Zona Zoster la copii: de ce apare și ce trebuie să faci?

13 Martie 2023

de Andreea Pană

Asemenea adulților, copiii pot avea și ei Zona Zoster, o infecție virală rară cauzată de reactivarea virusului varicelo-zosterian. De regulă, pronosticul pentru această afecțiune nu este îngrijorător atunci când micuțul este sănătos. Totuși, este necesar ca minorul să fie diagnosticat și tratat la timp pentru a evita posibile complicații. Iată tot ce trebuie să știi despre Zona Zoster la copii.

Ce este Zona Zoster?

Zona Zoster sau Herpes Zoster este o erupție cutanată dureroasă, cauzată de același virus responsabil de varicelă, și anume varicelo-zosterian (VZV). După ce un copil este infectat cu varicelă (prima manifestare a infecției), virusul rămâne în celulele nervoase ale organismului, dar este inactiv.

Luni sau chiar ani mai târziu, virusul varicelo-zosterian poate redeveni activ. Așa apare Zona Zoster la copii și la persoanele adulte. Însă, cum se manifestă?

Ei bine, după ce virusul varicelo-zosterian se reactivează din stadiul „dormant” la nivelul unui nerv, acesta poate provoca o erupție cutanată roșie sau vezicule mici, de obicei pe o parte a corpului.

Reactivarea fazei latente poate avea loc în orice moment al vieții, cu toate că multe persoane care au contractat varicela în copilărie nu fac niciodată Zona Zoster. De asemenea, se întâmplă rareori ca o persoană să dezvolte această boală infecto-contagioasă de mai multe ori de-a lungul vieții.

Simptomele Zonei Zoster

Motivele pentru care acest virus se poate reactiva într-o perioadă mai scurtă sau mai lungă de timp încă nu sunt cunoscute cu certitudine, însă medicii sugerează că acest lucru se întâmplă din cauza slăbirii sistemului imunitar pe fondul anumitor boli sau medicamente. Un alt factor poate fi vârsta avansată.

De obicei, Herpesul Zoster apare la adulți și la bătrâni (afecțiunea se manifestă după vârsta de 20 de ani în 90% din cazuri). La copii, Zona Zoster apare destul de rar, în numai 5% din totalul situațiilor. Dacă totuși apare, simptomele Zonei Zoster la copii sunt următoarele:

  • Mâncărimi și înțepături ale pielii;
  • Durere și arsură;
  • Febră și frisoane.

Alte semne nespecifice sunt: greață, cefalee, oboseală, dureri de cap și dureri musculare generale. Luați legătura cu medicul dacă minorul prezintă:

  • Simptome care nu se ameliorează sau se înrăutățesc;
  • Simptome noi.

Simptomele încep cu durere, arsură, furnicături sau mâncărimi pe o parte a feței sau a corpului. Erupția cutanată poate apărea până la cinci zile după aceste simptome. Zona Zoster la copii apare cel mai adesea pe trunchi și pe fese, dar poate apărea și pe brațe, picioare sau față.

Erupția începe ca niște pete mici, roșii, care se transformă în vezicule. Veziculele devin galbene și se usucă. Erupția apare, de obicei, pe o singură parte a corpului, răspândindu-se de-a lungul căii unui nerv corespunzător ganglionului afectat, și dispare în două până la patru săptămâni.

Citește și: Varicela în sarcină: riscuri pentru mamă și copii

Cine este expus riscului de a dezvolta Zona Zoster?

Din fericire, Zona Zoster la copii nu este frecventă. Un copil este mai expus riscului de a face Zona Zoster dacă oricare dintre aceste situații este adevărată:

  • A avut varicelă înainte de vârsta de 1 an;
  • Mama copilului a avut varicelă foarte târziu în timpul sarcinii;
  • Copilul are un sistem imunitar slăbit din cauza unei afecțiuni sau a anumitor tratamente, cum ar fi terapia împotriva cancerului.

Care sunt cele mai frecvente zone în care apare erupția?

Zona Zoster se poate prezenta la nivelul mai multor nervi (dermatoame) și, mai rar, bilateral (Zoster Multiplex). Mai exact, frecvența zosterului multiplu, diseminat și visceral este crescut în rândul populației imunocompromise.

Se mai poate întâmpla, totodată, ca pacienții să prezinte parestezii și dureri într-o distribuție dermatomală fără erupție cutanată. În general, zonele în care poate apărea erupția sunt:

  • Zona toracică;
  • Zona abdominală;
  • membre sau pe traiectul unei ramuri a nervului trigemen (zona oftalmică).

În cazul persoanelor cu un sistem imunitar slăbit, pot fi observate elemente eruptive de varicelă și pe restul corpului.

Cum calmezi durerea în Zona Zoster?

