Colposcopie: ce înseamnă, când se face și cum ajută la sănătatea femeilor

25 Noiembrie 2021

de Mirela Floricescu

În urma unui control ginecologic sau a unui test Babeș-Papanicolau, medicul ginecolog îți poate recomanda o investigație suplimentară numită colposcopie. Scopul acestei proceduri este de a examina cu atenție tractul genital inferior. Cu ajutorul colposcopiei pot fi descoperite afecțiuni grave aflate încă în stadii incipiente. Află mai jos cum se face o colposcopie, dar și cât costă acestă metodă de diagnostic.

Ce înseamnă colposcopie și cu ce te ajută?

Colposcopia înseamnă o procedură endoscopică simplă de examinare a tractului genital inferior, adică col, vagin și vulvă. Această examinare se realizează cu ajutorul unui colposcop, ce permite obținerea unei imagini stereoscopice mărite. De asemenea, se poate folosi și un video-colposcop, care oferă posibilitatea de a vedea în direct pe ecran zona examinată.

medic-ginecolog-care-efectuează-o-colposcopie

Scopul colposcopiei este de a observa țesuturile de pe colul uterin și pereții vaginali, depistând astfel leziuni sau probleme care nu pot fi văzute cu ochiul liber. Colposcopia rămâne una dintre cele mai importante metode de investigare ginecologică, deoarece ajută la diagnosticarea timpurie a unor afecțiuni ginecologice. Totodată, prin colposcopie este infirmată sau confirmată o boală gravă precum cancerul de col uterin.

Astfel, cu ajutorul colposcopiei ginecologul descoperă celulele canceroase sau anormale care au potențial de a deveni canceroase în colul uterin, vagin sau vulvă. În termeni medicali, celulele anormale sunt numite țesut precanceros. Colposcopia mai ajută la identificarea verugilor genitale (negii) sau a polipilor cervicali.

Ce înseamnă colposcopie cu biopsie

Colposcopia cu biopsie sau biopsia cervicală așa cum mai cunoscută presupune prelevarea unei mostre de țesut de pe col sau de pe canalul endocervical pentru a fi analizată la microscop. În general, efectuarea unei biposii cervicale se impune atunci când la colposcopie sau la testul Babeș-Papanicolau este observată o zonă anormală, cu leziuni, la nivelul colului uterin.

Medicul realizează biposia ghidat fiind de colposcop. Metoda de biopsie este aleasă în funcție de aspectul colposcopic, luat împreună cu rezultatele testului Papanicolau. După colectarea țesutului, poate avea loc o mică sângerare, dar aceasta se tratează local prin arderea sau coagularea vaselor de sânge cu ajutorul electrocauterului. Tot țesutul prelevat este trimis la laboratorul de anatomie patologică pentru examinarea histologică, microscopică. Rezultatul biopsiei cervicale este gata în 10 – 14 zile.

Când este recomandată colposcopia

O colposcopie este recomandată pentru a afla dacă celulele din colul uterin sunt anormale. Prin colposcopie se determină dacă pacienta are nevoie sau nu de tratament pentru a elimina celulele anormale. Astfel, colposcopia este indicată în următoarele situații:

  • Dacă rezultatele testului Babeș-Papanicolau prezintă valori anormale;
  • Există cervicite și vaginite persistente sau recidivante;
  • Pentru implantarea unui sterilet;
  • Femeia experimentează sângerări vaginale, care nu sunt de la menstruație;
  • Există dureri și sângerări în timpul și după actul sexual;
  • Femeia are dureri prelungite și o senzație de strângere în partea inferioară a abdomenului;
  • Pentru depistarea pe organele genitale a condiloamelor acuminate cauzate de HPV;
  • Supravegherea cazurilor cu tratament pentru leziunile cervicale precanceroase, a polipilor, endometriozei, a traumatismelor sau a leziunilor chimice;
  • În cazul rezultatelor neclare a fotiului citologic.

Când nu este recomandată colposcopia?

