Cele mai interesante nume de băieţi americane

12 Septembrie 2023

de Teodora Savu

Înainte de sosirea unui nou membru în familie, sunt multe lucruri de făcut, iar printre acestea se numără şi alegerea numelui perfect pentru micuţul tău. Pentru a vă ajuta în acest proces, am făcut o selecţie cu cele mai bune nume de băieţi americane. Nume originale, frumoase, clasice sau neaşteptate, dintre care cu siguranţă vei putea alege unul perfect pentru gusturile tale.

În societatea contemporană, graţie globalizării, numele americane sunt foarte bine primite pe teritorii diverse din Europa. Mulţi părinţi doresc să se îndepărteze de numele tipic naţionale pentru cei mici şi caută variante inovatoare. Aşadar, dacă vreţi să ieşiţi din obişnuit, suntem aici ca să vă ajutăm.

10 cele mai populare nume de băieţi americane

Să începem cu numele de băieţi cele mai populare chiar în America, cărora le adăugăm şi un scurt istoric, precum şi semnificaţiile lor:

Liam

Pe primul loc între cele mai populare nume de băieţi americane. Prescurtare irlandeză de la numele William. A devenit popular în Marea Britanie în anii 80, răspândindu-se ulterior în restul Europei şi în America. Începând cu anul 2017, a devenit cel mai popular nume pentru băieţi în Statele Unite ale Americii. Printre celebrităţile care poartă acest nume se numără actorul britanic Liam Neeson (n. 1952), muzicianul britanic Liam Gallagher (n. 1972) şi actorul australian Liam Hemsworth (n. 1990). Numele Liam înseamnă „protector neînfricat”.

Noah

Locul al doilea între cele mai populare nume de băieţi americane. Conform Vechiului Testament, Noah a construit arca ce le-a permis lui, familiei lui şi animalelor din toate speciile să supravieţuiască marelui potop. Numele Noah a început să fie folosit după Reforma Protestantă, fiind un nume popular printre puritani. În secolele XIX şi XX, nu a fost foarte populare în Statele Unite ale Americii, dar a început să câştige notorietate începând cu anii 70. Popularitatea sa a crescut rapid începând cu anul 1993, atunci când actorul Noah Wyle (n. 1971) a început să joace în serialul de succes ER. O altă creştere a popularităţii acestui nume s-a înregistrat în anul 2004, mulţumită personajului principal din filmul The Notebook. De fapt, între 2013 şi 2016, Noah a fost cel mai popular nume din Statele Unite ale Americii. În prezent, acesta a căzut pe locul al doilea. Este, de asemenea, un nume popular şi în alte ţări vorbitoare de limba engleză, precum Germania, Olanda şi Franţa. Numele Noah înseamnă „odihnă, confort”.

Oliver

Creat din numele franţuzesc Olivier, posibil derivat dintr-un vechi nume germanic, poate din nordicul Olaf sau din francul Alawar. Ortografia a fost alterată datorită asocierii cu termenul latinesc „oliva”, care înseamnă „măslin”. În Evul Mediu, acest nume a ajuns să fie popular în Europa de Vest mulţumită epopeii franţuzeşti La Chanson de Roland (Cântecul lui Roland), în care Olivier era numele prietenului şi sfătuitorului eroului principal, Roland. În Anglia, Oliver obişnuia să fie un nume destul de popular, dar incidenţa lui a scăzut dramatic în secolul al XVII-lea din cauza comandantului militar Oliver Cromwell, conducătorul ţării de după războiul civil. Numele s-a bucurat de o renaştere în secolul al XIX-lea, probabil parţial datorită personajului eponim din romanul lui Charles Dickens Oliver Twist (1838), despre un orfan sărac ce trăia pe străzile Londrei. A devenit foarte popular la începutul secolului XXI, devenind cel mai popular nume din Anglia şi Ţara Galilor în 2009 şi intrând în top 10 al numelor populare din Statele Unite ale Americii în 2017. Pe lângă asocierea cu măslinul, Oliver mai înseamnă şi „descendent”.

James

Forma americană a numelui latin Iacomus, o variantă a formei latineşti biblice Iacobus, derivat din vechiul nume ebraic Iacov. Este numele celor doi apostoli din Noul Testament. Primul a fost Sfântul Iacob cel Mare (James the Greater), fratele Apostolului Ioan, care a fost decapitat la comanda lui Irod Agrippa. Cel de-al doilea a fost Iacob cel Mic (James the Lesser), fiul lui Alphaeus. Acest nume a fost utilizat în Anglia începând cu secolul al XIII-lea, dar a devenit mai popular în Scoţia, unde a fost purtat de mai mulţi regi. În secolul al XVII-lea, regele scoţian James al VI-lea a moştenit şi tronul englezesc, devenind primul conducător al întregii Britanii. Astfel, numele a devenit şi mai popular. În statisticile americane, numele James nu a ieşit niciodată din Top 20. Între 1940 şi 1952, timp de doisprezece ani, a fost cel mai popular nume de pe teritoriul Statelor Unite ale Americii. Unul dintre cele mai populare nume de băieţi americane, nu mai puţin de şase preşedinţi americani au purtat acest nume. James înseamnă „înlocuitor” sau „cel care urmează”.

