Fructe interzise în sarcină: lista completă pentru viitoarele mămici

9 Aprilie 2021

de Mirela Floricescu

Fructele interzise în sarcină fac parte din categoria alimentelor care accentuează probleme de sănătate existente sau situații care apar pe parcursul sarcinii. Fructele au un aport de vitamine, minerale și fibre, toate esențiale funcționării normale a organismului, de aceea o alimentație bazată pe fructe, legume și cereale este recomandată mai ales în sarcină, când mama trebuie să susțină o greutate corporală mult mai mare și să ajute fătul să se dezvolte normal. Fructe interzise în sarcină agravează bolile tractului digestiv și produc dereglări hormonale. Sucul gastric combinat cu aciditatea din fructe provoacă arsuri și dureri. Viitoarele mămici trebuie să învețe să consume doar alimente bune pentru ele și bebelușul lor. Mai jos găsiți lista completă a fructelor interzise în sarcină.

Sunt fructele interzise în sarcină?

Fructele interzise în sarcină sunt un subiect amplu de discuție, cert este însă că ele, consumate în exces, acutizează anumite disconforturi pe care femeia însărcinată deja le resimte dinainte. Consumate cu moderație sau cât mai rar, toate fructele sunt un izvor de vitamine, minerale și fibre. Fructele și legumele ajută la dezvoltarea normală a fătului și îi oferă mamei resursele naturale prin care ea să fie sănătoasă și să ducă sarcina la bun sfârșit. De asemenea, fructele ajută la regenerarea tuturor celulelor și la refacerea organismului după naștere. Multe femei se confruntă cu deranjanta cădere a părului după sarcină, iar o dietă bogată în fibre le ajută să-și recapete podoaba capilară.

Fructele interzise în sarcină sunt nerecomandate femeilor care sunt sensibile la aciditate, care au deja boli digestive sau care au căpătat pe timpul sarcinii disconforturi precum: balonare, diaree, retenție de apă și reflux gastroesofagian. În cantități reduse, niciun fruct nu este cu totul dăunător, iar satisfacerea unei pofte nu este nici o problemă, doar să nu se transforme într-o obișnuință de a consuma aceste fructe zilnic sau de mai multe ori pe zi.

femeie-gravida-in-rochie-alba-tine-in-manini-o-farfurie-plina-cu-fructe

Pentru fiecare femeie însărcinată este esențial să-și cunoască organismul și să știe dinainte potențiale alergii pe care le-ar putea avea în timpul sarcinii. De exemplu, fructele cu semințe mici reprezintă alergeni pentru cele mai sensibile femei. De asemenea, fructe precum pepenele sau bananele au un conținut ridicat de zahăr și trebuie evitate de către femeile însărcinate care suferă de diabet. Totul ține doar de moderație și învățarea propriului organism și a modului cum el reacționează la anumite lucruri. Anumite fructe interzise în sarcină sunt foarte populare în rândul tuturor.

Lista fructelor interzise în sarcină

1. Fructe de pădure și căpșuni: pot provoca alergii, de aceea consumul lor trebuie făcut cu mare precauție în sarcină și trebuie evitate de către femeile care au sistemul imunitar slăbit. Chiar dacă fructele de pădure sunt foarte bogate în antioxidanți cum ar fi vitamina C și quercetină, pe timpul sarcinii ele sunt un potențial declanșator de alergii, mai ales în ultimul trimestru. Din cauza semințelor mici care se regăsesc în ele pot provoca simptome care să debuteze brusc și să se agraveze în timp, de aceea fac parte din categoria fructelor interzise în sarcină. Dacă sunteți mare fan al căpșunilor și este sezonul prielnic pentru ele, încercați să nu le consumați doar pe ele, ci combinate cu alte fructe în smoothie-uri, ffindcă și ele sunt în categoria de fructe interzise în sarcină.

