Calendar în sarcină pe săptămâni: cum se dezvoltă bebelușul tău

11 Martie 2021

de Bianca Petre

Calendar în sarcină. Cum îți calculezi dimensiunea copilului din momentul în care acesta este de mărimea unei semințe de susan și până când acesta ajunge să depășească mărimea unui ananas? Este foarte simplu să îți dai seama ce dimensiuni are bebelușul tău și cum se dezvoltă acesta în fiecare săptămână utilizând calendare structurate pe săptămâni. De asemenea, foarte multe femei apelează la calculatoare online care le arată exact data în care se va naște fătul sau ziua în care acesta a fost conceput. Aceste date sunt obținute prin generalizare ceea ce insemană că nu se aplică într-un procent de 100% printre viitoarele mămici.

1. Calendar în sarcină pe săptămâni

În primele două săptămâni de sarcină nu putem vorbi despre un bebeluș ci despre un ovul care este pregătit să fie fertilizat. În această perioadă, deși nu există un făt încă, corpul trece prin câteva schimbări care ajută la satisfacerea nevoilor viitorului bebeluș.

Săptămâna a treia este cea care marchează fertilizarea. În acest moment ovulația s-a produs și se poate vorbi despre o sarcină propriu-zisă. Încă din săptămâna a treia se poate confirma sarcina chiar și cu ajutorul unui test de sarcină făcut acasă. Deja este recomandată o dietă echilibrată a mamei care va conduce la o dezvoltare prielnică a embrionului. Este indicat să mânănici carne și alimente bogate în proteine dar și iaurturi naturale, cereale și alte alimente bogate în fier.

Femeie însărcinată bucurându-se de razele soarelui

În săptămâna a patra placenta începe să se dezvolte și micul embrion va fi hrănit și protejat de aceasta. Se poate ca din săptămâna aceasta să înceapă semnele fizice de sarcină: balonare, crampe sau modificări bruște de stare. O dietă echilibrată și un stil de viață sănătos trebuie să fie adoptat în această perioadă. De asemenea, trebuie să renunți la toate obiceiurile care ar putea afecta sarcina, spre exemplu fumatul sau alcoolul.

Săptămâna a cincea este cea în care bebelușul tău este de mărimea unei semințe de susan. În această perioadă poți merge la ginecolog pentru un consult și poți afla data în care vei naște. Stări precum oboseală, durere în zona sânilor, bufeuri sau greața își vor face simțită prezența. Deja orice test de sarcină poate confirma într-un procent ridicat existența fătului în corp.

Bol cu semințe de susan și semințe de susan împrăștiate

În săptămânile 6 și 7 vei simți schimări majore ale corpului tău și vei trece prin diferite stări. Sânii încep să se mărească, unele alimente nu îți mai sunt pe plac sau simți nevoia să mănânci produse pe care nu le plăceai înainte de sarcină. Poți mânca orice îți dorești dar nu uita să ai o dietă echilibrată. Evită să îți vopsești părul, să folosești produse cosmentice care nu fac bine sarcinii și elimină alimentele care nu sunt bine gătite.

Dimensiunea pe care bebelușul o are în săptămâna cu numărul 8 este egală cu dimensiunea unei cireșe. În acest moment fătul are buze, pleoape și nas și începe să se miște ușor. Aceste misșcări nu sunt încă sesizate de mămică. Această perioadă este recunoscută pentru grețurile de dimineață, așa că este cazul să te pregătești cu răbdare. Majoritatea femeilor au grețuri iar acestea se pot ameliora cu ajutorul fructelor.

În săptămâna 9 bebelușul tău este de mărimea unei boabe de strugure. Copilul începe să arate ca o ființă umană și se dezvoltă până la 2 cm. Deja bătăile inimii se pot auzi dacă faci o ecografie. În această perioadă este bine să eviți mâncărurile grase și picante.

Ciorchine de strugure în vie

Săptămânile 10 și 11 vin cu o dezvoltare accentuată a uterului pentru a facilita dezvoltarea fătului. Coprul tău începe să se schimbe, sânii și abdomenul vor crește vizibil iar constipația își va face simțită prezența. Fătul ajunge până la 4 centimetrii și deja cântărește 7 grame.Grețurile și durerile abdominale s-ar putea să dispară începând cu saptămâna 11, ceea ce înseamnă că întreg corpul tău s-a obișnuit schimbărilor.

Inima bebelușului se aude perfect în săptămâna 12 atunci când mergi la control. În această perioadă simptomele precum grețurile, balonarea și urinatul frecvent dispar iar tu o să te simți doar puțin amețită și obosită. Apetitul tău sexual poate crește foarte mult în această perioadă sau acesta poate să scadă.

