De ce apare infertilitatea la bărbați?

9 Aprilie 2021

de Mirela Floricescu

Infertilitatea la bărbați este un impediment pentru cuplurile ce doresc să conceapă un copil în mod natural. Infertilitatea la bărbați reprezintă un efect al calității lichidului seminal și al altor afecțiuni serioase. Un stil de viață haotic, combinat cu alți factori, îi provoacă unui bărbat infertilitate. Există mai multe tipuri de tratament în funcție de cauza infertilității. Cel mai important este să urmăriți simptomele pe care vi le dă corpul și să cereți recomandarea unui medic, care vă va indica tipul de tratament necesar. De asemenea, există și variante de prevenție a infertilității, anume o dietă bogată în alimente cu zinc și renunțarea la vicii. În anumite cazuri infertilitatea la bărbați este o problemă ereditară, ceea ce înseamnă că nu poate fi prevenită. Găsiți mai jos toate cauzele, simptomele și tratamentele infertilității la bărbați.

Ce este infertilitatea la bărbați?

Infertilitatea la bărbați este depistată în momentul în care un cuplu se străduiește să conceapă un copil, dar fără succes. Cuplurile care întrețin relații sexuale neprotejate mai mult de un an fără a concepe un copil își pun problema infertilității la unul dintre ei. De cele mai multe ori, femeile sunt afectate de infertilitate din cauza problemelor hormonale care se acutizează odată cu înaintarea în vârstă, dar la examene amănunțite se poate descoperi că problema este de fapt la bărbat. Infertilitatea este un efect al unor probleme interne pe care le are bărbatul. În principal calitatea, mobilitatea și cantitatea redusă a spermei sunt cauzele pentru care nu puteți concepe. Mobilitatea scăzută a spermei duce la blocarea canalelor, iar spermatozoizii nu ajung la ovul, neavând loc fertilizarea.

femeie-si-barbat-se-uita-la-un-test-de-sarcina-si-sunt-foarte-ingrijorati

Pentru a determina cât de gravă este problema și cauza infertilității, bărbații sunt supuși de către medici la teste mai complexe, cum ar fi analiza materialului seminal, prin care se observă posibile infecții și nereguli. Alte teste sunt ecografiile transrectale și scrotale, prin care se verifică prostata și testiculele. Se mai fac teste genetice, examinarea fizică, examinarea urinei și biposia testiculară, atunci când se bănuiește că este vorba despre o boală cronică.

Cauze pentru infertilitatea la bărbați

Cauzele principale pentru infertilitate la bărbați sunt:

1. Calitatea spermei

Calitatea spermei este un efect al unor afecțiuni precum: defecte genetice, diabet, gonoree, oreion, varicocel sau probleme cu ejacularea. Gonoreea este o boală infecțioasă cu transmitere sexuală și se ia prin sex neprotejat. Este o boală care afectează deopotrivă atât femeile, cât și bărbații, a căror simptome principale sunt: urinare frecventă, senzația de arsură la urinare, infecție rectală și înroșirea pensiului. Antibioticele sunt folosite la tratarea gonoreei.

Oreionul este o boală virală gravă care afectează tinerii cu vârsta de până la 19 ani. Oreionul se transmite prin aer, anume tuse, strănut și sărut. Principalele simptome ale oreionului sunt febra peste 39 ℃, cefalee, dureri musculare și frisoane. Această boală virală provoacă complicații precum: infertilitate, hepatită, conjunctivită sau pneumonie. Vaccinarea este cea mai bună variantă de a evita infectarea cu oreion.

Varicocelul reprezintă dilatația varicoasă a venelor testiculare. Există două tipuri de varicocel, anume:

  • Varicocel primitiv: la testicului stâng, care apare de obicei la tineri, iar principala cauză este lungimea venei spermatice care este mai lungă decât cea de la testiculul drept.
  • Varicocel secundar: apare la bărbații de peste 40 de ani și se declanșează la ambele testicule. De obicei, varicocelul secundar este un efect al unei activități fizice intense și a unor cauze genetice.

