Ce ceaiuri poti sa bei daca esti insarcinata

9 Octombrie 2019

de Irina Olteanu

Perioada sarcinii este una speciala, din toate punctele de vedere, iar tu trebuie sa acorzi atentie si ceaiurilor pe care le bei in sarcina. Diferite tipuri de ceaiuri in sarcina iti pot face mai mult rau decat bine.

Ce trebuie sa stii despre ceai

Ritualul de preparare si de consum al ceaiului se practica de mii de ani. Ceaiul contine polifenoli ce protejeaza inima, antioxidanti care pot scadea riscul de cancer si nutrimente care stimuleaza imunitatea. Cand esti gravida apar si mai multe beneficii. O cana de ceai poate ameliora greturile matinale si chiar poate ajuta un travaliu mai scurt. Botanista si specialista in acupunctura Amelia Hirota din Centrul de Fertilitate Phoenix spune ca „ceaiurile din plante pot ajuta la hidratarea corpului cand femeile nu doresc sa bea apa simpla”.

Multe dintre ceaiurile din plante ofera o sursa suplimentara de nutrimente precum calciu, magneziu si fier. Insa, din cauza unor studii insuficiente cu privire la majoritatea plantelor, Agentia pentru Alimente si Medicamente din SUA (FDA) recomanda precautie cand le folosesti.

ceai-turnat-in-ceasca-dintr-un-ceainic-de-ceramica

Pentru a intelege care tipuri de ceai sunt sigure de consumat, este important sa cunosti cum sunt fabricate; exista doua tipuri de ceai – din plante si non-plante. Cele care nu sunt din plante pot fi negru, verde si oolong. Ceaiul negru este cel mai comun tip de ceai care nu este fabricat din plante si include mai multe varietati. Ceaiul verde are un gust mai delicat decat cel negru si oolong este o combinatie dintre acestea doua. Ceaiurile care nu sunt din plante contin cantitati variate de cofeina si antioxidanti si sunt fabricate din fructele plantelor de ceai. Cu cat este mai lunga durata de oxidare (fermentare) a frunzei, cu atat este mai ridicat nivelul de cofeina. Timpul de fierbere, marimea frunzei si tipul de frunza poate sa influenteze de asemenea cantitatea de cofeina din ceai; chiar si variantele decofeinizate pot sa contina putina cofeina. Ceaiurile din plante sunt fabricate din radacini, fructe, flori, seminte si frunze dintr-o varietate de plante, nu din frunzele reale de plante. Ceaiurile adevarate de plante nu contin cofeina si pot fi folosite si ca remedii medicinale.

Ceaiuri interzise in sarcina

Ceaiurile care nu sunt din plante – desi acestea pot avea beneficii importante asupra sanatatii datorita antioxidantilor, pot contine cofeina – nu trebuie consumate de gravidele si femeile care alapteaza. O cana medie din acest tip de ceai contine aproximativ 40-50 mg de cofeina; varianta decofeinizata contine mai putina cofeina, aproximativ 0.4 mg. Cofeina trece bariera placentara si ajunge la bebelus, care nu o poate metaboliza. Exista o controversa indelungata cu privire la cantitatea de cofeina sigura pentru bebelus; cu cat este consumata mai putina, cu atat este mai bine pentru bebelus. Discuta cu medicul care iti urmareste sarcina inainte sa le consumi.

Ceaiurile din plante sunt in mod natural fara cofeina, principala preocupare cu privire la acestea fiind lipsa datelor cu privire la plantele din compozitie si efectele lor asupra fatului. Exista pareri impartite cu privire la siguranta utilizarii lor. Majoritatea marcilor sunt considerate sigure in cantitati rezonabile. Cele care nu sunt considerate sigure de specialisti nu sunt fabricate comercial si sunt cele unde s-a utilizat o cantitate excesiva de plante (mai mare decat cele din alimentele sau bauturile uzuale), precum si cele din plante considerate toxice. Din acest motiv, si in cazul lor trebuie sa discuti cu medicul care iti urmareste sarcina inainte de a le consuma.