2. Strugurii: provoacă flatulență și cresc temperatura corporală. Pentru femeile care au gastrită și reflux gastroesofagian, strugurii nu sunt recomandați deoarece consumul lor declanșează dureri și arsuri. De asemenea, au un conținut mare de zahăr ceea ce duce la creșetrea bruscă a glicemiei. Vorbind despre o alegere, strugurii negrii sunt mai buni de mâncat decât cei albi, deoarece ei conțin resveratrol, unul dintre cei mai puternici antioxidanți din lume și cel care le conferă pigmentul închis.

ciorchine-plin-cu-struguri-negrii

3. Ananas: acest deliciu tropical și cu un gust ce ne aduce aminte de plajele însorite este unul dintre principalele fructe interzise în sarcină și se află chiar în partea alimentelor ce nu trebuie consumate sub nicio formă. Ananasul conține bromelaină, o proteină ce poate duce la pierderea sarcinii în primul trimestru și la o naștere prematură în ultimul trimestru. Acest fapt se întâmplă deoarece bromelaina duce la contractarea uterului și la slăbirea cervixului. Bromelaina este o proteină ce se află doar în ananas care are rol direct în procesul digestiei, prin degradarea proteinelor alimentare.

4. Fructele acide: balonarea și arsurile la stomac sunt specifice sarcinii, iar fructele acide cum ar fi lămâile, potrocalele, grapefruitul și merișoarele nu fac decât să producă hiperaciditate. De asemenea, fructele acide diminuează efectul anumitor antibiotice dacă vă aflați în perioada în care urmați un tratament recomandat de către medic. Țineți cont că sunt fructe interzise în sarcină, dar după naștere trebuie reintroduse în alimentație.

5. Pepene: recomandat în sezonul călduros datorită conținutului mare de apă, se situează în lista fructelor interzise în timpul sarcinii din cauza nivelului prea mare de zahăr pe care îl conține. Consumul ridicat de pepene în sarcină duce la creșterea nivelului de glicemie din sânge. Consumați-l cu moderație dacă vă este poftă și în niciun caz să nu înlocuiți mesele principale cu porții generoase de pepene.

6. Papaya: provoacă contracții uterine așa cum este cazul ananasului. Acest fruct numit papaya are un puternic efect antiinflamator și antioxidant, dar poate face mai mult rău decât bine dacă este consumat în exces de către femeile însărcinate. Papaya se află pe lista fructelor interzise în sarcină, deoarece enzima papain pe care o conține, pe lângă contracțiile uterine, poate duce la pierderea sarcinii și la sângerări.

papaya-intreg-langa-care-este-o-alta-jumatate-taiata-si-alte-doua-felii

7. Banane: mai mult de o banană pe zicrește temperatura corpului și poate agravaanumite alergii pe care le aveți. De asemenea, conținutul ridicat de banane duce la creșterea peste medie a glicemiei, fiind cunoscute drept niște fructe cu un conținut ridicat de zahăr. În cantități moderate, anume o banană la 2 – 3 zile vă poate atenua senzația de greață și se dovedește a fi un pansamet pentru stomac, în cazul persoanelor cu dureri și hiperaciditate.

8. Longan sau „ochiul dragonului”: fiindcă nu este un fruct popular în România, multe femei nu știu că acesta face parte din categoria fructelor interzise în sarcină, fiind responsabil de balonare, flatulență și dureri abdominale. Originar din China, longan este un fruct zemos, de mici dimensiuni, care se găsește, mai nou, în multe hipermarketuri.

platou-plin-cu-fructe-longan-sau-ochiul-fragonului

9. Curmale: nu sunt recomandate mai mult de 2 – 3 curmale pe zi pe timpul sarcinii, deoarece acestea cresc temperatura corporală și provoacă contracții false. Curmalele sunt însă foarte bune pentru femeile care alăptează, deoarece 100 gr din acest fruct conține necesarul zilnic de fier, magneziu, zinc, mangan, seleniu și luteină.