Simptomele varicocelului sunt legate în principal de durerea testiculară care se simte la efort mai intens și de volumul mărit al hemiscrotului. În cele mai multe cazuri, intervenția chirurgicală este principala soluție.

Anumite medicamente pot afecta calitatea spermei. Tratamentele folosite pentru depresie, tract digestiv, infecții, probleme arteriale și artrită afectează producția de spermă. De aceea, în perioadele în care luați tratament pentru o afecțiune este foarte probabil să vă confruntați și cu infertilitate.

Ejacularea retrogradă este un alt disconfort care duce la infertilitate la bărbați și reprezintă un simptom pentru alte boli cum ar fi: scleroză multiplă, boala Parkinson, intervenții pentru cancer și prostactectomie (îndepărtarea unei porțiuni din prostată). Ejacularea retrogradă face ca sperma să ajungă în vezica urinară, după orgasm, în loc să fie eliminată prin canalul urectal. Acesta este unul dintre motivele pentru care o pereche nu poate concepe un copil în mod natural.

Anticorpii sunt, de asemenea, o cauză a infertilității la bărbați. Deși apare în cazuri rare, în corpul anumitor persoane are loc o luptă între anticorpi și spermă. Anticorpii nu disting diferența între ceva dăunător și celulele bune, astfel că distruge sperma aproape în totalitate. O infecție poate cauza o astfel de problemă, dar este foarte greu de determinat motivul real.

Hormonii sunt produși în corpul de masculin de către glanda hipofiză, cea care se ocupă de controlul tuturor glandelor endocrine, iar un nivel scăzut al hormonilor duce la o calitate slabă a spermei și o cantitate scăzută a acesteia.

2. Drogurile și steroizii

Un stil de viață haotic încărcat cu multe substanțe duce la infertilitate la bărbați. Drogurile au efecte negative asupra întregului organism, fiind substanțe psihoactive care dau peste cap funcțiile corpului. Folosite pe termen lung, dau dependență și duc la deteriorarea stării de sănătate. Substanțele anabolizante sau steroizii așa cum sunt cunoscuți, sunt administrați ilegal de către bărbații care fac sală pentru a crește rapid în masă musculară și a-și îmbunătății rezistența la efort. Utilizați pe termen lung au efect asupra numărului de spermatozoizi. Steroizii anabolizanți sunt fabricați din derivate de testosteron, hormon bărbătesc produs de testicule, care are rol în formarea vocii, creșterea pilozității, reglarea libidoului și dezvoltarea organelor de reproducere. Există steroizi orali și injectabili, care se iau în ture de câte 3 – 4 săptămâni, cu pauze de câteva luni. Nu doar că afectează direct fertilitatea, dar agravează și acneea, dereglează ficatul, tensiunea arterială, rinichii și pot provoca anumite tipuri de cancer.

3. Poluarea și stresul

Radiațiile și poluarea au efecte pe termen lung atât la exterior, cât și la interior. Dacă la unele persoane se declanșează problemele cu tenul, la altele poluarea afectează funcțiile organismului. La bărbați au loc dezechilibre a nivelului de testosteron, implicit duce la scăderea șanselor de a concepe un copil.

4. Genetica

În unele cazuri, factorii genetici stau la baza infertilității. Dacă ați avut cazuri în familie de infertilitate, este bine să luați în considerare că ceea ce vi se întâmplă este pe linie ereditară. Din păcate, nu există tratamente care să vindece această problemă definitiv, fiindcă este vorba strict despre puterea corpului de a produce testosteron, ci doar medicamente care să crească pe moment nivelul de hormoni.

barbat-cu-ochelari-sta-sprijinit-de-o-fereastra-cu-mana-si-este-trist

5. Afecțiuni ale testicuelor

Crisptorhidia sau testiculul necoborât este o afecțiune întâlnită încă din primele zile de viață ale băiețeilor. Crisptorhidia este o problemă genitală prin care unul dintre testicule nu coboară în scrot, deoarece nu s-a dezvoltat suficient în uter. Crisptorhidia provoacă în unele cazuri infertilitate la bărbați și poate duce la apariția cancerului testicular. O intervenție chirurgicală este o variantă nu foarte des folosită, deoarece testiculul aflat în zona abdominală poate fi afectat și după intervenție.

