Alimentația în alăptare: ghidul proaspetei mămici

1 Martie 2021

de Mirela Floricescu

Alimentația în alăptare are efecte directe asupra laptelui matern. Prin intermediul alăptării, mama și bebelușul au parte numai de beneficii. Laptele matern reprezintă hrana ideală pentru primele șase luni de viață ale bebelușului tău, deoarece este îmbogățit cu toți nutrienții de care are nevoie pentru a se dezvolta armonios. Pe de altă parte, alimentele pe care le consumi în acea perioadă pot influența calitatea și cantitatea laptelui. Gustul laptelui este legat de ceea ce mănânci, iar bebe va refuza să fie hrănit la sân dacă ceva i se va părea schimbat. O dietă echilibrată, cu mese bine stabilite este importantă atunci când alăptezi. Privarea de anumite proteine și vitamine afectează sistemul imunitar și nervos al copilului. Iată mai jos toate informațiile pe care trebuie să le știi despre alimentația în alăptare.

Meniu în timpul alăptării

Când ne referim la alimentația în perioada de alăptare, există preocuparea doar pentru ce este necesar să mâncăm, nu și pentru câte lichide trebuie să consumăm. Hidratarea este, însă, baza unui meniu zilnic. Fără suficientă apă, funcțiile organismului vor avea de suferit. Pentru a evita deshidratarea, este recomandat ca înaintea fiecărei sesiuni de alăptat să bei un pahar cu apă. Oxitocina este un hormon care stimulează laptele să curgă, iar în același timp îți va da o senzație de sete. În total, trebuie să consumi între 8 – 10 pahare cu apă pe zi. Dacă nu ești mare consumatoare de apă, atunci poți apela cu încredere la compoturile și ceaiurile neîndulcite. Urina de culaore maro închis este primul semn al deshidratării.

mama-care-isi-hraneste-bebelusul-la-san-si-se-uita-la-el

Suplimentele alimentare sunt un aliat pentru mămicile care alăptează. Resursele organismului sunt solicitate în acele câteva luni de alăptare, de aceea este bine să ți sub control nivelul de vitamine și minerale din corp. Multivitaminele au un complex de luteină, Omega-3, vitaminele C, D, B, dar și fier, zinc sau iod. Luteina și iodul ajută la dezvoltarea vederii și a creierului la bebeluși. Suplimentele cu Omega-3 sunt excelente pentru dezvoltarea sistemului nervos la copii, iar pentru întărirea sistemului osos, recomandate sunt suplimentele alimentare cu vitamina D. Pe de altă parte, suplimentele cu vitamina B12, calciu și zinc sunt potrivite pentru mămicile vegetariene sau vegane, deoarece aceste trei substanțe nutritive se găsesc în mare parte doar în produsele de origine animală. Un aport de vitamina B12 este necesar și pentru femeile care iau tratamente pentru boala de refluxgastroesofagian.

În ceea ce privește împărțirea meselor, nu treceți peste niciuna dintre ele. O mămică care alăptează trebuie să aibă un meniu împărțit în trei mese principale și două gustări. La micul-dejun trebuie să consumi multe grăsimi sănătoase, fibre și carbohidrați. Pâinea cu semințe și avocado, ouăle fierte, un bol cu fulgi de ovăz și lapte peste care pui deasupra câteva fructe, sunt variante simple, sățioase și gustoase pentru începutul de zi. La gustări vitaminele sunt punctul central, de aceea poți mânca un fruct sau câteva semințe, nuci, iar calciul ți-l poți lua dintr-un iaurt simplu. Prânzul trebuie să conțină neapărat și proteine. Peștele, carnea de pui, de curcan și legumele sunt o combinație delicioasă și foarte sănătoasă. Legumele verzi sunt o sursă bogată de fier, calciu și cupru și nu trebuie să lipsească din alimentația în alăptare. Pentru zilele în care îți dorești un meniu vegetarian, pastele din făină integrală cu legume sunt o altă variantă de prânz. Pentru ultima masă a zilei te poți orienta către fructe de mare, orez sau o salată mixtă. Ține minte că volumul de lapte în timpul alăptării ține foarte mult de dieta ta. Dacă nu vei respecta necesarul zilnic de susbstanțe nutritive, laptele își va pierde din proprietăți.

