20 August 2025
Consumul de pește în sarcină ar putea avea un impact mai mare decât credeai asupra sănătății copilului tău. Un studiu recent arată că acest obicei alimentar este asociat cu o reducere semnificativă a riscului ca micuțul să fie diagnosticat cu tulburări de spectru autist.
Un studiu realizat de Institutul A.J. Drexel și programul ECHO, care a analizat datele a peste 10.800 de femei însărcinate, a scos la iveală o concluzie puternică: consumul de pește în sarcină este asociat cu un risc cu 20 % mai mic de autism la copii comparativ cu femeile care nu au consumat deloc pește.
Rezultatele au fost consecvente chiar și pentru femeile care au mâncat pește o singură dată pe lună – nu a fost nevoie de consum frecvent pentru ca efectul protector să apară. În contrast, suplimentele de omega‑3 nu au avut același efect. De fapt, nu s-a observat nicio legătură pozitivă între suplimente și reducerea riscului de autism – ba chiar au existat indicii că acestea ar putea fi ușor asociate cu scoruri mai ridicate la trăsături de tip autist.
Un alt aspect interesant? Efectul protector al peștelui a fost mai pronunțat la fete decât la băieți.
Peștele oferă un mix natural de nutrienți esențiali pentru dezvoltarea sistemului nervos al bebelușului – omega‑3 (DHA și EPA), iod, seleniu, vitamina D, vitamina B12. Este o combinație pe care suplimentele nu o pot reproduce complet. Studiul nu a evidențiat niciun beneficiu similar din partea suplimentelor, ceea ce întărește ideea că sursa naturală este mai eficientă.
Pe de altă parte, îngrijorările legate de mercurul din pește nu ar trebui să te sperie, dacă alegi peștii potriviți. De exemplu, cercetările din Seychelles Child Development Study – o serie de studii derulate pe 30 de ani într-o populație cu un consum ridicat de pește – nu au arătat efecte negative asupra dezvoltării cognitive la copii, chiar și în contextul expunerii la niveluri moderate de mercur.
Dacă te întrebi cum să introduci consumul de pește în sarcină în dieta ta, iată câteva sugestii practice:
Ghidurile nutriționale internaționale încurajează de ani buni consumul moderat de pește în timpul sarcinii, tocmai pentru beneficiile asupra dezvoltării cognitive și pentru scăderea riscului de naștere prematură.
Dr. Emily Oken de la Harvard Medical School, co‑autor al studiului, a declarat că aceste noi rezultate consolidează mesajul că peștele este nu doar sigur în sarcină, ci și benefic pentru sănătatea pe termen lung a copilului.
Consumul de pește în sarcină este una dintre cele mai simple și naturale alegeri pe care le poți face pentru a susține dezvoltarea sănătoasă a copilului tău. Cu beneficii demonstrate – printre care se numără reducerea riscului de autism – și cu riscuri ușor de evitat prin alegerea tipurilor potrivite de pește, acest obicei alimentar merită un loc în dieta ta de viitoare mamă.
Surse:
Gestionarea modulelor cookie pe site-ul Naste Natural Informatii Suplimentare
The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.