Epididimita este o inflamație a epididimului, tubul aflat în spatele testiculelor, care are rol în depozitarea spermei. Este o afecțiune dureroasă, deoarece în timpul ejaculării sperma se amestecă cu fluidele secretate de prostată, ceea ce duce la inflamarea testiculelor, senzație de arsură, durere la urinare, sânge în spermă și scurgeri din penis. Cele mai frecvente cauze ale apariției epididimitei sunt: sexul neprotejat, probleme cu prostata, ciclismul și sedentarismul.

Orhita este o inflamație apărută la nivelul testiculelor, ca urmare a unor virusuri sau infecții. Este o afecțiune dureroasă, care provoacă umflarea unuia sau ambelor testicule, febră și vărsături, implicit provoacă și infertilitate la bărbați. Orhita se consideră a fi o complicație apărută la persoanele ce suferă de oreion, o boală contagioasă gravă.

Hidrocelul este o inflamație a testiculelor, față de orhită fiind nedureroasă. Există două tipuri de hidrocel, anume:

  • Hidrocel primar: apare la copii peste 2 ani
  • Hidrocelul secundar: apare la bărbații peste 35 de ani

6. Obezitatea

Greutatea în exces provoacă dezechilibre hormonale, ceea ce duce la scăderea numărului de spermatozoizi, de aceea, bărbații supraponderali au șanse mai scăzute de a concepe un copil. Trebuie să aveți grijă la alimentația voastră și să faceți cât mai multă mișcare, deoarece obezitatea afectează atât funcția de reproducere, cât și alte organe.

7. Fumatul și alcoolul

Consumul excesiv de alcool și fumatul pe termen lung au efecte dăunătoare atât asupra fertilității, cât și asupra unor funcții esențiale ale organismului. Cele două vicii sunt răspunzătoare pentru boli cronice grave, cum ar fi cancerul și afecțiunile cardiovasculare, de aceea, dacă aveți aceste obiceiuri nesănătoase, trebuie să renunțați de urgență la ele, căci sănătatea voastră este în joc.

8. Boli ale prostatei

Există trei boli principale ale prostatei, anume:

  • Prostatita
  • Hipertrofia benignă a prostatei
  • Cancerul de prostată

Toate cele trei provoacă în mod direct infertilitate la bărbați. Prostatita este cea mai ușoară, fiind o infecție bacteriană a prostatei, care apare cu precădere la bărbații tineri. Printre tipurile de prostatită, se numără cea acută bacteriană, cronică bacteriană și prostatidina (face parte din categoria bolilor cu transmitere sexuală). Doar în cazurile cele mai grave, când este depistată după mai mult timp, se recomandă intervenția chirurgicală. În rest, administrarea unor antibiotice de către urolog reprezintă tratamentul de bază. Dacă pacientul are prostatită, infertilitatea se poate trata.

medic-ce-are-multe-intstrumente-medicale-langa-el-tine-in-mana-un-mulaj-cu-prostata-si-arata-ceva-la-ea-cu-un-creion

Hipertrofia benignă a prostatei sau adenomul de prostată așa cum mai este cunoscut reprezintă umflarea lobului prostatei până când acesta strangulează uretra. Este întâlnită în rândul bărbaților trecuți de 45 de ani. Printre tratamentele specifice adenomului de prostată se numără: montarea unui stent, tratamentul cu ultrasunete și administrarea de medicamente care relaxează mușchii prostatei.

