Ghidul sarcinii: Sfaturi esentiale pentru gravide de la obstetrician

27 Aprilie 2017

de Irina Olteanu

Deoarece ne dorim ca toate viitoarele mamici din comunitatea Nastenatural.ro sa aiba parte de o sarcina lipsita de probleme, am apelat la un specialist care ne-a oferit ghidul sarcinii in detaliu. Va invitam sa-l parcurgeti cu atentie.

Urmatorul articol a fost realizat prin amabilitatea domnului doctor Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrica-ginecologie, cu supraspecializare in infertilitate www.vythoulkas.ro:

Intr-o sarcina normala, fara patologii, analizele se recomanda de catre medicul care urmareste sarcina la inceputul fiecarui trimestru. De asemenea, in fiecare trimestru de sarcina se efectueaza cate o ecografie morfofetala. Este bine de stiut ca valorile unor analize se pot modifica in sarcina, fara ca acest lucru sa fie asociat vreunei patologii. De aceea, fiecare set de analize este bine sa fie interpretate de medicul care urmareste sarcina.

Ghidul sarcinii – Trimestrul I

Analize recomandate

Hemoleucograma completa – detecteaza anemiile care pot aparea in timpul sarcinii, chiar din primele saptamani ale acesteia sau infectiile din sange. Printre cele mai importante lucruri pe care o hemoleucograma le testeaza se afla numarul globulelor rosii si albe din sange, numarul trombocitelor si cantitatea de hemoglobina din sange.

Coagulograma – determina viteza de coagulare a sangelui. Este indicata in sarcina, cand viteza de coagulare creste oricum. Poate fi un indiciu pentru cele care sufera de trombofilie (afectiune care determina coagularea si mai rapida a sangelui, caz in care trebuie monitorizare atenta in sarcina).

Analiza biochimica a sangelui – se masoara valorile glucozei din sange, a proteinei si a lipidelor, a enzimelor, se urmareste analiza mineralelor din organism (calciu, fosfor, potasiu, fier), care in timpul sarcinii pot sa varieze destul de mult fata de valorile normale, ceea ce duce la suplimentarea artificiala in functie de ce valori sunt mai scazute. Se masoara, de asemenea, valorile bilirubinei, o substanta secretata de ficat.

Grupa sanguina si RH – este una din primele analize care se efectueaza atunci cand se constata sarcina. RH-ul este deosebit de important in sarcina, pentru ca daca mama are RH-ul negativ, iar partenerul pozitiv exista sanse mari ca bebelusul sa mosteneasca RH-ul pozitiv, ceea ce il face incompatibil cu RH-ul mamei. In cel de-al doilea trimestru al sarcinii se face dozarea de anticorpi anti D, pentru a vedea daca sunt prezenti sau nu. Daca sunt prezenti, este necesara tinerea lor sub control cu ajutorul unui tratament special. Daca anticorpii nu sunt tinuti sub control, exista riscul de avort sau de afectare a fatului.

Serologia Hepatitelor B si C- hepatita B – este una dintre cele mai transmisibile forme de virus de la mama la fat. Transmiterea virusului are loc mai cu seama in timpul nasterii, indiferent de forma acesteia, naturala sau prin cezariana.

ghidul sarcinii

Dozare anticorpi citomegalovirus (CMV) – CMV este periculos in timpul sarcinii pentru ca 10% dintre feti sunt afectati de acest virus, transmis de la mama. Nou-nascutii afectati de CMV prezinta probleme destul de grave, cum ar fi surditate, orbire, dificultati de invatare si dezvoltare (ulterior). Contractat in primul trimestru de sarcina, CMV poate duce la avort spontan. De aceea, de cele mai multe ori, aceasta analiza este recomandata inainte ca o femeie sa isi doreasca sa ramana insarcinata.

Dozare anticorpi rubeola – testarea de face pentru a verifica daca o femeie insarcinata are suficienti anticorpi meniti sa o protejeze in sarcina de contractarea bolii, care, de cele mai multe ori, este fatala fatului. Si aceasta analiza este recomandabil sa se efectueze inainte ca femeia sa ramana insarcinata.

