11 moduri prin care iți dai seama că ești însărcinată înainte să vină ziua menstruației

20 Noiembrie 2019

de Irina Olteanu

Ce simți când se instalează sarcina? La nivel emoțional depinde mult, la nivel fizic însă, poți avea parte de multe semne care să îți confirme sarcina. Reține însă că nu prezintă aceeași siguranță ca un test de sarcină sau ca un control medical ginecologic.

Ce simți când se instalează sarcina?

femeie-care-tine-un-test-de-sarcina-in-mana-si-un-caiet-cu-un-calndar-despre-ce-simti-cand-esti-insarcinata-in-primele-zile

Ai observat că ai o temperatură corporală crescută? Ți se pare că sânii sunt mai sensibili? În cazul în care încerci să concepi, acestea pot să reprezinte semne timpurii ale sarcinii, chiar înainte de absența primei menstruații. Testul de sarcină și consultația medicală continuă să rămână cea mai precisă modalitate de a confirma sarcina, însă semnele pe care ți le prezentăm în continuare reprezintă un bun indicator. Este important să acorzi atenția cuvenită corpului tău și să rămâi conectată la el și la ce încearcă să îți transmită. Uneori este suficient să îți urmărești intuiția și să o asculți.

Când apar primele semne de sarcină?

Răspunsul acestei întrebări poate fi diferit pentru organisme diferite. Există femei care spun că și-au dat seama încă din prima săptămână că sunt însărcinate, iar altele au așteptat chiar și săptămâni întregi până au avut simptome. Există și acele cazuri, rare, într-adevăr, dar cât se poate de reale, cu femei care nu știu că sunt însărcinate până ce nu nasc.

Poți afla dacă ești însărcinată fără test?

Din păcate, nu. O confirmare fermă a sarcinii este dată de un test de sarcină după întârzierea menstruației și de o ecografie, mai puțin de semnele pe care le dă organismul, care pot fi confundate cu o sarcină, dar pot ascunde, de fapt, afecțiuni.

