Vrei sa nasti natural? Iata solutia pentru un travaliu usor

11 Mai 2018

de Irina Olteanu

Iti doresti sa nasti natural? Implinirea dorintei tale este mai simpla decat iti imaginai. Specialistii prezenti la evenimentele Naste Natural din Scoala Parintilor Responsabili iti explica, pas cu pas, cum te poti pregati pentru nastere in asa fel incat sa te bucuri de un travaliu usor.

Informarea este foarte importanta

Doamna Claudia Barbura, Asistenta medicala cu grad principal in obstetrica-ginecologie, Asistent sef la Spitalul Judetean Oradea:

Din pacate, cand vorbim despre nasterea naturala totul se asociaza cu durere, cu suferinta, ceea ce nu este chiar real. Este foarte important ca dumneavoastra sa aveti pe parcursul acestui proces toata sustinerea familiei, cat si a cadrelor medicale.

Ce putem face pentru acest lucru? Foarte importanta este informarea; sa fiti informate, sa stiti ce inseamna procesul nasterii, ce anume presupune el, cum se desfasoara, care sunt modalitatile de a combate sau diminua aspectele sale neplacute. Prin participare la diverse evenimente, la cursurile organizate la maternitate sau la clinicile private de tip scoala mamei. Aveti cursuri Lamaze, de HypnoBirthing, de yoga prenatal, discutati cu alte mame care au trecut prin aceasta experienta. In plus, este foarte important un stil de viata sanatos, multa miscare, alimentatie sanatoasa. Nu trebuie neglijat suportul psihologic al gravidei. Componenta emotionala este una esentiala. Ideal ar fi ca in toate clinicile si maternitatile din tara sa existe o persoana de suport a gravidei, fie ca e vorba de sot/tata al copilului, mama sau o prietena apropiata. Daca niciuna dintre persoane nu are permisiunea de a va insoti, rolul acesta revine personalului medical. Psihanalgezia ajuta extrem de mult. Nu voi vorbi despre analgeziile medicale, ci despre ce putem face noi. Cuvantul chiar conteaza; cand este spus cum trebuie, cand trebuie si pe tonul care trebuie poate sa aiba o importanta foarte mare. De aceea trebuie comunicat cu gravida, sa ii inlaturam frica. Frica este de fapt aceea care sporeste senzatia de durere. Daca dumneavoastra va pregatiti din timp pentru procesul nasterii, cand stiti ce se intampla, cand acceptati ceea ce se intampla deja lucrurile se schimba.

Creierul trebuie usor pacalit si invatat cu durerea

Domnul doctor Bogdan Cioata, medic specialist obstetrica-ginecologie  www.naturnatal.ro

Nasterea este, din punctul meu de vedere, culminarea unei perioade frumoase a sarcinii. Este un proces fiziologic care se intampla de la sine, iar singurul lucru care o poate bloca este mentalul. Din acest motiv vom discuta despre frica principala la o nastere: durerea. Contractiile vin si trec, sunt in numar de aproximativ 400, iar la final iti cunosti bebelusul. Dupa nastere endorfinele si oxigenul au un nivel extrem de ridicat, iar bucuria este maxima si ati uitat totul dupa nastere. Creierul trebuie usor pacalit si invatat sa accepte aceasta durere, presiune constanta care exista. Iar totul porneste din prenatal, fiind lucruri pe care este bine sa le aflati din timp, informatii corecte si pertinente. In prenatal exista cursuri de pregatire perineala, exercitii Kegel. Musculatura pelviana cu care se va lupta capul bebelusului cand se naste trebuie sa fie pregatita sa se relaxeze Nu uitati sa respirati. Cu cat creste panica si emotiile, cu atat respiratia devina sacadata, iar oxigenarea scade pentru creier, uter si consecutiv pentru copil. Ceea ce poate conduce la complicatii sau la un travaliu care nu decurge usor.. Tineti cont de urmatoarele: respiratie, balans postural (puteti dansa si chiar asculta muzica); scopul este ca gravitatia si miscarea sa ajute coborarea bebelusului, ca travaliul sa accelereze. In travaliu este foarte importanta pozitionarea. Statul in pat este important in anumite momente (cum ar fi cele in care este monitorizat bebelusul), dar incercam sa il limitam pe parcursul travaliului pentru a permite aceasta aliniere gravitationala, sa-ti asiguri cursivitatea travaliului. Pozitiile sezande, in patru labe sau cele care imita urcatul pe scari permit avansarea cursiva a travaliului si a bebelusului.