Dozare anticorpi toxoplasmoza – si aceasta este una din analizele care se recomanda inainte ca femeia sa ramana insarcinata, pentru ca prezenta anticorpilor pe perioada sarcinii poate fi foarte periculoasa pentru fat, important fiind momentul la care a fost dobandita infectia. Daca este constatata prezenta anticorpilor, este recomandata amniocenteza, pentru a vedea daca si in ce fel a fost afectat fatul.

Listeria – listeria este o bacterie care traieste in natura, fiind prezenta in unele alimente. Sursele de listeria includ majoritatea animalelor, chiar si solul, asa ca ea se poate regasi in multe dintre preparate. Din pricina imunitatii scazute in perioada cand sunt insarcinate, femeile gravide sunt mai predispuse la a contracta aceasta bacterie, care traverseaza placenta si ajunge la fat, cauzand probleme majore: probleme respiratorii, meningita, retard mental, paralizie, epilepsie. Bacteria este sensibila la caldura, asa incat o modalitate de a se feri de aceasta o reprezinta prepararea termica a mancarii.

Chlamydia – toate femeile insarcinate trebuie testate pentru aceasta infectie, pentru ca, netratata, ea poate deveni periculoasa pentru fat. Tratamentul se face cu antibiotice, numai la recomandarea medicului specialist. Chiar daca nu este insarcinata, la controalele anuale este bine sa se testeze pentru Chlamydia, pentru ca daca nu este tratata corespunzator, aceasta infectie poate sa duca in timp la infertilitate.

Sifilis – testarea se face din sange. Cea mai periculoasa perioada de transmitere la fat este primul trimestru de sarcina. Cu cat este depistata mai repede, cu atat poate fi mai bine tratata infectia. Un alt moment in care fatul poate fi infestat este cel al nasterii. Un nou nascut cu sifilis transmis de la mama poate avea probleme osoase, la nivelul dintilor sau poate suferi de pierderea auzului si a vederii.

Testare pentru HIV – se realizeaza pentru a se putea lua masurile necesare in vederea protejarii fatului, care poate fi infestat de mama in trei feluri: la nastere, prin laptele matern si prin sange, in timpul sarcinii.

Examen urina – se face sumarul de urina si urocultura, pentru a depista eventualele infectii urinare, destul de dese in sarcina. Acestea sunt perfect tratabile, odata depistate, dar netratate pot ridica probleme in timpul sarcinii, chiar si avort spontan.

Papanicolau, secretii si culturi – sunt analize care se recolteaza local, pentru a vedea starea colului uterin si pentru a depista din timp eventualele infectii care pot aparea in sarcina din pricina sistemului imunitar mai scazut al gravidelor.

La finalul primului trimestru, in saptamanile 12-14, se realizeaza prima ecografie morfofetala, cand se efectueaza primele masuratori ale fatului.
Optional, dar din ce in ce mai indicat, este si bi-testul, care, coroborat cu ecografia morfo-fetala, poate da indicii despre anomaliile cromozomiale la fat. Bi-testul este numai un test de screening, el nu pune niciun fel de diagnostic, da numai cateva indicii. In functie de rezultatul acestui test, medicul care urmareste sarcina poate trimite femeia gravida la teste mai amanuntite, cum este amniocenteza, recomandata mai ales femeilor cu varsta peste 35 de ani. Amniocenteza este un test de diagnostic, invaziv, dar care poate spune cu certitudine daca fatul are anumite probleme cromozomiale sau nu.

Greturile, in special cele matinale, sunt un lucru destul de obisnuit in primul trimestru al sarcinii. Ele nu semnifica, in cele mai multe dintre cazuri, o patologie. Daca insa greturile sunt foarte agresive, se prelungesc pe intreaga perioada a zilei, e posibil sa vorbim despre sarcina toxica sau despre disgravidie. In acest caz, trebuie anuntat medicul care urmareste sarcina, pericolul cel mai mare fiind acela de deshidratare al gravidei.

