Alergii în sarcină: ghid de identificare și tratament

16 Martie 2023

de Ana Stefanel

Sistemul imunitar luptă pentru doi în timpul sarcinii, așa că viitoarele mămici se pot confrunta cu diverse probleme. Foarte multe tipuri de alergii în sarcină s-ar putea să îți dea bătăi de cap. Severitatea acestora diferă de la o persoană la alta, însă în niciun caz nu trebuie ca alergiile și simptomele lor să fie ignorate. 

Chiar dacă anterior nu te-ai confruntat cu alergii, în sarcină s-ar putea ca praful, polenul, părul de animale și unele alimente să îți cauzeze disconfort. Simptomele unei reacții alergice pot varia de la urticarie, mâncărime, umflături, strănut, la congestie nazală și dificultăți de respirație.

Este important să discuți cu medicul tău atunci când apar simptome ale unor alergii. Acesta va identifica alergenul pentru a recomanda un tratament personalizat. Medicamentele fără prescripție medicală nu sunt recomandate în timpul sarcinii, astfel că nu este bine să încerci să te tratezi singură. 

Alergie pe piele în timpul sarcinii

Senzația de mâncărime pe piele în timpul sarcinii este frecventă. În cele mai multe cazuri, motivul principal este acela că pielea se întinde, mai ales în zona burticii. Cu toate acestea, există și femei care se confruntă cu iritații și erupții cutanate din cauza unor alergeni. Cele mai frecvente alergii în sarcină pe piele sunt provocate de căldură, dar pot să apară și din cauza unor probleme la nivelul glandei tiroide sau a ficatului. 

Iată o listă cu alergii în sarcină care pot să apară la nivelul pielii:

  • erupție cutanată cauzată de căldură – fluxul crescut de sânge poate provoca bufeuri și transpirație excesivă, ceea ce duce la iritații pe piele. Acestea se manifestă de obicei sub formă de vezicule de dimensiuni mici. Dacă ai grijă ca pielea să fie mereu uscată, veziculele se vor vindeca mai repede. De asemenea, poartă haine largi, de preferință din bumbac și aerisește spațiile în care îți petreci timpul. În cazul în care iritațiile provoacă disconfort sporit, aplică local comprese reci.
  • urticarie – poate fi cauzată de căldură, zgârieturi, stres sau presiune aplicată asupra pielii. 
  • erupție atopică a sarcinii – este cea mai frecventă tulburare a pielii specifică sarcinii. De obicei, acest tip de erupție dispare imediat după naștere. Medicul poate prescrie emolienți, creme sau antihistaminice pentru a reduce senzația de mâncărime.
  • erupție polimorfă a sarcinii (PUPPP) – afectează 1 din 160 de femei, conform statisticilor. Mai ales în cazul femeilor însărcinate cu gemeni sau tripleți, pielea se întinde foarte mult, ceea ce produce o inflamație (se manifestă la fel ca erupția cutanata și dispare după naștere). Simptomele comune ale erupției de tip PUPPP sunt mâncărimile și umflăturile. De obicei, medicul recomandă antihistaminice sau creme cu aplicare locală.
  • colestaza intrahepatică a sarcinii – aceasta este o afecțiune hepatică potențial gravă ce provoacă mâncărimi severe. Alergia se manifestă în zona mâinilor și a tălpilor, dar se pot răspândi și în alte părți ale corpului. Mâncărimea poate apărea cu sau fără erupție cutanată. Ocazional, femeile afectate de acest tip de alergie pot să dezvolte și icter (unghiile, pielea și ochii capătă o nuanță gălbuie). Colestaza intrahepatică a sarcinii se manifestă de obicei în al treilea trimestru. Recunoașterea precoce a acestei afecțiuni este esențială pentru a preveni eventuale complicații în sarcină. Mâncărimea severă nu este normală, așa că medicul trebuie înștiințat imediat.
  • impetigo herpetiform – afecțiune rară a pielii care apare în timpul sarcinii, în special în ultimul trimestru. În ceea ce privește simptomele, impetigo herpetiform este similar cu psoriazisul pustular, care provoacă inflamație severă a pielii. La început, alergia se manifestă prin leziuni în pliurile pielii, care se pot răspândi sub formă de pete de dimensiuni mari, cruste și infecții. Unele femei se pot confrunta inclusiv cu febră, diaree, deshidratare, palpitații, convulsii. 
  • pemfigoid gestationis – boală autoimună rară care afectează 1 din 50.000 de sarcini. Se manifestă prin erupții cutanate și mâncărime. Erupția (uneori cu vezicule) începe din zona buricului și se extinde pe corp.Provoacă o erupție cutanată cu mâncărime, asemănătoare unui stup, care începe în jurul buricului și apoi se extinde în alte părți ale corpului. Această alergie apare de obicei în al doilea sau al treilea trimestru. După naștere, ciclul menstrual sau utilizarea de pilule contraceptive orale pot declanșa din nou erupția cutanată. În 5-10% dintre cazuri, nou-născuții prezintă și ei leziuni cutanate la naștere.

Alergie pe burtă în timpul sarcinii

Tipurile de alergii în sarcină care se manifestă pe burtică pot să fie foarte stresante din punct de vedere psihic, dar și fizic. Toate femeile însărcinate simt nevoia de a-și proteja burta, așa că apariția erupțiilor cutanate și a disconfortului în zonă este un motiv în plus de presiune și agitație. Cu toate acestea, este comun ca viitoarele mămici să aibă diverse alergii care cauzează apariția petelor pe piele și mâncărimi.