Primele simptome de sarcină înainte de întârzierea menstruației

  1. Vaginul se înmoaie – Doctor Robin Elise Weiss spune că la aproximativ 4 săptămâni gestaționale vei observa apariția așa-numitului semn Goodell, care presupune că o parte din cervix se înmoaie în urma fluxului sanguin crescut. Unele femei sunt capabile să simtă această modificare când verifică prezența unor semne de fertilitate. Dacă nu ești sigură poți întreba partenerul. Uneori acesta poate face un comentariu că vaginul se simte mai plin sau mai pufos în timpul sexului, ceea ce poate indica prezența unei sarcini.
  2. Mucus cervical – Mucusul cervical dobândește un aspect cremos (lipicios, alb sau galben pal) și rămâne astfel dupa ovulație, fiind un semn bun că vei obține un test de sarcină poziitv; această schimbare apare din cauza unui nivel crescut de hormoni și a fluxului vaginal intensificat. Poate continua modificarea pe parcursul sarcinii pe măsură ce se înmoaie cervixul.
  3. Temperatura corporală rămâne ridicată – Dacă îți monitorizezi constant temperatura bazală a corpului (pentru a urmări ovulația) poți observa că temperatura nu scade până la nivelurile anterioare ovulației. Temperatura bazală este cea mai joasă temperatură a corpului pe parcursul unui interval de 24 de ore, mai exact la prima oră dimineața, înainte să îți începi ziua. Variază de la o persoană la alta, dar în general este 96-98 grade înainte de ovulație și 97-99 grade după ovulație. Dacă ți se pare ceva diferit poate fi momentul să faci un test de sarcină.
  4. Sânii tăi sunt grei și sensibili – Dacă te dor sânii și par puțin mai plini, poate fi un semn clar. Modificările sânilor reprezintă semne timpurii ale sarcinii. Din momentul în care concepția are loc, hormonii transmit semnale sânilor pentru a se pregăti în 40 de săptămâni de naștere. Însă acest semn poate să nu fie atât de evident la sarcinile subsecvente, în cazul în care nu te afli la prima naștere (sânii pot să nu fie atât de sensibili la atingere sau să nu se mărească prea mult).
  5. Areole închise la culoare – Această schimbare de la nivelul sânilor nu poate fi confundată cu sindromul premenstrual. Poți observa că areolele se închid la culoare și cresc în diametru în săptămânile care urmează concepției. Poți observa mici umflături pe areole (glandele care vor lubrifia sânii). Ambele schimbări pot fi atribuite sarcinii. Reține însă că aceste semne timpurii de sarcină pot să apară în decurs de câteva săptămâni și nu toate femeile le observă.
  6. Oboseala extremă – Te simți extrem de letargică, deși ai dormit suficient? Poate fi un alt semn de sarcină. Bineînțeles, oboseala poate fi asociată cu o serie de alți factori (precum sindrom premenstrual sau o cantitate insuficientă de odihnă), prin urmare nu reprezintă un indicator cert. Oboseala fără motiv poate fi un semn timpuriu de sarcină, este de părere medicul Jacqueline Walters. Dacă te simți constant obosită și nu înțelegi care este motivul ar fi cazul să fii consultată de un medic.
  7. Greața – Grețurile matinale pot să apară uneori devreme în sarcină. Greața sau grețurile matinale sunt un semn clasic de sarcină pe care îl poți observa în primele stadii de sarcină. Dacă tu și partenerul tău încercați să concepeți și stomacul tău nu s-a simțit în formă maximă în ultima perioadă, ar putea fi un semn clasic că eforturile voastre nu au fost inutile.
  8. Sensibilitate la miros – Unele femei aproape gravide raportează un simț al mirosului dezvoltat în prima parte a sarcinii din cauza unui nivel crescut de estrogen. Există însă o posibilitate ca un miros mai dezvoltat să reprezinte un efect al sindromului premestrual.
  9. Balonare – Acest simptom atât de puțin apreciat de femei în perioada premenstruală poate semnaliza un nivel crescut de progesteron indus de sarcină, care încetinește tractul digestiv, rămânând gaze în interiorul intestinelor.
  10. Mergi des la toaletă – Dacă ajungi să te scuzi deseori pentru a merge la toaletă, poate fi un semn de sarcină înainte de lipsa menstruației. Acest lucru se întâmplă deoarece corpul tău răspunde la sarcină crescând cantitatea de sânge din organism, ceea ce determină rinichii tăi să proceseze lichide suplimentare pe care ajungi să le excreți. De asemenea, uterul care se mărește începe să imprime presiune asupra vezicii urinare, iar nivelul de progesteron crește, ambele cauze conducând la o necesitate crescută de a urina. Observă cât de multe lichide consumi raportat la cantitatea pe care o elimini – dacă pare că ceva nu este în regulă, poți face un test rapid de sarcină care îți va arăta. Există și alte cauze pentru o urinare frecventă, prin urmare acordă atenție și altor simptome.
tabel-cu-ce-simti-cand-esti-insarcinata-in-primele-zile

Durerile de burtă în primele zile de sarcină

În primele zile de sarcină te poți confrunta cu crampe și mici sângerări. Dacă menstruația ta nu trebuie să vină dar sângerezi, poate fi un indicator al sarcinii. Vei experimenta crampe menstruale, sângerări ușoare sau hemoragie înainte cu o săptămână sau două de menstruația care lipsește.

Ce simți când se fixează sarcina?

Conform medicului Jacqueline Walters micile dureri și sângerări când sarcina se fixează poarta denumirea de sângerare de implantare care apare în general la 10-14 zile după concepție. Dacă ai motive să crezi că poate apărea din cauza sarcinii, o consultație ginecologică îți poate confirma bănuiala.

Se fixează sarcina când ai nidație?

