Fata sau baiat? Care este rolul geneticii in determinarea sexului copilului

4 Decembrie 2017

de Irina Olteanu

Toti parintii si-ar dori sa afle, chiar dinaintea momentului conceptiei, daca vor avea baiat sau fata. Însa cine da sexul copilului? Trebuie sa stii ca nu te va ajuta niciun un mit sau poveste din popor, ci doar stiinta si mai exact genetica. Iata in ce mod este stabilit sexul copilului.

Determinarea sexului copilului

Cand se formeaza celulele sexuale, perechile de cromozomi sexuali (XX si XY) sunt separate. Sexul unui copil se bazeaza pe cea de-a 23-a pereche de cromozomi mostenita de la parinti. Femeile poarta pereche de tip XX, iar barbatii pereche de cromozomi de tip XY. Acest lucru inseamna ca toate ovulele normale produse de un ovar uman au un cromozom X si ca jumatate dintre spermatozoizi poarta un cromozom X, iar jumatate un cromozom Y. Prin urmare, sexul unui bebelus este determinat de spermatozoidul care fertilizeaza ovulul. Bebelusul va fi o fata daca acesta poarta un cromozom X, respectiv va fi baiat daca spermatozoidul poarta un cromozom Y. Conform acestei reguli jumatate din bebelusi ar trebui sa fie baieti si jumatate fete. Familiile privite in mod individual pot avea mai multi sau mai putini copii din fiecare sex, dar in cadrul unei populatii extinse, va exista un numar relativ egal de fete si baieti.

Cine da sexul copilului, barbatul sau femeia?

Cromozomul Y, cel al barbatului, transporta o gena denumita regiunea determinantă a sexului de pe cromozomul Y sau SRY (abreviere din limba engleza). Aceasta gena determina dezvoltarea testiculelor in cazul unui embrion XY care produc la randul lor androgeni, hormoni sexuali masculini. Androgenii determina embrionul sa devina un baiat: in lipsa acestora embrionul se transforma intr-o fata.

Planificarea sexului copilului

La momentul conceptiei, sexul este determinat de caracteristicile cromozomului si va fi vorba de mascul (sau de spermatozoidul barbatului) care va influenta sexul bebelusului.
Studiile indica faptul ca spermatozoidul cu cromozomul X – sau cromozomul feminin – dispune de o durata mai lunga de viata decat cel al barbatului (cu cromozomul Y). Cu toate acestea, spermatozoidul barbatului pare sa detina o mobilitate mai mare. Mobilitatea spermatozoidului este masurata in doua modalitati: procent din spermatozoizii care prezinta miscare si calitatea acestei miscari (care poarta denumirea de progresie). O mobilitate slaba inseamna ca spermatozoidul intampina dificultati in avansarea catre ovul.
Se spune ca spermatozoidul care transporta cromozomul Y utilizeaza energia mai rapid decat spermatozoidul care transporta cromozomul X si are de asemenea si o dimensiune mai mica. Utilizarea energiei are legatura cu viteza cu care inoata spermatozoidul. Se presupune ca spermatozoidul Y este rapid sau contine mai putine mitocondrii in timp ce spermatozoidul X este mai lent sau transporta mai multe mitocondrii. Mitocondriile sunt componente care produc energie celulara, fiind absolut necesare pentru viata. Spermatozoizii contin si pot produce doar atata energie cat le trebuie pentru calatoria lor. Daca un tip de spermatozoid inoata mai rapid decat altul consecinta este ca va ajunge mai repede, dar si expira mai repede. Cu alte cuvinte, daca o femeie isi cunoaste ciclul menstrual si data ovulatiei, sansele de prezicere a sexului bebelusului pot fi in favoarea sa. Spermatozoidul poate ajunge in trompele uterine intr-un interval cuprins intre 20 minute-2 ore. Spermatozoizii sunt viabili pentru aproximativ 4-7 zile in corpul unei femei.

Tabel cu sexul copilului

Cel mai eficient tabel care te poate ajuta sa alegi sexul copilului este, de fapt, calendarul chinezesc. Acest tabel a fost gasti intr-un mormant regal din Beijing si este creditat cu o rata de succes de … 90%. Multi sunt sceptici, insa majoritatea mamelor jura ca se potrivesc in cazul copilului lor. Chinezii erau foarte atenti la sexul copilului si foloseau acest calendar mai ales in famiile regale, unde era neaparat nevoie ca primul nascut sa fie baiat, pentru ca tronul sa ramana in familie. Astfel, conform acestui tabel antic, cele mai mari sanse pentru a concepe o fata este la varstele de 21, 22 si 29 de ani in luna aprilie. Iar pentru baiat momentul conceptiei trebuie sa fie in iulie iar varsta mamei sa fie de 18, 23, 30 sau 42 de ani. Cum calculezi? Potrivesti varsta ta la momentul conceptiei cu luna conceptiei copilului si vezi in ce te incadrezi:

Daca este roz, vei avea o fetita, daca este bleu, vei avea un baietel.

Sexul copilului in functie de ovulatie

  • Vrei sa dai nastere unui baiat?

Se considera ca daca actul sexual are loc aproape de data ovulatiei, probabilitatea este mai mare ca acel copil sa fie baiat ca urmare a mobilitatii ridicate (progresia ascendenta) si de asemenea ca urmare a duratei scazute de viata a spermatozoidului care transporta cromozomul Y. Prin urmare, daca va doriti un baiat urmariti ca ultimul act sexual sa aiba loc inainte de ovulatie, cu aproximativ 1 zi inainte de data cunoscuta. De asemenea, relatiile sexuale frecvente in apropiere de ovulatie ajuta si ca partenerul sa poarte boxeri (un barbat cu un numar ridicat de spermatozoizi are sanse mai mari sa procreeze un baiat).