Anumiți factori împiedică efectuarea colposcopiei, deoarece există riscul de hemoragii sau starea pacientei poate influența rezultatul investigației. De aceea, toate aspectele și problemele de sănătate trebuie aduse la cunoștința medicului înaintea efectuării colposcopiei.

medic-ginecolog-care-examinează-o-pacientă-și-se-uită-cu-aceasta-pe-un-ecran

Colposcopia nu este recomandată în următoarele situații:

  • În timpul menstruației (investigația va fi efectuată în zilele 8 – 12 ale ciclului menstrual);
  • Dacă pacienta prezintă o infecție vaginală;
  • În timpul sarcinii și dacă colposcopia este cu biopsie, deoarece există riscul unei hemoragii sau chiar de a pierde sarcina;
  • Pacienta suferă de o inflamație a colului uterin sau de boala pelvină inflamatorie acută;
  • Colposcopia nu se efectuează nici în formele severe de cervicită sau vaginită.

Cum te pregătești pentru colposcopie

Pe lângă faptul că o colposcopie nu poate fi realizată în timpul menstruației sau în timpul sarcinii, mai trebuie să ai și alte lucruri în vedere înainte de a ajunge la programare. Colposcopia necesită o pregătire specială înainte cu 24 – 48 de ore.

Te pregătești corespunzător de colposcopie respectând următoarele etape:

  • Trebuie să anunți medicul în legătură cu alergiile de care suferi sau cu eventualele medicamente pe care le iei sau pe care le-ai luat în ultima perioadă;
  • Dacă există posibilitatea unei sarcini, aceasta trebuie confirmată sau infirmată printr-un test înaintea investigației;
  • Pentru diminuarea disconfortului din timpul colposcopiei, se recomandă administrarea unui atialgic cu 30 – 60 de minute înainte;
  • Este recomandată golirea intestinului și a vezicii urinare înaintea colposcopiei;
  • Pacienta trebuie să aibă la ea un absorbant, pentru că este posibil să aibă o sângerare sau scurgeri maronii după colposcopie;
  • Pacienta trebuie să mănânce și să se hidrateze corespunzător, la fel ca într-o zi normală.

Ce nu trebuie să faci înainte de colposcopie

Pe lângă pregătirea pentru colposcopie, trebuie să știi și ce să nu faci înainte de această procedură. Medicii recomandă ca înainte cu 24 – 48 de ore de efectuarea colposcopiei să nu fie utilizate tampoanele interne sau medicamente care se administrează intravaginal precum ovulele sau cremele.

De asemenea, nu sunt recomandate dușurile vaginale sau lubrifianții. Trebuie evitate și contactele sexuale în noaptea dinaintea programării. Nu în ultimul rând, procedura trebuia să aibă loc la cel puțin 4 zile de la încetarea menstruației.

Cum se face colposcopie

O colposcopie este asemănătoare cu testul Babeș-Papanicolau. Efectuarea colposcopiei presupune mai multe etape, anume:

  • Pacienta se dezbracă de la talie în jos și se întinde pe masa de examinare ginecologică;
  • Apoi, medicul va introduce în vagin un instrument numit specul, pentru a-l deschide astfel încât să vadă clar colul uterin;
  • Sunt aplicate ulterior niște soluții speciale pe colul uterin, vagin și vulvă. Cu ajutorul acestor soluții sunt evidențiate zonele anormale de pe colul uterin. Astfel, examinarea colului uterin se face în 3 etape consecutive: colul este examinat întâi direct, apoi după bajonarea cu soluție (acid acetic cu o concentrație de 3 – 5%), apoi colul este examinat după bajonarea cu soluție Lugal (iod) de 1%, iar la final este efectuat testul cu albastru de toluidină;
  • După aplicarea fiecărei soluții medicul folosește colposcopul (un microscop care are atașată o sursă de lumină) pentru a vedea clar întreg colul uterin. Colposcopul stă aproape de corpul pacientei, însă fără a o atinge pe aceasta;
  • În cazul în care medicul observă țesut anormal, se va face biopsia. În timpul colposcopiei se pot face următoarele teste: biopsia cervicală (se colectează țesut din interiorul sau din afara colului uterin) și biopsia cronică sau cronizație (poate fi cu ansa diatermică, cu laser sau cu bisturiu rece);
  • În final, dacă pacienta are celule anormale în colul uterin, medicul îi va prezenta opțiunile de tratament pentru îndepărtarea cât mai rapidă a acestora. Însă, tratamentul nu începe înainte ca medicul să primească rezultatul de la colposcopie.
medic-ginecolog-care-face-o-colposcopie-și-se-uită-prin-colposcop-la-colul-uterin-al-unei-paciente-așezată-pe-masă

După colposcopie, pacienta va putea să meargă imediat acasă. Deoarece colposcopia este o procedură simplă și aproape nedureroasă, majoritatea pacientelor se întorc fără probleme la activitățile zilnice. Însă, este foarte important ca toate femeile să aștepte până ce încetează sângerarea sau scurgerile înainte de a face sex din nou sau de a folosi tampoanele intravaginale, lubrifianți sau creme.