Nidația apare în momentul în care ovulul se implantează în uter și este marcată printr-o sângerare asemănătoare menstruației. Nidația se încadrează în lista cu ce simți când se fixează sarcina și este marcat drept un prim simptom. De cele mai multe ori femeile trec cu vederea nidația întrucât poate avea o culoare doar ușor mai înschisă sau poate dura câteva ore. Nidația diferă de la femeie la femeie și  poate dura până la două zile. Una dintre diferențele dintre nidație și menstruație este durata. În timp ce menstruația poate dura până la o săptămână, nidația durează între două ore și două zile. Aceaste scurgeri au o culoare mai deschisă decât menstruația, nu sunt însoțite de cheaguri și nici nu au o cantitate mare.

Nidația apare după primele zece zile de la actul sexual și marchează implantarea sarcinii în uter. Ce simți când se fixează sarcina depinde foarte mult de organimul fiecărei femei și de cum răspunde acesta la inmplantarea ovulului. Într-adevăr, sarcina se fixează când ai nidație, însă aceasta nu apare la toate femeile. Doar o parte dintre viitoarele mămici pot observa aceste scurgeri asemănătoare unei menstruații. De asemenea, sângerările în primele săptămâni de sarcină pot avea mai multe semnificații. Deși nidația nu afectează cu nimic sarcina, sângerările neregulate asociate cu dureri de burtă sau alte simptome anormale pot reprezenta alte afecțiuni.   

Simți ceva în burtă când rămâi însărcinată?

Da, exista femei care spun că simt cum uterul are mici contracții, lucru care se întâmplă în momentul în care ovulul fecundat se fixează de pereții lui. Însă, de cele mai multe ori, fecundarea se produce fără să simți ceva. În general, dacă simți dureri sau mici săgeți prin zona abdomenului, se poate ca sarcina să fie cu probleme. Prin urmare, este mai bine să nu simți nimic și să te bucuri de o confirmare a sarcinii cu un test de sarcină și cu o vizită la medicul obstetrician.

Câte zile durează nidația

Sângerarea care marchează implantarea sarcinii începe la aproximativ zece zile după actul sexual. Aceasta durează mult mai puțin decât menstruația și poate fi remarcată de o parte dintre viitoarele mămici. Nidația poate dura de la câteva ore până la una sau două zile. Într-o perioadă atât de scurtă, nidația este destul de greu de remarcat de câtre mămici drept un prim semn al sarcinii.

Corpulul unei femei poate reacționa diferit la instalarea sarcinii. Iată ce simți când se instalează sarcina forum.

  • „La mine sânii au devenit dureroși și aveam crampe la burtă, asta se întampla înainte de a face testul sau de a întârzia ciclul”, spune mama Cria pe forum.desprecopii.ro.
  • La mine asta a fost cel mai clar simptom pentru că nu sunt balonată în mod obișnuit. Doar în prima zi de ciclu eram balonată. Celelalte stări semănau foarte bine cu cele de ciclu, și mă gândeam că doar în mintea mea sunt mai accentuate. Iar gustul metalic l-am simțit mult mai târziu. Depinde de fiecare. Îmi spunea mama că sarcina cu mine și cea cu fratele meu au fost complet diferite (…) și scurgerea mai abundentă este un semn”, spune Simona pe forum.desprecopii.ro.
  • „Eu îmi simțeam burta tare și balonată, iar sânii îmi erau măriți, sensibili și pietrificați. Cam aceleași simptome ca și atunci când îmi venea menstruația. Tocmai de aceea am făcut testul după o săptămână de întârziere de la menstruație”, spune Mirela pe forum.desprecopii.ro.

