Trompele uterine și legătura strânsă cu infertilitatea

14 Ianuarie 2022

de Mirela Floricescu

Trompele uterine sunt o parte esențială a organismului feminin. Blocajul trompelor uterine reprezintă una dintre principalele cauze ale infertilității la femei. De aceea, trebuie să ai parte de tratament dacă ai fost diagnosticată cu trompe uterine înfundate. Află mai jos ce sunt trompele uterine înfundate, dar și ce tratament există pentru această problemă supărătoare.

Ce sunt trompele uterine?

Trompele uterine fac parte din anexele uterine, alături de ovare și ligamentele uterului. Astfel, aceste trompe uterine sunt organele reproducătoare ce leagă ovarele de uter. În fiecare lună, la  mijlocul unui ciclu menstrual are loc ovulația, adică momentul când ovulul eliberat de către unul dintre ovare este preluat de către trompe și transportat către uter. Perioada în care ovulul este transportat către uter durează între 3 – 4 zile.

femeie-care-ține-între-mâini-o-ilustrație-cu-trompe-uterine

Trompele uterine au între 10 – 14 cm lungime, iar în interiorul lor se găsesc celule care secretă mucus și celule cu cili (mici fire de păr), care direcționează ovocitul dinspre extremitatea abdominală a trompei spre uter. Un alt lucru pe care trebuie să-l știi despre aceste trompe uterine este faptul că fiecare dintre ele este împărțită în patru părți, anume porțiunea intramurală (zona prin care trompa străbate musculatura uterină și se deschide în uter), istmul (porțiunea trompei situată în cavitatea peritoneală), ampula (cel mai lung segment al trompei situat în extremitatea uterină) și infudibulul (este extremitatea liberă situată în apropierea ovarelor).

Cum ajută trompele uterine la concepție?

În trompele uterine are loc și concepția. În fiecare lună, când are loc ovulația, ovulul este eliberat de către ovare. Acesta traversează traseul de la ovare către uter prin una dintre trompele uterine. La fel, spermatozoizii trebuie să parcurgă și ei același drum prin una dintre trompe, pentru a întâlni ovulul și a-l fertiliza. În cele mai multe cazuri, fertilizarea se produce pe traseu, în timp ce ovulul și spermatozoizii traversează aceste trompe uterine.

Ce sunt trompele uterine înfundate?

Putem vorbi despre trompe uterine înfundate în cazul în care un tub uterin blochează trecerea spermatozoizilor către ovul, precum și calea înapoi spre uter a ovulului fecundat. Sarcina fără trompe uterine este posibilă dacă una dintre acestea nu este blocată, însă perioada de concepție ar putea dura mai mult deoarece ovulația nu apare în fiecare lună pe aceeași parte. Din păcate, aceste trompe uterine înfundate înseamnă 40% din totalul cazurilor de infertilitate la femei.

Care sunt cauzele trompelor uterine înfundate?

De obicei, trompele uterine sunt înfundate de țesuturile cicatriciale sau de aderențele pelvine. Înfundarea acestor trompe uterine este adesea asimptomatică, astfel că multe femei își dau seama că au o problemă doar atunci când își doresc să rămână însărcinate și nu reușesc. În stadiile mai avansate, nu există multe simptome pentru trompe uterine înfundate, ci poate să apară ocazional o durere ușoară într-o parte a abdomenului.

femeie-care-se-ține-de-o-parte-a-abdomenului-și-o-ilustrație-cu-trompe-uterine

Dacă nu știai până acum, află că principalele cauze de înfundare a trompelor uterine se numără:

  • Boala inflamatorie pelvină: reprezintă inflamația tuturor organelor din pelvis, urmată de o vindecare cu sechele, cu aderențe între aceste organe. Boala inflamatorie pelvină este ajunsă într-un stadiu mai avansat dacă apare obstrucția completă sau acumularea de lichid seros (hidrosalpinx);
  • Endometrioza: cauzează dureri în zona pelvină și menstruații abundente. Endometrioza crește riscul de blocare a trompelor uterine, din cauza faptului că țesutul endometrial se acumulează în trompe și formează ulterior dopuri. În alte situații, țesutul se poate acumula în exteriorul organelor și cauzează adeziuni ce au ca efect blocarea trompei;
  • Sarcina ectopică: care lasă cicatrici pe țesut;
  • Fibroamele: aceste creșteri de țesut blochează trompele, în special acolo unde se prind de uter;
  • Intervențiile chirurgicale: cu precădere cele efectuate pe abdomen;
  • Infecțiile cu transmitere sexuală: cum ar fi Chlamydia sau Gonoreea, ce cauzează boli inflamatorii pelvine sau cicatrici;
  • Istoricul unei infecții uterine cauzată de avort sau pierdere de sarcină.

Cum afectează trompele uterine înfundate fertilitatea

Dacă trompele uterine sunt blocate parțial, atunci există șanse mari să poți rămâne gravidă, dar ține cont de faptul că riscul unei sarcini extrauterine este mare. Acest lucru este cauzat de faptul că unui ovul fecundat îi este mai greu să treacă printr-un blocaj către uter. În schimb, dacă ambele trompe uterine sunt complet blocate, fără tratament va fi imposibil să rămâi însărcinată. Dacă încerci să rămâi însărcinată de mai bine de un an fără succes, trebuie să mergi la medic, deoarece este posibil ca una dintre trompele tale să fie înfundate. Cu atât mai mult, trebuie să mergi la medic dacă ai un istoric medical cu probleme de reproducere, ai pierdut mai multe sarcini sau ai peste 35 de ani.

