Glicemia crescuta in sarcina creste riscul de obezitate

1 Octombrie 2018

de Irina Olteanu

Nivelul crescut al glicemiei din timpul sarcinii este asociat cu un risc crescut pe termen lung in cazul copilului, chiar si la un interval de zece ani, sustine un studiu stiintific. Iata mai multe detalii despre concluziile rezultate din aceasta cercetare.

Studiu despre glicemia crescuta in sarcina si riscul de obezitate

Rezultatele cercetarii fac parte dintr-un studiu de urmarire publicat in data de 11 septembrie 2018 in Revista Asociatiei Medicale Americane. Finantat in principal de Institutul National de Diabet si Boli Digestive si Renale, parte din Institutul National de Sanatate, Studiul de Urmarire a hiperglicemiei si efectelor adverse ale sarcinii sau HAPO-FUS, a urmarit mame si copii timp de 10-14 ani dupa nastere.
Cercetarea a relevat ca efectele nocive ale unui nivel chir usor crescut al glicemiei pentru mama si copil depasesc chiar un deceniu. Astfel, in randul femeilor cu glicemie crescuta in timpul sarcinii, aproape 11% au avut diabet de tip 2 in cazul studiului de urmarire la 10-14 ani dupa nastere si aproximativ 42% au avut prediabet. Din categoria celor care nu au avut glicemia crescuta in sarcina, aproximativ 2% au avut diabet de tip 2 si 18% au avut prediabet.

Studiul HAPO-FUS a evaluat copiii din 10 centre clinice aflate in 7 state: SUA, Canada, Israel, Regatul Unit al Marii Britanii, Hong Kong, Thailanda si Barbados. Studiul a inclus 4 697 de mame si 4 832 de copii pentru diabet de tip 2, prediabet si alte tulburari ale metabolismului glucozei. Investigatorii au folosit metode multiple pentru a determina gradul in care un copil este supraponderal. Simplul calcul al Indicelui de Masa Corporala (IMC) in randul copiilor are unele limitari deoarece un tanar cu masa musculara va avea un indice ridicat, fara a fi supraponderal. S-au utilizat insa masuratori pentru un calcul mai precis al tesutului adipos. In plus, oamenii de stiinta au masurat talia sau soldul, precum si grosimea pliurilor de piele, care corelata indica gradul de obezitate al unei persoane.

glicemia

Profesorul de medicina in endocrinologie din cadrul Scolii de Medicina Feinberg al Universitatii Northwestern Boyd Metzger, autor corespondent al studiului a declarat urmatoarele: “copiii mamelor cu diabet gestational si glicemie crescuta au prezentat un nivel mai ridicat in toate aceste categorii”. Coautorul studiului si profesor asociat de endocrinologie pediatrica in cadrul Scolii de Medicina Feinberg al Universitatii Northwestern a subliniat ca „nivelul de glicemie din sangele mamei in sarcina reprezinta un factor contributiv pentru greutatea copilului si riscul de obezitate ulterior in viata. Se cunoaste de mult timp faptul ca trasaturile familiale prezic aspectul fizic, dar nu are legatura acest aspect doar cu greutatea mamei, ci implica toti ceilalti factori.

Si mamele sunt expuse unui risc crescut

Mamele care au glicemie mai mare decat in mod normal in timpul sarcinii, chiar daca nu se incadreaza in parametrii de diabet gestational din prezent, au sanse semnificativ mai mari sa dezvolte diabet de tip 2 la 10 ani dupa sarcina comparativ cu femeile care nu au glicemie crescuta.

Oamenii de stiinta cunosc faptul ca tratamentul glicemiei din timpul sarcinii reduce problemele de sanatate atat pentru nou-nascut, cat si pentru mama. Scaderea nivelului de glicemie reduce greutatea la nastere a bebelusului, precum si riscul de preeclampsie, o afectiune potential fatala (mama are tensiune ridicata care o afecteaza pe ea si bebelusul sau).

Nu se cunoaste daca riscurile asociate glicemiei in timpul sarcina se continua in copilarie si nici daca tratarea mamei reduce riscurile pe termen lung. Profesorul Boyd Metzger sustine ca sunt necesare studii suplimentare pentru a raspunde la aceste intrebari “Nu cunoastem mecanismele modului in care se petrec aceste schimbari pe termen lung”. Suspectam ca modificarile epigenetice pot influenta aceste rezultate pe termen lung si schimbarile survin destul de timpuriu in sarcina.

Rezultate ale primului studiu

Cu cresteri semnificative la nivelul mondial al obezitatii, frecventa tuturor formelor de diabet, inclusiv diabet gestational, a crescut. Noile criterii bazate pe studiul initial din 2012 cresc suplimentar numarul de femei cu diabet gestational.

Studiul originar a descoperit ca un nivel doar usor crescut al glicemiei creste riscul de complicatii pentru bebelus atat inainte, cat si la scurt timp dupa nastere. In baza acestor rezultate multe organizatii au adoptat o noua definitie a diabetului gestational, un tip de diabet care apare in timpul sarcinii (in anul 2010 au fost adoptate noi criterii de diagnostic). Au fost comparate efectele pe termen lung ale nivelurilor glicemiei in cazul mamelor care se incadrau tiparului de diabet gestational cu cele care nu faceau acest lucru. Cercetatorii au urmarit sa afle daca cresterile modeste in glicemie au cresut riscul mamei de a dezvolta diabet de tip 2 sau prediabet si riscul de obezitate in cazul urmasilor cel putin un deceniu dupa nastere.

Studiul HAPO initial a implicat 23 316 perechi mama-copil si a descoperit ca nivelul glicemiei materne este asociat cu greutatea nou-nascutului sau si cu grasimea corporala.

Doctor Barbara Linder, autor al studiului si consultant pentru cercetarea diabetului infantil subliniaza “diferentele la mame si copiii lor datorate nivelului ridicat de glicemie sunt ingrijoratoare. Chiar daca joaca un rol important pentru greutatea mamei, glucoza are un efect independent.

Profesorul Boyd Metzger subliniaza in final ca „rezultatele HAPO-FUS sunt importante deoarece demonstreaza ca si acele mame cu usoara hiperglicemie in sarcina si urmasii lor sunt expusi unui risc de rezultate materne si de sanatate a copilului nocive, crescand posibil numarul de femei si copii expusi unui risc de a dobandi afectiuni medicale cronice de lunga durata. Sunt necesare cercetari suplimentare pentru a identifica interventiile care vor imbunatati rezultatele de sanatate ale femeilor si copiilor.”

Surse: www.futurity.org; www.nih.gov; https://news.northwestern.edu

Menu

Gestionarea modulelor cookie pe site-ul Naste Natural Informatii Suplimentare

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close