Simptome sarcină în primele zile: forum

Mămicile discută foarte des pe formuri despre simptomele de sarcină pe care le-au avut încă din primele zile. Iată ce spun ele:

  • ”Eu simțeam mici săgeți prin uter, ca și cum aș fi fost la menstruație, dar mult mai subtil. Nu mă dureau neaparat, dar mă deranjau când dormeam pe burtă sau când stăteam mult în picioare”
  • ”La mine primul semn a fost la sâni, că s-au mărit dintr-o dată și mă dureau foarte tare ca înainte de menstruație. M-am prins că nu este PMS pentru că am văzut că s-au înnegrit și areolele. Și imediat mi-am făcut test și a iesit pozitiv, deși eram înainte de ziua preconizată a mesntruației.”
  • ”M-am prins abia în a 8-a săptămână de sarcină, destul de târziu, mi s-a spus. Nu am avut niciun simptom. Menstruația îmi venea oricum neregulat. Abia in săptămâna 8 au început vărsăturile și stările de greață și dureri de cap. Și mi-am făcut test.”
  • ”Eu am avut sângerare de implantare. O mică pată pe chilot care nu avea culoarea normală de menstruație, era mult mai difuză. Am bănuit că e vorba de sarcină și am început să îmi iau temperatura în fiecare zi, și așa m-am prins ca sunt gravidă, că îmi tot creștea temperatura bazală.”

În cazul în care suspectezi o sarcină și observi unul sau mai multe simptome dintre cele enunțate mai sus, ia măsuri. Sunt destul de subtile, așa că trebuie să fii foarte atentă la ele.

Simptome sarcină primele zile forum

Pentru a știi care sunt primele semne că ești însărcinată, este bine să te informezi mai multe zile. De aceea, am pregătit mai jos un alt set de confesiuni legate de primele semne că ești însărcinată de pe forum, de la alte mămici.

Primele semne au fost ciudate pentru mine, deoarece am început să obosesc foarte repede la lucru, nu mai puteam sta în picioare nici măcar o oră și aveam o durere de spate insuportabilă.  Începuseră și durerile de sâni cu 11 zile înainte de ziua în care trebuia să-mi vină menstruația.”

Am mai răspuns la întrebări legate de când apar primele semne că ești însărcinată. La mine, primele semne au apărut la o săptămână de la concepție. Aveam dureri de sâni puternice și hipertensiune arterială. După câteva zile, am avut dureri de burtă asemănătoare menstruației și simțeam niște înțepături.”

„Primele semne la mine au fost foamea excesivă și pofta de anumite chestii. Apoi am început să urinez foarte des noaptea. Toate astea nu mi-au dat de gândit, deoarece eram cu fusul orar dat peste cap și am avut impresia că organismul meu se acomodează mai greu cu orele ciudate.”

Ce simptome ai când ești însărcinată primele zile

Pe lângă amenoree, sâni grei, mucus cervical sau temperatură corporală ridicată, există și alte semne că ești însărcinată în funcție de mai multe criterii. Dacă ai născut recent, primele semne că ești însărcinată când alăptezi sunt legate de gustul și de cantitatea laptelui. Vei observa că producția de lapte scade drastic, gustul se schimbă treptat și din alb se transformă în galben deschis. Toate aceste schimbări îl vor deranja pe bebelușul tău. Astfel de schimbări când alăptezi sunt semne că ești însărcinată care apar după o săptămână de la concepție.

mama-care-isi-alapteaza-copilul-si-sta-pe-jos-in-fata-canapelei-despre-ce-simti-cand-esti-insarcinata-in-primele-zile

O altă situație sunt acele semne că ești însărcinată cu gemeni. Sarcinile gemelare sunt mai rare și sunt influențate de factori precum vârsta femeii sau istoricul medical al acesteia. Totuși, dacă se întâmplă să rămâi însărcinată cu gemeni, te întrebi ce simți când se fixează sarcina. Se pare că vei observa încă din primele zile grețurile severe, care nu trec timp de mai multe ore, epuizarea bruscă, dureri abdominale accentuate (apărute din cauza uterului care are un volum mai mare decât la o sarcină normală) și senzația de foame excesivă (dată de către excesul de hormoni din corp). Dacă te întrebi la cât timp apar primele semne că ești însărcinată cu gemeni, trebuie să știi că poate și la 6 – 7 zile de la concepție, deoarece hormonii vor determina schimbări bruște în corpul tău, tocmai pentru a ajuta la dezvoltarea embrionilor.