Alimentația în alăptare

Întregul subiect despre alimentație în alăptare, nu cuprinde doar ce dietă trebuie adoptată cât timp bebe este hrănit cu lapte matern, ci și produsele care sunt de evitat, anume:

  • Alcoolul: inhibă producția de oxitocină, un hormon eliberat de glandele mamare atunci când bebelușul apucă mamelonul. Dacă nivelul de oxitocină scade, atunci volumul de lapte este și el mai mic. Lipsa hranei îl face pe bebe să fie agitat, să aibă probleme cu somul și să refuze ulterior sânul. Pentru alimentația în alăptare, un pahar de vin la câteva zile este suficient, astfel încât să eviți orice disconfort al celui mic.
  • Cofeina: o parte din ea ajunge în laptele matern. Metabolizarea cofeinei de către bebeluș îl va face irscibil și va avea perioade lungi de insomnie. Limitează consumul de cafea și ciocolată. Dacă bei o ceașcă de cafea dimineața, atunci nu mai mânca și ciocolată în aceeași zi.
ceasca-plina-cu-cafea-iar-langa-ea-sunt-boabe-de-cafea-si-o-lingurita-cu-niste-cafea-macinata
  • Alimentele crude: Salmonella și E.coli sunt două bacterii foarte periculoase ce pot fi luate din alimentele nepreparate termic, precum ouă crude, sushi sau carne. De asemenea, legumele și fructele nespălate sunt, la rândul lor, o sursă de paraziți. Infecțiile dau simptome grave la bebeluși cum ar fi convulsiile, îngălbenirea pielii sau infecții ale ochilor.
  • Lactate nepasteurizate: Listeria este bacteria ce se găsește în majoritatea lactatelor nepasteurizate, cum ar fi brânzeturile moi (brie, camembert) sau cele cu mucegai.
  • Băuturi acidulate: înrăutățesc crizelele de colici ale bebelușului, iar pentru mămică provoacă disconforturi la nivelul tractului digestiv, cum ar fi balonarea sau senzația de greață.
doua-pahare-pline-cu-suc-carbogazos-negru-si-gheata
  • Ceapa și usturoiul: fac amar laptele matern. Ambele au un gust extrem de puternic și nu trebuie consumate, în nicun caz, în formă crudă.
  • Condimentele: ardeiul iute, piperul, șofranul, tarhonul sau coriandrul nu trebuie consumate în primele luni de alăptare, deoarece îi pot provoca diaree celui mic. Totodată, agravează crizele de colici.

Sfaturile de la vedete care au trecut deja de perioada alăptării, pot fi un real ajutor. Alimentația în alăptare de la Carmen Brumă, fostă prezentatoare tv ce promovează un stil de viață sănătos. În 2014, Carmen a devenit mamă pentru prima dată și a împărtășit pe blogul ei ce trebuie să consume proaspetele mămici: „Am mâncat în mod constant (aproape zilnic) carne, iaurt, ouă, salată, pește, avocado, semințe (de cânepă, susan, chia, dovleac), caise, pepene galben, cireșe, ciuperci, quinoa, toate repartizate în trei mese pe zi și, câteodată 1 – 2 gustări. Am băut zilnic aproximativ 2,5 l de apă plată. Nu am băut alcool. Am mâncat dulciuri (cu zahăr) o singură dată pe săptămână.”

femeie-creata-este-imbracata-in-negru-si-are-ruj-rosu-si-se-tine-de-gulerul-gecii-de-piele
Sursă foto: instagram.com/carmenbrumaofficial/

Dieta în alăptare

Dieta în timpul alăptării trebuie să fie diversificată, adică bogată în proteine, vitamine și minerale, dar și consistentă. Nu trebuie să te obișnuiești să consumi doar un număr limitat de alimente, la fel cum nu trebuie să ai porții mult prea mici. Vitaminele (A, B1, B2, B6, B12, C, D), fierul, calciul, acidul folic, seleniul, cuprul, zincul și Omega-3, nu trebuie să lipsească din dieta ta zilnică. Combinația dintre toate aceste substanțe nutritive, vor face ca laptele pe care bebe îl bea să fie perfect pentru dezvoltarea sa. Totodată, laptele matern îți protejează bebelușul de patogenii din mediul înonjurător, prin întărirea sistemului imunitar. Partea interesantă cu adoptarea unei diete echilibrate, este că pentru fiecare clasă de elemente nutritive există și foarte multe produse asociate, anume:

  • Vitamina A: este foarte importantă pentru menținerea sănătății oculare. Un conținut mare de vitamina A vei găsi în morcovi, cartofi dulci și pătrunjel.
  • Vitamina B1: ajută la dezvoltarea memoriei și se găsește în pește, semințe și nuci.
boluri-pline-cu-seminte-si-nuci-iar-langa-ele-sunt-asezate-alte-seminte-si-nuci-bune-pentru-dieta-in-alaptare
  • Vitamina B2: are rol în absorbția mai ușoară a fierului în organism și previne anemia la bebeluși. Alimentele cu un conținut mare de vitamina B2 sunt migdalele, ouăle, carnea roșie și peștele gras.
  • Vitamina B6: este un adevărat aliat împotriva insomniei, deoarece reglează funcția cerebrală. Puiul, porcul, cartoful, bananele sau fructele uscate, sunt variante sănătoase cu multă vitamina B6.
  • Vitamina B12: are cel mai important rol în dezvoltarea celulelor ADN și menținerea sănătății creierului. Alimentele pline de vitamina B12 sunt ficatul, peștele gras și fructele de mare.
masa-alba-plina-cu-alimente-ce-contin-vitamina-b12-pentru-alimentatie-in-sarcina
  • Vitamina C: întărește imunitatea și previne apariția diferitelor tipuri de cancer. Vitamina C trebuie consumată mai ales în sezonul virozelor, pentru a evita gripa. Vitamina C se găsește din abundență în coacăze, kiwi, citrice, broccoli și cătină.
  • Vitamina D: are rol important în consolidarea sistemului osos. Alimentele cu multă vitamina D sunt somonul, sardinele, ficatul, cerealele fortificate și carnea de vită.
  • Fier: are un rol vital în organismul nostru. Fierul ajută la dezvoltarea hemoglobinei, anume proteina din sânge care transportă oxigen în tot corpul. Legumele verzi (spanacul, broccoli, mazărea), ficatul și pătrunjelul sunt cele mai bogate alimente în fier.
alimente-care-au-fier-precum-somonul-broccoli-ciuperci-pui-si-nuci-excelente-pentru-dieta-in-alaptare
  • Calciu: este cel mai bun nutrient pentru întărirea oaselor. Lactatele sunt cele mai bogate alimente în calciu. Pe lângă ele, mai poți consuma și fructe uscate, varză albă sau migdale.
  • Acid folic: menține sănătatea sistemului nervos. Acidul folic se găsește din abundență în fasolea albă, sparanghel, avocado și banane.
  • Seleniu: este un antioxidant puternic care ajută la întărirea sistemului imunitar. Surse importante de seleniu se regăsesc în cerealele integrale, nuci, curcan și fructe de mare.
  • Cupru: este un mineral vital pentru organism. Cuprul ajută la absorbția fierului în corp, la creșterea producției de melanină (substanța care oferă culoare pielii) și minimizează acțiunile radicalilor liberi. Îți poți lua o doză importantă de cupru din fasole, cereale integrale și cartofi.
alimente-ce-au-cupru-in-ele-precum-pastele-ciocolata-alunele-de-padure-si-nucile-bune-pentru-dieta-in-alaptare
  • Zinc: reduce efectele stresului oxidativ, menține sănătatea funcțiilor cognitive și ajută la transportul vitaminei A în corp. Zincul se găsește în carnea roșie și cea de pui, dar și în lactate.
  • Omega-3: are acțiune directă asupra dezvoltării sistemului nervos la bebeluși și crește nivelul de colesterol „bun” (HDL) din sânge. Peștele reprezintă cea mai bună sursă de Omega-3, în special sardinele, somonul, macroul și tonul. Omega-3 se mai găsește și în uleiul de in și de rapiță sau în semințe.

