De ce gravidele nu trebuie sa manance mancare reincalzita

25 Septembrie 2019

de Irina Olteanu

Mancarea reincalzita, desi poate parea o optiune sigura pentru multe gravide, reprezinta un pericol din multe puncte de vedere. Iata ce se poate intampla atunci cand consumi mancare reincalzita si ce anume recomanda specialistii.

De ce nu este bine sa mananci mancare reincalzita

Aproximativ un milion de persoane ajung sa se confrunte anual cu toxiinfectie alimentara, iar aproximativ 100 persoane ajung sa isi piarda viata din acest motiv la nivelul Regatului Unit al Marii Britanii. Agentia pentru Standarde Alimentare recomanda sa incalzesti mancarea o singura data, insa poti face acest lucru de mai multe ori, atata timp cat realizezi corect operatiunea.

Pentru a demitiza teoria conform careia „mancarea de ieri este sigura pentru consum”, o publicatie renumita alaturi de profesori din cadrul programului de Stiinta si Tehnologie Alimentara al Universitatii Tehnologice Nanyang a ajuns la cateva concluzii importante. Iata care sunt sfaturile pe care este bine sa le pui in practica acasa pentru a reduce la minim sansele ca bacteriile sa se prolifereze in alimentele gatite, in special intr-un mediu fierbinte si umed.

mancare reincalzita

Ce se intampla cu resturile de mancare reincalzite

– Bacteriile se pot inmulti intr-un mediu fierbinte si umed. Unele conditii permit bacteriilor sa se prolifereze fara discriminare, cand sunt favorizate de conditiile climatice potrivite. Atunci cand lasi alimentele gatite expuse la conditiile de mediu, permiti bacteriilor sa se multiplice intr-un grad semnificativ, care poate reprezenta un risc de sanatate pentru cei care le consuma (mai ales cand au un sistem imunitar slabit, cum se intampla in cazul gravidelor). In aceste conditii creste riscul de aparitie a simptomelor de toxiinfectie alimentara acuta, in special pentru varstnici si copii.
– Bacteriile se pot prolifera excesiv cand se face trecerea de la temperaturi joase la temperaturi extrem de ridicate. Conform publicatiei, atunci cand mancarea este tinuta in afara frigiderului pentru o perioada extinsa de timp, poate sa contina deja o multime de bacterii. Incearca sa folosesti regula 2/4 ore; daca mancarea este tinuta afara sub 2 ore (intervalul de timp include timpul de livrare, preparare) poate fi folosita sau refrigerata, daca este tinuta afara intre 2-4 ore poate fi folosita, iar daca este tinuta afara peste 4 ore poate fi aruncata
– Punctul de fierbere nu va distruge toate tulpinile bacteriene. Incalzirea mancarii pana la un punct de fierbere (punctul de fierbere al apei este la aproximativ 100 grade Celsius), nu este suficienta pentru a distruge toate tulpinile bacteriene, tot timpul. Iata si motivele pentru care nu se intampla acest lucru: temperatura nu este suficient de ridicata sa distruga bacteriile, unele toxine bacteriene sunt stabile la caldura, unele bacterii formeaza spori care nu pot fi distrusi prin expunerea la caldura (cum sunt cei de la Bacillus cereus – acestia produc un compus toxic, care nu poate fi distrus prin inclazire, iar simptomele apar in mod violent in decurs de 30-60 minute). Prin urmare, reincalzirea mancarii de ieri sau a alimentelor preambalate/semipreparate care au fost lasate deschise timp de mai multe ore poate sa nu fie suficienta pentru a asigura familia de toate riscurile posibile.
– Procesul de gatire introduce la randul sau bacterii in mancare. Pentru retete elaborate, persoana care gateste manipuleaza in mod direct alimentele, iar pasii si ustensilele folosite pot introduce mai multe bacterii in preparate. Odata ce temperatura de la gatit scade, sporii bacterieni pot incepe sa se prolifereze in conditii ideale si prin urmare sa se dezvolte excesiv in alimente in timp ce ramane pe masa. Iata cum poti reduce aceste riscuri: pastreaza resturile de mancare direct in frigider, incalzeste resturile de mancare la 100 grade Celsius pentru cateva minute, inainte de a le depozita.
– Consuma alimentele de la frigider in maxim 48 de ore. Nu practica urmatoarele obiceiuri daca este posibil, pentru a te asigura ca bacteriile beneficiaza cele mai proaste conditii cu privire la multiplicare: nu depozita orezul/taietetii de la pranz la temperatura camerei inainte de inalzire pentru cina, nu depozita si nu consuma alimente refrigerate dupa 3 zile. Sosurile care au o compozitie ridicata de apa si sunt bogate in nutrimente reprezinta mediul perfect pentru proliferare bacteriana. Alimentele umede, bogate in proteine, sunt de asemenea medii optime pentru multiplicarea bacteriilor la temperatura camerei. Racirea resturilor de mancare te ajuta numai sa incetinesti proliferarea bacteriile si nu distruge coloniile in intregime. Cel mai bine este sa consumi resturile alimentare in decurs de 48 de ore de la depozitarea lor, pentru siguranta maxima
– Categoriile de persoane vulnerabile trebuie sa acorde atentie deosebita. Copiii de varsta frageda, gravidele si varstnicii sunt cei mai expusi unui risc de toxiinfectie alimentara deoarece au un risc mai mare de a avea sistemul imunitar compromis de proliferarea bacteriana. Ai grija cu privire la servirea acestor alimente in casa ta, fara sa le incalzesti corespunzator: carne si pui crud, sushi sau fructe de mare, oua crude, germeni cruzi (alfalfa, germeni de tarate), suc si lapte nepasteurizat, crenvursti congelati, carne direct din conserva.
– Pune in practica obiceiuri de reincalzire si depozitare a resturilor de mancare in siguranta. Sfaturile prezentate anterior te vor ajuta atat pe tine cat si pe cei dragi sa te confrunti cu proliferare bacteriana a alimentelor. In cazul in care experimentezi simptome de toxiinfectie alimentara, precum diaree, varsaturi sau simptome de greata, apeleaza de urgenta la medic.