Pe de altă parte, există și superstițiile răspândite de-a lungul timpului despre sexul bebelușului. Astfel, se pare că există semne că ești însărcinată cu fată, anume pofta excesivă de dulciuri, schimbările bruște de dispoziție, păr lipsit de vitalitate sau acnee apărută spontan. În schimb, anumite semne că ești însărcinată cu băiat sunt legate de extremitățile pe care le-ai avea tot timpul reci, durerile de cap frecvente, pielea uscată sau părul de pe corp care îți crește foarte repede. Ține seama de faptul că toate acestea sunt doar presupuneri, care nu au nicio bază științifică. Ele țin doar de unele superstiții din popor. De aceea, dacă prezinți semne că ești însărcinată, trebuie să mergi la medic pentru o ecografie. În cazul determinări unei sarcini, doar printr-un control ți se poate spune cu exactitate care este sexul bebelușului.

În mod normal, nu poți avea semne că ești însărcinată chiar dacă ai menstruație, fiindcă acea perioadă reprezintă chiar eliminarea ovului care nu a fost fertilizat. În schimb, dacă sângerarea de implantare este confundată cu menstruația poți avea, bineînțeles, simptomele sarcinii.

După cât timp îți dai seama ca ești însărcinată

Întreg procesul de implantare al ovulului fertilizat durează mai multe zile. Nu putem discuta despre semne că ești însărcinată imediat după contactul sexual, ci abia după 7 – 10 zile. Este necesar să înțelegi întreg mecanismul de apariție al unei sarcini. O dată pe lună, unul dintre ovare, eliberează un ovul. Acesta ajunge în trompa uterină, apoi în uter. Dacă un spermatozoid ejaculat de către bărbat ajunge în uter, el penetrează ovulul și astfel se produce fecundația. Timp de 2 – 3 zile, ovulul se dezvoltă și devine embrion. Acel embrion deja format stă în uter pentru alte 2 – 3 zile, timp în care se pregătește de implantare. Atașarea de peretele uterin poate dura, la rândul său, între 2 zile. Abia după ce implantarea s-a încheiat apar primele semne că ești însărcinată în prima lună.

La cât timp după sângerarea de nidație se pozitivează testul?

În mod normal, un test de sarcină poate fi pozitiv la câteva zile după implantarea sarcinii. Astfel la mai puțin de o săptămână din momentul nidației poți face un test care să confirme sarcina. Cel mai probabil, după această perioadă de la implantarea sarcinii nivelul de hCG din urină poate fi suficient de ridicat pentru a fi detectat de un test făcut acasă. HCG este hormonul care este eliberat de corp în timpul sarcinii și cu ajutorul căruia poate fi depistată aceasta într-o stare incipientă.

Simptome clare de sarcină

O sarcină vine însoțită de multe simptome, dar câteva dintre ele apar încă de la început, fiind semne clare pentru orice femeie că este însărcinată. Printre semne sigure că ești însărcinată se numără:

  • Amenoreea (absența menstruației): într-adevăr acest fapt poate fi pus și pe seama stresului sau a ovarelor polichistice, dar în cele mai multe cazuri amenoreea anunță o sarcină. Pentru femeile cu un ciclu neregulat, nu este un simptom vizibil. În schimb, dacă ai un ciclu regulat, iar menstruația ți-a întârziat mai mult de 5 – 7 zile, atunci este indicat să faci un test de sarcină.
  • Schimbări de dispoziție și modificarea gustului: ambele sunt efecte ale creșterii nivelului de hormoni din organism.
femeie-care-isi-tine-mainile-la-tample-si-sta-in-pat
  • Creșterea temperaturii bazale: este un semn clar de sarcină dacă ajunge la 37,1℃, după ovulație. Temperatura bazală este cea mai scăzută valoare corporală înregistrată în ultimele 24 de ore. Temperatura bazală se măsoară obligatoriu dimineața, îniante de a te da jos din pat. Este indicat ca temperatura bazală să fie măsurată la aceeași oră, în fiecare dimineață. Pentru ca măsurătoarea să fie exactă, trebuie să-ți iei temperatura bazală timp de 14 zile consecutiv după ovulație.
  • Sângerarea de implantare: apare în momentul în care ovulul fertilizat este implantat în peretele uterin. Această sângerare de implantare are loc, de obicei, după 7 – 8 zile de la concepție. Sângerarea de implantare este confundată adesea cu menstruația, deoarece ea poate să dureze până la 3 zile. În schimb, față de menstruație, la sângerarea de implantare scurgerile sunt de culoare roz.