Alte alimente interzise în sarcină

1. Lactate nepasteurizate: laptele care nu a fost fiert în prealabil nu este recomandat femeilor însărcinate, deoarece laptele crud este purtător al bacteriei Listeria, care provoacă listerioză, o infecție responsabilă de avort spontan și naștere prematură. Aceeași bacterie se poate regăsi și în brânzeturile moi precum: feta, Brie sau Camembert. Lactatele sunt o sursă de calciu excelentă pentru femeile însărcinate, doar dacă sunt pasteurizate și ținute în condiții de maximă igienă și la temperaturi scăzute în frigider.

2. Mezeluri: aceste tipuri de mâncare deja preparate pe care majoritatea le consumă dimineața sunt complet interzise femeilor însărcinate, deoarece provoacă dureri mari de stomac, vărsături și diaree. Mezelurile sunt pregătite din amestecuri de carne, oase, cartilaje și piele, fierte și afumate pentru câteva ore. Nu există doar fructe interzise în sarcină de care trebuie să vă feriți, ci și alimente pe care poate le mâncați des.

3. Alimente de tip fast-food: hamburgerii, pizza și hotdogii sunt alimente greoaie pentru oricine, mai ales pentru femeile gravide pe al căror tract digestiv apasă fătul. Pe lângă că nu oferă niciun aport de vitamine, ci din contră, conțin doar grăsimi dintre cele mai proaste. Alimentele de tip fast-food sunt pe lista interzisă, fiindcă femeilor însărcinate le provoacă balonare, flatulență și stare de greață.

femeie-insarcinata-isi-tine-mana-pe-burta-si-are-un-hamburger-in-mana-cealalta-de-pe-lista-cu-alte-alimente-interzise-in-sarcina

4. Cafea: o ceașcă de cafea dimineața nu aduce nimic dăunător organismului, ba din contră, cafeina fiind un puternic diuretic care ajută la eliminarea lichidului în exces. Ceea ce trece însă peste limita normală, le provoacă femeilor însărcinate arsuri puternice la stomac. De asemenea, nivelul de energie dat de prea multă cafeină vă face să nu mai dormiți suficient noaptea.

5. Pește crud sau cu un conținut mare de mercur: peștele negătit poate conține bacterii precum E.coli și Salmonella, care ajung să afecteze și fătul. În categoria peștelui crud intră și sushi-ul care trebuie evitat pe timpul sarcinii. Peștii cu un conținut mare de mercur sunt: tonul, peștele-sabie, macroul rege, rechinul și marlinul.

platou-negru-cu-doua-bucati-mari-de-peste-crud-aliment-interzis-in-sarcina

6. Ficatul: conține retinol, un compus al vitaminei A, responsabilă de menținerea sănătății pielii. Un consum prea mare de ficat poate afecta în mod negativ dezvoltarea copilului, de aceea este indicat să consumați ficat de pui doar o dată pe săptămână.

7. Alcoolul: este complet interzis pentru femeile însărcinate, putând chiar să ducă la naștere prematură. În mod normal o cantitate moderată de alcool are efecte benefice asupra circulației sângelui, dar nu și în cazul femeilor gravide, care sunt foarte sensibile.

8. Ouă crude: este interzis ca femeile însărcinate să consume ouă crude sub orice formă, fie fierte prea moi, omlete negătite suficient, sosuri, salate și diferite tipuri de înghețate care pot conține gălbenușuri sau albușuri crude. Ouăle negătite suficient sunt purtătoare de Salmonella, o bacterie care provoacă toxiinfecție alimentară. Cu atât mai mult în perioada sarcinii, atunci când femeile au un stomac mult mai sensibil, este recomandat să consumați doar ouă fierte tari.

