Ghid complet pentru un tata care asista la nastere

4 Martie 2015

de Irina Olteanu

Momentul magic al nasterii este indelung asteptat la fel de mult de catre ambii parinti. Desi mama este cea care participa efectiv, iata ca si tatal poate fi de ajutor in aceste moment. In ce mod poate contribui, cum trebuie sa procedeze in fiecare etapa a travaliului si alte sfaturi utile pentru o nastere usoara veti afla in urmatorul ghid complet pentru un tata.

Ghid complet pentru un tata – pregatirea pentru nastere

– asigurati-va ca puteti fi contactati in permanenta
– decideti cum veti ajunge la spital sau la locul nasterii (ce mijloc de transport veti folosi)
– daca folositi propria masina, asigurati-va ca functioneaza si ca are benzina/motorina si verificati cat dureaza sa ajungeti de acasa la locul nasterii
– nu uitati sa pregatiti un mic bagaj si pentru voi, inclusiv gustari, dar si incaltaminte/imbracaminte confortabila (pentru timpul petrecut la locul nasterii), un aparat foto/camera, daca vi se permite, si telefonul mobil (cu incarcator). Daca nasterea va avea loc in apa, este de ajutor o pereche de pantaloni scurti
– este bine sa discutati din timp eventualul plan al nasterii pentru a-l putea comunica mai departe specialistilor implicati (mod de ameliorare a durerii, tip de nastere etc.). Sunt de mare ajutor in acest sens cursurile prenatale unde veti afla informatii de baza legate de intregul proces al nasterii; va ajuta sa va pastrati mintea deschisa
– ca urmare a punctului anterior, pregatiti-va sa interventi. Se poate sa fie cazul sa comunicati personalului medical decizii pe care stiti ca le doreste partenera. Inarmati-va cu multa rabdare, deoarece nasterea dureaza uneori destul de mult
– nu va implicati in ceea ce nu puteti tolera/suporta. De exemplu, unii tati nu pot tine bebelusul in brate imediat cum vine pe lume (teama), dar sunt capabili sa taie cordonul ombilical, daca li se permite

Cateva indicii asupra carora este bine sa acordati atentie

Instinctul de cuib – este miezul noptii si partenera va dori sa se trezeasca si sa termine zugravirea dormitorului bebelusului. Se confrunta cu o senzatie coplesitoare pentru ca instinctul matern ii sugereaza apropierea nasterii.
Plans – ar trebui sa va fi obisnuit cu acest lucru pana acum. Hormonii ei vor functiona suplimentar in aceste momente, asa ca asteptati-va sa fie complet nerezonabila. Incercati sa o intelegeti, fiti optimisti si ramaneti alaturi de ea.
Contractii – pot aparea cateva contractii false (Braxton Hicks), insa partenera va simti diferenta dintre ele si cele reale. O puteti ajuta prin cronometrarea lor. Cand sunt regulate si dureaza mai mult de 30 secunde, sunt probabil cele care prevestesc nasterea. Nu si-a pierdut controlul vezicii – este vorba de binecunoscuta rupere a apei care apare cand sacul uterin ce contine lichid amniotic se sparge. La spital vi se vor cere detalii, asa ca notati cand a aparut, cum s-au prezentat (culoare/consistenta), in ce cantitate si eventual si miros.
Nu va panicati – nu se vor intampla toate intr-o clipita, asa ca e bine sa cititi randurile urmatoare

ghid complet

Ghid complet pentru un tata – detalii privitoare la travaliu

Primul stadiu: bebelusul se apropie de venirea pe lume. Contractiile deschid cervixul care devine canal al nasterii. Acum cel mai bun ajutor poate consta intr-o baie, putina muzica si relaxare (valabile pentru amandoi). Asigurati-va ca o mentineti pe mama ocupata; nu va ganditi la activitati solicitante, insa putina rutina casnica este relaxanta si nu dauneaza. Nu uitati de mancare si bautura adecvate pentru a va mentine nivelele energetice si verificati inca o data bagajul pentru maternitate (si alte lucruri necesare).
Cand trebuie sa plecati la spital/locul unde nasteti: apa/memebranele s-au rupt, contractile sunt regulate si puternice (la 5 minute si dureaza 60 secunde). Luati in considerare durata drumului, asa ca este uneori bine sa porniti din timp. Cand e vorba de al doilea/urmatorul copil, travaliul dureaza de obicei mai putin decat la primul.
Travaliu puternic: cervixul e dilatat aproximativ 5 cm, contractiile sunt mai frecvente, lungi si puternice. O puteti lasa sa se sprijine de voi (cu mainile pe umerii vostri) sau sa-si manifeste durerile. Poate fi de ajutor un masaj al spatelui (nu toate femeile doresc). Retineti ca strategiile din aceste moment nu sunt la fel de eficiente intotdeauna; pastrati-va flexibilitatea.
Ameliorarea durerii: trebuie sa cunoasteti si sa discutati despre ce isi doreste partenera. Fie ca e vorba de gaz ilariant (usor de administrat si extrem de eficient), petidina (un analgezic puternic injectabil-confera ameteala si poate adormi bebelusul) sau epidurala (standardul analgezicelor- amorteste corpul in partea inferioara, insa prelungeste travaliul). Orice optiune alege, incurajati-o si reamintiti-i sa se miste, pe cat este posibil
Partenera isi poate dori uneori sa stie ce face bebelusul si cel mai simplu mod consta in monitorizarea ritmului cardiac; va fi conectata prin urmare la un dispozitiv medical care nu trebuie sa va preocupe in mod deosebit.
Deoarece in acest stadiu nu trebuie sa impinga (nu e dilatata complet), se poate sa isi exprime toate nemultumirile intr-un mod nu tocmai placut. Spalati-i fata, frecati-i mainile si talpile, intrebati-o cum se simte si ajutati-o cu respiratia (daca ati participat la cursuri prenatale). Orice distragere a atentiei este binevenita; asa ca folositi-va imaginatia (mai ales ca nu exista nici un indrumar precis in acest sens).