Pentru a calma durerea în Zona Zoster la copii, poți apela cu încredere la remediile din rândurile de mai jos. Iată, așadar, ce se poate face pentru sporirea confortului:

1. O baie cu apă cât mai rece – umple cada cu apă rece (temperatura trebuie aleasă în funcție de gradul de rezistență) și lasă-l pe copil să se bălăcească în voie. Apa rece îi va dermeli nevoia de a se scărpina și îi va calma, totodată, durerile cauzate de Zona Zoster;

2. Folosește comprese reci – dacă cel mic nu rezistă să stea în cada cu apă rece, atunci aplică-i local, pe zonele dureroase, comprese reci. Udă o batistă sau un prosop cu apă rece și plaseaz-o pe zona dureroasă. Lasă compresa să acționeze circa 20 de minute;

3. Folosește pastă de bicarbonat de sodiu – nu este un secret că bicarbonatul de sodiu este un praf magic bun la orice. Ei bine, el funcționează chiar și în cazul disconfortului provocat de Herpesul Zoster.

Tot ce trebuie să faci este să amesteci două părți de bicarbonat de sodiu cu o parte de apă. Aplică pasta obținută pe erupția cutanată de pe corpul sau fața copilului și las-o să acționeze în jur de 10-15 minute. Ulterior, se clătește zona cu apă călduță pentru a îndepărta pasta de bicarbonat.

4. Folosește o cremă pe bază de capsaicină – Tot pentru Zona Zoster la copii sunt indicate și cremele care conțin capsaicină (sunt pe bază de ardei iute). Odată aplicate pe zona afectată, acestea calmează durerile. Atenționează-l pe cel mic să nu ducă mâna la ochi dacă a intrat în contact cu crema, deoarece pot apărea reacții alergice puternice.

5. Folosește o loțiune mentolată cu calamină – durerile și disconfortul de la nivel cutanat sunt ameliorate de calamină, care acționează asemenea unui balsam pentru piele. Ajută-l pe prichindel sa acopere erupțiile cauzate de Zona Zoster cu un strat de loțiune, care trebuie lăsat să se usuce. Copilul va simți o ameliorare imediat după aplicarea cremei.

6. Medicamente antivirale – administrează-i copilului medicamente antivirale (aciclovir, brivudină ori valaciclovir) local și sistemic la recomandarea medicului.

Cât trebuie să stai în casă la Zona Zoster?

Deși probabil nu este o veste bună pentru ei, copiii care se confruntă cu Zona Zoster trebuie să stea în casă minimum șapte-zece zile de la debutul bolii, mai ales atunci când problema apare în sezonul rece. Expunerea la frig și umezeală întârzie vindecarea.

De menționat că unele persoane, în special cele vârstnice, pot resimți durerile mai puternic pe timp de iarnă, acestea putând persista chiar pe o perioadă de șase luni după Zona Zoster. Prin urmare, izolarea la domiciliu este cât se poate de importantă pentru ca tratamentul să cicatrizeze și leziunile de la nivelul nervului.

Un alt aspect care trebuie luat în seamă este următorul: persoanele afectate de Zona Zoster trebuie să stea departe de copiii mici, cu atât mai mult dacă ei nu au făcut varicelă.

De regulă, Zona Zoster se face o singură dată în viață, dar un sistem imunitar deficitar (în caz de diabet, hepatită, suferință renală, boli de sânge, neoplazii) poate duce la revenirea bolii.

Se poate face baie când ai Zona Zoster?

Contrar unor concepții greșite, răspunsul la această întrebare este afirmativ. Ba mai mult, băile și dușurile sunt indicate dacă cel mic are Zona Zoster. Apa ajută la ameliorarea durerii și calmează mâncărimea. Un alt lucru util de știut este că poți adăuga în apa din cadă fulgi de ovăz sau amidon de porumb.

De asemenea, înainte de a-i face baie micuțului, nu ar strica să adaugi și câteva plicuri cu plante uscate de cimbru. Pielea se va înmuia, iar disconfortul produs de erupția cutanată va dispărea.

În caz că nu era deja evident, prosopul folosit pentru ștergere trebuie spălat imediat. În caz contrar, există riscul ca virusul să se împrăștie.

După ce copilul a făcut baie, este indicată folosirea loțiunilor calmante și a cremelor hidratante. De precizat că produsele care conțin mult parfum trebuie evitate, iar asta pentru că ele pot irita pielea, înrăutățind chiar simptomele. O variantă optimă este crema de gălbenele.

Grație proprietăților sale antiinflamatoare și antiseptice, crema de gălbenele ajută la vindecarea rapidă a rănilor produse de Zona Zoster la copii. În plus, această cremă este eficientă și în stadiul de cicatrizare a rănilor, ajutând la înmuierea pielii foarte uscate.

