Drepturile unei mame singure în România: cum îți crești singură bebelușul

9 Aprilie 2021

de Mirela Floricescu

Drepturile unei mame singure în România încă reprezintă motiv de confuzie pentru toate femeile care au în grijă unul sau mai mulți copii. Pentru a putea face față mai ușor nevoilor financiare, statul oferă niște alocații și indemnizații pentru mamele singure. De cele mai multe ori, plecarea tatălui reprezintă un șoc atât de puternic pentru mame încât ajung să se închidă în ele și au impresia că nu vor găsi soluția salvatoare pentru ele și copii lor. Fie că-și iau mai multe locuri de muncă sau petrec ore suplimentare în fiecare zi prin care pot să-și ajusteze veniturile, mamele singure au nevoie de ajutor și sunt fără doar și poate modele de admirat. Găsiți mai jos toate drepturile unei mame singure în România pe care trebuie să le cunoașteți dacă vă aflați în ipostaza de a vă crește fără ajutor copii.

Ce drepturi are o mamă singură?

Mamele singure trebuie să știe că au anumite drepturi menite să le ușureze viața. În România, discuțiile despre drepturile unei mame singure sunt vagi, tocmai de aceea multe dintre ele nu știu că statul le oferă anumite beneficii de care ar fi bine să profite.

1. Pensia alimentară

Pensia alimentară sau pensia de întreținere minor este o sumă de bani pe care părintele care a renunțat la custodie trebuie să o plătească celuilalt, în a cărei grijă a rămas copilul. Este important de știut faptul că obligația plății pensiei alimentare se menține doar dacă părintele care acordă banii de întreținere dispune de mijloacele financiare necesare și dacă cel care a solicitat pensia alimentară dovedește că financiar nu se poate întreține pe el și copil.

Pensia de întreținere poate fi o sumă fixă stabilită între foștii parteneri, o sumă stabilită de către instanță sau o cotă procentuală din veniturile lunare ale părintelui care trebuie să plătească. Această sumă de bani se poate plăti în două feluri: în rate (prin hotărâre judecătorească) sau anticipat (banii pentru mai multe luni sau întreaga sumă pentru toată perioada în care se datorează pensie alimentară). Dacă nu există o sumă fixată între părinți, istanța va stabili pensia alimentară în funcție de numărul de copii avuți în grijă, anume: un sfert din venituri pentru 1 copil, o treime din venituri pentru 2 copii și jumătate din venituri pentru 3 sau mai mulți copii.

Mamele singure trebuie să știe că nu au voie să solicite o sumă de bani mai mare decât jumătate din venitul lunar al fostului partener. De asemenea, pensia alimentară trebuie plătită până la împlinirea vârstei de 18 ani a minorului sau până la 25 de ani dacă este vorba despre continuarea studiilor la o instituție de învățământ superior.

Nu vă lăsați călcate în picioare și acționați dacă tatăl nu plătesște lunar pensia de întreținere. Drepturile unei mame singure sunt făcute pentru a vă fi sprijin. Neplata sumei de bani pe care o datorează este considerată o infracțiune, intrând la categoria abandon de familie. Pentru următoarele situații tații pot fi trimiși la închisoare între 3 și 6 luni, anume:

  • Au trecut mai mult de 3 luni și pensia alimentară nu a fost plătită.
  • Nu există motive justificate din punct de vedere financiar pentru întreruperea plății.
  • Persoana care trebuie să plătească părăsește copilul aflat în întreținere și/sau îl expune la suferințe morale.

2. Alocația de stat pentru copii

Legea 61/1993 este cea care prevede faptul că alocația de stat pentru copii este o sumă de bani lunară de care beneficiază toți cei cu vârsta sub 18 ani care au domiciliul pe teritoriul României. Există o excepție care prevede faptul că persoanele cu vârsta de peste 18 ani pot beneficia de alocație de stat până la finalizarea cursurilor de învățământ liceal sau profesional. Sunt excluși de la alocația de stat copii care repetă anul școlar și cei care au renunțat la studii, în afara celor care dovedesc prin acte faptul că renunțarea la studii este din cauze medicale.

