Cursuri Lamaze: unde, cand, cum si de ce?

29 Octombrie 2014

de Irina Olteanu

Cursurile Lamaze sunt indicate mamelor care aleg o nastere naturala, reprezentand una dintre cele mai populare tehnici de pregatire pentru acest moment special in Statele Unite ale Americii (1 din 4 nasteri sau 1 milion de nasteri se realizeaza cu ajutorul lor). Unde pot fi gasite la noi in tara, ce beneficii confera, dar si alte informatii utile legate de aceste cursuri puteti afla in continuare.

cursurile Lamaze

 

Informatii importante despre cursurile Lamaze

Metoda este originara din anii 1960 in cadrul Societatii Americane pentru Psihoprofilaxie in Obstetrica, dar s-a raspandit abia in anii 1970, fiind recunoscuta pentru tehnicile ritmice de respiratie care sustin concentrarea activa si stimuleaza relaxarea, distragand atentia gravidelor de la contractii. Aducerea pe lume a unui copil presupune, dupa cum stiti, un travaliu, adica o munca asidua insotita de o perioada de tensiune, iar invatand cum sa recunoasteti si sa eliberati acea tensiune (stres) constituie o parte importanta a pregatirii pentru nastere. Diferitele tehnici de respiratie care sunt folosite la anumite momente din timpul travaliului ajuta mama sa ramana calma, concentrata, atenta asupra respiratiei, pentru a uita (partial) de durere si a oferi un nivel optim de oxigen corpului sau, precum si celui al bebelusului; ajuta insa si la senzatia de lipsa de aer si prevenirea hiperventilatiei (senzatie de ameteala sau lesin). In timpul sedintelor/cursurilor organizatorii ofera de obicei si informtii audio-video legate de travaliu si nastere, pentru a participa activa si a se bucura de intregul proces al nasterii; experienta nasterii ajuta multe femei sa descopere un nou grad de tarie interioara, iar un travaliu dificil poate fi apreciat cu un sentiment de satisfactie, bucurie si realizare (experienta nasterii este menita a fi normala si naturala, iar femeile dispun de abilitatea inerenta de a naste) deoarece gravidele isi inving teama prin educatia prealabila oferita. Cheia consta in participarea activa si sentimentul de siguranta in timpul nasterii.

Trebuie sa stiti ca metoda Lamaze este complet naturala si nu necesita supraveghere medicala sau medicamente, existand cursuri destinate unei varste gestationale mai timpurii si altele destinate ultimului trimestru. De asemenea, exista o multime de instructori acreditati/certificati la nivel international si la noi in tara (majoritatea sunt fie asistenti medicali, fie dispun de cunostinte in predare, asistenta sociala, consiliere, psihologie clinica sau terapie fizica) si ca nu este obligatorie participarea tatalui (putand fi vorba si de o prietena), insa prezenta sa ii confera la majoritatea cursurilor dreptul la concediul paternal, conform legii (in urma absolvirii). Urmariti asadar aceste aspecte, precum si durata cursurilor, deoarece specialistii considera ca, cu cat este mai lung, cu atat cursul este mai bine documentat (in general contin 12 sedinte). De obicei, cursurile Lamaze se urmeaza timp de 5-6 saptamani inainte de finalul sarcinii, pentru un numar total de 12 ore, dar exista si centre unde informatiile sunt prezentate succint, chiar intr-un singur weekend. Iata exact ce veti invata: travaliul normal (simptomele si medicatia analgezica), nasterea si perioada postpartum (cu probeleme asociate), dar si modul in care se dezvolta copilul si modificari in sarcina, semnale de alerma in sarcina, pozitionarea pentru travaliu si nastere, tehnici de relaxare, respiratie si masaj pentru ameliorarea durerii, suport in timpul travaliului si rolul partenerului de curs, aptitudini de comunicare, informatii legate de procedurile medicale, alaptarea, un stil de viata sanatos. Multe dintre cursuri ofera si informatii legae de ingrijirea bebelusului si gestionarea modificarilor de la nivel emotional survenite dupa nastere.