Elijah

Elijah a fost un profet evreu menţionat în Vechiul Testament, cunoscut în România sub numele de Ilie. El a răspândit învăţătura lui Dumnezeu în secolul al IX-lea î.Hr., în timpul domniei regelui Ahab al Israelului şi a soţiei sale, regina feniciană Jezebel. Elijah i-a confruntat pe rege şi pe regină pentru credinţa lor în zeul Baal. După ce a murit, se spune că a fost ridicat la ceruri într-o caleaşcă de foc. În Noul Testament, Elijah şi Moise apar lângă Iisus în timpul Schimbării la Faţă. Pentru că Elijah era un personaj popular în poveştile medievale, şi pentru că numele său este purtat de mai mulţi sfinţi, a devenit un nume destul de folosit în Evul Mediu. În Anglia medievală era de obicei scris Elis. Acest nume şi-a pierdut din popularitate pe parcursul secolului al XVI-lea, dar a fost revitalizat de puritani după Reforma Protestantă. Numele a devenit popular în anii 90 şi 2000, mai ales în Statele Unite ale Americii unde, în 2016, a intrat în Top 10. Elijah înseamnă „Dumnezeu este Domnul meu”.

William

Derivat din vechiul nume germanic Willehelm, fiind compus din două elemente distincte: will, dorinţă sau voinţă, şi helmet, coif sau cască. Era un nume comun printre normanzi şi a devenit foarte popular în Anglia după ce William Cuceritorul a devenit primul rege normand al Angliei, în secolul al XI-lea. De atunci şi până în contemporan, William s-a numărat mereu printre cele mai populare nume englezeşti, alături de John, Thomas şi Robert. Acest nume a mai fost purtat ulterior de alţi trei regi englezi, precum şi de conducători ai Scoţiei, Siciliei, Olandei şi Prusiei. Printre figurile celebre care au purtat numele William se numără William Wallace, erou scoţian din secolul al XIII-lea, şi William Tell, legendar erou elveţian din secolul al XIV-lea. În lumea literară, a fost purtat de dramaturgul William Shakespeare (1564-1616), poetul William Blake (1757-1827), poetul William Wordsworth (1770-1850), dramaturgul William Butler Yeats (1865-1939), autorul William Faulkner (1897-1962) şi autorul William S. Burroughs (1914-1997). În prezent, poate cea mai celebră persoană ce poartă acest nume este Prinţul de Wales, William, născut în 1982, succesorul la coroana Marii Britanii. În Statele Unite ale Americii, nici acest nume nu a părăsit niciodată Topul 20. Totuşi, nu a ajuns niciodată pe prima poziţie. În prezent, forma sa scurtă, Liam, se află pe prima poziţie. William înseamnă „protector neînfricat”.

Henry

Derivat din vechiul nume germanic Heimirich, compus din elementele heim (casă) şi rih (conducător), înseamnă „stăpânul casei”. Ulterior scris Heinrich, a fost un nume popular în rândurile caselor regale din Europa, fiind purtat de nu mai puţin de şase regi germani şi patru regi francezi. De obicei, în Franţa, se scrie Henri, de la forma latină Henricus. Normanzii au introdus forma franţuzească în Anglia, unde a fost purtată de opt regi. Spre finalul Evului Mediu, era un nume foarte popular deşi, de multe ori, era folosită forma Harry. Printre figurile importante care au purtat acest nume se numără romancierul britanic Henry James (1843-1916), producătorul american de automobile Henry Ford (1863-1947) şi actorul american Henry Fonda (1905-1982). În prezent, forma Harry este purtată de fratele mai mic al Prinţului de Wales, Ducele de Sussex, născut în 1984.

Lucas

Forma latină a numelui grecesc Loukas. Acest nume a devenit foarte popular în cea de-a doua jumătate a secolului XX. A ajuns în Top 10 cele mai populare nume de băieţi în mai multe ţări, precum Franţa, Belgia, Danemarca, Canada, Olanda, Noua Zeelandă, Australia, Scoţia, Spania şi Statele Unite ale Americii. Lucas înseamnă „cel născut în lumină”.