Iată câteva sfaturi pe care, dacă le urmezi, poți diminua disconfortul:

  • nu atinge zonele afectate de erupții cutanate pentru că riști să agravezi iritația;
  • utilizează, la recomandarea medicului, o cremă hidratantă fără parfum;
  • aplică o cremă ce reduce mâncărimile;
  • uleiul de vitamina E are proprietăți ce ajută la vindecarea leziunilor de pe piele;
  • băile călduțe cu fulgi din ovăz calmează pielea;
  • folosește un umidificator în dormitor pentru a preveni uscarea pielii;
  • utilizează comprese reci dacă te confrunți cu mâncărime severă.

Alergia la ambrozie în sarcină

Ambrozia produce o cantitate mare de polen care, împreună cu hormonii de sarcină, favorizează apariția simptomelor specifice alergiei. Semnele comune ale alergiei la ambrozie includ:

  • secreție nazală (cunoscută și sub numele de rinoree;
  • nas înfundat (din cauza blocajului sau congestiei nazale – unul dintre cele mai frecvente și supărătoare simptome);
  • strănut;
  • mâncărimi în zona nasului, ochilor, urechilor și a gurii;
  • ochi roșii;
  • umflare în jurul ochilor.

Pentru a evita efectele neplăcute ale alergiei la polen în timpul sarcinii, cel mai bine ar fi să rămâi în casă în zilele cu vânt sau după furtună. De asemenea, evită cu desăvârșire activitățile precum tunsul gazonului și spală-ți părul și corpul imediat după ce te-ai expus la polen. 

Alergie în sarcină primăvara

Alergiile de primăvară pot să se manifeste începând cu luna februarie și până la începutul verii, în funcție de zona în care locuiești. Sarcina poate agrava alergiile sezoniere, din cauza hormonilor specifici. Afecțiunea numită „rinită a sarcinii” poate provoca simptome similare cu alergiile sezoniere, de obicei în ultimul trimestru. Polenul, mucegaiul, copacii sau iarba sunt declanșatori comuni ale unor tipuri de alergii în sarcină. 

Alergie în sarcină vara

În timpul verii, femeile însărcinate se pot confrunta cu alergii severe la polen. De asemenea, o altă cauză a alergiilor poate fi mâncarea alterată. Trebuie să ai foarte mare grijă la modul în care depozitezi alimentele, pentru ca acestea să nu se strice din cauza temperaturii ridicate. În plus, evită hainele mult prea strâmte care nu lasă pielea să respire. Transpirația excesivă poate să determine apariția erupțiilor cutanate.

Alergie în sarcină toamna

Persoanele cu alergii sezoniere sau femeile însărcinate care se confruntă pentru prima oară cu diverse alergii, vor observa cum simptomele se intensifică în timpul sezonului de toamnă. Buruienile sunt vinovate de acest lucru, dar și vântul mai intens care răspândește polenul pe distanțe mai lungi.

Alergie în sarcină iarna

Praful, mucegaiul, părul de animale, acarienii și gândaci se pot ascunde oriunde, chiar și în cele mai minuscule spații dintr-o locuință. Dacă ești însărcinată, hormonii pot contribui semnificativ la declanșarea alergiilor. Nu este exclus să te confrunți cu strănut, tuse sau congestie nazală. Fă curățenie în mod regulat sau cere cuiva ajutorul pentru a evita contactul direct cu alergenii. Acordă atenție deosebită zonelor de sub și din spatele mobilierului, unde aceștia se pot acumula foarte ușor.

Alergie în sarcină la animale

Chiar dacă animăluțul tău de companie a fost mereu lângă tine, în timpul sarcinii s-ar putea să ai parte de alergii care vor crea mult disconfort. Soluția evidentă este să eviți să stai prea mult în preajma lui, însă nu va fi suficient. Cele mai multe alergii la animale sunt cauzate de păr, care, inevitabil, va ajunge pe canapele, pe pat și în diverse alte zone din locuință, inclusiv pe haine. Astfel, asigură-te că refuzi accesul animalului cel puțin într-o încăpere, mai ales în dormitor. Te vei bucura de un somn mai odihnitor și eviți agravarea simptomelor cauzate de alergii în sarcină la animale. 

Tratament alergie în sarcină

Există mai multe metode prin care poți ameliora simptomele deranjante cauzate de alergii în sarcină. Câteva exemple de remedii la domiciliu includ:

  • utilizarea unui spray nazal salin ce conține apă călduță cu sare, pentru a calma căile nazale iritate;
  • evitarea petrecerii timpului în aer liber atunci când este o cantitate mare de polen în natură;
  • duș după expunerea la polen și schimbarea hainelor;
  • purtarea unei măști de protecție cu filtru atunci când faci activități în aer liber.

Majoritatea femeilor însărcinate pot lua medicamente pentru alergii fără prescripție medicală. Desigur, riscurile nu pot fi eliminate complet atunci când iei pastile pentru alergii, deci întreabă medicul înainte de a lua o decizie. În ceea ce privește vaccinurile, sarcina nu este un moment bun pentru a începe să le faci. Este posibil ca acestea să provoace reacții alergice puternice, așa că cel mai bine ar fi să amâni vaccinul până după naștere. 
Primul pas în identificarea tipurilor de alergii în sarcină este analizarea simptomelor. Pentru a beneficia de un tratament personalizat este necesar să beneficiezi de sfatul medicului specialist. Astfel, ai șanse mai mari de a diminua disconfortul și de a înțelege cum să te protejezi cât mai bine de alergeni. 

Surse: pregnancybirthbaby.org, allergyasthmanetwork.org, medicalnewstoday.com, whattoexpect.com, yellowpages.ca

Menu

Gestionarea modulelor cookie pe site-ul Naste Natural Informatii Suplimentare

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close