Cursurile Lamaze: beneficii si dezavantaje

In primul rand, gestionarea durerii fara interventie medicamentoasa confera metodei Lamaze un caracter atractiv in randul parintilor care doresc o experienta naturala a nasterii. Desigur ca instructorii va vor prezenta avantajele si dezavantajele introducerii medicatiei ca instrument aditional, la care femeile pot recurge daca doresc, dar si potentialele interventii medicale care pot surveni in decursul nasterii, pentru a fi cat mai bine informate. Desi Lamaze promoveaza nasterea naturala, este posibil sa decideti sa apelati la o anestezie epidurala in timpul travaliului. Ce invatati in mod concret? Cum sa va relaxati muschii in timpul unei contractii, cum sa evitati temerile pornite de la nesigurante privind nasterea si sa priviti contractiile ca stimuli si nu ca dureri. Beneficiile metodei Lamaze implica sfera emotionala si cea psihologica, concentrandu-se pe oferirea unui mediu pozitiv si a unei stari de bine in timpul travaliului. Veti dobandi incredere in abilitatea corpului de a naste, veti discuta despre temerile impartasite si partenerul va invata cum sa va sustina in acele momente (se va crea o legatura speciala), veti afla ce optiuni aveti legate de medicatie si veti descoperi exact ce instrumente pot fi utilizate in timpul nasterii (monitoare fetale etc.).

Desi cursurile Lamaze incearca distragerea atentiei de la durere, aceasta va fi prezenta, iar raspunsul fata de ea variaza de la o femeie la alta, in unele situatii fiind destul de puternica (apare ingrijorarea legata de o problema cu sarcina). De fapt, exista si studii in acest sens, unul realizat in anul 1984 ce a utilizat scala de durere McGill si altul in anul 2007 care au constatat ca deseori sunt necesare analgezice conventionale pentru gestionarea durerii asociate nasterii. Din acest motiv, specialistii considera ca este utila prezenta partenerului, cooperarea realizandu-se in echipa. Un al doilea dezvantaj este reprezentat de faptul ca, in general, aceste cursuri sunt contra cost, nefiind accesibile tuturor (exista si cateva situatii in care sunt oferite gratuit sau sunt subventionate pentru persoanele cu venituri mici/probleme sociale).

Andrea Pop, project manager www.centrul-9luni.ro: “Nu se recomanda un astfel de curs gravidelor care vor nastere prin cezariana.
Teodora Catinas, medic pediatru www.burticamea.ro: “Nu există contraindicatii, indiferent cum va decurge nasterea, chiar si în cazul unei sarcini cu risc in care cezariana se impune este importanta informarea atat in ceea ce priveste nasterea si mai ales recupererarea dupa nastere, ingrijirea copilului si alaptarea.

Irina Popescu, moasa licentiata, consilier pentru alaptare in formare, prieteana la nastere (doula) www.nastecumsimti.org: “Cursul Lamaze este adresat in primul rand femeilor care doresc sa nasca natural, oferind o multime de informatii despre travaliu si nastere. Unul din subiectele foarte asteptate ale cursului este legat de durere si gestionarea ei in timpul travaliului.

Cum si de ce trebuie sa urmezi cursurile Lamaze?

Andrea Pop project manager www.centrul-9luni.ro: “Cursul Lamaze este un curs de pregatire a gravidei/cuplului pentru nasterea naturala. Cele mai importante beneficii obtinute in urma parcurgerii unui astfel de curs sunt: cresterea gradului de informare cu privire la ceea ce presupune o nastere naturala, cresterea increderii in sine ca pot naste natural, invatarea diverselor tehnici de diminuare a durerii in timpul travaliului, informatii despre alaptare si ingrijirea bebelusului, in plus taticii care au urmat un astfel de curs pot obtine un concediu paternal de 10 zile lucratoare conform Legii 210/1999.

