Tot ce trebuie sa stii despre linea nigra

4 Decembrie 2017

de Irina Olteanu

Linea nigra reprezinta o modificare a corpului subtila, dar care pune pe ganduri multe viitoare mamici. Din acest motiv am decis sa elucidam misterul din spatele sau si sa iti explicam de ce apare linea nigra, ce poti face in acest sens, precum si alte lucruri interesante despre ea.

Ce este linea nigra

Sarcina este responsabila de multe schimbari surprinzatoare si realmente nemaiintalnite. Sanii si abdomenul se maresc, fluxul sanguin se intensifica si incepi sa simti miscarile bebelusului din interiorul tau. Pe la mijlocul sarcinii (23 saptamani gestationale) poti observa si o alta schimbare la nivelul corpului: o linie de culoare inchisa care coboara pe abdomen in jos. Aceasta poarta denumirea de linea nigra (se traduce linie neagra din limba latina) si nu reprezinta un motiv de ingrijorare. Sunt sanse sa o observi din intervalul 13-27 saptamani de sarcina, precum si din 29-40 saptamani de sarcina.

Din punct de vedere statistic, apare intr-un procent de doua treimi din sarcini si are aproximativ 1 centimetru grosime. Femeile cu piele deschisa la culoare se confrunta cu ea mai des decat cele cu pigment inchis al pielii. Linia coboara vertical prin centrul abdomenului de la pubis la ombilic, insa poate sa se intinda si de la pubis pana in partea superioara a abdomenului (exista posibilitatea ca linii de culoare inchisa sa apara in jurul buricului, areolelor si vaginului).

Tot-ce-trebuie-sa-stii-despre-linea- nigra

De ce apare linea nigra?

Pielea ta, ca si restul corpului, trece prin unele schimbari in sarcina. Se intinde ca sa se acomodeze la abdomenul si sanii in continua crestere si isi poate schimba culoarea. Majoritatea gravidelor pot observa petice mai inchise ale pielii, in special cele care au deja par de culoare inchisa crescut pe piele. Aceste petice poarta denumirea de masca de sarcina sau melasma. Poti observa si alte zone din corp ca se inchid la culoare, precum mameloanele. In cazul in care ai cicatrici pe corp si ele pot deveni mai vizibile. Pistruii si semnele din nastere sunt si ele influentate din punctul de vedere al coloratiei.

Aceste schimbari in culoarea pielii se petrec ca umrare a hormonilor estrogen si progesteron, pe care corpul tau ii produce in cantitati mari pentru a ajuta la dezvoltarea bebelusului. Estrogenul si progesteronul din placenta stimuleaza un grup de celule denumite melanocite din piele, determinandu-le sa produca mai multa melanina, pigmentul care contribuie la inchiderea in culoare a pielii atunci cand te expui la lumina soarelui. O productie crescuta de melanina este cea care determina modificarea culorii pielii in timpul sarcinii.
La un moment dat in timpul celui de-al doilea trimestru de sarcina, poti observa o linie de culoare negru inchis care coboara prin mijlocul abdomenului, intre buric si zona pubiana. Poarta denumirea de linea alba si ai avut-o dintotdeauna, chiar si inainte de sarcina, insa era prea deschisa la culoare pentru a o observa. Atunci cand productia de melanina creste in timpul sarcinii, aceasta linie se inchide la culoare si devine mai pregnanta, de unde si denumirea de linea nigra.

Când apare linea nigra în sarcină

Dacă nu știai până acum de ce apare linia neagră în sarcină, este momentul să te pregătești pentru momentul când vei avea chiar tu un astfel de semn pe burtică. De aceea, află că schimbările hormonale sunt un factor pentru linia neagră în sarcină, astfel că din momentul în care sarcina avansează vei observa și acest semn. Multitudinea de hormoni care se află în organismul tău în timpul sarcinii, cauzează hiperpigmentarea pielii, inlusiv închiderea la culoare a tenului sau a sfârcurilor. Însă, răspunsul exact la întrebarea când apare linia neagră în sarcină este că ea devine viziblă din al doilea trimestru, în jurul lunii a cincea de sarcină.

