolutia operatiei pentru buza de iepure


4. Cum se remediază buza de iepure?

Tratamentul principal în ceea ce privește această malformație congenitală este intervanția chirurgicală. Aceasta urmărește reconstrucția buzei superioare a bebelușului pentru a conferi atât o similaritate între cele două buze cât și o bună dezvoltarea a acestora în viitor. Această intervenție este obligatorie pentru a corecta defectul genetic întrucât acesta ar putea avea repercursiuni asupra vorbirii celui mic în viitor. Există posibilitatea să fie necesare mai multe intervenții de-a lungul vieții pentru a corecta într-o proporție cât mai ridicată acest defect.

Intervenția are loc adesea în primele 5 luni ale vieții bebelușului fiind recomandat ca acesta să nu depășească vârsta de un an pentru prima intervenție.  Această intervenție de corectare nu implică un risc major în ceea ce privește bebelușul întrucât operția este una destul de ușoară. Dacă defectul nu a fost corectat vor exista și alte intervenții ulterioare. Dacă însă din punct de vedere estetic intervenția nu a corectat tot se va reinterveni abia după ce copilul se maturizează pentru a avea trăsăturile dezvoltate complet.

Ustensile pentru operație pe masa de operație


5. Cât costă o operație pentru remedierea buzei de iepure?

Operația de corectarea a acestei malformații este gratuită pentru copii dacă este realizată într-un spital de stat. Copiii până în 18 ani beneficiază gratuit de această intervenție în cadrul spitalelor de stat din România. Este indicat să găsești din timp cea mai apropiată unitate care prestează acest serviciu pentru a stabili datele intervenției bebelușului tău.

După interveție bebelușul tău va avea nevoie și de alți specialiști pentru a depăși acest defect. Spre exemplu acesta ar putea rămâne cu greutăți de pronunție și este necesar să meargă la logoped pentru a se dezvolta corect. În adolescență acesta se poate confrunta cu scăderea încrederii în sine ceea ce înseamnă că este nevoie de ședințe de terapie cu un psiholog. Tot acest demers postoperator ar putea crește costul total al tratamentului buzei de iepure.

Bebeluș cu buza de iepure


6. Buza de iepure forum

„Noi nu am stiut ca fetita are aceasta malformatie si ne-a luat citeva zile pina ne-am dezmeticit. Sfatul meu este sa stai linistita sa te documentezi cit mai mult si sa ai incredere ca totul va fi bine. Noi am intalnit in spital o fetita cu problema la buzita si palat, a fost operata in acelasi timp cu fetita noastra la buzita iar la citeva luni bune distanta in timp ce vizitam pe cineva la spital i-am intalnit din nou erau internati pentru a se opera la palat, iar fetita arata foarte bine. Din fericire pe masura ce trece timpul tehnica evolueaza si permite ca aceste tratamente sa fie realizate cu rezultate excelente”, a spus un tată pe forumul forum.softpedia.com.

„Buna seara, am si eu o fetita de 4 luni nascuta cu cheiloschizis…si noi am aflat despre malformatie in timpul sarcinii, la 19saptamani…noua ne-au spus la eco ca e totul spart: buza, gingie, palatul tare si  ca nara stanga e afectata….si intre sapt 19 si 41(cand s-a nascut fetita)am facut 11 ecografii (la cei mai renumiti doctori din Bucuresti) cu speranta ca se insala toti doctorii. Cand mergeam la eco nu spuneam nimic de malformatie,asteptam sa vad daca observa ei… si nici ei nu spuneau nimic…cand vedeam ca ne apropiem de sfarsitul ecografiei le spuneam ca “ar fi o suspiciune de cheilognatopalatoschizis” si abia atunci se uitau mai atent la fata bebelusului si ziceau ca asa e… .si uite ca s-au inselat “partial”, fetita are doar buza despicata, nu foarte mult…asa ca alexutza nu trebuie sa disperi (asa cum am facut eu) ….n-ai cum sa afli cat de grav este copilul pana nu se naste…ceea ce am vrut sa subliniez cu povestea noastra este faptul ca doctorii se pot insela…..oricum e mult mai bine ca ai aflat acum si ca ai timp sa te pregatesti emotional pentru ce urmeaza”, spune o mamă pe forumul forum.softpedia.com.

