Cum tratezi corect candidoza bucală la bebeluși

15 Aprilie 2021

de Bianca Petre

Candidoza bucală la bebeluși este o infecție destul de răspândită printre sugari care apare din cauza imunității scăzute a acestora. Aceasta nu este foarte greu de tratat însă este mai greu de depistat întrucât se aseamănă cu depunerie de lapte care apar imediat după alăptarea copilului. Infecția este dureroasă și poate afecta hrănirea la sân a celui mic.

Ce este candidoza bucală la bebeluși

Candidoza bucală este e infecție care apare la nivelul cavității orale și se manifestă prin apariția unor mici depozite de culore albă. Aceasta este cauzată de o ciupercă numită Candida Albicans și manifestă leziuni inconfortabile de obicei pe limbă sau pe interiorul obrajilor. Îndepărtarea acestora este dureroasă și poate provoca leziuni mai adânci care vor sângera. Aceste vezicule mici și albe pot fi confundate cu laptele care rămâne după altăptare ceea ce poate conduce la o depistare întârziată a problemei. Pentru a face diferența dintre candidoza bucală și depozitele de lapte rămase după alăptare, verifică dacă veziculele se îndepărtează cu dificutate sau dacă zonele rămân inflamate, colorate puternic în roșu. De asemenea, starea de disconfort și irascibilitate ale bebelușului apar doar în cazul infecției cu candida.

În cazul candidozei bucale la bebeluși, aceasta poate împiedica hrănirea corectă. De asemenea, din cauza acestei infecții bebelușul s-ar putea să fie agitat și să nu mai mănânce corespunzător. Înghițirea poate fi foarte dureroasă întrucât candidoza bucală se întinde adesea spre gât, gingii sau amigdale. Este important ca această infecție să fie depistată rapid pentru a nu se întinde către alte organe. Candidoza bucală stomatita la bebeluși este foarte incomodă pentru cei mici și poate afecta hrănirea corectă a acestuia.

Ilustratie cu candidoza bucala pe limba unei fetite

Simptomele candidozei bucale la bebeluși

Candidoza bucală își face simțită prezența prin intermediul unor depozite albe care apar pe limbă și pe interiorul obrajilor. Acestea sunt dureroase și se îndepărtează greu, lăsând în urmă pielea de un roșu aprins și iritată. În urma îndepărtării acestora pot apărea leziuni dureroase care vor sângera. Veziculele albe se pot întinde și spre gât, pe gingii sau spre alte organe și infecția poate deveni periculoasă pentru cel mic. De asemenea, starea de irascibilitate și lipsa poftei de mâncare pot fi asociate tot cu simptome ale candidozei bucale la bebeluși.

Simptomele candidozei bucale sunt mai greu de remarcat la bebeluși. De cele mai multe ori, veziculele mici de culoare albă care apar pe limbă sau pe interiorul obrajilor sunt confundate cu cele lăsate de lapte după alăptare. Candidoza bucală la bebeluși poate provoca și o senzație de arsură sau un gust neplăcut în gură, însă acestea nu pot fi descoperite de către părinți. Dacă bebelușul refuză să mănânce sau are o stare de agitație poți verifica dacă aceste simptome sunt asociate unei infecții la nivelul cavității bucale.

Ilustratie candidoza bucala

Cum faci diferența între candidoza bucală și limba albă de la lapte

De cele mai multe ori, după alăptare pe limba bebelușului apar depuneri albe, mici și lăptoase pe care părinții le pot îndepărta cu ușurință și fără a declanșa alte probleme. În cazul veziculelor albe provocate de infecție, bebelușul va simți un disconfort puternic, mai ales în timpul mesei. Dacă părinții încearcă să îndepărteze veziculele în cazul infecției, acestea vor lăsa în urmă leziuni de culoare roșu închis care pot și sângera.