Alte simptome de sarcină

Pe lângă ce simți când se instalează sarcina mai sunt unele simptome care te pot lua prin surprindere chiar și la câteva săptămâni distanță de la concepere. Este bine să urmărești orice semne de sarcină, fie ele mai puțin întâlnite. Orice lucru nou care ți se întâmplă poate fi un semn care anunță venirea unui bebeluș pe lume. Iată mai jos o listă cu simptome de sarcină care pot să apară oricând.

  • Amețeala: dacă îți dorești să devi mamă curând și vrei să afli ce simți când se instalează sarcina, află că amețeliile se află printre primele semne de sarcină. Odată cu dilatarea vaselor de sânge și tensiunea arterială suferă modificări și scade, de aici și senzația de gol în cap sau de amețeală. La unele femei între primele simptome de sarcină se află o combinație dintre amețeli și leșin, aceste lucruri fiind cauzate de nivelul scăzut de zahăr din sânge.
  • Constipația: se află pe lista cu semne că ești însărcinată, această modificare fiind pusă pe seama creșterii nivelului de progesteron din corp.Acest progesteron determină încetinirea eliminării alimentelor din intestin. De asemenea, dacă nu știi când apar primele semne de sarcină, află că tu vei observa primele schimbări la tine la 7 – 10 zile de la implantarea ovulului pe peretele uterului.
  • Schimbările de dispoziție: tot hormonii care se modifică foarte mult la începutul sarcinii te pot face fericită sau plângăcioasă. De obicei, schimbările de dispoziție aproape de ce simți când se instalează sarcina, deoarece ele se diminuează din al doilea trimestru de sarcină.
  • Durerile de cap: deși nu este cunoscut sigur motivul pentru care femeile însărcinate au dureri de cap pe parcursul celor 9 luni se sarcină, acestea sunt printre primele simptome de sarcină înainte de întârzierea menstruației. Durerile de cap sunt asociate și cu schimbările hormonale care au loc de la începutul sarcinii, dar fiind frecvente în viața de zi cu zi adesea femeile nu se gândesc la o posibilă sarcină, ci mai degrabă la stresul cotidian. Dacă știi că este posibil să fi însărcinată nu uita că durerile de cap sunt un semnal pentru ce simți când se instalează sarcina.
  • Durerile de spate: apar pe tot parcursul sarcinii. În sarcina incipientă durerile de spate sunt cauzate de un hormon numit relaxină, care relaxează ligamentele de la nivelul bazinului. Pe măsură ce lunile trec, aceste dureri de spate se acutizează din cauza uterului care apasă pe coloana vertebrală a mamei. Așadar, durerile nu sunt doar un simptom pentru ce simți când se instalează sarcina, ci sunt un disconfort specific întregii sarcini.
  • Insomnia: nu este întâlnită la toate femeile, dar așa cum schimbările hormonale provoacă stare de oboseală accentuată, la fel de bine pot tulbura și somnul de peste noapte. În mod normal, după săptămâna 12 de sarcină oboseala sau insomnia ar trebui să dispară.
  • Răul de mașină care apare brusc: mai ales dacă gravida are des stare de greață sau chiar vărsături. Din păcate nu există un tratament pentru aceste probleme sâcâitoare, ci doar trecerea săptămânilor va face ca starea ta să se îmbunătățească.Deși nu este în capul listei cu ce simți când se instalează sarcina, trebuie să faci un test sarcină dacă ai acest simptom.
  • Nasul înfundat: sau rinita de sarcină este o senzație pe care unele femei o experimentează la începutul sarcinii sau chiar spre finalul ei.Cauza principală a nasului înfundat în sarcină sunt dezechilibrele hormonale. Rinita de sarcină dispare de la sine după naștere. Nasul înfundat poate fi un semn pentru ce simți când se instalează sarcina.