Teodora Catinas medic pediatru www.burticamea.ro: “Cursurile Lamaze sunt cursuri complexe care ii pregatesc pe viitorii parinti atat pentru naștere cat si pentru perioada imediat urmatoare venirii pe lume a copilasului lor. Cursurile prenatale au menirea de a creste increderea femeii in abilitatea ei de a da nastere, de a-si ingriji puiul si de a-l alapta. Participantele invata cum sa recunoasca semnele travaliului, cum sa invinga frica si sa raspunda contractiilor prin respiratie, miscare, relaxare. Sunt prezentate si principalele interventiile medicale astfel incat participantii vor putea sa decida informat. Sunt prezentate si aspecte legate de nou nascut, de adaptarea lui imediata la viata in afara burticii, dar si de ingrijirea lui in perioada cea mai delicata.
Studiile arata ca mamele informate au sanse evident mai mari pentru a alapta cu succes, informarea fiind cea mai buna pregatire!
Avantajul participarii viitorului tata consta si in obtinerea astestatului de puericultura care se elibereaza in urma cursului si care ii confera conform legii un plus de 10 zile de concediu dupa nasterea copilului.
Beneficiile participarii la un astfel de curs se rasfrang si asupra copilului, acesta avand parinti increzatori, care cunosc nevoile lui fizice dar si emotionale si care stiu cum sa dezvolte o relatie de atasament.”
Irina Popescu, moasa licentiata, consilier pentru alaptare in formare, prieteana la nastere (doula) www.nastecumsimti.org: “Nasterea este un eveniment major in viata oricarei femei. Indiferent de felul in care nasterea poate sa decurga, amintirea va ramane adanc intiparita in memoria mamei, pentru toata viata. De aceea, ni se pare foarte important ca mama sa fie pregatita cat mai bine pentru nastere, astfel incat sa pastreze controlul asupra a tot ce se intampla in acele momente. Folizofia Lamaze le invata pe femei ca nasterea este normala, naturala si sanatoasa. Scopul final al cursurilor este de a creste increderea viitoarelor mamici in capacitatea lor de a da nastere.

Andrea Pop, project manager www.centrul-9luni.ro: “Recomandam a incepe un astfel de curs incepand cu saptamana 26 de sarcina (calculand in plus cele 4 saptamani, durata cursului), dar nu mai tarziu de saptamana 33 de sarcina. Cursul este structurat in 4 sedinte a cate 3 ore/ sedinta, 1 sedinta/ saptaman, cursul avand o durata de 4 saptamani si un numar total de 12 sedinte. Recomandam ca dupa finalizarea unui astfel de curs viitoarea mama sa continue suplimentar pregatirea pentru nasterea naturala, punandu-i la dispozitie o bibliografie suplimentara care vin in completarea si “intarirea” informatiilor predate la curs. Sedintele se desfasoara sub forma unor intalniri interactive care contin si exercitii practice.

Teodora Catinas medic pediatru www.burticamea.ro: “Momentul optim de incepere a unui curs Lamaze este saptamana 26-30 de sarcina. Inscrierile insa se pot face inainte de această varsta a sarcinii.Cursurile se desfasoara sub forma unor sedinte saptamanale de 2 ore, timp de 6 saptamani consecutiv.

Irina Popescu, moasa licentiata, consilier pentru alaptare in formare, prieteana la nastere (doula) www.nastecumsimti.org: “Este recomandat ca viitoarele mamici sa participe la cursurile Lamaze daca au intre 28 si 34 saptamani de sarcina. Cursul este structurat in 4 sedinte saptamanale de aproximativ 3 ore. Pe parcursul acestor intalniri se vor atinge subiecte bine stabilite, insa intr-un mod cat mai interactiv, discutiile intre cursanti si educator fiind binevenite, oferindu-se raspunsuri pentru fiecare problema pariculara semanalata de cupluri.