O altă diferență între candidoza bucală la bebeluși și limba albă de la lapte este aceea că în primul caz aceasta va provoca stări puternice de irascibilitate și disconfort. Acestea pot conduce la o hrănire dureroasă sau la refuzul bebelușului de a se hrăni.

Tratament pentru candidoza bucală la bebeluși

Este important să consulți medicul pentru a scăpa de această problemă a celui mic. Acesta îți poate recomanda tratamente speciale care să combată infecția. În ceea ce privește tratamentul pentru candidoza buzală la bebeluși, acesta nu este foarte dificil de aplicat și îmbunătățirile se pot observa încă din primele trei zile. Un tratament naturist al candidozei bucale la bebeluși este curățarea cavității bucale a acestuia cu o soluție făcută din apă cu bicarbonat de sodiu. Combinația realizată dintr-o linguriță de bicarbonat de sodiu și 250 de ml de apă se va aplica pe vezicule cu o compresă sterilă de mai multe ori pe zi. De asemenea, în cazul alăptării, areolele mamare trebuie curățate cu aceeași soluție înainte de fiecare masă a bebelușului. Candidoza bucală la bebe necesită un tratament cu care medicul pediatru să fie de acord pentru a nu apărea complicații.

Pentru a ajuta aplicarea tratamentului candidozei bucale la bebeluși trebuie să cureți periodic toate obiectele pe care acesta le pune în gură, precum biberoane, suzete sau inele de dentiție. Tratamentul pentru candidoza bucală la bebeluși trebuie aplicat imediat după descoperirea afecțiunii pentru a nu facilita răspândirea infecției către alte organe. Dacă simptomele de la nivelul cavității bucale nu se îmbunătățesc după primele trei zile, este necesar să consulți sfatul unui specialist. Urmărește următorul videoclip pentru a descoperi mai multe despre candidoza bucala la sugari tratament.

Tratament naturist pentru candidoza bucală la bebeluși

În primă fază este idicat să aplici chiar tratamentul naturist pentru a combate candidoza bucală la bebeluș. Candidoza bucală la sugari necesită un tratament ușor pe care îl poți realiza cu un ingredient din bucătăria oricărei mămici. Bicarbonatul de sodiu este cel care te poate ajuta să tratezi în doar câteva zile această infecție din cavitatea bucală a bebelușului tău. O soluție realizată dintr-o linguriță de bicarbonat de sodiu și 250 de ml de apă poate fi folosit pentru curățarea leziunilor bucale. Aceasta trebuie aplicată pe fiecare veziculă cu ajutorul unei comprese sterile de mai multe ori pe zi. De asemenea, obiectele pe care bebelușul le pune în gură trebuie sterilizate periodic.

Acest tratament pentru candidoza bucală la bebeluși trebuie urmărit pe o perioadă de trei zile. Dacă după cele trei zile infecția bebelușului nu se retrage trebuie să consulți un medic specialist întrucât infecția s-ar putea răspândi și spre alte zone. Medicul îți va oferi un tratament antifungic pe care îl vei aplica pe o perioadă mai îndelungată.

Bebelus care plange


Candidoza bucală le bebeluși forum

Iată experiențele prin care au trecut alte mămici în încercarea de a trata candidoza bucală la bebeluși. Candida bucală la bebeluși forum:

„Si fetita mea a facut cand era micuta si nu am scapat doar cu albastrul de metil. Eu am incercat cu diverse tratamente medicamentoase, cu bicarbonat de sodiu (o lingurita dizolvata intr-o cescuta apa si o ungi in gurita) dar singurul mod in care am reusit a fost cu albastrul de metil, tot asa unsa in gurita. Trebuie sa ai foarte mare grija la igiena si sa fierbi eventual toate vasele din care mananca” a spus o mămică pe forum.desprecopii.com.

