De ce femeile gravide nu trebuie să consume sucuri de fructe și hummus

6 Iulie 2021

de Mirela Floricescu

Sarcina este o perioadă plină de provocări pentru viitoarele mămici. Pentru a evita unele probleme de sănătate, trebuie acordată o atenție specială alimentației pe tot parcursul celor nouă luni. Pe lista cu alimente de evitat în sarcină se află hummusul și sucul de fructe. Află mai jos de ce nu trebuie să consumi sucuri de fructe și hummus în sarcină.

De ce nu trebuie să consumi sucuri de fructe în sarcină?

Viitoarele mămici trebuie să fie deosebit de atente în ce privește alimentația, însă nu multe își pun semne de întrebare atunci când beau suc de fructe proaspăt stors. Sucurile de fructe nepasteurizate, precum cidrul de mere sau cel de portocale poartă bacterii care, în sarcină, pot cauza probleme serioase, printre care avort spontan sau nașterea unui făt mort.

pahar-cu-suc-de-portocale-si-alte-portocale-pe-langa-pentru-sucuri-de-fructe-si-hummus-in-sarcină

Julian Cox, profesor în microbiologie alimentară la Universitatea New South Wales din Sydney, a declarat faptul că: „Sucul de fructe este perceput ca un aliment foarte sănătos. Este foarte bun din punct de vedere nutrițional, însă are un factor de risc din cauza unui patogen numit Listeria. Sucurile nepasteurizate, adică cele proaspăt stoarse, sunt periculoase pentru gravide tocmai din acest punct de vedere. Dacă pentru un adult obișnuit sucul de fructe este un aliment sănătos, pentru femeile însărcinate, băut chiar și în doze mici, poate cauza listerioză.”

Julian Cox recomandă consumul „sucurilor de fructe din supermarketuri, cele care se găsesc la sticlă sau la cutie, pentru că acestea au trecut printr-un proces termic care a distrus toate bacteriile ce pot cauza o infecție în sarcină.”

Simptomele mai ușoare cauzate de Listeria includ febră, dureri de cap, diaree sau amețeală, dar această bacterie poate declanșa în anumite cazuri simptome mai severe, precum meningită sau encefalită. În situațiile foarte rare, Listeria poat duce și la septicemie, adică o boală gravă a sângelui.

Grupurile de persoane sensibile la bacteria Listeria Monocytogenes sunt bătrânii, femeile gravide și bebelușii lor, dar și persoanele cu sistemul imunitar slăbit. De asemenea perioada de manifestare a simptomelor la femeile gravide infectate cu Listeria este între 3 și 70 de zile de la consumul unui aliment care poartă bacteria respectivă.

De ce nu trebuie să consumi hummus în sarcină?

Pe lista neagră a alimentelor pentru viitoare mămici se regăsește și hummusul, un preparat pe bază de năut și tahini. Potrivit Ministerului Sănătății din Australia și Noua Zeelandă, componenta ce poate cauza probleme femeilor gravide este tocmai acest tahini din hummus, care asemenea sucului proaspăt de fructe, poate cauza listerioza, o boală care se transmite la făt prin placentă.

Alte alimente de evitat în sarcină

Nu doar numeroase sucuri de fructe și hummus în sarcină sunt pe lista cu alimente interzise pentru viitoarele mămici. Alcoolul este de evitat pe timpul sarcinii, deoarece și bebelușul absoarbe o parte din acesta, doar că efectele lui se resimt de două ori mai mult timp pentru cel mic decât pentru mamă, astfel că este bine să renunți la alcool pe timpul sarcinii.

Băuturile pe bază de cafeină pot fi și ele o problemă pe timpul sarcinii, întrucât pot pune în dificultate capacitatea organismului de a asimila fierul, care este esențial pentru dezvoltarea sănătoasă a celui mic. O ceașcă mică de cafea pe zi este ideală dacă nu poți renunța la această băutură până după naștere. Zahărul nu este nici el recomandat, dar poate fi consumat în cantități moderate și nu zilnic.

femeie-gravida-asiatica-care-refuza-mancarea-pentru-sucuri-de-fructe-si-hummus-in-sarcina

Carnea în sânge este de asemenea un factor de risc pentru mamă și făt, deoarece poate conține Salmonella sau E.coli. Dacă vrei să consumi preparate pe bază de carne, asigură-te că aceasta este bine gătită pentru a elimina orice risc de infectare.

Ouăle crude sau cele moi pot pune și ele probleme pe timpul sarcinii, deoarece pot conține Salmonella. Poți consuma ouăle fierte, omletă sau în alte mâncăruri preparate termic, dar asigură-te că sunt bine făcute. De asemenea, este ideal ca până după naștere să renunți la sosurile pe bază de ouă crude, precum sosul olandez sau maioneza.

Mezelurile nu trebuie consumate cât timp ești însărcinată, deoarece pentru a le păstra termenul de valabilitate se folosesc adesea nitrați și nitriți, substanțe care nu sunt sănătoase pentru făt. Totodată, ele pot conține și Listeria, așa că este bine să le înlături complet din meniul tău.

Deși peștele este considerat un aliment sănătos, unele specii au un conținut mare de mercur, fiind  interzis consumul lor de către femeile însărcinate. Printre aceștia se numără rechinii, peștele spadă sau tonul obez de Atlantic. De asemenea, alte specii de pești sunt recunoscute pentru conținutul ridicat de elemente dăunătoare pe care le au și trebuie evitate, iar printre aceștia se numără tonul alb sau macroul uriaș. Cel mai bine este să discuți cu medicul tău pentru a afla ce tip de pește poți mânca în timpul sarcinii.

Și ca totul să fie și mai sigur femeilor însărcinate acestora li se recomandă să păstreze bucătăria cât mai curată, să arunce alimentele pe care nu le-au consumat în decurs de 24 de ore și să seteze temperatura frigiderului sub 5 ºC.

Femeile însărcinate sunt predispuse la probleme de sănătate grave pe timpul sarcinii. Alimentele sunt, la rândul lor, o sursă de infecții, de aceea este esențial ca din alimentația unei gravide să fie eliminate toate acele produse care îi pot face rău ei și fătului. Pentru orice nelămurire și temere pe care o ai trebuie să discuți, în primul rând, cu medicul. Doar un specialist îți poate explica în detaliu toate lucrurile cărora trebuie să le acorzi o atenție deosebită în sarcină.

Surse: whattoexpect.com, theaustralian.com.au, cft.com.au, mumsgrapevine.com.au, nzherald.co.nz, womenshealth.com.au, nhs.uk, medicover.ro

Menu

Gestionarea modulelor cookie pe site-ul Naste Natural Informatii Suplimentare

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close