Unde poti gasi cursurile Lamaze?

Cluj-Napoca

Burtica mea
str. Henri Barbusse nr.39, Cluj-Napoca
Curs complex despre nastere, ingrijirea copilului si alaptare sub forma unor sedinte de cate 2 ore, o singura data pe saptamana, timp de 6 saptamani consecutiv.

Vine BB
Str. Traian Mosoiu, nr. 52, Cluj-Napoca, jud. Cluj
Ofera cursurii de educatie prenatala pentru gravide. Acestea ofera informatii necesare despre travaliu, nastere, alaptare si ingrijirea bebelusului. Cursurile includ urmatoarele tehnici: masuri de confort; suport; relaxare; concentrare; tipare de respiratie; masaj. Cursuri de educatie prenatala pentru gravide. Cursuri de alaptare – Masaj prenatal si postnatal – De ingrijire a nou-nascutului; Consiliere psihologica – Gimnastica gravidei si gimnastica postnatala.

Cuibul berzelor
Cluj-Napoca, Str. Dorobantilor, Nr. 74, Ap. 71
Acest curs Lamaze pentru gravide cuprinde urmatoarele subiecte, dar si multe altele: informatii despre procesul travaliului si al nasterii, in ce constau procedurile si interventiile medicale, tehnici eficiente de relaxare, pozitii eficiente pentru nastere si posibilitatea de a le exersa, metode pentru diminuarea durerii, cele mai eficiente tehnici de masaj si de respiratie, indicatii necesare pentru o alaptare corecta si eficienta, cum sa aveti grija de bebelusul vostru in primele sale saptamani de viata.

Academia burticilor
Cluj-Napoca (str.Calea Turzii, nr.122, sc.2, ap.21)
Floresti (Str. Cetatii,nr.5)
Baia Mare (Clinica privata Euromedica)
Cristina Rus, Educator Prenatal Certificat Lamaze LCCE, e-mail : cristina.rus@gmail.com.tel. 0745-626996
Cursurile de educatie prenatala Lamaze se tin in Cluj-Napoca, Floresti sau Baia Mare in functie de locatia preferata a gravidutelor, precum si in alte localitati din judetele apropiate. Sunt formate din 4 sedinte si se tin o data pe saptamana 3 ore.

Centrul Lamaze Cluj
Certificat de Lamaze International – Excellence in Childbirth Educationn cadrul Cursului Lamaze pentru gravide, prin intermediul personalului nostru (educator certificat Lamaze și moașe licențiate) va vom informa asupra tuturor etapelor prin care treceti sau veti trece in sarcina, travaliu si nastere, perioada post-partum. In cadrul cursului de Psihologia sarcinii, prin intermediul psihologilor nostri veti putea identifica si solutiona problemele emotionale aparute pe parcursul sarcinii, in timpul nasterii si dupa nastere.Cursul este structurat in 6 sedinte a cate 2 ore.Telefoane: 0744-637.457 (Carmen)

Maternity Cluj
Durata: 6 saptamani / cate o sedinta de 2 ore pe saptamana. Cursurile Lamaze ofera 12 ore de pregatire, incluzand timp pentru aptitudinile practice si masuri de confort, la fel ca si timp destinat discutiilor de grup.
Contact: 0747896611 (informatii / programari).

Bucuresti

Centrul 9luni
Splaiul Independentei, nr 2J, ap 25, et 4, sector 3, Bucuresti (zona Piata Unirii).

Structura cursului Lamaze: 4 sedinte, 3 ore/ sedinta. Durata curs: 4 saptamani

TEMATICA: sarcina, nasterea, travaliu, dupa nastere, alaptarea si ingrijirea bebelusului

Pravalia parintilor
Bd. Unirii nr. 73, bloc G3, sc. 2, et. 3, ap. 41 (zona Piata Alba Iulia)

Pregatire pentru travaliu, nastere, alaptarea si ingrijirea nou-nascutului; cuprinde 12 ore, structurate in patru sedinte, a cate 3 ore fiecare

www.nastecumsimti.org
Strada Sipotul Fantanilor, nr. 15 (zona Cismigiu, aproape de Conservator).