Trompe uterine înfundate: diagnostic

Un control la trompele uterine este esențial pentru a pune diagnosticul corect. Evaluarea pacientei se face printr-o ecografie pentru trompe uterine bidimensională sau tridimensională numită imagistică cu ultrasunete sau histerosalpingografie.

medic-care-îi-arată-pacientei-un-desen-cu-trompe-uterine

Histerosalpingografia (HSG) este un test pentru trompele uterine sau o metodă cunoscută de investigare prin care sunt utilizate razele X. Prin histerosalpingografie se pune diagnosticul obstrucțiilor existente, fiind examinat interiorul trompelor uterine. În timpul procedurii HSG, este introdusă o substanță de contrast în interiorul cavității uterine și în trompele uterine. Substanța de contrast are un rol foarte important, deoarece ea facilitează vizualizarea trompelor cu ajutorul razelor X. Astfel are loc analiza trompelor uterine. Aceasta este considerată și un fel de radiografie pentru trompe uterine, deoarece este examinat interiorul acestora în vederea diagnosticării blocajelor.

În timpul ecografiei, sunt evaluate trompele pe toată lungimea lor. Dacă medicul observă vreun blocaj în timpul ecografiei, poate să facă o mică operație pe trompe uterine, pentru a elimina problema. Ecografia nu durează mai mult de 5 minute, se efectuează sub anestezie ușoară, în cabinetul medicului. Ecografia trebuie efectuată în prima jumătate a ciclului menstrual. În schimb, în unele clinici private, trompele uterine sunt examinate prin metoda HyCoSy, iar prescurtarea vine de la „histeresalpingo contrast sonografia” și este o metodă preferat de tot mai multe paciente, deoarece nu presupune expunerea la razele X. Medicii preferă HyCoSy pentru că oferă în timp real informații despre întreaga cavitate uterină.

Ce tratament există pentru trompe uterine înfundate?

În cazul în care după ecografie medicul observă faptul că trompele uterine sunt blocate de cantități mici de țesut cicatricial sau de aderențe, se va folosi chirurgia laparoscopică pentru a o desfundare a trompelor uterine. Acesta este principalul tratament pentru trompe uterine înfundate parțial. Însă, dacă se face o verificare a trompelor uterine, iar acestea sunt înfundate complet, este posibil să nu existe un tratament pentru eliminarea blocajelor.

O intervenție chirurgicală pentru repararea unor trompe uterine deteriorate de sarcină sau de o infecție poate fi ultima opțiune. Dacă numai o parte a trompei este deteriorată, medicul poate îndepărta ce este compromis și poate conecta cele două părți sănătoase. Situația este asemănătoare și la dezlegarea trompelor uterine, la femeile care au avut ligatura care împiedica sarcina. În timpul dezlegării trompelor, segmentele blocate sunt reconectate. Acest lucru îi va permite ovulului și spermatozoizilor să se deplaseze din nou prin trompe. În schimb, nu pot fi utilizate instilații pentru trompe uterine , acea fiind o metodă terapeutică care se folosește în cazul inflamațiilor cronice și constă în lavajul trans-cervical al trompelor cu o soluție ce conține antibiotic, antiinflamator și anestezic.

Pe lângă intervențiile chirurgicale care rezolvă problema, există și un tratament naturist pentru trompe uterine înfundate. Gențiana, ghimbirul, rădăcina de dong quai, păducelul, rădăcina de bujor sau strugurele ursului reprezintă un tratament naturist pentru trompe uterine inflamate, fiind plante recunoscute pentru beneficiile lor asupra trompelor uterine. Toate aceste plante se găsesc în suplimentele alimentare sau în ceaiuri. Însă, nu trebuie să iei tratamente naturiste fără recomandare din partea medicului.

Intervenția chirurgicală pentru trompe uterine înfundate și sarcină

Există șanse de a rămâne însărcinată după o intervenție chirurgicală de dezobstrucție, însă acestea sunt mici și depind de metoda de tratament utilizată și de cât de înfundate erau trompele uterine. Practic, dacă blocajul este extins până aproape de ovare atunci șansele de a rămâne însărcinată scad. De asemenea, șanse mici de sarcină sunt și atunci când se intervine chirurgical asupra trompelor din cauza unei infecții sau a unei sarcini ectopice.

ilustrație-cu-trompele-uterine-în-mâinile-unui-medic

În unele cazuri, operațiile din aceste cauze presupun riscuri mari pentru sarcini extrauterine viitoare. Din aceste motive, medicii recomandă fertilizarea in vitro ca metodă de concepție în cazul unor trompe uterine înfundate complet. Procedura de fertilizare in vitro presupune stimularea ovarelor pentru a produce mai mulți foliculi, care se extrag ulterior prin puncție. Apoi, celulele sunt fecundate în laborator pentru a fi introduse la final prin cervix în uter. În acest mod, nu mai este nevoie de rolul acelor trompe uterine. Dacă îți dorești să afli și despre intervențiile pe care le-au avut și alte femei, poți citi mai multe despre acest subiect despre trompe uterine și pe forum.

Niște trompe uterine înfundate pot provoca infertilitate, dar în urma unei intervenții chirurgicale este posibilă obținerea unei sarcini. Dacă operația nu este posibilă, fertilizarea in vitro te poate ajuta să rămâi însărcinată, dacă nu ai alte probleme de sănătate.

Surse: healthline.com, ominimaterna.ro, copilul.ro, anatomie.romedic.ro, fertilia.ro, profecund.ro, totuldespremame.ro

Menu

Gestionarea modulelor cookie pe site-ul Naste Natural Informatii Suplimentare

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close