În săptămânile 13 și 14 copilul este mai mare decât o piersică și tu deja te apropi de trimestrul al doilea, unul mult mai ușor din punct de vedere fizic. Aceasta este o perioadă în care secrețiile vaginale cresc însă nu este un motiv de panică. Corpul tău se protejează singur împotriva bacteriilor. Dieta echilibrată și sportul sunt perfecte pentru o sarcină sănătoasă. Evită pe cât posibil mediile de unde ai putea să iei o răceală și ai grijă la igiena personală.

În săptămâna 15 bebelușul are în jur de 10 centrimetrii și 70 de grame. Deși fătul se mișcă în această perioadă destul de mult, s-ar putea să nu sesizezi ast întrucât este încă prea mic. Săptămâna 16 este vizibilă deja și toți cei din jur vor observa că ești însărcinată. În acest moment bebelușul este de mărimea unui avocado.

Bebeluș care ține în mână un avocado

Săptămânile 17 și 18 vor aduce cu ele poftele pentru anumite alimente. De asemenea, vei putea consuma din nou alimente pe care le-ai dat la o parte în primul trimestru de sarcină. Bebelușul ajunge până la 20 de centimetrii și cântărește aproximativ 200 de grame. S-ar putea să ai dureri de spate așa că relaxează-te cât poți de mult în această perioadă.

Săptămâna 19 este cea în care fătul este de mărimea unui grapefruit. În această perioadă s-ar putea să simți o mică activitate în uter. Deși mișcările sunt foarte puțin sesizabile, acestea își vor face simțită prezența. Nu uita să mânănci sănătos și este recomanat să renunți la alcool și tutun încă din prima săptămână de sarcină.

Momentul în care vei afla sexul copilului este săptămâna 20. În această perioadă coprul tău se va schimba în bine, părul și unghiile vor fi mai rezistente iar tu vei străluci. Aceste schimbări sunt cauzate de hormoni și de circulația accelerată a sângelui.

Femeie însărcinată care ține în mână o ecografie

În săptămânile 21 și 22 s-ar putea să observi pe coprul tău vergeturi. Poți folosi creme și uleiuri hidratante pentru a hidrata pielea corespunzător. Vergeturile pot fi ținute sub control astfel însă nu este general valabil. Copilul tău este de dimensiunea unui pomelo.

În săptămâna 23 de sarcină s-ar putea să observi pe abdomenul tău o linie închisă la culoare care coboară vertical. Aceasta se numește linia neagră și se manifestă la două treimi dintre femeile însărcinate. În săptămâna 24 bebelușul crește până la 30 de centimetrii iar formele tale sunt din ce în ce mai proeminente. Oamenii din jur încep să fie fascinați de schimbările care se întâmplă în corp și cel mai probabil vor dori să-ți atingă burtica.

Săptămânile 25 și 26 sunt cele în care bebelușul deschide ochii. De asemenea, acesta aude fiecare zgomot și o să răspundă prin miscări și impulsuri. Mai ai o treime din sarcină și s-ar putea să începi să te simți greoaie. Copilul crește pe zi ce trece și burtica este din ce în ce mai proeminentă.

În săptămâna 27 se încheie trimestrul al doilea de sarcină. Începi să ai picioarele umflate și să simți dureri n această zonă. În săptămâna 28 copilul cântărește aproximativ 1 kilogram. În această perioadă copilul doarme câte 30 de minute în uter. Visele încep să apară și tu îi poți influența visele prin gânduri pozitive.

Picioare de femeie cu teneși pe stradă și o floare

Săptămânile 29 și 30 sunt marcate prin lovituri de coate și genunchi mult mai apăsate întrucât fătul a crescut destul de mult. Acesta are în jur de 1,4 kilograme și apasă pe vezica urinară, ceea ce va declanșa din nou urinarea frecventă. Oboseala, indigestia și mărirea sânilor reapar în sarcină la acest moment.

În săptămâna 31 copilul are dimensiunea unei nuci de cocos verde, aproximativ 41 de centrimetrii. S-ar putea să ai dificultăți de respirație în această perioaadă întrucât uterul tău apasă pe plămâni.

Între săptămânile 32 și 35 copilul se dezvoltă cu o viteză uimitoare și va ajunge să cântărească între 2,5 kg și 3 kg. Burtica ta se va simți deja neîncăpătoare și mișcările fătului se vor reduce din cauza spațiului. Acesta doarme și visează mai mult în această perioadă. După săptămâna 35 un făt se poate naște și se poate dezvolta normal.

În săptămâna 36 copilul este dezvoltat perfect și de acum nu o să mai crească prea mult. Capul lui va presa mai tare pe pelvis iar tu vei simți unele dureri, mai ales în timp ce mergi. Copilul este pregătit să vină pe lume.

În săptămâna 37 se pot verifica semnele de travaliu și se va urmări poziția copilului. Teoretic naștere trebuie să apară după săptămâna 38 însă copilul este dezvoltat complet și se poate naște oricând. Trebuie să fii mereu pregătită pentru a naște.