Linea nigra apare, de obicei, ca o linie maronie la femeile cu piele mai închisă sau o linie albastră la femeile cu o piele deschisă la culoare. De asemenea, linea nigra are o lățime de aproximativ 1,3 cm. Foarte important de ținut mine este și faptul că ai nevoie de o cremă cu protecție solară pentru linea nigra, deoarece expunerea la soare accentuează și mai tare linia.

Linea nigra, asociata cu deficit de acid folic

Nu trebuie sa faci nimic in acest sens. Linea nigra nu este daunatoare nici pentru tine si nici pentru bebelus. Nu ar fi rau daca ai acorda mai multa atentie la ceea ce mananci, totusi. Cercetarile au asociat linea nigra cu o lipsa de acid folic. Sunt sanse mai mici sa observi aparitia aceste linii daca ai beneficiat de vitamine prenatale si ai consumat alimente bogate in acid folic, precum paine fortifiata cu acid folic, portocale si legume de culoare verde inchis. Acest nutriment nu este bun pentru piele, insa este esential pentru dezvoltarea bebelusului si pentru a preveni aparitia unor defecte grave la nastere.
Exista pareri, in special de tipul superstitiilor, care considera ca linea nigra poate transmite indicii legate de sexul copilului. Se spune ca daca ajunge pana la buric, vei avea o fata, iar daca parcurge intreaga distanta pana la coaste vei avea un baiat.

Ce se întâmplă cu linea nigra după sarcină?

Curand dupa ce bebelusul se va naste (in decurs de cateva luni), linea nigra ar trebui sa inceapa sa se estompeze. Pentru unele femei insa s-ar putea sa nu dispara niciodata complet. Iar daca ramai din nou insarcinata, asteapta-te sa observi reaparitia acesteia. Daca linea nigra nu dispare dupa sarcina, iar prezenta sa pe piele te deranjeaza, poti apela la un medic dermatolog care iti va prescrie o crema cu efect de albire; in acest mod linea nigra se va estompa intr-un timp mai scurt. Retine insa ca acest tip de crema nu trebuie folosit in timpul sarcinii sau pe perioada alaptarii deoarece poate fi nociva pentru bebelus. O alta varianta pe care o ai la indemana este sa o camuflezi cu ajutorul machiajului pana cand dispare complet. Nu uita sa aplici produse de protectie solara de fiecare daca cand iti expui abdomenul si alte zone din piele la razele solare (cu factor de protectie solara de cel putin 15); expunerea solara poate inchide la culoare linea nigra.

Care este scopul pentru care apare de fapt linea nigra?

Moasele indeosebi impartasesc parerea ca evolutia naturala a corpului a dorit ca aparitia linea nigra sa ajute bebelusul sa identifice sanul. Moasa Maria Louise explica: “Linea nigra este perfect normala, reprezinta o modificare hormonala si rolul sau principal este de a facilita inchiderea la culoare a mameloanelor pentru ca bebelusul sa poata vedea unde trebuie sa ajunga ca sa suga la san. Linea nigra actioneaza ca un fel de indicator pentru abdomenul mamei insarcinate care urca spre areola inchisa la culoare, de care se ataseaza sugarul.”

In perioada de dinaintea medicinei moderne, nou-nascutii erau incurajati sa beneficieze de contactul piele pe piele inca de la nastere. Bebelusul se tara in mod instinctiv pe abdomenul mamei, catre san. Se considera ca mirosul mamelonului mamei este similar cu cel al lichidului amniotic, care inconjoara fatul timp de 9 luni pentru ca bebelusul sa il recunoasca si sa aiba incredere in el.