„Glicerina boraxata:iti infasori degetul intr-o compresa sterila si aplici in gurita; o sa-i placa copilului, ca e dulce iar rezultatul e miraculos” – forum.desprecopii.com

„Pentru candidoze eu stiu ca e nevoie de un antimicotic ca de exemplu miconazol, nistatin,fluconazol etc, nu stiu daca glicerina boraxata e de ajuns.In general micozele se trateaza timp indelungat-cel putin 2 saptamini-fiindca ciuperca rezista sub forma de spori iar daca acestia nu sunt distrusi ciuperca reapare odata cu stoparea tratamentului cu antimicotice” – forum.desprecopii.com

„Pe timpuri la tratamentul candidozei bucale se folosea nistatina dizolvata in glicerina boraxata, era preparat de farmacista dar acum se gaseste si gata preparat. Se clătești gura de cateva ori pe zi cu solutie de bicarbonat de sodiu si apoi aplici glicerina pe leziune. Nu trebuie sa mananci nimic acid cum ar fi fructe, sucuri, rosii, otet, borș. Tot ce este acid favorizează dezvoltarea  candidei. Dupa fiecare masa, te speli bine pe dinti si apoi faci gargara cu apa cu bicarbonat. Concomitent se administreaza si nistatina pastile timp de 10-14 zile” – forum.softpedia.com

„Am copil de aproape 2 ani si niciodata nu-i administrez tratamente dupa ureche, fie ele naturiste, recomandate de bunica, etc. Eu prefer ca pt orice afectiune, oricat de minora ar fi ea, sa-mi duc copilul la medic. Atat pediatrul, cat si medicul de familie sustin ca la varste atat de mici controlul medical este obligatoriu” – forum.desprecopii.com

„Mie medicul mi-a recomandat tamponari cu glicerina boraxata atat, este vorba despre o ciuperca din cauza laptelui meu care este prea gras” – forum.desprecopii.com

Candidoza tot ciupercuta este. In plus exista doctori care zic sa nu se mai foloseasca glicerina boraxata la copiii sub 1 an, sa se foloseasca glicerina simpla.” – forum.desprecopii.com

„Baietelul meu de 1,4 ani a facut o micoza in gurita (dupa o varicela), care este f dureroasa; nu mananca deloc mancare, doar il alaptez; medicul ne-a prescris orungal jum de caps/zi si glicerina cu nistatin(azi e prima zi de tratament)” – forum.desprecopii.com

Bebelus care sta pe spate si o mana care ii ofera un tratament


Cum previi apariția candidozei bucale la bebeluși

Dacă vorbim despre o prevenție a acestei infecții bucale aceasta se poate realiza prin eliminarea cauzelor. Cauzele candidozei bucale la bebeluși sunt sistemul imunitar slab dezvoltat al acestora, transmiterea infecției de la suzete și biberoane nesterilizate sau de la sânul mamei. Este recomandat să sterilizezi corect toate obiectele pe care copilul le pune în gură pentru a nu facilita mediul de dezvoltare a bacteriei.

De asemenea, mama trebuie să păstreze o igienă corectă în jurul sânului dacă bebelușul este alăptat întrucât infecția se poate transmite și de aici. Mameloanele trebuie să fie curățate corespunzător și este important să rămână uscate. Nu uiat să te speli pe mâini regulat înainte să intri în contact cu cel mic. Acest demers se aplică oricărei persoane care intră în contact cu bebelușul.

Candidoza bucală la bebeluși este o afecțiune destul de răspândită care este cauzată de imunitatea scăzută a celor mici. Pentru a trata această infecție este important să existe o igienă permanentă în momentul alăptării. Nu trebuie să intri în panică dacă bebelușul tău trece prin acest moment însă este important să descoperi cauzele cât mai rapid pentru a le putea trata.  

Sursă foto: istockphoto.com

Surse: whattoexpect.com, dipoland.ro, abceurodent.ro, htgetrid.com

Menu

Gestionarea modulelor cookie pe site-ul Naste Natural Informatii Suplimentare

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close