Un curs Lamaze cu program normal este structurat in 4 sedinte (o sedinta pe saptamana) si este recomandat sa-l incepi in perioada cuprinsa intre 28-34 saptamani de sarcina. Fiecare sedinta dureaza 3 ore. Insotitorul participa gratuit. Teme: nastere, travaliu, alaptare, ingrijirea copilului/mamei dupa nastere.

Maternitatea Spitalului General – Fundatia “Victor Babes”
Sos. Mihai Bravu nr. 281, sector III, Bucuresti.
Se desfasoara pe durata a 3 ore. Pentru inscriere si detalii de participare va rugam sa sunati la numarul de telefon : 021 317.95.03 int. 178 sau sa transmiteti solicitarea dumneavoastra la adresa de mail : maternitate@fundatia-victor-babes.ro. Este un curs din 3 parti.

Promama
Sos. Pipera 21-23, Bl.3E, Sc.2, Et.1, Ap.12, sector 1; Interfon:12

Tematica: Sarcina. Travaliul. Nasterea. Procedura medicala pe parcursul internarii. Fixarea cunostintelor. Ingrijirea nou-nascutului (Curs de Puericultura).
Durata cursului: 13 ore; 5 sedinte x 2 ore/sedinta + 1 sedinta (Puericultura) x 3 ore

Pronatalita
str. Hristo Botev nr 10, etaj 1, interfon 2
Durata: 4 sesiuni saptamanale, cu durata de 3 ore. Teme abordate in fiecare sesiune: 1. Sarcina si nasterea 2. Travaliul. Rolul si sursele durerii. (De ce doare nasterea?) 3. Managementul durerii in travaliu (Cum facem fata durerii nasterii?) 4. Interventiile medicale in nastere si Alaptarea 5. Alaptarea ca normalitate 6. Abilitati de ingrijire naturala a nou-nascutului – recomandari clasice si alternative naturale.

EPC Lamaze dr. Oana Melinte-Moraru
Tel. 0728.143.218, mm_oc@yahoo.com

Centrul Baby Care
Str. Parintele Galeriu nr. 6C, Bucuresti
Durata: 12 ore, Tel: +40 728 667 800
In cadrul cursului Lamaze beneficiati in plus de doua sectiuni speciale: una dedicata anesteziei la nastere, sustinuta de catre un medic anestezist si a-II-a sectiune recoltarea celulelor stem!

Lucky Bebe
Wolfgang Amadeus Mozart, 1A, sector 1, Bucuresti
Contact office@lucky-bebe.ro, tel: 0741366024

Structura cursului”Ingrijire Gravide”: 2 Module in 3 sedinte/ 5h. Modul 1. DESPRE SARCINA- 2 sedinte 1.5h/sedinta Modul 2. DESPRE LAUZA/NOU NASCUT- primele zile dupa nastere-1 sedinta- 2h

Crucea Alba
Str. Parangului nr. 43, sector , Bucuresti. Tel: 021 380 74 11, 0786 176 949, e-mail: office@cruceaalba.ro

Cursul pentru gravide si tatici oferit de Fundatie este un program mai complet decat cursurile Lamaze, inlclude elemente din metoda Hypnobirth si este extrem de eficient in ceea ce priveste pregatirea pentru nastere. Contine 6 sedinte.Viitorii tati au acces la toate sedintele cu exceptia celei de Perineu. Atestatul de Puericultura se acorda tatilor care participa minim la Sedinta de Ingrijire a Bebelusului. Cursul se tine deobicei Lunea si Joia de la ora 19 la ora 20.30 pentru ca viitorii parinti care lucreaza sa poata participa. De asmenea, daca va veniti la Cursul de Pregatire pentru Nastere va recomandam sa va inscrieti si la Clasele de Pregatire Fizica pentru Nastere care au loc in fiecare Joi de la ora 18 (inainte de Cursul de Pregatire pentru Nastere, ca gravidelor sa le fie usor sa participe la ambele). Exista si un program de subventionare pentru cazuri sociale.