Ghidul sarcini – Trimestrul II

Se repeta
– hemoleucograma – se urmareste mai ales nivelul hemoglobinei din sange, pentru a vedea daca e vorba despre anemie sau nu. In caz ca se depisteaza anemie, se administreaza supliment de fier.
– biochimia sangelui– medicul poate recomanda suplimente artificiale in functie de rezultatele analizelor.
– sumarul de urina si urocultura
– dozarea de anticorpi toxoplasmoza – este indicata mai ales persoanelor care traiesc in mediu de risc, cu animale de companie in casa.

Daca, in urma rezultatelor bi-testului a fost recomandata amniocenteza, este cel mai bine ca aceasta sa fie facuta intre saptamanile 16-18.

Se efectueaza
Ecografia morfofetala de trimestru II – cea mai buna perioada pentru efectuarea acesteia este intre saptamanile 22-24. Este una dintre cele mai importante analize in sarcina, pentru ca organele sunt acum in plina formare si se pot depista din timp diverse anomalii.

Sexul fatului se stabileste cel mai bine din saptamana 16-18, din timpul unei ecografii de rutina, si este confirmat ulterior la ecografia morfofetala de trimestru II.
Primele miscari ale fatului incep sa se simta tot din saptamana 16, cel mai devreme, si, de obicei, femeile aflate la a doua sarcina le simt mai repede, pentru ca stiu despre ce este vorba. Ulterior, pe masura ce fatul creste in dimensiuni, miscarile devin mult mai clare si chiar vizibile.

Ghidul sarcinii – Trimestrul III

Se repeta
– Hemoleucograma
– Coagulograma
– Sumarul de urina si urocultura
– Biochimia sangelui
– Secretii si culturi vaginale

Se efectueaza
– Testul de toleranta la glucoza – este recomandat mai ales celor cu probleme de greutate, kilograme acumulate in sarcina sau inainte sau care au probleme de diabet in familie.
– In saptamana 28 se efectueaza titrul de anticorpi, in caz de RH negativ si se administreaza injectia cu imunoglobulina daca se dovedeste ca sunt prezenti anticorpii.
– Analiza pentru determinarea prezentei streptococului beta-hemolitic – este o analiza care se efectueaza din sange sau local. In caz pozitiv, trebuie facut tratament pana la nastere, iar in caz de nastere naturala trebuie grija, pentru ca se poate transmite la fat. Daca inainte de nastere inca este pozitiv, se recomanda mai degraba nasterea prin cezariana.
– Ecografia morfofetala a trimestrului III – se efectueaza cel mai bine intre saptamanile 32-33 de sarcina.
Incepand cu saptamana 36 a sarcinii, gravida va merge la control saptamanal pentru evaluare, pentru a se observa ritmul de crestere.

In al treilea trimestru pot sa apara contractiile false. Acestea nu fac altceva decat sa pregateasca organismul pentru nastere. Contractiile Braxton-Hicks nu sunt, de fapt, niste contractii reale. Nu sunt regulate in intensitate, nu sunt ritmice, sunt mai mult neplacute decat dureroase, se amelioreaza gradual si apoi dispar complet. Uneori, ele dispar si numai daca gravida isi schimba pozitia in care a inceput sa le simta.

In sarcina exista medicamente permise si unele complet interzise. Ideal, este ca pe parcursul celor 9 luni sa nu existe niciun fel de medicatie. Sigur insa ca acest lucru nu este intotdeauna posibil, uneori de medicatia respectiva depinzand sarcina, sanatatea fatului sau a mamei. Insa, ce trebuie retinut de fiecare femeie gravida in parte este ca, mai cu seama in aceasta perioada, nu trebuie luat absolut niciun fel de medicament fara acordul medicului care urmareste sarcina. El este cel care stie istoricul, el este cel care poate decide care sunt beneficiile versus dezavantajele pe care le poate avea un medicament in sarcina. Drept urmare, nici macar suplimentele alimentare nu trebuie luate in sarcina fara acordul medicului specialist.

Multumim domnului doctor Andreas Vythoulkas pentru ajutorul acordat in realizarea articolului.

Menu

Gestionarea modulelor cookie pe site-ul Naste Natural Informatii Suplimentare

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close