Cancerul de prostată este cea mai întâlnită boală apărută în rândul bărbaților trecuți de 50 de ani. Din păcate, depistarea cancerului se face foarte târziu, deoarece boala nu dă semne pentru foarte mult timp. Ceea ce vă poate salva viața sunt controalele urologice de rutină și stabilirea nivelului de PSA (Antigelul Specific Prostatei). O stabilire a PSA-ului nu este inclusă în setul de analiză de rutină pe care îl faceți la medicul de familie, de aceea, este important să menționați că vreți efectuarea PSA-ului. Nivelul normal de PSA este între 0 – 4.0 ng/mL, ceea ce trece peste această valoare reprezintă un semnal de alarmă. Unul dintre factorii principali pentru apariția cancerului de prostată este nivelul crescut de testosteron numit dihidrotestosteron, responsabil și de apariția adenomului de prostată.

10. Tratamente pentru cancer

În cazul bărbaților, este vorba în special de tratamentul pentru cancerul de prostată. Depistat în stadii avansate, el poate ajunge să afecteze și oasele, astfel apar așa numitele metastaze osoase. Pentru a trata o astfel de boală există câteva variante de tratament: injecțiile cu implant de hormoni, chimioterapia, radioterapia și crioterapia. Cele mai utilizate sunt injecțiile cu hormoni și chimioterapia. Toate, însă, provacă infertilitate la aproape toate persoanele, deoarece scopul tratamentului este de a scădea nivelul PSA-ului și al dihidrotestosteronului, ambele responsabile de apariția boli, ceea ce face ca sperma să-și piardă calitățile în totalitate.

Infertilitatea la bărbați – simptome

Cele mai întâlnite simptome pentru infertilitatea la bărbați sunt:

  • Funcția sexuală afectată: disfuncția sexuală se caracterizează prin incapacitatea de a concepe copii. Atunci când faceți sex neprotejat cu partenera mai mult de un an și nu se anunță o sarcină, este un semn că problema ține de fertilitate. Este indicat ca ambii parteneri să facă analize pentru a depista care dintre ei nu poate avea copii pe cale naturală.
  • Dureri puternice ale testiculelor: arsurile, durerile și umflăturile frecvente în zona testiculelor sunt un semn al infertilității la bărbați. Aceste simptome nu trebuie lăsate la voia întmplării, ci aveți nevoie de analize, părerea unui medic și un tratament care să vă amelioreze problema.
  • Ginecomastia: reprezintă creștereaîn volum a sânilor la bărbați. Este un simptom al infetilității, deoarece semnifică că organismul produce prea puțini hormoni androgeni, responsabili de fecundarea ovului. Nu este recomandat tratament în cazul ginecomastiei, ci regresia ei în timp.
  • Cantitate redusă de spermă: fiind vorba despre infetilitate, un simptom vizibil este cantitatea de spermă pe care o eliberați în timpul ejaculării. Dacă este o cantitate mult mai redusă față de cea pe care o aveați în mod normal, este cazul să cereți părerea unui medic.
  • Alopecie: reprezintă căderea părului din zone precum pieptul, mâinile și capul. La bărbați, nivelul ridicat de dihidrotestosteron cauzează pierderea părului pe bucăți sau părul cade treptat începând cu zona frunții.
  • Lipsa mirosului
  • Libidou scăzut: dorința scăzută de a întreține relații sexuale. În cazul bărbaților care fac tratament pentru cancerul de prostată este frecvent acest efect.
  • Testicule tari
  • Dereglări hormonale

Cât costă un test de fertilitate la bărbați?

Aveți mai multe variante de teste. Cel mai avantajos pachet este cel care are atât teste pentru bărbat, cât și pentru femeie, astfel puteți verifica rapid care partener ar putea fi cauza incapacității de a concepe. Pachetul Barza cu două teste pentru femeie și unul pentru bărbat costă 80 de lei.

Un alt pachet este FertilCheck PLUS, pe care îl găsiți la prețul de 180 de lei. Ultimul test pentru fertilitate masculină este Sperm OK, la prețul de 131 de lei.