Mămăliga în alăptare

Mămăliga este un aliment nelipsit de pe mesele noastre, mai ales în zilele de sărbătoare. Datorită faptului că nu are deloc gluten, mămăliga este un înlocuitor de seamă al pâinii. Prin conținutul ei caloric redus, mămăliga a devenit aliatul persoanelor cu un nivel al colesterolului mărit. Pe de altă parte, mămicile trebuie să aibă grijă la consumul de mămăligă. În primul rând, amidonul din făina de porumb îl poate face pe bebe să aibă gaze, iar dacă mama consumă o porție generoasă de mămăligă, atunci efectul se va resimți în gustul laptelui. Un bebeluș ce are gaze nu se va putea odihni, implicit, va fi extrem de agitat. În al doilea rând, trebuie să ți cont și de cantitatea de glucide ce se regăsește în mămăligă. Glucidele sau carbohidrații se găsesc sub formă de zahăr, fibre sau amidon, în majoritatea alimentelor pe care le mâncăm zilnic. Necesarul de glucide pe zi nu trebuie să treacă de 250 de grame. Excesul de glucide duce la creșterea bruscă a nivelului de zahăr din sânge. Nu este interzisă mămăliga pentru alimentația în alăptare, dar moderația trebuie să fie cuvântul de bază pentru orice proaspătă mămică.

Alimentația în timpul alaptării: forum

Cele trecute deja prin experiența alăptării, vin în ajutorul mămicilor care se află la început de drum, prin detalii despre alimentație în alăptare. Află mai jos ce alimente trebuie să consumi, pentru ca bebe să primească prin laptele matern toți nutrienții de care are atâta nevoie.

mama-tanara-care-poarta-blugi-si-tricou-alb-sta-pe-canapea-si-isi-tine-bebelusul-in-brate-si-se-uita-la-el

„Bebelușul meu are trei luni. De când l-am născut, medicul de familie mi-a recomandat un regim alimentar. Acesta constă în legume fierte, fructe coapte, griș cu lapte, carne de pasăre și pește proaspăt la grătar. Totodată, multe lichide și compoturi făcute numai în casă.” – garbo.ro forum

„Cât timp am alăptat nu am mâncat mere, portocale, singurele fructe pe care le-am mâncat au fost pepenele și cireșele, dacă îmi aduc bine aminte. În primele 2 – 3 luni, am ținut un regim strict, doar cu supe, carne la grătar și lactate. În timp, am început să mai introduc câte puțin din fiecare aliment, iar pe la patru luni am început să mănânc cam orice, dar aveam grijă să nu fie cu usturoi, ceapă, varză, fasole, roșii, castraveți, vinete, cam tot ce are sâmburi și semințe.” – garbo.ro forum

„Eu am ținut un regim strict în primele trei luni, anume fără prăjeli și fără crudități. Nu am mâncat produse care balonează sau fermentează. Am băut sucuri fără acid. Atenție și la unele tipuri de ceaiuri, de asemena, nu mânca multe dulciuri. După câteva luni, am început să mănânc mai bine, dar până nu am treminat complet alăptatul, nu am consumat deloc varză, mazăre și conopidă, deoarece bebe simțea aceste alimente.” – ro-mamma.ro forum

„Eu am mâncat fructe și legume fără restricții, având în vedere că vitaminele naturale din ele se asimilează. Am băut lapte, dar nu mai mult de 500 de ml la câteva zile, fiindcă bebe avea colici. Am evitat doar fasolea, varza, prăjelile, pe care nu le mănânc nici acum.” – ro-mamma.ro forum

Alimente interzise în alăptare: forum

Este bine să cunoști și ce alimente au evitat alte mămici în perioada alăptării. Fie la recomandarea medicului sau pentru că influențau gustul laptelui, multe femei au renunțat la unele produse pe care le consumau în mod uzual. Mai jos ai confesiuni ale unor mame despre alimentele aflate pe lista interzisă în timpul alăptării.