Nu trebuie sa va fie frica, ci pur si simplu sa va lasati corpul sa lucreze, sa simtiti cum bebelusul coboara si procesul se intensifica. Orice suport este binevenit, incercam sa gestionam travaliul. De la un punct incolo lucrurile pot deveni prea intense, fie este un travaliu lung, fie posterior, o pozitie a copilului care coboara prea lent, contractiile sa fie putin prea scurte si sa dureze mai mult si apare oboseala.

Scopul formelor de analgezie, fie ca este posturala, fizica, apa, farmacologica este de a bloca senzatia de durere transmisa catre creier. Fiziologic, corpul isi permite sa elibereze endorfine daca il lasam, in paralel cu limitarea secretiei de adrenalina. Adrenalina apare cand avem o activitate care ne place sau una intensa, dar de fapt este un hormon de frica, care ne face sa ne strangem si sa intram in stare de autoprotectie. Nu ne ajuta deoarece ne blocheaza endorfinele; endorfinele au structura asemanatoare cu opioidele si astfel ne ajuta de a ne elibera si de a limita accesul durerii catre creier.

Dupa 170 de ani, dupa studii indelungate, s-a ajuns la concluzia ca din punct de vedere analgezic avem la dispozitie in momentul de fata o analgezie inhalatorie. Este sigura pentru ca iti confera o doza mai mica de gaz ilariant, iar jumatate este oxigen. Din aerul exterior oamenii preiau 21% oxigen, iar Entonoxul confera 50% oxigen. Un aport crescut la un travaliu intens unde oxigenarea fetala scade pe parcursul travaliului ne va ajuta sa avem o doza mai mare. Cand rezervele corpului sunt scazute, indiferent cat de mult suport primim, vom avea nevoie de un ajutor. Iar pentru o nastere apelam la metode cat mai minim invazive; pornim de la managementul obisnuit, pozitiv si mental si ajungem la analgezia inhalatorie. Este un tub inalt pe care il puteti plimba dupa voi, fiind inhalat inaintea contractiei (dureaza 10 secunde ca efectul sa se instaleze) si poate fi inhalat in orice pozitie. Marele avantaj este ca fiecare pacienta isi dozeaza cantitatea; inhaleaza printr-o masca si isi da seama de la contractie la alta de cat de mult are nevoie. Iti da o senzatie de beatitudine si activeaza receptori opioizi de la nivel cerebral, blocand unul dintre canalele care percep durerea. Pacalim cumva creierul; durerea si senzatia de presiune exista, dar nu mai intelege creierul.

Mesajele pozitive sunt cruciale in travaliu

Doamna Vania Limban, Prima moasa independenta din Romania, fondator Active Center:

Consider ca nasterea este un drum care uneori poate sa ne puna anumite capcane. Daca noi suntem pregatiti pentru acest moment. Cred foarte mult in beneficiile nasterii in apa. Gimnastica acvatica si in general miscarea are foarte mari beneficii, mai ales in ultimul trimestru de sarcina. In apa, datorita presiunii hidrostatice nu-ti mai simti greutatea si poti face foarte multe exercitii pe care in mod normal nu le poti face in gimnastica pe sol. Daca optati pentru nastere cu moasa dedicata, aceasta va ghideaza cu rabdare si intelegere travaliul de la inceput pana la sfarsit. Pastrarea perineului intact la nastere constituie un aspect dorit de multe proaspete mame; presupune rabdare in travaliu si a sti cum sa pregatim acest perineu pentru nastere.Este de mare ajutor dispozitivul Epi-No, care se poate folosi si pentru tonifierea perineului, dar si pentru dilatarea pana la marimea capului copilului. Din saptamana 12 de sarcina va recomand un curs de gimnasitca, iar din saptamana 28 un curs de pregatire pentru nastere, masaj corporal sau relaxare, terapeutic, al perineului din saptamana 34 de sarcina si masajul sanilor din saptamana 38. Este esentiala puterea mentalului in nastere, al mesajelor pozitive si in programarea neurolingvistica; cine poate sa isi tina mental sub control durerea poate avea o nastere care o va marca pe tot parcursul vietii. 90% dintre femeile care au nascut spun ca respiratia le-a ajutat foarte mult; cand te relaxezi asupra respiratiei te deconcentrezi de durere. In travaliu avem grija la respiratii, la pozitii, masajul de atenuare pe zonele dureroase si, nu in ultimul rand, sa ne relaxam. Efectul cel mai bun este cel al pozitiilor gravitationale, nu orizontale (indicate cand obosesti), masajul de atingere si cel terapeutic.

