Zborul cu avionul în sarcină: când este permis și ce măsuri de precauție sunt necesare

23 Februarie 2021

de Bianca Petre

Zborul cu avionul în sarcină este permis până aproape de finalul acesteia și nu îți pune în pericol bebelușul. Poți alege să zbori oricât și oriunde în primele 34 de săptămâni ale sarcinii tale fără a-ți face griji în legătură cu buna dezvoltare a fătului. Condițiile în ceea ce privește deplasare cu ajutorul avionului este consultarea medicului obstetrician și informarea în legătură cu companiile aeriene. Companiile îți pot refuza zborul dacă sarcina ta prezintă vreun risc sau îți vor cere un certificat medical de la medicul care îți urmărește parcursul acesteia.

Zborul cu avionul în sarcină

Nu trebuie să eviți zborul cu avionul pe perioada sarcinii sau să îți amâni călătoriile. O sarcină sănătoasă care nu prezintă niciun risc îți permite să parcurgi distanțe mai mari, chiar și cu avionul. Zborul cu avionul poate fi periculos pentru sarcină dacă aceasta prezintă anumite riscuri pe care le poți descoperi în urma unui control.  

Este important să comunici cât mai bine cu medicul tău pentru a-ți ține sub control sarcina și pentru a primi indicațiile potrivite pentru tine. Acesta îți poate spune dacă zborul cu avionul este sigur sau dacă este mai bine să stai cât mai aproape de casă. Fiecare sarcină este diferită și din acest motiv trebuie să iei decizii în funcție de informațiile pe care le primești din partea medicului tău. Nu îți asuma niciun risc în ceea ce privește sănătatea și viața bebelușului tău.  

Femeie însărcinată în aeroport care se pregătește să zboare cu avionul.

Prima lună de sarcină și zborul cu avionul

În prima lună de sarcină îți poți desfășura activitățile în mod normal și nu există niciun motiv pentru care să îți amâni zborurile. Zborul cu avionul nu este periculos pentru tine și sarcină însă dacă te simți rău este mai bine să consulți un medic. Nu te teme să călătorești cât mai mult și bucură-te de noi destinații alături de noua viață care se dezvoltă în interiorul tău.

Primul trimestru de sarcină este mai dificil pentru viitoarele mămici întrucât acum își fac simțită prezența simptomele specifice. S-ar putea să te confrunți cu grețuri, balonare, dureri de picioare sau reținere de apă în organism ceea ce ți-ar putea crea diconfort pe parcursul zborului. Dacă din punct de vedere fizic te simți bine, îți poți rezerva chiar acum un zbor spre destinația ta favorită. Poți trece printr-un set de analize înainte de plecare pentru a descoperi dacă sarcina ta este sănătoasă și nu prezintă niciun risc.

Femeie însărcinată în primul trimestru care zboară cu avionul.

Zborul cu avionul în al doilea trimestru de sarcină

Al doilea trimestru este considerat cel mai sigur pentru zborul cu avionul în sarcină întrucât simptomele specifice se diminuează și corpul este într-o stare bună pentru călătorii. Acum este unul dintre cele mai potrivite momente pentru o călătorie, întrucât burtica nu este foarte mare și corpul tău este în cea mai bună formă din perioada sarcinii. În această perioadă este mai ușor pentru tine să suporți un zbor mai lung sau să faci față condițiilor de călătorie și turbulențelor.  

Chiar dacă alegi să călătorești în această perioadă este important să păstrezi o alimentație cât mai sănătoasă, să eviți băuturile alcoolice și să faci cât mai multe exerciții fizice. Deși este cea mai bună perioadă pentru a călători, nu uita să te sfătuiești cu medicul tău și eventual asigură-te că destinația aleasă de tine are un cabinet cu un obstetrician bun, care te poate ajuta în caz de orice. Odihnește-te bine înainte de zborul cu avionul în sarcină, nu evita să te hidratezi corespunzător și dacă zborul este unul lung încearcă pe cât posibil să te miști periodic, în limitele spațiului pe care îl ai, pentru a evita durerile și reținerea de apă.

Femeie însărcinată în aeroport care se pregătește de zborul cu avionul

Zborul cu avionul în al treilea trimestru de sarcină

Al treilea trimestru de sarcină, mai ales în jumătatea a doua, este cel mai riscant pentru deplasările lungi sau pe perioade mai mari de timp. În această perioadă este indicat să rămâi cât mai mult timp în proximitatea orașului în care ești și să amâni călătoriile cu avionul. Motivul pentru care în trimestrul al treilea este atât de riscant zborul cu avionul în sarcină este acela că viitoarea mămică se apropie de momentul nașteri și pot interveni anumite pericole. Mămica se poate simți mai obosită, sensibilă emoțional sau chiar într-o stare fizică alterată, ceea ce poate conduce la anularea călătoriei.  

Ultimul trimestru de sarcină nu este ușor pentru viitoarele mămici întrucât apare disconfortul fizic cauzat de creșterea burții și dificutatea de a petrece mai mult timp în călătorii, implicit în poziții incomode. Trebuie să iei în considerare și nașterea prematură a fătului sau riscul de a provoca travaliul prin zborul cu avionul. Totuși, dacă vrei să călătorești în această perioadă, alege unul dintre locurile care se află pe aripa avionului, întrucât turbulențele se simt mai ușor în acea zonă. Nu strânge foarte tare centura de siguranță și hidratează-te corespunzător pentru a-ți asigura un zbor plăcut.