„În afară de varză, mazăre, fasole, sarmale şi afumături, eu am mâncat de toate. Sora mea a avut probleme cu fetița ei, după ce a mâncat salată de vinete. Acum depinde de fiecare organism în parte.” – lucrudemana.ro

„Dacă în timpul sarcinii ai mâncat de toate, la fel poți face și cât timp alăptezi. Organismul mamei filtrează toxinele, iar în lapte nu ajung prea multe. Nu cred nici în mitul cu privire la schimbatul gustului. Singurul lucru dovedit și care are urmări grave este alcoolul, deoarece ajunge în lapte și este foarte periculos pentru bebe.” – lucrudemana.ro

„Singurele lucruri cu adevărat interzise sunt alcoolul și unele medicamente. Eu nu am consumat fasole și mazăre, fiindcă nici nu îmi plac. Regula în alimentația în timpul alăptării este următoarea: dacă observi că la un interval de 4 – 5  ore după ce ai consumat un aliment și ai alăptat, iar bebe își modifică comportamentul în sens negativ, e bine să eviți să mai consumi acel produs.” – forum.desprecopii.com „În primele două luni am consumat supe cu multe legume, dar fără cartof, friptură și lactate. Apoi încet am început să mănânc din toate, dar am evitat în continuare cartofii, varza, fasolea, afumăturile și alcoolul. Am băut cafea fără cofeină, sucuri naturale, dar nu de portocale. Am mâncat multe prăjituri. Oricum sunt de evitat alimentele condimentate sau băuturile acidulate.” – forum.desprecopii.com

Ce mâncăm în primele luni de alăptare

Laptele matern conține toți nutrienții esențiali de care bebelușul are nevoie în primele șase luni de viață, pentru a se dezvolta armonios. Proaspetele mămici trebuie să consume alimente care îmbunătățesc calitatea laptelui. Cerealele fortificate, fructele, legumele, lactatele și proteina animală nu trebuie să lipsească din alimentația mamei care alăptează. Dacă ne referim la alimentația în prima lună de alăptare, atunci mamele au nevoie de calorii în plus. În acea perioadă, bebelușul își dezvoltă foarte mult sistemul nervos, i se întărește sistemul osos și își consolidează sistemul imunitar, de aceea laptele trebuie să îi asigure toate vitaminele de care are nevoie. Este indicat ca până la vârsta de șase luni a lui bebe să consumi cu 500 – 600 de calorii în plus, față de perioada prenatală.

Ai voie să mănânci cartofi când alăptezi?

Cartoful este un aliment prezent în fiecare locuință, iar în perioada de alăptare poate mări cantitatea de lapte. Cartoful se gătește ușor și într-o mulțime de combinații. Cartoful are un conținut ridicat de amidon, fibre și de vitamina B6. Amidonul crește nivelul de energie din organism și ajută la absorbția vitaminei B2.

castron-alb--asezat-pe-o-masa-de-lemn-plin-cu-niste-cartofi-fierti-pentru-alimentatia-in-alaptare

Pe de altă parte, vitamina B6 are rol în absorbția proteinelor și a vitaminelor, susține sistemul imunitar și favorizează producerea de globule roșii. Pe timpul alăptatului este bine să nu exgaerezi cu mâncatul de cartofii, deoarece un nivel prea ridicat de fibre îi poate provoca bebelușului tău gaze sau diaree. Un cartof de mărimea unui pumn este cantitatea permisă într-o zi. Pentru a nu influența gustul laptelui, cartoful se va consuma fiert, nu piure sau prăjit, deoarece își va pierde calitățile, prin adaosul de grăsimi.

Proasptele mămici trebuie să acorde o atenție deosebită produselor pe care le mănâcă în timpul perioadei de alăptare. Alimentația în alăptare are efecte asupra cantității și calității laptelui matern. Bebelușul are mere nevoie de lapte matern mai ales în primele șase luni de viață. Dieta cu trei mese pe zi și două gustări este cea mai bună alternativă. Din mesele zilnice nu trebuie să lipsească fructele, legumele, cerealele și lactatele. De evitat sunt alcoolul, cofeina, condimentele și alimentele neigienizate. Mămăliga și cartoful sunt două alimente permise în timpul alăptării, dar cu moderație. Amidonul și fibrele din ambele produse le provoacă bebelușilor diaree și gaze. Este importnt să ai grijă la ce mănânci, deoarece toate substanțele nutritive din alimente au roluri esențiale în dezvoltarea sănătoasă a bebelușului tău.

Surse: healthline.com, ibabylabs.com, qbebe.ro, neuropain.ro, secom.ro, arcadiamedical.ro, drmax.ro, whattoexpect.com, medela.ca, birtheatlove.com, chop.edu, carmen-bruma.ro, babyment.com

Menu

Gestionarea modulelor cookie pe site-ul Naste Natural Informatii Suplimentare

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close