De asemenea, sarcina extrauterină sau ectopică vine, la rândul ei, cu alte simptome la care trebuie să fi atentă. Printre cele mai întâlnite simptome pentru sarcina extrauterină se numără:

  • Durerea lombară (în partea inferioară a spatelui)
  • Dureri abdominale
  • Crampe pelviene
  • Sângerări vaginale
  • Dureri de stomac

Dacă nu știi ce simți când se instalează sarcina este bine să urmărești toate simptomele de mai sus. Încă de la începutul sarcinii corpul trece prin niște modificări foarte mari, mai ales când ne referim la partea hormonală. Tocmai acești hormoni duc la stări de rău sau dureri puternice. În cazul în care mai ai anumite nelămuriri cu referire la ce simți când se instalează sarcina poți discuta și cu un medic.

Cele mai ciudate semne de sarcină

Organismul unei femei însărcinate se schimbă radical în numai câteva săptămâni. Pe lângă deja cunoscutele semne care îți spun că ești însărcinată, există și altele mai puțin știute, pe care nu este exclus să le ai și tu. Iată mai jos care sunt cele mai ciudate semne de sarcină.

femeie-care-sta-pe-burta-in-pat-si-sforaie
  • Gust metalic în gură: specific primului trimestru de sarcină, atunci când nivelul de hormoni crește brusc. Progesteronul și estrogenul, ambii hormoni ai sarcinii, afectează și papilele gustative, de aceea viitoarea mămică poate simți un gust metalic în gură înainte sau după masă. În termen medical gustul metalic în gură la gravide se numește disgeuzie.
  • Erupții cutanate: sub forma unor bubițe mici roșiatice care se extind pe picioare, mâini, abdomen sau sâni. Aceste erupții cutanate sunt foarte sâcâitoare pentru gravidă, deoarece provoacă mâncărimi severe. Nu există tratament pentru ele, urmând să dispară din al doilea trimestru de sarcină.
  • Pete de culoare închisă pe piele: care poartă numele de melasmă sau „mască de sarcină” și care apar pe frunte și obraji, fiind rezultatul unei pigmentări excesive. Tot fluctuația nivelului de hormoni din organism este responsabilă de apariția melasmei.
  • Sforăit: motivul fiind că în timpul sarcinii mucoasa nazală se usucă mai repede.

Când ești însărcinată ce culoare are urina

În timpul sarcinii, culoarea urinei poate ajunge de la galben deschis la unul mai închis. Multe lucruri pot modifica culoarea urinei la gravide. În primul rând, urina de culoare maro este un semn al deshidratării sau al bolilor de rinichi. Deshidratarea este un efect al consumului mic de apă (o femeie însărcinată trebuie să consume zilnic 8 – 10 pahare cu apă), al unor medicamente sau a colestazei de sarcină. Dacă ai probleme cu rinchii, pe lângă urina de culoare închisă mai poți avea dureri severe, greață sau vomă.

gravida-imbracata-in-alb-care-isi-tine-mainile-in-zona-pelvina

Suplimentele prenatale pe care medicul ți le poate da, influențează culoarea urinei. Femeile gravide nu pot descompune în totalitate vitaminele, așa că o parte din ele sunt eliminate prin urină, ceea ce o face să aibă o culoare de galben aprins sau portocaliu.

Și regimul alimentar poate schimba culoarea urinei la gravide. Urina poate fi de un galben deschis dacă bei foarte multe ceaiuri sau mănânci adesea lactate și supe. În schimb, o alimentație pe bază de legume și fructe schimbă culoarea urinei într-un galben puternic.