Sumele pentru alocațiile de stat sunt stabilite în funcție de vârstă, anume:

  • 200 de lei – copii între 0 – 2 ani sau 3 ani pentru cei cu handicap
  • 200 de lei – pentru copii care au împlinit vârsta de 3 ani
  • 84 de lei – pentru copii cu vârsta de peste 2 ani

Depunerea cererii necesare se face astfel:

  • Pentru copii sub 14 ani – cerere tip completată de unul din părinți
  • Pentru copii peste 14 ani – cerere tip completată de către copil cu acordul reprezentatului legal
  • Pentru cei peste 18 ani – cererea se completează de către major

3. Rambursarea costurilor de îngrijire

Este un subiect despre care nu se știu foarte multe lucruri în România, dar pentru mamele singure există varianta rambursării costurilor de îngrijire pentru copil. Acest ramburs se referă la copii cu vârsta de maxim 7 ani și la mamele care au avut venituri în ultimele 6, respectiv 12 luni.

Așadar, rambursarea costurilor de îngrijire copil se pot deconta astfel:

  • În cazul în care mama a avut venituri în ultimele 6 luni, rambursarea se face timp de 3 luni consecutive.
  • În cazul în care mama a avut venituri în ultimele 12 luni, rambursarea se face timp de 6 luni consecutive.

Mamele singure care nu au nicio sursă de venit nu pot beneficia de rambursarea costurilor de îngrijire copil.

4. Concediul de maternitate

În cazul mamelor singure însărcinate sau care urmează să nască curând, au dreptul la concediul de creștere copil. Pe lângă cei 2 ani asigurați prin lege, mamele singure au dreptul la 2 zile de concediu anual pentru creșterea și îngrijirea copilului.

Mamă singură fără niciun venit

Mamele singure fără niciun venit beneficiază de așa-numita alocație de stat pentru susținerea familiei monoparentale. În esență este vorba despre o sumă de bani, acordată de stat pentru familiile cu venituri mici sau mamele singure care nu au niciun venit. Ordonanța de Urgență nr. 105/2003  și revizuită prin Legea nr. 277/2010 prevede faptul că suma maxină a alocației este de 530 lei/membru de familie.

De asemenea, alte condiții pentru beneficiarea alocației pentru susținerea familiei monoparentale sunt:

  • Copilul/copii aflați în grija mamei frecventează la zi cursurile școlare și nu au media la purtare mai mică de 8 (se exclud de la această regulă copii care au întrerupt pe motive întemeiate cursurile, obligația mamei fiind aceea de a prezenta un act doveditor).
  • Copilul/copii cu handicap accentuat/grav aflați în îngrijirea mamei și care nu frecventează cursurile școlare, cu obligația ca mama să prezinte certificatul de încadrare în grad de handicap și adeverința eliberată de către direcțiile de asistență socială, în care se menționează faptul că handicapul îi interzice înscrierea în orice unitate de învățământ.

De asemenea, acordarea alocației pentru susținerea familiei monoparentale se acordă doar mamelor care nu dețin următoarele proprietăți/lucruri: alte clădiri în afara locuinței de domiciliu, obiecte de valoare (tablouri scumpe, obiecte de artă, bijuterii, etc.), mașini cu valoare mai mică de 10 ani, autoutilitare, bărci, iahturi, utilaje agricole, utilaje de prelucrat lemnul și terenuri.