Până în ce lună de sarcină poți zbura cu avionul

Teoretic îți poți continua activitățile până în jur de săptămâna 34, fiind permis chiar și zborul cu avionul în sarcină până la această dată. Acesta este și momentul în care majoritatea companiilor aeriene le refuză femeilor însărcinate călătoriile cu avionul. Există posibilitatea ca o companie aeriană să refuze îmbarcarea unei femei însărcinte chiar din săptămâna 28 sau să ceară prezentarea unui certificat medical care să dovedească o sarcină sănătoasă. De cele mai multe ori, companiile nu își asumă responsabilitatea pentru riscurile pe care le pot întâmpina femeile însărcinate pe durata zborului. Cu toții știm că este o perioada delicată, prin urmare se exclude orice risc de complicații. Cel mai probabil, nici medicul tău obstetrician nu va fi de acord să zbori, mai ales în apropierea momentului nașteri.

Ultima lună de sarcină este în general cea în care trebuie să fii mai atentă pentru a nu-ți pune în pericol sarcina și fătul, declanșând nașterea înainte de termen. În această perioadă este recomandat să rămâi cât mai mult în proximitatea orașului în care locuiești și să discuți cât mai des cu medicul care îți urmărește sarcina. Nu trebuie să te forțezi din punct de vedere fizic sau să petreci prea mult timp într-o singură poziție. Este de preferat să eviți orice deplasare cu avionul în ultima lună de sarcină.

Femeie însărcinată care călătorește cu avionul și se ține de burtică

Zborul cu avionul în sarcină forum

  • „Eu am zburat cu avionul Bucuresti – Paris, Paris – Los Angeles (10 ore) si nici nu știam că sunt insarcinata (eram la aproximativ 2-3 saptamani de sarcina). Am mai zburat la 7 luni, dar zborul a fost doar 1 ora. La mine a fost ok, nu am avut probleme. Stiu ca dupa 32 de saptamani nu se recomanda sa zbori”, scrie o mamă pentru forum.desprecopii.com
  • „Eu am zburat saptamana trecuta (deci in a 11-a saptamana de sarcina), Bucuresti – Praga, Praga – Dublin. Nu am patit nimic. Mi-a fost frica groaznic de greturi dar am rezistat eroic.”- forum.desprecopii.com
  • „Eu am fost insarcinata de doua ori (si am doi copii sanatosi) si am luat avionul de fiecare data. Prima oara eram in luna a opta si adoua oara in luna a saptea. Nu am avut nici un fel de probleme si medicul (pe care l-am consultat inainte) nu mi-a containdicat decat traseele prea lungi in masina (de frica contractiilor) ca sa nu nasc pe drum. Nu mi-a recomandat nici urcatul la munte la peste 1500 de m din cauza rarefierii aerului si lipsei (relative) de oxigen care ar putea (nu obligatoriu) face rau copilului.”-forum.desprecopii.com
  • „Si eu am zburat in ambele sarcini dar nu pana in 12 sapt. Dr meu mi-a interzis pe motiv ca a avut cazuri cu probleme din cauza zborului. Mi-a spus ca nu exista o regula generala sau vreo legatura cunoscuta intre zbor si avort, dar ca pur si simplu i s-a intamplat sa aiba pacienti cu probleme si nu de putine ori.”-forum.desprecopii.com
  • „Primul zbor la o saptamana de sarcina, timp de 12 ore, iar al doilea zbor tot 12 ore la 7 saptamani de sarcina, nu am avut absolut nimic, m-am simtit bine si acuma am un copil de un an si 10 luni perfect sanatos. Medicul nu zice ca nu ai voie sa zbori daca esti gravida. forum.desprecopii.com
  • „Eu am calatorit cu avionul cam 12-13 ore cand sarcina era tare micuta, adica 4-5 saptamani si apoi 9-10 saptamani. Stiam ca sunt gravida, sau mai bine spus am aflat dupa ce deja cumparasem biletul Chicago – Bucuresti. Si aveam la activ 2 pierderi de sarcina in saptamani mici, asa ca-ti inchipui ce discutii am avut atunci si ce dileme, de era gata, gata sa renunt. Dar mi-am spus ca si daca stau si nu merg acasa voi si prea nefericita (am mers de sarbatori – si in strainatate asta este perioada cea mai grea) si pot pierde sarcina. Asa ca am decis sa merg. Si acum tin in brate micuta mea minune. ”-forum.desprecopii.com
  • „Eu am venit aici cand aveam aproximativ 32 de saptamani si eu mi-am facut griji si am intrebat si la compania aeriana si la aeroport daca imi trebuie de la medic ceva si mi-au spus la fel. Ei bine, cand am plecat nu ma intrebat nimeni nimic..cate saptamani am sau daca am ceva de la medic (adevarul e ca nici nu aveam burta prea mare). Eu nu am avut probleme cu zborul de nici un fel si am nascut la termen un baiat sanatos si frumos.”-forum.desprecopii.com

Nu-ți fie teamă de zborul cu avionul în sarcină, mai ales în primele două trimestre întrucât acesta nu îți va afecta cu nimic sarcina. În ceea ce privește trimestrul al treilea, informează-te înainte de plecare în legătură cu companiile aeriene și mergi la medicul obstetrician pentru a vedea dacă sarcina îți permite să călătorești. Bucură-te cât poți de mult de noi destinații și de vacanțe alături de cei dragi fără a evita zborurile cu avionul.

Sursă foto: iStock.com

Surse: webmd.com, mayoclinic.org, reginamaria.ro, esky.ro

Menu

Gestionarea modulelor cookie pe site-ul Naste Natural Informatii Suplimentare

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close