Mai aveți varianta de a merge la o clinică privată pentru a efectua un astfel de test de fertilitate. Pentru a afla tarifele la fiecare clinică, trebuie să-i contactați și să stabiliți o programare.

Tratamente pentru infertilitate la bărbați

Există trei tipuri de tratamente pentru infertilitate la bărbați, anume:

  • medicamentoase
  • chirugicale
  • hormonale

Tratamentul medicamentos se aplică pentru infecții, disfuncții erectile și prostatită. Medicamentele administrate sunt în mare parte antiinflamatoare nonsterioidiene și antibiotice. Suplimentele alimentare sunt o categorie separată de pastile, care pot fi luate în tratarea infertilității. Cele recomandate sunt pe bază de zinc, vitamina E, acid folic, coenzima Q10, L-caritină și L-arginină.

Intervențiile chirurgicale se fac în cazul în care tratamentul medicamentos nu dă roade pe o perioadă mai lungă de timp și sunt specifice afecțiunilor precum varicocelul, testiculul necoborât și tumorile benigne. O intervenție chirurgicală se face doar după examinarea internă de către un urolog.

barbat-in-tricou-albastru-discuta-cu-un-medic-aflat-langa-el-referitor-la-tratament-pentru-infertilitate-la-barbati

Tratamentul hormonal este specific cancerului de prostată. Pentru a scădea nivelul dihidrotestosteronului, oncologii fac timp de câteva luni injecții cu hormoni. În același timp, nivelul PSA-ului este readus la normal tot prin tartament hormonal. Varianta de tratament hormonal este folosită și în tratarea infertilității la bărbați pe cale ereditară, deoarece administrarea hormonilor în mod regulat suplinește incapacitatea corpului de a-i produce pe cale naturală.

Tratament naturist pentru infertilitatea la bărbați

1. Semințele de dovleac: sunt bogate în vitaminele esențiale care ajută la creșterea nivelului de hormoni. Printre vitaminele ce se regăsesc în semințele de dovleac se numără: vitamina E, magneziu și zincul, ce are rol protector pentru prostată.

2. Țelina: având proprietăți diuretice, este recomandată în prevenirea bolilor de prostată. Țelina are în compoziție acid folic, vitaminele A și B, calciu, zinc și mangan. Dacă nu puteți consuma țelina ca atare în salate sau ciorbe, o puteți amesteca cu alte legume în smoothie-uri.

3. Alimentele bogate în zinc: organele reproducătoare masculine folosesc mult zinc, de aceea necesarul zilnic de zinc la bărbați este dublu. Cel mai mult zinc îl găsiți în: fasole, floarea-soarelui, sfeclă și ciuperci.

tabla-neagra-pe-care-scrie-zinc-si-care-este-inconjurata-de-alimente-sanatoase-ca-tratament-naturist-pentru-infertilitatea-la-barbati

4. Spirulina: are rol în creșterea numărului de spermatozoizi și este recomandată în tratamentul naturist al infertilității la bărbați.

5. Ginseng: crește mobilitatea spermatozoizilor și numărul acestora. Ginsengul este o plantă din Coreea și are o perioadă de creștere foarte lungă, anume de 4 ani. Frunzele de ginseng sunt cultivate după acei 4 ani, uscate și folosite în numeroase suplimente alimentare.

6. Lăptișorul de matcă: este plin de hormoni care ajută la combaterea infertilității la bărbați. Lăptișorul de matcă este un lichid vâscos secretat de către albine prin glandele hipofaringiene. Pe lângă infertilitate, acest lichid este utlizat și scăderea colesterolului, prevenția durerilor menstruale și protejarea ficatului.

Surse: mayoclinic.org, doc.ro, reginamaria.ro, medlife.ro, csid.ro, ivf-embryo.gr, urologyhealth.org

Menu

Gestionarea modulelor cookie pe site-ul Naste Natural Informatii Suplimentare

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close