  • Vrei sa dai nastere unei fete?

Spermatozoidul cu cromozomul X sau cromozomul feminin are o durata de viata mai lunga decat spermatozoidul masculin, dar prezinta o mobilitate scazuta. Prin urmare, actul sexual care are loc mai devreme poate oferi o probabilitate crescuta de a da nastere unei fete. Astfel, daca va doriti o fata trebuie sa stii ca ovulezi cu 14 zile inainte de ciclul menstrual urmator. Este important ca sperma sa ajunga in corpul femeii nu mai devreme de 4 zile inainte de ovulatie. In acest mod spermatozoidul care transporta cromozomul Y are sanse mari sa fi expirat, iar cel care transporta cromozomul X sa fie inca viabil. Atunci cand ovulul este eliberat la aproximativ 5 zile dupa actul sexual, spermatozoidul cu cromozomul X se va afla in trompa uterina asteptand. In cazul in care spermatozoidul cu cromozom X fertilizeaza ovulul, veti concepe o fata.

Calculator sexul copilului

Testeaza acest calculator pentru a afla sexului copilului, dar nu uita ca natura este cea care are drept de vot. Pune data de nastere a mamei, data de nastere a tatalui si selecteaza ziua in care vreti sa concepeti copilul.

Alimentatia influenteaza sexul copilului?

O serie de studii stiintifice au relevat de asemenea faptul ca stilul de viata al parintilor poate avea un impact asupra sexului bebelusului. Factori precum nutritia, starea de sanatate si chiar locul unde traiesc pot influenta sansele de a da nastere unui baiat sau unei fete. Astfel, s-a aflat ca femeile consuma mai multa energie cand sunt insarcinate cu un baiat. Mai mult, un studiu a concluzionat ca mamicile care au avut mese copioase au avut sanse mai mari de a da nastere unui baietel. Iata ce au descoperit cercetătorii de la Oxford in asociere cu cei de la Exter:

  • femeile care consuma mai multe calorii (adica peste 2200) cand sunt in perioada de conceptie, au sanse mai mari sa nasca un baiat
  • femeile care mananca cereale la micul dejun in perioada de conceptie au sanse mai mari sa conceapa un baiat
  • alimentatia bogata in nutrimente precum potasiu, calciu, vitaminele C, E si B12 este de asemenea conectata cu a concepe un baiat

Consider ca daca vrei sa concepi un baiat consumul de cereale este cel care s-a evidentiat in acest sens in studiul nostru. Si faptul ca femeile care au avut o dieta cu un aport de 300mg de potasiu zilnic. Prin urmare, consumul de banane te poate ajuta sa faci un baiat.”, spune Dr Fiona Mathews de la Universitatea Exter, unul dintre autorii studiului.

Citeste si: Scrisoarea deschisa a lui Kate Middleton catre moase

Metode de aflare a sexului copilului

Stiintific vorbind, singura metoda sigura de afla sexul copilului este cea genetica. Nici macar la ecografie nu ai siguranta 100% ca vei avea fata sau baiat. Sunt parinti care au surpriza de a aduce pe lume fata, desi li se confirmase la ecografie ca este baiat. Sau invers. Insa, pentru distractia ta si a partenerului tau poti incerca cateva metode din popor care iti pot spune ce sex va avea copilasul vostru:

  1. Usturoi – Mananca un catel de usutroi. Daca mirosul persisita in jurul tau pentru mai multe zile, atunci vei avea baiat. Daca nu, sansele sunt mai mari sa ai fata.
  2. Praf de copt – Recolteaza intr-un pahar transaprent urina si adauga in ea 2 linguri de praf de copt. Daca face spuma, ca o bautura carbogazoasa, vei avea un baiat. Daca nu se intampla nimic, vei avea fata.
  3. Varza rosie – Pune putina varza rosie taiata intr-un castron si adauga peste ea apa fiarta cat sa o acopere. Dupa 10 minute toarna intr-un vas transparent apa de la varza si adauga cateva picaturi din urina ta. Daca apa capata nuanta violet, vei avea un baiat. Daca este roz, vei avea o fata.
  4. Verigheta – Leaga un indel cu o sfoara si tine-l suspendat deasupra palmei. Daca aceste incepe sa oscileze precum un pendul, vei avea baiat. Daca face miscari circulare, va fi fetita.
  5. Testul Mayasilor – Numerologia era importanta pentru mayasi. Pune pe hartie varsta mamei la momentul conceptiei si anul nasterii copilului. Daca ambele sunt pare sau impare, atunci vei avea o fata. Daca sunt diferite, unul par si unul impar, vei avea un baietel.

Intr-o familie venirea pe lume doar a baietilor sau doar a fetelor este aproape intotdeauna o simpla coincidenta. Din motive extrem de rare se naste un sex mai mult decat altul ca urmare a unui motiv medical. Chiar daca ai aruncat o moneda de 10 ori si ai obtinut doar pajura de fiecare data, a 11-a oara tot 50-50 raman sansele sa fie cap sau pajura. Este pur si simplu vorba de noroc. Acelasi lucru se intampla si cu organismul unei mame; nu isi poate aminti ce sex a avut copilul anterior, iar sansele de a se naste un baiat sau o fata nu depind de sexul altui copil nascut in familie. Este vorba doar de tipul de spermatozoid care ajunge la ovul primul. Prin urmare, chiar daca intr-o familie exista doar baieti, sansele ca la urmatoarea nastere sa se nasca o fata sau un baiat raman tot 50-50.

Surse:

www.baby2see.com; www.parents.com; www.bbc.co.uk; http://genetics.thetech.org

Menu

Gestionarea modulelor cookie pe site-ul Naste Natural Informatii Suplimentare

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close