Cât durează o colposcopie

Dacă nu ai trecut printr-o astfel de investigație până acum poate nu știi cât durează o colposcopie. Află că o colposcopie se face în cabinetul medicului ginecolog și durează între 15 – 20 de minute. De regulă, după terminarea colposcopiei, medicul sau asistenta poate să comunice pacientei ceea ce s-a descoperit în urma investigației. În schimb, dacă s-a efectuat și biposia, atunci pacienta va afla diagnosticul atunci când rezultatele de la laborator sunt gata. Acest lucru durează în mod normal până la 2 săptămâni.

Cât costă o colposcopie

În baza unui bilet de trimitere de la medicul de familie, colposcopia este decontată prin Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Însă, trebuie să ți cont și de faptul că o colposcopie se poate face doar în limita plafonului disponibil. Timpul de așteptare pentru o programare la o colposcopie decontată poate fi mare, având în vedere listele cu pacientele care deja așteaptă. În schimb, dacă alegi să plătești investigația și nu știi cât costă, află că la majoritatea clinicilor private prețurile pentru o colposcopie sunt cuprinse între 250 – 375 de lei.

Interpretarea rezultatelor colposcopiei

Rezultatele coploscopiei vor determina dacă pacienta are nevoie de alte investigații și teste sau se trece direct la administrarea unui tratament adecvat stării de sănătate.

prim-plan-pe-un-colposcop-pentru-colposcopie-și-în-fundal-un-medic-care-discută-cu-o-pacientă-și-îi-arată-ceva

Astfel, în urma  colposcopiei există 2 tipuri de rezultate, anume:

  • Rezultat normal: aproximativ 4 din 10 femei au un rezultate normale în urma efecturării colposcopiei. Suprafața roz și netedă a colului uterin semnifică faptul că nu există probleme de sănătate. Medicul nu a observat celule anormale în colul uterin în timpul colposcopiei sau la biposie, astfel că pacienta nu trebuie să înceapă niciun fel de tratament. Însă, medicii recomandă efectuarea unor seturi de analize anuale pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin, deoarece celulele precanceroase se pot dezvolta și mai târziu. În funcție de vârsta pacientei, medicul poate spune și la ce interval de timp trebuie repetat testul Babeș-Papanicolau.
  • Rezultat anormal: aproximativ 6 din 10 femei au celule anormale în colul uterin, fapt cunoscut sub numele de neoplazie cervicală intraepitelială (CIN) sau neoplazie intraepitelială glandulară cervicală (CGIN). Aceste denumiri nu înseamnă cancer, dar există un risc foarte mare ca o parte dintre celulele anormale să devină canceroase dacă nu sunt tratate. Dacă vorbim despre un rezultat anormal, atunci pacienta este pusă în legătură cu o echipă de specialiști, pentru a discuta opțiunile de tratament.

Colposcopia rămâne una dintre cele mai importante metode de investigare ginecologică. O colposcopie ajută la diagnosticarea unor afecțiuni grave. De asemenea, colposcopia reprezintă o tehnică utilă de a monitoriza evoluția unor boli ale aparatului reproducător feminim. Dacă ai efectuat un test Babeș-Papanicolau, atunci trebuie să te aștepți ca medicul să-ți recomande și o colposcopie pentru a observa dacă celulele din colul uterin sunt normale sau nu.

Surse: nhs.uk, healthline.com, reginamaria.ro, donna-medicalcenter.ro, scumc.ro, ginecho.ro, cancer360.ro, doc.ro, sanador.ro

Menu

Gestionarea modulelor cookie pe site-ul Naste Natural Informatii Suplimentare

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close