Al doilea stadiu: bebelusul isi face aparitia-nasterea. Cervixul este complet dilatat, iar copilul a inceput sa se miste prin canalul vaginal. Partenera poate gasi anumite pozitii de ajutor in calmarea durerilor (intinsa pe pat, inghenunchiere, ghemuire) asa ca fiti pregatiti sa o ajutati sa-si gaseasca confortul. Cand apare capul bebelusului va trebui sa se opreasca putin din impins (pentru a nu suferi ruptura muschilor si a pielii), asa ca o puteti ajuta linistind-o. Daca observati capul copilului, ii puteti impartasi acest lucru, incurajand-o.
In cazul in care pielea si muschii perineului nu se intind destul, exista riscul de ruptura, prin urmare medicul/moasa poate realiza o epiziotomie: o mica taietura sub anestezie in perineu; constituie o procedura de rutina care, alaturi de respectarea regulilor de igiena, se va vindeca repede si fara efecte adverse.
Odata ce capul bebelusului iese, cea mai mare parte a travaliului s-a terminat. Este bine sa stiti ca bebelusul va fi oarecum murder cu sange, secretii albe si grase denumite vernix. Mama va dori sa il la piept si sa-l imbratiseze. Cordonul ombilical va fi taiat, iar mucusul din nasul si gura bebelusului aspirat, asa ca veti auzi primul planset al copilului. Va stie deja vocea si isi doreste acelasi lucru lucru ca si voi: sa va cunoasca.

Al treilea stadiu: expulzarea placentei (ceea ce a furnizat nutrimente bebelusului). Inca cateva contractii si placenta este expulzata. Poate dura pana la o ora si in cazul in care decurge prea incet, partenerei i se poate administra o injectie pentru accelerarea procesului. Daca mama a suferit o epiziotomie, va fi cusuta. Puteti sa va sunati rudele si prietenii: sunteti tata.

De retinut

Dupa nastere, apropiatii va pot ajuta cu diverse probleme casnice pentru ca mama sa se odihneasca si sa poata hrani copilul. Daca acest lucru nu este posibil, este indicat sa va luati concediu cel putin o saptamana pentru a-i fi alaturi partenerei. Trebuie subliniat faptul ca prea multi musafiri vor epuiza mama si vor influenta aceste clipe in care invatati sa fiti parinti. Ajutati-va cat mai mult partenera la activitatile gospodaresti pentru a se putea odihni, dar invatati si sa aveti grija de cel mic prin schimbarea scutecelor sau spalatul, jucatul cu el. Puteti sa pregatiti gustari/bauturi mamei; daca cel mic foloseste biberoane, le puteti steriliza si participa la hranire (eventual noaptea). Nu uitati ca viata intima va necesita putina amanare (cateva saptamani/luni in functie de recomandarea medicului).

Doamna Stefania Samarghitan, psiholog, educator certificat Lamaze si doula din cadrul Spitalului Polisano ne ofera urmatoarele informatii:

“Un numar din ce in ce mai mare de cupluri care vin sa nasca la maternitatea Polisano decid ca isi doresc sa traiasca aceasta experienta impreuna, decid ca locul tatalui este alaturi de partenera sa in momentul incarcat de emotie al venirii bebelusului pe lume. Respectam in totalitate aceasta dorinta a viitorilor parinti si facem tot ce ne sta in putinta pentru ca aceasta experienta sa fie una frumoasa si implinitoare pentru toti membrii familiei, indiferent ca nasterea este una naturala sau prin operatie cezariana. De fiecare data tatal are optiunea de a se implica, de a asista si de a imortaliza.