Informeaza-te temeinic de la medic si de la farmacist cu privire la plantele continute de ceaiurile pe care le consumi in sarcina. Prepara ceaiuri din portocale, mere, ananas, lamai, pere, scortisoara sau frunze de menta pe care le adaugi la apa fierbinte sau cafea decofeinizata. Nu prepara ceaiuri dintr-o planta pe care nu o cunosti.

Unele ceaiuri nu sunt sigure in sarcina, inclusiv cele de slabit, contra durerilor menstruale, de curatare si detoxifiere, precum si cele cu piper negru sau albastru, dong quai si altele. Sunt de evitat si ceaiurile cu efect laxativ, prin urmare trebuie sa citesti cu atentie etichetele. Medicul obstetrician Laurie Green subliniaza ca „in doze mari, unele substante care sunt naturale pot sa conduca la schimbari in nivelul de electroliti din corp; clorul, potasiul si sodiul sunt necesari pentru functionarea normala a celulelor si a organelor”.

Ceaiuri care pot cauza avort spontan:

  • lemn dulce,
  • senna,
  • coada şoricelului,
  • pelin,
  • obligeană,
  • cruşin,
  • rostopască,
  • salvie,
  • cimbru,
  • radacina de urzică,
  • ienupăr,
  • levănţică,
  • anason,
  • rozmarin,
  • busuioc,
  • vâsc,
  • scorţişoară.

Ceaiuri permise in sarcina

Exista o serie de ceaiuri etichetate drept ceaiuri pentru sarcina. Acestea contin de obicei frunza de zmeur rosu sunt considerate ceaiuri in sarcina sigure. Multi specialisti considera ca un consum regulat al acestora pot preveni complicatiile din sarcina precum travaliul prematur sau prelungit, preeclampsia, hemoragia postpartum. Studiile din domeniul au demonstrat ca acest tip de ceai poate fi consumat fara probleme de gravide si poate reduce durata travaliului, dar si numarul de interventii (ruperea artificiala a membranelor, nasterea asistata si nasterea cezariana). Ceaiul de zmeur rosu poate sa previna sarcinile de o gestatie prematura sau tardiva.

Femeie gravida stand pe o canapea cu o cana de ceai pe burta

Plantele folosite in ceaiurile care sunt sigure in sarcina

  • Frunza de zmeur rosu – bogata in fier, planta ajuta la tonifierea uterului, creste productia de lapte, scade starea de greata si usureaza durerile de travaliu. Multe ceaiuri de sarcina o contin pentru a stimula sanatatea uterina in sarcina. Exista discutii contradictorii daca poate fi folosit in intreaga sarcina sau doar in trimestrele doi si trei, prin urmare multi specialisti il recomanda doar dupa primul trimestru
  • Frunza de menta – este excelenta pentru muschii stomacului, ajutand la calmarea problemelor digestive. Ceaiul din aceasta planta este util in ameliorarea starii de greata/greturi matinale si flatulenta
  • Balsamul de lamaie – are un efect calmant si ajuta la ameliorarea irascibilitatii, insomniei si anxietatii
  • Radacina de ghimbir – ajuta la ameliorarea starii de greata si a varsaturilor, ajuta procesul de digestie si amelioreaza problemele stomacului. Este o planta digestiva, un stimulent al circulatiei si o buna sursa de zinc
  • Papadia – bogata in vitamina A, calciu si fier; poate sa ajute la ameliorarea edemului si hranirea ficatului. Trebuie folosita totusi cu precautie in sarcina
  • Musetel – bogat in calciu si magneziu, ajuta la starea de somnolenta si inflamatia articulatiilor
  • Urzici – bogate in vitaminele A, C, K, calciu, potasiu si fier. Apar in compozitia multor ceaiuri de sarcina deoarece este un tonic excelent pentru sarcina (recomandat de majoritatea moaselor si vanzatorilor de plante medicinale). Este incurajat consumul sau in sarcina deoarece ofera multe beneficii sanatatii gravidei, insa trebuie sa fie fabricat din frunze uscate si nu din radacina.
  • Rooibos – este recomandat avand un gust similar ceaiului negru. Nu contine cofeina, insa are calciu, magneziu si multi antioxidanti. Are de asemenea efecte pozitive asupra digestiei si poate ameliora colicile si refluxul gastroesofagian. Nu este bogat in taninuri (reduc absorbtia nutrimentelor).
  • Macese – o sursa excelenta de vitamina C, care ajuta la stimularea sistemului imunitar
  • Alfalfa – contine vitaminele A, D, E si K; benefica in special in ultima parte din sarcina pentru stimularea nivelului de vitamina K, ce ajuta la prevenirea hemoragiei postpartum.
  • Stevia creata – folosita in tratarea anemiei la gravide datorita nivelului ridicat de fier. Contine si vitaminele A, C si calciu. Poate fi folosita si ca laxativ.