Este săptămâna 38 și beblușul cântărește peste 3 kilograme. S-ar putea să observi unele scurgeri în zona sânilor. Acesta este colostrul iar sânii tăi se pregătesc pentru alăptare. Nșasterea se poate întâmpla oricând și te poți aștepta să ți se rupă apa. Săptămânile 39 și 40 sunt cele în care începe numărătorea inversă. La fel ca în săptămâna 38, nașterea se poate întâmpla în orice moment.

Mână de bebeluș care ține degetul mamei

2. Calculator sarcină Qbebe

Data în care vei naște se poate calcula foarte simplu cu ajutorul calculatorului de sarcină de pe site-ul Qbebe. Prin introducerea datei ultimei menstruații și durata ciclului menstrual, orice viitoare mămică își poate calcula cu aproximație data în care va naște. Există posibilitatea ca data generată de calculator să nu fie exact cea în care fătul va veni pe lume. Durata sarcinii poate varia cu aproximativ 10 zile în plus sau în minus însă acest calculator te va ajuta. Apasă aici pentru a accesa calculatorul sarcinii.

Calculatorul ia în considerare o sarcină medie de 280 de zile căreia i se adaugă 14 zile de la ultima dată  a menstruației. Prin acest mod vei afla cu aproximație data în care bebelușul tău se va naște. Pentru a face acest calcul de una singură este nevoie să scazi din data ultimei menstruații 3 luni și să adaugi 7 zile. Astfel, dacă ultima menstruație a fost spre exemplu pe 1 aprilie și scazi 3 luni, vei ajunge la data de 1 ianuarie. La această dată trebuie să adaugi încă 7 zile, ceea ce va conduce la o dată posibilă de naștere de 7 ianuarie. Această metodă de calcul funcționează perfect pentru femeile care au un ciclu regulat însă poate varia dacă acesta este neregulat.

Siluetă de femeie cu fundal negru

3. Calendar în sarcină forum

”Durata medie a unei sarcini este de 266 de zile din momentul conceptiei sau de 280 de zile din prima zi a ultimului ciclu.
In orice caz trebuie sa spunem ca aceste calcule sunt orientative si nu trebuie sa ne miram de o avansare sau de o retragere de 10-15 zile, cunoscut fiind ca organismul omenesc este un univers complex care functioneaza dupa regulile si necesitatile lui.
Previziunile sunt mai aproape de realitate cu cat aveti mai regulare ciclurile menstruale.”- forum.7p.ro

” Calculele pe care le fac medicii difera…unii adauga 9 luni si 7 zile de la prima zi a ultimului ciclu, altii adauga 10 zile (si 9 luni, bine-nteles). In schema de mai sus vad ca sunt adaugate 9luni si 9 zile.”- forum.7p.ro

” Mie mi s-au nascut amandoua fetele exact in ziua prezisa de dr. La Daria chiar daca am facut cezariana,in timp ce asteptam dr. pt operatie mi s-a rupt apa si au inceput contractiile .Deci daca era sa se nasca normal tot la timp ar fi venit”- forum.7p.ro

” Copiii mei au fost amandoi mai grabiti…niciunul n-a imlinit 9 luni in burtica…cred ca erau curiosi sa-mi vada mutra”- forum.7p.ro

”  si la mine ambele fete s-au nascut la 41.5 (exact ) saptamani
Mie doctorita mi-a spus ca sunt sanse mari ca si a doua nastere sa fie asemanatoare cu prima dpdv a timpului si greutatii bb, intr-o situatie normala, la mine s-a adeverit in toatalitate ”- forum.7p.ro

” Hai sa-mi calculez si eu DPN-ul…
(23 Ianuarie+7zile)=30zile – 3 luni=30 Octombrie …oare chiar asa sa fie… 
A si daca tot sunt la calcule , sunt in grafic cum se spune…de exemplu azi la echo a aratat o sarcina de 7 saptamini si 5 zile asa ca fata de virsta aratata la semnatura diferenta este de 2 zile.”- forum.7p.ro 

Burtă de femeie însărcinată și mâna acesteia

4. Calendar în sarcină-sexul bebelușului

Sexul bebelușului poate fi observat încă din săptămâna 14 dar nu mai devreme de această dată. Până în săptămâna 24 medicul s-ar putea să nu fie sigur de sexul bebelușului dacă poziția acestuia în uter nu este prielnică.

Momentul în care este dezvălui sexul bebelușului este unul dintre cele mai frumoase perioade ale sarcinii. Deja ești conștientă de minunea care se dezvoltă în interiorul tău și te bucuri de schimbările pe care le șimți în corp.

Sursă foto: pixabay.ro

Surse: femmeboutiquemedical.com, helpnet.ro, forum.7p.ro, qbebe.ro

Menu

Gestionarea modulelor cookie pe site-ul Naste Natural Informatii Suplimentare

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close