Mituri despre dunga de sub buric

Linea nigra este inofensivă, de aceea apariția ei nu trebuie să reprezinte pentru tine un motiv de îngrijorare. Cu toate acestea, linia neagră a reprezentat de-a lungul timpului, un motiv pentru apariția mai multor mituri despre rolul ei pe perioada sarcinii.

femeie-gravidă-care-arată-cu-degetul-către-linea-nigra-de-pe-burta-ei

Linea nigra și sexul copilului

În prezent, există numeroase speculații legate de faptul că linea nigra ar putea avea legătură cu sexul bebelușului. În primul rând, se spune că dacă linia neagră în sarcină se oprește până la buric, viitoarea mămică va avea avea o fetiță, iar dacă linia merge până la piept se pare că va fi un băiețel. Totodată, se crede faptul că doar femeile care vor avea un băiețel au linea nigra. Toate aceste fapte nu sunt dovedite științific, astfel că nu există în realitate nicio legătură între lungimea pe care o are linea nigra și sexul bebelușului. Morfologiile de sarcină sunt singurele metode prin care poți afla precis ce sex va avea bebelușul tău.

Linea nigra apare doar în timpul sarcinii

Acest lucru este fals. Adevărul este că o linie între buric și zona pubiană poate exista chiar și în afara sarcinii. O astfel de linie este albă, astfel că se numește linea albă și are 1,5 cm. Multe femei au impresia că linia peste burtică le apare în sarcină, dar se poate ca ea să fi existat deja și doar să se fi închis la culoare în perioada sarcinii, din cauza producției mari de melanină. După naștere, linia începe să se estompeze, dar este posibil să nu dispară complet niciodată.

Dacă nu ai linea nigra, bebelușul nu este sănătos

Linea nigra nu apre la toate femeile gravide, iar acest lucru este perfect normal. De aceea, nici prezența, dar nici absența acestei linii nu trebuie să fie un motiv de îngrijorare. De asemenea, este foarte posibil ca la femeile cu tenul deschis linea nigra să nu fie vizibilă. În concluzie, linea nigra nu reprezintă un semn în ceea ce privește sănătatea bebelușului tău.

Linia neagră în sarcină forum: ce spun gravidele

Linea nigra este un subiect de interes pentru viitoarele mămici. Pe de o parte, sunt gravidele care nu sunt deloc îngrijorate după ce le apare linea nigra, dar la capătul opus sunt femeile care nu știu de ce apare linea nigra și dacă le afectează în vreun fel bebelușul. Iată câteva povestiri de pe forumuri, de la mămicile care au avut linea negra.

„Mie mi-a apărut linea nigra foarte vag încă din luna a 7-a, iar în luna a 9-a era deja vizibilă bine. Acum, la 3 luni după naștere, abia dacă se mai vede.” – forum.desprecopii.com

„Mie mi-a apărut linea nigra la sfărșitul sarcinii, adică prin luna a 9-a, iar după ce am născut a dispărut, dar nu mai știu cât de repede.” – forum.desprecopii.com

Linea nigra mi-a apărut cu câteva săptămâni înainte de a naște și era puțin vizibilă. Mi-a dispărut cândva după naștere, mai exact la câteva luni distanță.” – parinti.com forum

„Mie mi-a apărut linia de prin luna a 4-a și a dispărut cam după 4 luni după ce am născut.” – parinti.com forum

„Linia mea a fost de la buric până în capul pieptului și era maro închis. A dispărut la 3 luni de la naștere.” – parinti.com forum

Linea nigra este un semn inofensiv care apare la numeroase gravide, dar care nu afectează în vreun fel dezvoltarea bebelușului.

Surse: wikipedia.org, whattoexpect.com, madeformums.com, healthline.com, medicover.ro, helpnet.ro, suntmamica.ro, dozadesanatate.ro

Menu

Gestionarea modulelor cookie pe site-ul Naste Natural Informatii Suplimentare

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close