„Eu stiu cazul unei fetitze operate la varsta de 11 luni si care nu a avut nevoie de nici un fel de terapie pentru ca a inceput sa vorbeasca pe la 1 an si 2 luni cred, silabe, sasaieli, etc si apoi cuvinte. Dar bunica ei se ocupa de ea in sensul ca vorbea cu copilul catev aore zilnic incontinuu. Nu a putut sa manance cu biberonul nimic, nu a supt, doar cu lingurita.”- forum.desprecopii.com

„Buna seara!Aceasta malformatiune congenitala ,din pacate se intilneste destul de des in ultimii ani.Desigur ca ar fi bine sa mai faceti inca examene ecografice,dar si in caz de se adevereste,nu va distrugeti ,caci diagnosticul asta se trateaza cu brio si in tara noastra”- mama.md

„ Buza de iepure sau cheilo-schizis cum e ea denumita in termeni medicali , este cea mai usoara forma dintre toate despicaturile aparatului dento-maxilar. Este datorata lipsei de coalescenta (lipire) a celor 2 muguri ai buzei superioare pe linia mediana. Aceasta se realizeaza cam in prima luna de viata intrauterina. Nu se cunosc cu exactitate cauzele acestor anomalii, fiind incriminati mai multi factori(genetici, endocrini, medicamentosi). S-a constatat o incidenta mai mare a acestor anomalii in familiile care au avut cazuri anterior si la mamele consumatoare de alcool sau droguri.
Copiii care se nasc cu astfel de defecte necesita o interventie chirurgicala in primul an de viata intr-o clinica de specialitate”- parinti.com

Buza de iepure la bebelus

„am avut si eu probleme cu copilul (baietel cu bolta palatina despicata, fara buza – tot caz usurel, dar mai greu decat buza doar) si am vazut 6 doctori in Bucuresti pana m-am hotarat.  In cele din urma l-am operat cu succes acum un an in ultimul loc, unde din toate informatiile culese se opereaza cele mai multe cazuri si m-am gandit ca au mana formata.”- parinti.com

„Noi am facut operatia exact acum un an, cand baiatul avea 2 ani. Si eu am citit mult pe net si informatiile sint foarte utile, i-am innebunit cu intrebari pe doctori (de asta am si vazut asa multi, caci cine nu a fost suficient de comunicativ si explicit l-am abandonat si am cautat pana am zis Bingo asta e doctorul care imi inspira incredere); exista insa aceasta diferenta intre varsta la care se opereaza in afara fata de aici. Si pentru bolta, am gasit ca in State, Germania, Marea Britanie, oriunde am cautat se opereaza inainte de un an. Aici majoritatea chirurgilor pediatri mi-au spus clar ca inainte de 2 ani nu intervin. Operatia este un succes, adica vorbeste normal, fara nici o diferenta fata de alti copii”, spune o mamă pe forumul parinti.com.

Buza de iepure este ușor de tratat în primele luni de viață ale copilului și cel mai probabil defectul se corectează aproape complet. Nu trebuie să vă îngrijorați dacă primiți această veste la naștere întrucât există suficent timp pentru a decide tratamentul pe care trebuie să îl urmeze cel mic. După intervenție buza bebelușului se va dezvolta normal și acesta nu va întâmpina alte dificultăți.

Sursă foto: pixabay.com

Surse: mayoclinic.org, doc.ro, libertateapentrufemei.ro , sfatulmedicului.ro

Menu

Gestionarea modulelor cookie pe site-ul Naste Natural Informatii Suplimentare

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close