9. Carnea în sânge: așa cum se întmplă și în cazul peștelui crud, carnea în sânge este mediul propice pentru Listeria. Carnea trebuie gătită în bucăți mai mici pentru a fi sigură că nu există posibile urme de sânge. De asemenea, sunt interzise cărnurile crud-uscate și afumate de la supermarket.

tocator-de-lemn-cu-diferite-mezeluri-intregi-sau-taiate

10. Sucuri proaspăt stoarse: evitați sucurile poraspăt stoarse de la magazin, deoarece nu știți în ce mediu au fost preparate. Dacă locul nu este igienizat suficient, astfel de sucuri din portocale sau multifructe sunt infectate cu E.coli sau Salmonella. Cel mai bine este să vă pregătiți orice suc acasă, înainte de prepararea propriu-zisă, este esențial să spălați foarte bine toate fructele, scăpând astfel de pesticidele folosite împotriva dăunătorilor. Coaja nu este recomandată pentru consum din cauza acelorași pesticide și substanțe chimice folosite de către agricultori, care pot penetra coaja fructului după stropiri repetate.

Măslinele în sarcină

Măslinele în sarcină sunt unul dintre alimentele de bază care asigură organismului necesarul de vitamine, omega 3, omega 6, omega 9, oligominerale, grăsimi sănătoase și proteine. Toate măslinele verzi sunt recomandate, în schimbul celor negre care sunt ținute în saramură și lichide cu aditivi menite să le schimbe culoarea foarte repede. Acest deliciu iubit de majoritatea oamenilor reprezintă un suport excelent pentru dezvoltarea normală a fătului datorită conținutului ridicat de fier, zinc, magneziu și vitamina E.

Pe lângă măslinele normale pe care le găsim la magazine, femeilor gravide li se recomandă și uleiul de măsline care are aceleași beneficii. Pus în salate sau înlocuind uleiul de floarea-soarelui, protejează sistemul imunitar, vă scapă de stresul oxidativ, ajută la dezvoltarea sănătoasă a copilului și reduce semnele deshidratării, cum ar pielea uscată și părul tern. Cel mai bun este uleiul de măsline extravirgin, care are impact benefic asupra circulației sângelui, menține inima sănătoasă și reduce nivelul colesterolului rău.

bol-cu-masline-verzi-langa-care-mai-sunt-o-farfurie-cu-ulei-de-masline-si-cateva-felii-de-paine

Există, de asemenea, mai multe tipuri de măsline pe care le puteți consuma, anume:

1. Măsline Kalamata: este cel mai cunoscut tip de măsline, datorită culorii mov-maronie, a pieliței subțiri și a formei migdalate. Sunt cultivate în orașul cu același nume, din Grecia. Prețul pentru 500g de măsline Kalamata este de 21 de lei.

2. Măsline Ceringola: sunt culese din Italia, au o culoare verde deschis și sunt considerate măsline gigant. Au o dimensiune mai mare față de cele Kalamata și se găsesc în saramură în orice supermarket. Prețul pentru un borcan de măsline Ceringola este de 36 de lei.

3. Măsline Castelvetrano: au textură untoasă și o culoare verzuie foarte deschisă. Sunt originare din Italia, iar prețul pentru un borcan de măsline Castelvetrano este de 13,50 de lei.

Puteți să consumați fără nicio grijă măsline, fiindcă beneficiile vor fi atât pentru voi, cât și pentru bebeluș. Măslinele pot fi o gustare rapidă, parte a micului dejun sau pot fi gătite cu paste și alte legume.

Fructe recomandate în sarcină

1. Mere: acestea nu fac parte din categoria de fructe interzise în sarcină, deoarece reduc șansele de naștere prematură, previn greața, sunt un ajutor pentru refacerea stomacului, sunt diuretice și aduc o cantitate mare de vitamine precum: A, C, B2 și B6.

2. Mango: este cea mai importantă sursă de acid folic pentru orice gravidă. Acidul folic are rol direct în formarea celulelor roșii din sânge. De asemenea, mango conține o cantitate foarte mare de fier necesar pentru femeile gravide care sunt predispuse la anemie.

mango-rosu-intreg-langa-care-este-o-alta-jumatate-de-mango-taiata

3. Pere: previn apariția vergeturilor, prin păstrarea elasticității pielii pe tot parcursul sarcinii. Sunt sursă de acid folic și calciu, ambele necesare în formarea sistemului osos al fătului.