Benjamin

Derivat din numele ebraic Beniamin, care însemna „fiul sudului” sau „fiul norocului”. În Vechiul Testament, Benjamin era cel de-al doisprezecelea şi cel mai mic fiu al lui Iacob şi fondatorul unuia dintre triburile sudice de evrei. Iniţial, mama sa, Rachel (Rahela), i-a pus numele Benoni, care însemna „fiul durerii mele”. Aceasta a murit la scurt timp după naştere, moment în care Iacob a schimbat numele pruncului. În Anglia, numele Benjamin a devenit popular după Reforma Protestantă. Poate cel mai faimos purtător al acestui nume a fost Benjamin Franklin (1706-1790), politician, inventator, om de ştiinţă şi filozof american.

Theodore

Derivat din numele grecesc Theodorus, care însemna „darul lui Dumnezeu”. Este numele mai multor sfinţi, printre care se numără Theodore din Amasea, un soldat grec din secolul al IV-lea, Theodore din Tarsus, arhiepiscop din Canterbury din secolul al VII-lea, şi Theodore Studitul, un călugăr bizantin din secolul al IX-lea. A fost, de asemenea, numele purtat de doi Papi. Era un nume popular în Grecia veche şi, mulţumită sfinţilor care l-au purtat, a devenit un nume popular şi în lumea creştină, fiind utilizat adesea mai ales în rândurile creştinilor ortodocşi. Totuşi, în Anglia, a rămas destul de rar până în secolul al XIX-lea. Este un nume care a fost purtat şi de trei ţari ai Rusiei, precum şi de preşedintele american Theodore Roosevelt (1858-1919).

Nume de băieţi puternici

Aidan

Întâlnit şi sub forma Aiden, este derivat din vechiul nume irlandez Aodhan, care înseamnă „cel mic şi învăpăiat”. Dacă eşti în căutarea unor nume de băieţi americane puternice, dar cu o doză de sensibilitate, Aidan ar putea fi o variantă potrivită pentru tine.

Alexander

Forma latinizată a numelui grecesc Alexandros, care înseamnă „protector”. În mitologia greacă, Alexandros era un alt nume al eroului Paris. De asemenea, Alexander este numele mai multor figuri din Noul Testament. În orice caz, cel mai cunoscut purtător al acestui nume a fost cu siguranţă Alexandru cel Mare, regele Macedoniei. În secolul al IV-lea î.Hr., el a construit un imperiu uriaş, format din Grecia, Egipt, Persia şi o parte din India. Mulţumită faimei lui şi nenumăratelor poveşti medievale care îl aminteau, numele Alexander s-a răspândit rapid în Europa. A fost purtat de regi ai Scoţiei, Poloniei şi Iugoslaviei, de împăraţi ai Rusiei şi de opt Papi. Alţi purtători celebri ai acestui nume au fost poetul englez Alexander Pope (1688-1744), politicianul american Alexander Hamilton (1755-1804), poetul rus Alexander Pushkin (1799-1837), precum şi inventatorul telefonului, Alexander Graham Bell (1847-1922).

Ethan

Derivat din vechiul nume ebraic Eitan, înseamnă „solid, rezistent”. Apare de mai multe ori în Vechiul Testament, fiind numele unuia dintre cei trei magi. În Anglia, nu este un nume foarte des întâlnit, dar în Statele Unite ale Americii a devenit popular, în mare parte datorită revoluţionarului Ethan Allen (1738-1789).

Hudson

Deşi poate fi neaşteptat, numele Hudson este de fapt derivat din mult mai cunoscutul nume Richard. Ambele nume înseamnă „conducător brav”.

Richard

Richard a fost numele a trei duci normanzi. Aceştia au adus numele în Anglia în secolul al XI-lea, şi de atunci, a fost foarte popular în zonă. A fost purtat de trei regi ai Angliei, printre care şi binecunoscutul rege Richard Inimă-de-Leu, unul dintre conducătorii celei de-a treia cruciade, din secolul al XII-lea. Alte personalităţi care au purtat acest nume puternic sunt compozitorii germani Richard Wagner (1813-1883) şi Richard Strauss (1864-1949), preşedintele american Richard Nixon (1913-1994) şi actorul american Richard Burton (1925-1984).

Citeşte şi: Cele mai frumoase nume de fete! Tu pe care îl alegi?

Nume vechi de băieţi din America

Andrew

Varianta englezească a formei greceşti Andreas, derivată şi ea din Andreios, care înseamnă „masculin”. În Vechiul Testament, este Apostolul Andrei, primul discipol al lui Iisus, fratele Apostolului Petru. Potrivit tradiţiei, el a propovăduit cuvântul lui Dumnezeu în regiunea Mării Negru şi a fost răstignit pe o cruce în formă de X. Andrew, sau Andrei, în forma lui românească, este ocrotitorul României, dar şi al Scoţiei, Rusiei şi Greciei. Este un nume foarte popular în lumea creştină încă din Evul Mediu şi a fost purtat de trei regi ai Ungariei. Alte figuri celebre cu acest nume sunt preşedintele american Andrew Jackson (1767-1845) şi compozitorul britanic Andrew Lloyd Webber, născut în 1948.