Alocația de stat pentru susținerea familiei monoparentale se calculează în funcție de numărul de copii și venituri, astfel:

  • Venituri între 0 – 200 de lei: pentru 1 copil (110 lei), pentru 2 copii (215 lei), pentru 3 copii (325 de lei), pentru 4 sau mai mulții copii (450 de lei)
  • Venituri între 201 – 530 de lei: pentru 1 copil (100 de lei), pentru 2 copii (205 lei), pentru 3 copii (315 lei), pentru 4 copii sau mai mulți (440 de lei)

Actele necesare depunerii dosarului de către mamele singure sunt:

  • Cerere tip
  • Declarație privind componența familiei
  • Actele de identitate pentru membrii familiei care au împlinit 14 ani – original și copie
  • Certificate de naștere pentru toți membrii familiei – original și copie
  • Hotărâre judecătorească de încredințare sau adopție – original și copie
  • Extras de cont pentru virament
  • Adeverință emisă de către ANAF pentru a demonstra lipsa datoriilor către bugetul de stat
  • Livret de familie

Mamele singure care se încadrează la alocația de susținere a familiei monoparentale sunt cele:

  • Necăsătorite
  • Cu vârsta sub 18 ani
  • Divorțate
  • Văduve
  • Al cărei fost soț/partener ispășește o pedeapsă privativă de libertate
  • A fost numită tutore sau i s-a încredințat un copil în plasament

Beneficii pentru mame singure în România

1. Zile libere de sărbători

Mamele singure care au în grijă un copil cu vârsta sub 5 ani au dreptul să nu lucreze noaptea, la sfârșit de săptămână și în zilele de sărbătoare. Această dorință a unei mame de a petrece timp de sărbători cu cel mic sau pentru că nu are în grija cui să-și lase pruncul, trebuie exprimată în scris către angajator.

2. Nu pot fi concediate fără motiv

Mamele singure au dreptul să lucreze cu jumătate de normă dacă au în grijă un copil mai mic de 5 ani, iar dacă firma sau compania la care au contract de muncă înregistrat intră în faliment și se închide, femeile au dreptul să ceară un alt loc de muncă cu jumătate de normă, condiția fiind ca acesta să nu fie sub nivelul celui anterior.

3. Beneficii pentru copil

  • 2 mese gratuite la cantina școlii (dacă școala este dotată cu o cantină)
  • vouchere de hrană pentru copii sub 2 ani
  • copii sub 2 ani nu sunt luați în considerare la plata utilităților (întreținere)
  • reducere la taxele de la grădiniță (doar cu acordul directorului grădiniței)
  • vouchere gratuite în tabere pentru copii
  • reduceri la activitățile sportive sau în zonele de joacă (doar cu acordul patronilor)

4. Concediu în plus

Mamele singure pot le pot solicita angajatorilor 14 zile de concediu de odihnă neplătit pe an, pe lângă cele 20 de zile legale, specificate în Codul Muncii. Perioada de 14 zile este stabilită împreună cu angajatorul.

Locuințe pentru mame singure

Drepturile unei mame singure se raportează și la centrele maternale, fiind primele locuri unde femeile se pot adăposti în cazul în care partenerii lor sunt violenți sau pur și simplu au rămas sub cerul liber din cauza altor probleme. Acolo este locul unde sunt înțelese, au parte de hrană caldă și de sprijin moral. De asemenea, este locul potrivit și pentru mamele singure însărcinate care au fost abandonate sau ai căror soți ispășesc pedepse cu închisoarea. Centrele maternale susțin reintegrarea în societate și oferă ajutor de specialitate mamelor singure. Aici găsiți toate informațiile despre centrele maternale și lista actualizată a acestora.

O altă variantă pentru mamele singure sunt locuințele sociale. Acest tip de locuințe sunt atribuite de către primăriile din majoritatea orașelor, iar în București de către primăriile de sector. După depunerea actelor, numele persoanei care a depus cererea apare pe o listă actulizată la mijlocul fiecărui an, afișată de obicei, în holul primăriei. Locuințele sociale sunt date familiilor evacuate din case naționalizate, persoanelor cu venituri mici sau care nu au venituri, familiilor monoparentale și persoanelor care demonstrează că nu au posibilitatea financiară de a-și cumpăra o casă. Atribuirea locuințelor sociale este reglementată de Legea nr. 114/1996.