4. Caise: atât uscate, cât și proaspete, caisele aduc corpului vitaminele A și B. Sunt ușor digerabile și nu pun probleme nici femeilor gravide care au probleme cu tractul digestiv. Potasiul prezent în caise menține funcționarea corectă a rinichilor și a vezicii urinare. Este important de știut despre caise că sunt hipoalergenice, așa că pot fi consumate fără grijă de către orice femeie însărcinată.

5. Cireșe: sunt o excelentă sursă de vitamina C, ce are rol activ în lupta împotriva infecțiilor și răcelilor. Melatonina prezentă în cireșe vă ajută să vă odihniți mai ușor, iar fibrele din cireșe ajută alimentarea normală cu sânge a placentei.

6. Kiwi: previne constipația și întărește sistemul imunitar. Totodată, kiwi este un antioxidant natural care ajută la formarea și protejarea ADN-ului bebelușului. Un kiwi consumat zilnic ține sub control și dereglările hormonale din timpul sarcinii.

7. Rodii: stimulează metabolismul și sunt potrivite femeilor însărcinate care au carență de fier. Rodia poate fi consumată atât simplă, de preferat dimineața sau în smoothie-uri făcute în casă în care să adăugați și o legumă, cum ar fi morcovul, sursa principală de betacaroten.

8. Avocado: este considerat a fi unul dintre cele mai hrănitoare și sănătoase fructe din lume și este versatil de mâncat datorită gustului neutru. Avocado ajută la refacerea tractului digestiv, tratează anemia, previne stările de greață și menține tensiunea arterială în limite normale. Avocado conține vitaminele A și E, acid folic, zinc, fier, magneziu și fibre. O dietă în care este inclus și avocado trebuie menținută și după naștere, deoarece consumul acestui fruct minune ajută la regenerarea pielii și la pierderea în greutate. Pentru cele care nu-l pot consuma simplu, există o varietate de moduri în care îl puteți integra, cum ar fi: guacamole, salată de crudități, pe pâine prăjită, lângă ouă fierte și în anumite prăjituri vegane.

9. Guava: înlocuiește cu succes lămâia, fiindcă vitamina C prezentă în fructele de guava este de două ori mari mare decât cea prezentă în citricele populare. De asemenea, ajută la menținerea nivelului normal de colesterol, previne infecțiile, previne constipația și ajută la dezvoltarea normală a copilului. Guava este un fruct specific zonelor tropicale și care este folosit la prepararea băuturilor alcoolice din Mexic.

fructe-de-guava-intregi-intr-un-bol-si-un-alt-fruct-de-guava-taiat-ce-are-miezul-rosu-de-pe-lista-cu-fructe-recomandate-in-sarcina

Este foarte important să știți ce fructe trebuie să consumați și ce fructe sunt interzise în timpul sarcinii. Fructele sunt în general sănătoase și aduc un aport important de vitamine, minerale și nutrienți, există câteva ce sunt interzise pe care femeile însărcinate nu trebuie să le consume, întrucât pot să le provoace anumite probleme serioase, de la hiperaciditate, dureri stomacale, greață, diaree și vărsături, iar în cazurile foarte grave se poate ajunge la contracții false, naștere prematură sau pierderea sarcinii. Totul este despre moderație și despre a înțelege că cele nouă luni de sarcină sunt un test pe care orice femeie trebuie să-l treacă cu brio și poate face acest lucru doar prin a lua decizii benefice atât pentru ea cât și pentru bebe.

Surse: reginamaria.ro, parenting.firstcry.com, babyneeds.ro, csid.ro, secom.ro, sanatateata.ro, centrulnatura.ro, vythoulkas.ro, philips.ro, medicover.ro, copilul.ro, beingtheparent.com

Menu

Gestionarea modulelor cookie pe site-ul Naste Natural Informatii Suplimentare

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close