Cum tratezi Zona Zoster?

Dacă micuțul tău se confruntă cu Zona Zoster, este indicat să mergi cu el la medicul dermatolog, care îi va prescrie un tratament antiviral ce ameliorează simptomele resimțite și accelerează vindecarea.

Pentru ameliorarea durerilor, medicii recomandă, de regulă, unguente calmante, medicamente precum codeina, iar, în unele cazuri, injecții pe bază de corticosteroide sau analgezice locale.

Există și medicamente pentru calmarea inflamației și a durerilor specifice Zonei Zoster care nu necesită rețetă, ca de exemplu acetaminofenul și ibuprofenul.

Atenție, tratamentul pentru Zona Zoster la copii trebuie instituit de către medic în primele 24-72 de ore de la debutul erupției cutanate, pentru a scurta perioada de evoluție și pentru a preveni complicațiile.

De precizat că, indiferent de tratamentul administrat și de remediile folosite, Zona Zoster nu se vindecă peste noapte, astfel că atât cei mici, cât și adulții trebuie să aibă răbdare și folosească creme și loțiuni menite să amelioreze simptomele, astfel încât să facă față mai ușor situației.

Complicațiile rare, dar grave ale Zonei Zoster

O erupție caracteristică Zonei Zoster se poate infecta cu bacterii, provocând o infecție a pielii. După dispariția erupție, durerea poate persista pentru o perioadă lungă de timp.

Aceasta este o complicație numită nevralgie postherpetică (PHN). Dacă durerea copilului rămâne după ce erupția dispare, discută cu medicul despre asta.

Cele mai multe cazuri de Zona Zoster se vindecă de la sine, cu sau fără tratament, și nu vor duce la alte probleme. În cazuri rare, această afecțiune poate duce la complicații, inclusiv:

1. Durere continuă (nevralgie post-herpetică) – Fibrele nervoase deteriorate din piele trimit mesaje confuze către creier, ceea ce duce la durere. Durerea poate continua mult timp după ce erupția a dispărut. Aceasta este cea mai frecventă complicație a Herpesului Zoster.

2. Probleme de vedere – Zona Zoster din apropierea sau din interiorul unui ochi poate duce la pierderea vederii.

3. Infecții cutanate – O erupție cutanată de Zona Zoster se poate infecta cu bacterii, ducând la impetigo sau celulită.

4. Probleme ale sistemului nervos – Zona Zoster de pe față poate implica diferiți nervi care se conectează la creier. Acest lucru poate duce la probleme legate de nervi, cum ar fi paralizia facială, probleme de auz și probleme de echilibru. În cazuri foarte rare, Zona Zoster poate duce la encefalită (inflamație a creierului).

Cum previi apariția Zonei Zoster la copii?

Există un vaccin împotriva Zonei Zoster pentru adulții în vârstă, dar, din păcate, nu și pentru copii. Acest lucru se datorează faptului că afecțiunea este mai severă la adulții mai în vârstă.

În schimb, un copil care a fost vaccinat împotriva varicelei poate avea simptome mai ușoare de Zona Zoster. Dacă cel mic nu a avut varicelă, vorbește cu medicul despre vaccin.

Aceasta este singura modalitate pentru a preveni infecția. Cei ce vor să facă vaccinul pentru Zona Zoster au două variante: Varilrix și Varivax. Primul este un vaccin care se administrează copiilor (începând cu vârsta de 9 luni) și adulților cu scopul de a-i proteja de boala produsă de virusul varicelei (vărsat de vânt).

După vaccinarea cu Varilrix, sistemul imunitar începe să producă anticorpi care vor proteja organismul de infecția cu virusul varicelei. De cealaltă parte, Varivax se utilizează pentru a proteja copiii (începând cu vârsta de 12 luni) și adulții împotriva varicelei.

Atunci când vaccinarea are loc la un interval de 72 de ore de la expunere, serul poate ajuta la prevenirea apariției bolii sau poate reduce severitatea simptomelor bolii (mai puține leziuni și o durată mai scăzută).

Vezi și: Lista vaccinurilor care trebuie făcute pentru nou-născuți

Ce ar trebui să mai știi?

Copiii a căror erupție nu poate fi acoperită complet nu trebuie să meargă la școală sau la grădiniță până când veziculele nu se cicatrizează și se usucă.

Nou-născuții, femeile însărcinate, persoanele cu un sistem imunitar slăbit și orice persoană care nu este imună la varicelă trebuie să evite contactul apropiat cu cel/cea care are Zona Zoster până când erupția dispare. Pentru a preveni răspândirea virusului la alte persoane, ține erupția cutanată acoperită în permanență.

Menu

Gestionarea modulelor cookie pe site-ul Naste Natural Informatii Suplimentare

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close