O atitudine activa in travaliu

Domnul profesor doctor Nicolae Suciu, Profesor de Obstetrica si Ginecologie in cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie Carol Davila, Presedintele Societatii Romane de Obstetrica si Ginecologie, Director al Spitalului Polizu, Manager General al Institutului National pentru Sanatatea Mamei si Copilului “Alessandrescu – Rusescu”

Maternitatea este cea mai frumoasa perioada din viata dumneavoastra! Sigur, exista si putina durere. Dar ce obtinem in viata fara un pic de durere? Este atat de frumoasa, incat merita. Iar durerea lasa consecinte favorabile. Atata vreme cat nu este depasit pragul durerii. Rolul medicului este similar dirijorului, simte si confera intonatia potrivita celor din orchestra. Recomandam nasterea naturala pentru ca ce este natural este intotdeauna mai bine cunoscut, cezariana este o alternativa, dar nu este o solutie de prima intentie. Programul reproductiv natural lasa loc pentru acest lucru, nasterea, o incununare a maternitatii. Cred ca vom reusi sa facem ca nasterea sa raspunda asteptarilor familiei, sa fie cel mai frumos moment din viata noastra. Trebuie sa avem o atitudine activa in travaliu pentru ca scopul unei nasteri este scoaterea unui produs de conceptie sanatos care sa corespunda asteptarilor familiei. Analgezia peridurala este administrata printr-o terapie specifica de catre anestezist in coloana vertebrala. Aceasta interfera cu contractilitatea uterina si prelungeste nasterea prin impiedicarea ajunge reflexului defecatiei, prin urmare dispare acea dorinta de impingere in etapa de expulzie a fatului, beneficiile in cooptarea si cooperarea materna devenind limitate. De asemenea, are un efect hipotensor; daca pacienta are deja hipotensiune, efectul va fi si mai accentuat. Analgezia inhalatorie produce un element benefic de anxioliza care este asteptata de paciente, este neinvaziva, efecte secundare nu sunt nici pentur nou-nascut si nu cere ulterior montarea solutiilor pentru mictiune, cum se intampla uneori dupa anesteziile epidurale. Nefiind invaziva, analgezia cu protoxid de azot nu se obiectiveaza modificari ale frecventei corpului fetal, deci ajuta la o buna monitorizare, doza este la optiunea pacientei, gestica in sine este usor de invatat.  Efectele adverse sunt minime, acceptate de paciente, rata laceratiilor perineale cu administrarea continua si intermitenta vine in favoarea administrarii de Entonox. La Polizu avem un studiu in care am folosit analgezia inhalatorie in travaliu, cu dilatatie peste 4-5 cm, a fost optionala, am administrat pentru cel putin 5 ore si, nu in ultimul rand, am folosit-o pentru paciente cu sarcini la termen, cu varsta gestationala peste 37 saptamani. Nu este inca o rutina in Romania, dar este o alternativa pentru confortul pacientei  si necesita un protocol nu foarte sofisticat de administrare. Scade pragul durerii, 94% din pacientele din studiu au tolerat foarte bine, cu multumire pentru majoritatea. S-au obtinut efecte mai bune cand elementele de anxietate si teama au fost mai reduse. Analgezia inhalatorie este in stricta dependenta de utilizatoare – pacienta singura isi regleaza si isi administreaza ritmul de inhalare. Protoxidul de azot optimizeaza endorfinele care au tocmai rolul de a actiona ca atenuatuare, activeaza opiaceele endogene si durerea este dimunata, exista un grad de constientizare a ei, dar la nivelul acceptarii.