Constanta

http://lamaze.ro
Dr. Oana Melinte-Moraru, LCCE, formator LI
Telefon: 0762548723 sau 0725198583
Sala de Curs – strada Sabinelor Constanta, punct de reper – intersectia Bd. Mamaia cu strada Mihaileanu

curs Lamaze – 12 ore = 6 sapt (2 ore/saptamana), curs Puericultura – 6 ore – 2 sapt = 3 ore/curs, curs Travaliu si Nastere – 6 ore – 2 sapt = 3 ore/curs, curs Nasterea asistata Chirurgicala – Cezariana – 6 ore – 2 sapt = 3 ore/curs , cursul Gravidei – in primele 18 saptamani de sarcina – 6 ore – 2 sapt – 3 ore/curs, cursul Bebelusului Nou-nascut – primele 12 saptamani de la nastere – 9 ore – 3 sapt / 3 ore/curs, cu participarea exceptionala a bebelusilor

Educator Lamaze Tudose Liliana
telefon 0746587456
email: liliat_gl@yahoo.com
Bebe Center
Strada Negru Voda nr. 5, etaj 1, ap.3, Constanta
Sase sedinte pregatire teoretica, practica si psihologica pentru travaliu si nastere. Doua sedinte te vei familiariza cu momentele pe care le vei petrece alaturi de bebelusul tau in maternitate, cat si in prima luna de dupa nastere. Participarea la cursuri se face numai pe baza de programare. Pentru relatii si inscrieri va invitam sa contactati: Liliana Tudose, tel.: 0746.587.456. E-mail: office@bbcenter.ro

Iasi

Arcadia
Arcadia Hospital, Str. Cicoarei nr. 2 ,Iasi
Durata: 6 saptamani / cate o sedinta de 2 ore pe saptamana
Cursul Lamaze de pregatire pentru nastere este structurat in 6 sedinte a cate 2h, incepand cu trimestrul III de sarcina (la 26 de saptamani încheiate). Acest curs vine in ajutorul viitorilor parinti cu metode non-medicale de terapie a durerii: masaj, hidroterapie, aromoterapie, exercitii de respiratie sau pozitionari in timpul nasterii care diminueaza durerile aparute.

Spital Cuza Voda
Maternitatea Cuza Voda, Telefon: 0232-213000 Int. 194 sau 205, Adresa: Str. Cuza Voda nr. 34, , CURSURILE GRATUITE: se tin dimineata, viitorii tatici care participa la cursurile de puericultura primesc atestatul prin care conform legii 210/1999 li se acorda 15 zile de concediu. Psiholog Maria Roman, Telefon: 0744-665875, E-mail: ninaroman2005@yahoo.com

Motherhood center
Locatie: Aleea Solca nr. 8
Structura tematica – Curs Lamaze Filosofia Lamaze a nasteriiravaliul & Nasterea fara interventii medic Proceduri medicale in Travaliu si NastereBebelusul

Willing
Iași,str.Petru Poni nr.1 bis,etajul II. telefon 0758512043 sau prin e-mal scriind la office@willing.ro.
Exista in total 6 module,fiecare modul se desfasoara pe perioada a doua ore si cuprinde o tematica aleasa.Prezentarile sunt interactive,viitorii parinti avand posibilitatea de a exersa si de a se implica activ in desfasurarea cursurilor. Prezenta este obligatorie la fiecare sedinta pentru a putea primi la final adeverinta de absolvent al scolii de educatie prenatala.