Simți ceva în burtă când rămâi însărcinată

Cu siguranță vrei să știi ce simți când ești însărcinată în primele zile, iar crampele ușoare fac parte din categoria de semne că ești însărcinată. Crampele abdominale sunt asociate cu implantarea ovulului fertilizat în peretele uterin. Durerea pe care o resimți este foarte asemănătoare celei din perioada menstruației. În mod normal, durerea de la începutul sarcinii trebuie să dispară în 2 – 3 zile. Trebuie să fi atentă dacă aceste semne că ești însărcinată se agravează. Dacă ai dureri abdominale severe și sângerare abundentă, atunci trebuie să mergi de urgență la medic. Principalele cauze pentru aceste disconforturi sunt o sarcină ectopică, avort spontan sau placenta abruption. În urma unei ecografii, medicul determină dacă este vorba despre o sarcină cu probleme.

Cum se produce implantarea embrionului?

În urma actului sexual, celula reproducătoare masculină fecundează celula reproducătoare feminină. Embrionul care apare după acest proces își începe călătoria spre uter și se va poziționa pe mucoasa internă a acestuia. Ce simți când se intalează sarcina este rezultatul acestui proces pe are îl are organismul pentru a aduce pe lume o nouă viață.

Află dacă ești însărcinată fără test

Dacă prezinți semne că ești însărcinată înainte de menstruație și nu vrei să faci încă un test, poți afla dacă vei avea sau nu un bebe prin alte metode simple. Multe dintre ele sunt folosite încă din cele mai vechi timpuri, atunci când femeile nu aveau acces la testele din prezent.

femeie-in-blugi-care-se-uita-la-abdomenul-ei-in-oglinda

Așadar, pe lângă toate semnele pe care le-am prezentat mai sus la care trebuie să fi atentă, poți afla dacă ești însărcinată prin:

Verificarea pulsului: stând relaxată în pat, trebuie să-ți verifici pulsul abdominal la o distanță de 5 cm de ombilic. Dacă simți ușoare zvâcniri în zona respectivă, este foarte posibil să fi însărcinată.

Mișcarea inelului: ține un inel (de preferat verigheta sau inelul de logodnă) desupra abdomenului la 5 – 7 cm. Dacă inelul se mișcă, atunci ești însărcinată, iar dacă rămâne nemișcat înseamnă că nu vei avea un bebeluș.

Modificarea culorii irisului: o metodă bătrânească spune că irisul unei femei însărcinate devine mai întunecat. Dacă este o modificare semnificativă la culoarea irisului tău, este posibil să fi însărcinată.

Cum se simt crampele de implantare?

Crampele de implanatare sunt descrise de către femei asemănătoare celor menstruale. De asemenea, instalarea sarcinii poate veni și cu alte simptome specifice menstruației. Femeile pot simți balonare, dureri de burtă, stări de irascibilitate sau sângerări. Aceste simptome sunt asociate și cu o sarcină incipient, însă pot fi diferite de cele specifice menstruației.

Discuția despre ce simți când se instalează sarcina le interesează pe majoritatea femeilor. Ține minte că printre primele semne că ești însărcinată se numără absența menstruației, oboseala, modificarea mirosului și grețurile matinale. Nu vei știi că ești însărcinată până ce ovulul nu este implantat în peretele uterin. Acest lucru poate dura între 7 – 10 zile de la concepție. Dacă ulterior acelor zile prezinți multe dintre simptomele sarcinii, trebuie să mergi la ginecolog. Doar medicul poate determina dacă este, într-adevăr, vorba despre o sarcină sau te confrunți cu alte probleme de sănătate.

Surse: bustle.com, whattoexpect.com, healthline.com, wehavekids.com, thebump.com, doc.ro, totuldespremame.ro, copilul.ro, nativia.ro, svnews.ro, parenting.firstcry.com, romedic.ro, fertilia.ro.

Menu

Gestionarea modulelor cookie pe site-ul Naste Natural Informatii Suplimentare

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close