Dupa travaliu exista o multumire ca iti tii copilul in brate

Doamna doctor Szidonia Lacziko, Medic primar obstetrica-ginecologie, Doctor in medicina, Specialist in medicina materno-fetala www.clinicaeuclid.ro In Oradea, din pacate, peste 50% dintre nasterile de la stat sunt cezariene. Iar in cele private peste 90%. De ce sa ne dorim sa nastem natural? Raspunsul este simplu: unii considera ca asa este lasat de la Dumnezeu, iar altii ca asa este natural. Din punctul meu de vedere nasterea naturala este o experienta extraordinara, este multumirea unui lucru obtinut cu greu. Maternitatea este un lucru greu si numai femeile au aceasta putere. Dupa travaliu, indiferent cum a fost acesta, multumirea ca iti tii copilul in brate este ceva extraordinar. Toate femeile care au nascut natural si au spus ca este o experienta pozitiva, au subliniat ca nasterea nu poate fi asemanata cu nimic altceva, fiind unica. Apoi, ritualul acesta al nasterii ne transforma in mame. In urma nasterii vine pe lume un copil si se naste o mama. Trecand prin aceasta nastere ne dam seama de ce va urma, de ce suntem parinti si ce inseamna a fi parinte. Cum putem ajunge sa nastem? Care este secretul reusitei? De cine depinde? Depinde in primul rand de voi si apoi de noi, personalul medical si de locul unde nastem. Ce puteti face? Sa capatam incredere, determinism, vointa. Cu ele va nasteti. Sarcina si nasterea sunt simple, nu trebuie sa le faceti complicate, iar noi femeile trebuie sa fim increzatoare in capacitatea noastra de a da nastere la copii pe care sa ii puteti creste apoi. Cursurile prenatale sunt primul pas si apoi informatiile pe care le-ati auzit despre alte nastere care v-au influentat automat gandirea.

Analgezia inhalatorie, o solutie pentru un travaliu usor

Domnul Vasile Tudor, Gas Therapy Manager Linde Gaz Romania

Analgezia inhalatorie consta in administrarea unui amestec gazos, de gaze medicale, cu continut de 50% protoxid de azot si 50% oxigen, gata preparat. Atat protoxidul de azot cat si oxigenul sunt unele dintre cele mai experimentate medicamente si utilizate pe piata mondiala; peste 1 miliard de pacienti au fost tratati cu protoxid de azot in decurs de 160 de ani de utilizare clinica. Continutul echilibrat al amestecului asigura atat o buna oxigenare (avem oxigen dublu fata de aerul atmosferic) si totodata si o analgezie ridicata. Are un efect important analgezic si sedativ si relaxant. Fiind cunoscut si sub denumirea de gaz ilariant, protoxidul de azot induce o stare de bine prin eliberarea de endorfine si confera o stare de usoara relaxare inainte de un moment extrem de important din viata noastra. Efectul analgezic se produce foarte rapid, dupa 4-5 inspiruri ajungem sa il simtim; efectul maxim se ajunge la 2-3 minute de la prima inhalare. Recuperarea este foarte rapida, de ordinal minutelor, iar efectele adverse sunt minime, reversibile si dispar imediat de la intreruperea administrarii.

Sunt foarte multe aspecte pentru care o mamica ar trebui sa aleaga ca optiune de analgezie la nasterea naturala analgezia inhalatorie. Din punctul nostru de vedere, pilonul principal al sau este ca reprezinta o metoda care nu afecteaza nou-nascutul, nici scorul Apgar si nu implica alte complicatii la nasterea pe cale naturala utilizand aceasta analgezie. Este o metoda de analgezie cu autoadministrare si non-off, iar debutul efectului analgezic si disparitia lui se face de la prima si respectiv ultima inhalatie cu acest amestec de gaz. Mama isi poate autoadministra acest medicament si va avea senzatia ca isi va controla singura durerea. Continutul echilibrat de protoxid de azot si de oxigen asigura o foarte buna oxigenare in momentul travaliului si micsoreaza la minim riscul de sedare accentuata.  Buteliile sunt unele cu reductor incorporat, respectiv se monitorizeaza in permanenta cantitatea de gaz din butelie, adica personalul medical va sti in permanenta daca are suficient medicament ca sa duca la capat travaliul respectiv. Pe valva unidirectionala se ataseaza piesa de gura care are un filtru antibacterian, care se schimba dupa fiecare. Pacienta este instruita la ce sa se astepte si cum sa inhaleze acest gaz, fiind indemnata sa inspire. Cand pacienta inspira gazul iese din butelie, ajunge in plamani si in organism, blocand anumiti stimuli nervosi si reduce nivelul de durere resimtit in timpul travaliului.

Menu

Gestionarea modulelor cookie pe site-ul Naste Natural Informatii Suplimentare

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close