Ceai de mușețel în sarcină

Dacă nu știi ce ceaiuri poți bea în sarcină, află că cel de mușețel poate avea numeroase beneficii pentru tine și pentru bebelușul tău, dar numai dacă este consumat cu precauție. Ceaiul de mușețel este folosit ca remediu naturist încă din Egiptul Antic. Ceaiul de mușețel are efect calmant, antiinflamator, antioxidant și te poate ajuta să-ți menții corpul hidratat. Totodată, mușețelul este printre acele ceaiuri pentru constipație în sarcină, având efect ușor laxativ. Deoarece mușețelul are proprietăți similare estrogenului, este recomandat să bei ceai de mușețel doar la recomandarea medicului.

Dacă istoricul medical este în regulă, de obicei, medicii recomandă maxim 3 – 4 căni pe săptămână cu ceai de mușețel. De asemenea, trebuie să fi atentă la prepararea lui. Unele ceaiuri în sarcină prea concentrate pot deveni toxice. De aceea, la 250 de ml de apă fierbinte trebuie adăugate maxim 2 lingurițe cu mușețel, iar ceaiul trebuie lăsat la infuzat 2 – 3 minute apoi trebuie strecurat. Nu în ultimul rând, miturile conform cărora ceaiul de mușețel poate să provoace avort spontan sau că există riscul să se declanșeze travaliul sunt false, fiindcă nu există date științifice care să confirme aceste zvonuri.

Ceai verde în sarcină

Ceaiul verde este bogat în antioxidanți, ajutând la prevenirea hipertensiunii arteriale și a diabetului. De asemenea, ceaiul verde este renumit pentru faptul că ajută la reducerea indigestiei și a tulburărilor stomacale. Această licoare nu se află pe lista cu ceaiuri interzise în sarcină, dar trebuie consumat cu moderație deoarece este bogat în cofeină.

Nu există nici o recomandare oficială că ar trebui să eviți complet ceaiul verde în timpul sarcinii, dar trebuie să consumi mai puțin de 200 de miligrame de cofeină pe zi. Limita maximă de cofeină pe zi o obții și din alte surse precum ciocolata sau ceaiuri în sarcină, astfel că este suficient să bei 3 – 4 căni cu ceai verde pe săptămână. Ține cont de faptul că excesul de cofeină împiedică absorbția adecvată a acidului folic, adică un nutrient important pentru dezvoltarea creierului bebelușului, mai ales în primele 12 săptămâni de sarcină.

Ceai de gălbenele în sarcină

Ceaiul de gălbenele este recomandat în sarcină, fiind un tratament naturist pentru tot felul de afecțiuni ale stomacului. Gălbenele sunt plante din care se prepară ceaiuri indicate în sarcină, chiar pe tot parcursul celor 9 luni. Astfel, dacă nu știai ce ceaiuri sunt bune în sarcină, află că aceste gălbenele sau „florile de aur” așa cum mai sunt numite au numeroase proprietăți printre care sunt antioxidante, antiinflamatorii, calmante, antiseptice, cicatrizante și antiparazitare. De departe, ceaiul de gălbenele este recomandat gravidelor cu probleme digestive, care au reflux și arsuri stomacale. Gălbenelele ajută la calmarea hiperacidității gastrice și a durerilor stomacale puternice.

