20 Aprilie 2018
In perioada sarcinii o acumulare de kilograme in plus este de la sine inteleasa. Insa nu doar pentru a-ti proteja silueta, ci si din multe alte motive, zaharul in exces nu este recomandat in sarcina. Iti explicam in continuare care sunt explicatiile exacte.
Sarcina aduce de multe ori o serie de modificari ale alimentatiei, aceasta devenind una mult mai echilibrata, plina de nutrimentele necesare pentru sanatatea mamei, precum si pentru buna dezvoltare a fatului. Insa nu de putine ori poftele sau poate si accesul facil la alimente bogate in calorii si zahar adaugat ajunge sa conduca la consecinte nedorite. Te rugam sa tii cont de faptul ca alimentele bogate in carbohidrati includ nu doar dulciurile (bomboane, biscuiti, napolitane, fursecuri etc.), ci si bauturile carbogazoase dulci, gemurile si dulceturile, cerealele pentru micul dejun.
Toate zaharurile ajung sa se decompuna in glucoza. Glucoza, un zahar, are potentialul de a deveni combustibil celular. Insa celulele nu pot sa utilizeze si sa asimileze prea multa glucoza deodata. Glucoza in exces ajunge sa fie asociata cu proteine si grasimi, ajungand sa formeze legaturi incrucisate. Dupa o anumita perioada de timp legatura dintre un zahar si o proteina devine permanenta, ceea ce poarta denumirea de AGE.
O problema a societatii moderne consta in faptul ca am ajuns sa consumam mult mai mult zahar decat poate fi folosit de corp sub forma de combustibil. Si nu este vorba doar despre gustarile dulci, ci majoritatea alimentelor consumate pe fuga sunt pline de carbohidrati.
In cazul diabetului de tip 2 si a rezistentei la insulina, celulele nu mai raspund la hormonul insulina. Acesta este un fel de mesager care ofera accesul glucozei sau zaharului pentru a intra intr-o celula. Astfel, se ajunge la o acumulare de zahar in sange (hiperglicemie) si o legatura incrucisata permanenta sau formarea de AGE. Aceasta este nociva pentru sanatatea unui adult, dar si pentru dezvoltarea embrionului si a fatului. Formarea de AGE conduce la si la producerea de radicali liberi in corp, care afecteaza structura ADN-ului.
Legatura permanenta incrucisata care se formeaza intre o molecula de proteina si una de zahar are abilitatea de a: bloca receptorii hormonali, interfera cu functionarea sistemului imunitar, ingrosa peretii vaselor de sange, afecta fluxul sanguin, deforma globulele rosii, modifica exprimarea genetica. Ca urmare a acestor modificari la nivelul corpului si copiii nascuti de mame diabetice sunt expusi unui risc de 3-4 ori mai mare de a suferi unele forme de malformatii precum palat despicat sau defecte de tub neural.
Alaturi de vitaminele prenatale recomandate de majoritatea specialistilor in sarcina, este indicata evitarea consumului de zahar in exces. Defectele la nastere si malformatiile apar pe o scala de gravitate bazate in functie de modificarile din corpul mamei.
Zaharul este permis in sarcina, insa nu in cantitati mari, mai ales in cazul femeilor care sufera de diabet gestational. Exista optiuni sanatoase precum cereale integrale, fructe si legume, cu zahar natural. Nu exista recomandari standard cu privire la consum; acesta poate depinde de rata metabolica, nivelul glicemiei si greutate. De preferat este sa limitezi consumul la 25 grame sau mai putin pe zi; retine faptul ca cerealele se transforma in zahar in organism dupa ce sunt consumate.
In cazul in care iti doresti sa beneficiezi de o alimentatie echilibrata pe perioada sarcinii, dar nu cunosti modul corect de interventie iti recomandam sa apelezi la sfatul unui medic sau al unui nutritionist.
Surse: www.healthymummy.com; www.momjunction.com; https://bodyecology.com; www.livestrong.com
Gestionarea modulelor cookie pe site-ul Naste Natural Informatii Suplimentare
The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.