Actele necesare dosarului pentru locuință socială sunt:

  • Cerere tip (se ridică de la primăria de care aparțineți)
  • Carte de identitate – copie
  • Certificat de naștere copil – copie
  • Memoriu explicativ din care să reiasă situația familială și locativă
  • Adeverință din care să reiasă veniturile nete din ultimele 12 luni
  • Adeverință ANAF privind plata taxelor fiscale
  • Certificate de handicap pentru titular/copii – copie
  • Hotărâre de divorț (dacă este cazul) – copie
  • Hotărâre judecătorească de evacuare (dacă este cazul) – copie și original
  • Adeverință de la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului din care să reiasă perioada pentru care beneficiați/ați beneficiat de ajutor pentru plata chiriei conform Hotărârii consiliului Local nr. 120/2004, cu modificările și completările ulterioare
  • În cazul în care sunteți victimă a violenței domestice, prezentați acte care să ateste acest lucru, respectiv, ordinul de protecție emis de către instanța de judecată în condițiile prevăzute de Legea 217/2003 pentru prevenirea si combaterea violenței în familie, cu modificările și completările ulterioare
  • Diplomă studii superioare, legalizată, pentru titularul cererii

Pentru a beneficia de o locuință socială, pe lângă dosarul depus la început este nevoie de actualizarea unora dintre acte (se stabilesc în funcție de primărie) în fiecare an, în perioada 1 – 30 septembrie.

Ajutor social pentru mame singure

Din drepturile unei mamei singure face parte și ajutorul social care este o sumă de bani acordată de către stat unor persoane care demonstrează că nu-și pot susține nivelul minim de trai sau care au în îngrijire un copil sau mai mulți.

Documentele de care aveți nevoie pentru a beneficia de ajutor social sunt:

  • Cerere tip
  • Declarație pe propria răspundere
  • Copie buletin a solicitantului și/sau copie cărți de identitate copii peste 14/certificate de botez copii sub 14 ani
  • Adeverință din care să reiasă situația școlară a elevilor (dacă este cazul)
  • Adeverințe din care să reiasă veniturile medii

Ajutorul social care va fi alocat mamei singure va fi calculat în funcție de indicatorul social de referință (ISR) și de venitul acesteia, astfel că există următoarele sume de bani:

  • 250 de lei pentru 1 copil
  • 357 de lei pentru 2 copii
  • 450 de lei pentru 3 copii
  • 530 de lei pentru 4 copii
  • câte 36 de lei pentru fiecare membru dacă sunt mai mult de 5 copii

Aici găsiți toate informațiile despre depunerea actelor și obligațiile care trebuie respectate pentru a beneficia de ajutor social.

Drepturile unei mame singure trebuie discutate mai des, deoarece multe femei trăiesc la limita subzistenței împreună cu pruncii lor. Lăsate fără adăpost, având parte de violență și fără venituri care să acopere nevoile lor și ale copilului/copiilor, mamele singure au nevoie de sprijin financiar și moral. Dacă vă aflați în situația de a fi mamă singură este bine să vă cunoașteți drepturile și să profitați de ele, pentru asigurarea unui trai decent. Nu trebuie să vă lăsați intimidate de situația în care vă aflați sau să considerați faptul că aveți un defect social, ci trebuie să vă gândiți că sunteți un adevărat exemplu pentru alte femei care poate nu au curajul să părăsească relații toxice. Cereți ajutor ori de câte ori simțiți nevoia la instituțiile reglementate care au obligația să vă ofere sprijin financiar.

Surse: ec.europa.eu, dasp.ro, foras-beauty.ru, mmuncii.ro, bucuresti.mmanpis.ro, initiativa-mamelor.blogspot.com, legislatie.just.ro, csid.ro

Menu

Gestionarea modulelor cookie pe site-ul Naste Natural Informatii Suplimentare

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close