18 Iunie 2025
Dacă te preocupă alergiile alimentare la bebeluși și vrei să îi oferi copilului tău cel mai bun start în viață, e posibil ca soluția să fie mai simplă decât crezi: avocado. Un nou studiu realizat de cercetători finlandezi aduce vești promițătoare pentru femeile însărcinate — consumul regulat de avocado în timpul sarcinii ar putea reduce semnificativ riscul ca bebelușii să dezvolte alergii alimentare în primul an de viață.
Studiul citat, publicat în jurnalul Pediatric Research, a analizat peste 2.200 de mame și copiii lor, în cadrul Kuopio Birth Cohort (KuBiCo) din Finlanda, desfășurat între 2013 și 2022. Cercetătorii au descoperit că bebelușii ai căror mame au consumat avocado în timpul sarcinii au avut un risc cu 43,6% mai mic de a dezvolta alergii alimentare până la vârsta de 12 luni.
Această corelație s-a menținut semnificativă chiar și după ce au fost luați în considerare alți factori importanți, cum ar fi vârsta mamei, stilul de viață, indicele de masă corporală, tipul de naștere, durata alăptării și calitatea generală a dietei. Rezultatele indică un posibil efect protector al avocadoului asupra dezvoltării sistemului imunitar al bebelușului.
Avocado este bogat în nutrienți esențiali pentru sarcină, dar și pentru dezvoltarea sistemului imunitar fetal. Printre aceștia se numără:
Toți acești compuși pot contribui la o „programare” mai echilibrată a sistemului imunitar al bebelușului, reducând predispoziția la alergii alimentare.
Pe lângă reducerea riscului de alergii alimentare la bebeluși, avocado aduce o mulțime de avantaje pentru sănătatea ta în timpul sarcinii:
În plus, avocado este ușor de digerat, lucru important mai ales în trimestrele al doilea și al treilea, când digestia poate deveni mai lentă.
Avocado este un aliment extrem de versatil. Îl poți consuma:
Important este să alegi un avocado bine copt, de calitate, și să-l consumi cât mai proaspăt. Evită produsele procesate sau ambalate care conțin avocado în cantități nesemnificative.
Deși beneficiile sunt multiple, există și câteva precauții:
Discută întotdeauna cu medicul sau cu un nutriționist înainte de a face schimbări majore în alimentație, mai ales în timpul sarcinii.
Consumul de avocado în timpul sarcinii nu este doar o alegere gustoasă, ci și una strategică. Studiile arată clar o legătură între acest aliment și un risc mai scăzut de alergii alimentare la bebeluși. Dacă îți dorești să îți ajuți copilul să aibă un start mai sănătos în viață, avocado ar putea fi un aliat de încredere.
Surse:
Gestionarea modulelor cookie pe site-ul Naste Natural Informatii Suplimentare
The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.