Ceaiul de mentă în sarcină

Din mentă și ghimbir se prepară niște ceaiuri recomandate în sarcină, fiind cele mai bune remedii pentru grețurile matinale și diaree. Ceaiul de mentă relaxează mușchii stomacului și ajută la calmarea tulburărilor digestive. Un mare plus al ceaiului de mentă este că nu conține deloc cofeină. De asemenea, gustul mentolat este pe placul oricui. Ceaiul de mentă combate și stresul, fiind un sedativ natural care ajută la eliberarea stresului mintal excesiv. Însă, ține cont de faptul că nu ar trebuie să bei mai mult de 2 căni cu ceai de mentă pe zi, iar în 250 ml de apă este suficientă 1 linguriță de frunze de mentă.

Ceai de tei în sarcină

Teiul este o plantă din care se pot prepara ceaiuri permise în sarcină, dar numai în primele două trimestre. La femeile gravide în primul sau al doilea trimestru, teiul este de mare ajutor fiindcă ameliorează migrenele, este un sedativ ușor și ajută la o digestie sănătoasă. Un alt lucru de menționat este că teiul se aaflă printre acele ceaiuri care scad tensiunea în sarcină în mod natural.

cana-cu-ceai-de-tei-si-flori-de-tei-in-ea-pentru-ceaiuri-in-sarcina

Nu trebuie consumate, însă, mai multe de 4 – 5 căni cu ceaiuri în sarcină într-o săptămână. În schimb, femeilor aflate în ultimul trimestru de sarcină le este interzis să consume ceai de tei, deoarece substanțele din plantă subțiază sângele și astfel există riscul de hemoragie postpartum. Totodată, ceaiul de tei nu este indicat nici gravidelor care urmează un tratament medicamentos. În concluzie, teiul se află printre acele ceaiuri permise în primul trimestru de sarcină și în al doilea, dar consumat cu prudență și preparat corespunzător, anume în 250 de ml de apă se adaugă maxim 2 lingurițe cu ceai și 1 linguriță cu miere.

Ceai de hibiscus în sarcină

Este pe lista cu ceaiuri contraindicate în sarcină, deoarece hibiscusul interferează cu nivelul de estrogen din organism. Ceaiul de hibiscus trebuie evitat tocmai pentru că are un impact asupra activității hormonale. De asemenea, extractul de hibiscus încurajează fluxul de sânge către uter, pentru a ajuta la stimularea menstruației. De aceea, efectele consumului la gravide se poate observa în sângerări, crampe, travaliu prematur sau chiar avort spontan.

Ceai de cimbru în sarcină

În general, ceaiul de cimbru are o aromă specifică și destul de puternică, ce acționează ca un stimulant și tonic, dar nu este indicat ca ceai în sarcină. Pe timpul sarcinii, ceaiul de cimbru este interzis, deoarece poate provoca sângerări, contracții și chiar avort spontan. În unele cazuri particulare, ceaiul de cimbru este băut doar în ultimele 2 săptămâni de sarcină și doar sub supravegherea medicului. Scopul ceaiului de cimbru în ultimele săptămâni de sarcină este de a declanșa contracțiile. În restul perioadei, femeilor gravide le este interzis să bea ceai de cimbru.

Ceai de busuioc în sarcină

Asemănător cimbrului, la fel și busuiocul este de evitat în sarcină, fiind responsabil de apariția mai multor complicații la gravide. Busuiocul este pe lista cu ceaiuri în sarcină care nu trebuie consumate, fiind un puternic stimulent uterin și care poate declanșa menstruația. Astfel, este indicat să elimini cu totul busuiocul din alimentația ta pe timpul sarcinii, deoarece această plantă conține estrogeni și provoacă sângerări, contracții și avort spontan.

Trebuie să fi atentă la ce ceaiuri în sarcină bei, pentru că unele dintre ele îți sunt benefice, dar altele pot să provoace complicații grave. De asemenea, înainte de a bea ceaiuri in sarcina discută cu medicul care-ți supraveghează sarcina despre acest lucru.

Surse: americanpregnancy.org, parents.com, bellybelly.com.au, qbebe.ro, baby.unica.ro, totuldespremame.ro, healthline.com, reginamaria.ro, babystem.ro, adevarul.ro, csid.ro, doc.ro

Menu

Gestionarea modulelor cookie pe site-ul Naste Natural Informatii Suplimentare

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close