Iata cateva reguli pe care noi le sugeram:

– Sa se informeze asupra felului in care decurge o nastere sau o operatie cezariana, astfel incat sa fie cat mai pregatit pentru marele moment.

– Sa poarte echipamentul de spital pus la dispozitie (botosei si halat de unica folosinta) si sa respecte regulile de igiena.

– Sa se concentreze asupra nevoilor viitoarei mamici si sa ii fie alaturi cu incurajari si cu o atitudine pozitiva.

– Sa mentina legatura in mod discret cu restul familiei si al apropiatilor pentru a nu deranja/intrerupe viitoarea mamica.

– Sa se implice in ingrijirea bebelusului cat mai curand, sa nu se teama sa il atinga, sa il ia in brate, sa interactioneze cu el/ea. Cu siguranta va simti la inceput ca are 2 maini stangi, dar bebelusii sunt surprinzator de rezistenti si intelegatori cu micile stangacii ale proaspetilor parinti.

Cel mai important sfat pentru orice viitor tatic ce doreste sa participe la nastere este sa isi pastreze permanent calmul si atitudinea pozitiva. Ii va fi mai usor sa faca acest lucru daca, in loc sa o priveasca pe viitoare mamica cu mila si compasiune, o va privi cu admiratie si mandrie. Nu ar trebui sa privim nasterea ca pe un chin, ci ca pe o munca. O munca grea, o munca importanta si mai ales… o munca plina de satisfactii. Atat mama, cat si tatal se afla impreuna pe un drum unic si plin de provocari, la capatul caruia vor fi mai puternici si mai maturi. Ce poate fi mai frumos decat sa il parcurga mana in mana, ochi in ochi, suflet langa suflet si sa spuna impreuna:” Bun venit, bebelusule!””

Doamna doctor Alina Iuliana Plesoianu, medic specialist obstetrica-ginecologie Policlinica Regina Maria Enescu ne ofera urmatoarele precizari:

“In unele maternitati din Romania, tatal poate fi acceptat in sala de nasteri, atat in timpul travaliului, cat si in momentul nasterii pe cale naturala (este recomandat ca tatal sa se informeze din timp cu privire la politica maternitatii in acest sens). Pentru accesul in sala de travaliu tatal va fi imbracat intr-un costum special si va respecta recomandarile personalului medical, in vederea desfasurarii in conditii de siguranta a actului medical. De asemenea, conditia esentiala este ca mama sa isi exprime dorinta de a-l avea alaturi pe partenerul ei.

Ce trebuie sa faca/sa nu faca:

Este esential ca rolurile sa fie foarte bine definite. Personalul medical este cel care se ocupa de nastere, iar rolul tatalui este acela de a-i fi alaturi mamicii si de a-i oferi siguranta si incredere. Participarea tatalui este bine sa fie pozitiva, in sensul acordarii de sprijin psiho-emotional mamei, iar nu negativa – in sensul impiedicarii in orice fel a bunei desfasurari a actului medical.

Sfaturi utile pentru tati pentru a face fata cu brio experientei:

Dincolo de aspectele fara doar si poate pozitive ale participarii tatalui la nastere, trebuie precizat de la bun inceput ca pentru un tata care nu este cadru medical experienta participarii la nastere poate fi traumatizanta. Exista, de asemenea, inca multe polemici in randul psihologilor cu privire la efectul pe care il poate avea participarea tatalui la nastere asupra relatiei de cuplu.

Este indicat ca tatal sa se informeze foarte bine in prealabil cu privire la modul cum se desfasoara o nastere sau chiar sa participe la cursuri prenatale, singur sau impreuna cu mamica. Daca mama isi doreste sa-l aiba alaturi de ea in aceste momente, cel mai bine este ca tatal sa stie in detaliu ce urmeaza sa se intample. Doar astfel ii va putea acorda sprijin si o va putea ajuta emotional, evitand in primul rand situatii mai putin placute precum socul emotional propriu, care uneori se poate manifesta chiar prin lesin. Spre exemplu, daca un tatic – oricat este de iubitor si de bine intentionat – nu este pregatit si in acest sens, momentul in care va vedea sange il va distrage si isi va pierde atentia acordata sustinerii emotionale a mamei.

In opinia mea, nu exista un raspuns categoric si general valabil la intrebarea “Este bine sau nu ca tatal sa participe la nastere?”. Avem si aici, ca si in alte situatii similare, o ecuatie cu doua necunoscute: mama si tatal! Asa ca totul depinde de ce isi doreste in primul rand mama, de cat echilibru emotional este pregatit tatal sa ii ofere in timpul nasterii si, esential, de nivelul si calitatea informarii amandurora referitor la tot ceea ce tine de nastere.””

Multumim doamnelor Stefania Samarghitan si Alina Iuliana Plesoianu pentru informatiile oferite.

Menu

Gestionarea modulelor cookie pe site-ul Naste Natural Informatii Suplimentare

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close