Chase

Numele Chase a apărut în Evul Mediu în Anglia şi a devenit ulterior popular şi în Statele Unite ale Americii. Termenul „chase” înseamnă „a urmări” în limba engleză, dar în epoca medievală avea sensul de „vânător”.

Dustin

La fel ca cele mai multe nume de pe această listă, Dustin este un nume popular în Statele Unite ale Americii, dar are origini străine. Este derivat din vechiul nume nordic Torsten, care însemna „piatra lui Thor”. Ulterior, numele Dustin a fost tradus drept „luptător neînfricat”. A fost popularizat în America mulţumită îndrăgitului actor Dustin Hoffman, născut în 1937, şi este dus mai departe de către scenaristul premiat cu Oscar Dustin Lance Black, născut în 1974.

Ebert

Ebert este un nume american puternic cu origini în rarul nume englezesc Everard, care înseamnă „mistreţ puternic”.

Ferguson

Ferguson, la fel ca numele înrudite Farrell şi Farris, îşi are originea în numele irlandez Fearghas, care însemna „om puternic”.

Jason

Derivat din vechiul nume grec Iason, Jason înseamnă „vindecător”. În mitologia greacă, Jason era eroul care a plecat să recupereze lâna de aur de la regele Aeetes.

Kendrick

Dintre numele de pe această listă, Kendrick este acela care poartă cu sine multiple posibile semnificaţii. Unele surse spun că provine din engleza veche şi că înseamnă „puterea regelui”. Altele spun că provine din Ţara Galilor şi că înseamnă „erou”, iar altele cred că este un nume derivat din Henry, însemnând „conducător”.

Peter

Derivat din numele grecesc Petros, care înseamnă „piatră”. În Biblie, Peter (Petru) era cel mai important dintre cei doisprezece apostoli ai lui Iisus şi este considerat de mulţi ca fiind primul Papă. Datorită lui, numele a devenit popular în lumea creştină. În Anglia, normanzii au introdus forma franţuzească veche „Piers”, care gradual a devenit „Petru” în secolul al XV-lea. Numele a fost purtat de conducători din Aragon, Portugalia şi Rusia, dintre care îl amintim pe ţarul Petru cel Mare (1672-1725). În acest caz, vom aminti două personaje fictive foarte îndrăgite care poartă acest nume: Peter Pan, băiatul care refuza să crească din piesa de teatru scrisă de J. M. Barrie în 1904, şi Peter Parker, numele real al supereroului Spiderman.

Arthur

Pentru prima dată în această listă, originea acestui nume nu este cunoscută. Arthur este însă numele eroului din poate cea mai cunoscută legendă britanică, el fiind regele care s-a opus invadatorilor saxoni. Nu se ştie dacă personajul este bazat pe o persoană reală sau nu.

Philip

Derivat din numele grecesc Philippos, care însemna „prietenul cailor”. A fost numele a cinci regi ai Macedoniei, printre care şi Philip al II-lea, tatăl lui Alexandru cel Mare. În Noul Testament, este numele unuia dintre cei doisprezece apostoli ai lui Iisus.

Nume de băieţi americane rare

Amell

Folosit pentru ambele genuri, numele Amell provine din germană şi înseamnă „puterea vulturului”.

Barrett

Unul dintre cele mai frumoase nume de băieţi americane, având două posibile semnificaţii. Unii spun că provine din limba germană şi că înseamnă „puterea ursului”, pe când alţii spun că provine din Anglia Evului Mediu şi că înseamnă „certăreţ”.

Denzel

Denzel este un alt nume puternic care înseamnă „fortăreaţă înaltă”. A fost popularizat în Statele Unite ale Americii de îndrăgitul actor Denzel Washington, născut în 1954.

Godric

Dacă eşti fan sau fană a seriei Harry Potter, cu siguranţă ai recunoscut deja acest nume, popularizat mulţumită personajului Godric Gryffindor, fondatorul Casei Cercetaşilor de la Hogwarts. Are origini în engleza veche, însemnând „conducătorul lui Dumnezeu”.

Maverick

Maverick este un nume englezesc vechi care înseamnă „independent”. Dacă eşti fan sau fană a blockbusterelor hollywoodiene şi ţi se pare cunoscut, este posibil ca acest fapt să se datoreze personajului principal din filmul Top Gun, Pete „Maverick” Mitchell, interpretat de Tom Cruise.

Citeşte şi: Lista celor mai rare nume de fete in Romania

Surse: https://www.goodhousekeeping.com/, https://www.behindthename.com/, https://www.parents.com/, https://www.pampers.com/en-us

Menu

Gestionarea modulelor cookie pe site-ul Naste Natural Informatii Suplimentare

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close