Sibiu

Clinica Polisano Sibiu
Strada Izvorului 1A, Sibiu
7 cursuri Scoala Parintilor

Centrul Alessia
str Konrad Haas 13 (Str. Tribunei colt cu Konrad Haas), Sibiu
Tematica cursurilor (6 cursuri x 2h)

Galati

Serviciul de Asistenta Medicala al Municipiului Galati in colaborare cu
Spitalul de Obstetrica-Ginecologie„Buna Vestire” Galati
Organizeaza cursuri GRATUITE de Pregatire Pentru Nastere Lamaze. Pe langa partea teoretica, in cadrul cursurilor Lamaze au loc si exercitii practice insotite si de materiale video foarte concludente, aceste exercitii fiind foarte utile in dobandirea unor abilitati necesare in timpul travaliului si a nasterii. Relatii pentru inscrieri la telefon 0756011175. La acest curs pot participa toate gravidele ce au implinit 28 de saptamani (7 luni) de sarcina si doresc sa ia o decizie informata privind modul in care vor aduce bebelusul pe lume.

Ploiesti

Clinica Sunrise
Cursurile Lamaze organizate in spitalul si policlinicile Dentirad din Ploiesti si Plopeni. Telefon:
0735 555 950, 0244 560 051. Spitalul si clinica Plopeni 0785 213 305, 0244 220 300

Centrul Familia Ta
Str.Bobalna nr. 52, Ploiesti
Durata: 6 sedinte * 2 ore, telefon 0727 785 836 office@familiata.ro

Timisoara

Centrul mami+
Str. Glad Nr.15 Ap.2, Timisoara, tel: 0730036264
Informatiile sunt structurate în 6 sedinte de cate 2.5ore. Cursul este sustinut de catre Psih.Ramona Siclovan, Educator Prenatal Certificat Lamaze. Conditii de participare: incepand cu saptamana 28 de sarcina si pana in saptamana 33 de sarcina maxim.
Life Concept Clinic
Clinica este situata pe Dumbravita, Str. Barcelona, nr.13, ap.1.,Timisoara 0726.473.203

Brasov

Locatie: Centrul de Educatie Prenatala „Leaganul Vietii”
str. Piata Unirii, nr 10, Brasov, Schei, Contact: 0744.181.268. Participarea taticilor la curs este GRATUITA!

Baia Mare

Crestem cu dragoste
Cursurile de educaţie prenatală Lamaze au o durată de cel puţin 12 ore, de obicei împărţite în şase şedinţe săptămânale a câte două ore. 0744.566246 sau scrieţi un e-mail la ralu crestemcudragoste.ro

Piatra Neamt

Lamaze Piatra Neamt
Str. Petru Rares, nr. 16, bl A2, ap. 22, jud. Neamt, tel: 0744 982 332, e-mail: manuelalinu@yahoo.com
Cursuri pentru primul si al doilea trimestru de sarcinăa- durata 2 saptamani (4 ore) 2. Cursuri pentru ultimul trimestru de sarcina – durata 6 saptamani (12 ore) a) Travaliul si nasterea, b) Perioada post-partum, c) Alaptarea, d) Ingrijirea nou-nascutului

Craiova

Baby Bond
E-mail: amm.lamaze@gmail.com, tel: 0733 138 827
Curs Educatie Prenatala, Lamaze trim. I, II si III
Bacau

GTL MEDICAL CLINIC
B-dul Unirii nr.24 (fosta Baie Publica),
Numere de telefon: 40 334 10 77 77, +40 745 19 97 32
Pentru detalii cu privire la pret si modul de desfasurare al cursurilor este indicat sa accesati informatiile de contact aferente fiecaruia.

Multumim pentru informatiile oferite doamnelor Andrea Pop, Irina Popescu si Teodora Catinas.
Autor: Irina Olteanu

Menu

Gestionarea modulelor cookie pe site-ul Naste Natural Informatii Suplimentare

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close