Sfaturi importante pentru racirea si incalzirea alimentelor

Pentru a preveni proliferarea bacteriana este important sa racesti alimentele rapid pentru a atinge cat mai repede posibil temperatura de 4 grade Celsius sau mai putin. Pentru a face acest lucru, imparte cantitati mari de alimente in recipiente mici. O oala mare de supa, de exemplu, se va raci mai greu, bacteriile avand sanse mai mari sa se multiplice si crescand riscul de boli alimentare. Imparte oala in mai multe recipiente mici ca sa se raceasca rapid. Pentru bucati de sunca sau fripturi taie-le in bucati mai mici.

Mancarea fierbinte poate fi asezata direct in frigider sau racita rapid in apa rece inainte de a fi introdusa in frigider. Este bine sa impachetezi bine resturile de mancare in pachete etanse sau in recipiente speciale; in acest fel bacteriile nu vor patrunde, vor retine umezeala si vei impiedica mancarea sa preia mirosuri de la alte alimente.

Atunci cand reincalzesti mancarea, asigura-te ca atinge temperatura de 73 grade Celsius masurata cu un termometru de alimente. Acopera resturile de mancare pentru a le reincalzi; astfel retii umezeala si te asiguri ca mancarea se incalzeste uniform. Atunci cand reincalzesti cu microunde, acopera si roteste mancarea pentru incalzire uniforma. Aranjeaza alimentele intr-un recipient special pentru microunde sau intr-un vas ceramic si adauga lichid daca este nevoie. Asigura-te ca folosesti un material sigur; caldura umeda care se creeaza va distruge bacteriile nocive si va asigura gatirea uniforma. Microundele pot sa gateasca neuniform si sa lase zone reci unde bacteriile nocive pot supravietui. Permite mereu o perioada de timp pentru a finaliza procesul de gatire si verifica inainte temperatura.

Surse: https://mustsharenews.com; www.fsis.usda.gov; www.bbc.co.uk

Menu

Gestionarea modulelor cookie pe site-ul Naste Natural Informatii Suplimentare

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close