Totul despre listerioză sau listeria în sarcină

27 Noiembrie 2022

de Andreea Guica

Listerioza sau listeria în sarcină poate crea complicații serioase atât pentru sănătatea mamei, cât și a fătului. Află mai multe din articolul de mai jos.

Ce este listerioza și cum se transmite

Listerioza este o infecție cauzată de bacteria Listeria Monocytogenes care poate fi contactată în urma consumării alimentelor contaminate.

Cele mai comune alimente care reprezintă factori de risc în cazul listeriozei sunt laptele nepasteurizat, carnea sau peștele crud (sau insuficient gătit), legumele contaminate de la sol sau de la anumiți fertilizatori și brânzeturile procesate, în special brânzeturile moi.

Femeile însărcinate au un risc de aproximativ 20 de ori mai mare pentru a dezvolta listerioză. În plus, acestea pot dezvolta forme mai severe a acestei infecții.

Conform anumitor statistici, între 3 și 12 femei din 100.000 pot contacta listerie în sarcină. Chiar dacă nu este un număr foarte mare, este bine să cunoști factorii de risc și simptomele acestei infecții, pentru că poate avea efecte serioase asupra sănătății mamei și fătului.

Citește și Nu manca mezeluri daca ești însărcinată

Listeria în sarcină crește riscul de:

  • Avort spontan;
  • Moartea intrauterină a fătului;
  • Infecții uterine;
  • Naștere prematură;
  • Complicații ale sănătății fătului, cum ar fi o inimă mărită și îngroșarea intestinului gros și al peretelui stomacului.

Nu toți copiii ale căror mame au fost infectate cu această bacterie vor avea probleme de sănătate. Acest lucru diferă în funcție de cât de tardiv este diagnosticul și cât de repede se începe tratamentul. Cu cât listerioza este detectată și tratată mai repede, cu atât mai bine.

Imediat după naștere, se poate detecta printr-un simplu test de sânge dacă copilul a fost infectat sau nu cu listerioză.

Încă nu există suficiente date care să ne spună dacă listeria în sarcină se transmite bebelușului prin alăptare. În cazul alăptării, cel mai bine este să te consulți cu medicul tău, pentru a primi toate informațiile de care ai nevoie.

Simptomele listeriozei în sarcină

Simptomele listeriozei în sarcină variază de la o persoană la alta, ca în majoritatea complicațiilor sănătății. Totuși, semnele care indică cel mai adesea infecția cu listerie în sarcină sunt:

  • Diaree;
  • Febră;
  • Vărsături;
  • Dureri musculare;
  • Dureri articulare;
  • Dureri de cap;
  • Frisoane;
  • Sensibilitate la lumină puternică;
  • Dureri de gât;
  • Glande inflamate;
  • Pierderea echilibrului;
  • Convulsii;
  • Modificări ale stării de conștiență;
  • Pierderea poftei de mâncare;
  • Agitație;
  • Reducerea mișcărilor fetale – atunci când sarcina este avansată.

În general, simptomele apar la câteva zile sau chiar săptămâni după consumarea alimentului contaminat.

Dacă nu ai încă anumite simptome, dar bănuiești că există posibilitatea să fi contactat această infecție, există anumite analize de sânge pe care le poți face pentru a depista listeria în sarcină.

Citește și: De ce femeile gravide nu trebuie să consume sucuri de fructe și hummus

Analize care identifică listerioza în sarcină

Diagnosticarea listeriei în sarcină este realizată doar de către medic, sub mai multe forme. În general, acesta realizează o cultură bacteriană. Proba pentru analizat poate fi recoltată din sânge, placentă, lichidul amniotic, lichidul cefalorahidian sau dintr-un fragment de țesut.

De asemenea, listeria în sarcină mai poate fi detectată printr-un test de anticorpi numit anti Listeria sp. Testul se realizează prin recoltarea unei probe de sânge inițiale, iar apoi se va repeta aceeași analiză după 2 săptămâni. Rezultatul este considerat pozitiv dacă cel de-al doilea test de anticorpi apare ca fiind de 4 ori mai mare decât cel inițial.

Crenvurști în sarcină: riscuri și complicații

Cum spuneam la început, trebuie să se evite alimentele care nu sunt gătite sau preparate suficient. Crenvurștii, împreună cu alte alimente care conțin carne, trebuie să fie consumate doar dacă sunt preparate termic (fierte, gătite la cuptor sau preparate la aburi).

De asemenea, crenvurștii cruzi nu trebuie să intre în contact cu alte alimente sau cu anumite suprafețe (dacă nu le speli după aceea).

Pentru a te asigura că nu te contaminezi cu infecția, nu uita să îți speli foarte bine mâinile după ce ai atins crevurștii cruzi sau orice alte alimente nepreparate.

Nu în ultimul rând, spală bine legumele chiar și dacă le-ai ținut la frigider. Această bacterie nu moare atunci când este expusă la temperaturi scăzute.

Dacă experimentezi unul sau mai multe dintre simptomele de mai sus, sau dacă bănuiești că ai contactat listerioză în sarcină, apelează la medic pentru a-ți face testele necesare și pentru a începe tratamentul cât mai repede.

Surse:

Menu

Gestionarea modulelor cookie pe site-ul Naste Natural Informatii Suplimentare

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close