Gravidă în vis? Ce înseamnă acest simbol puternic

5 Iulie 2023

de Teodora Savu

În vise putem trăi evenimente foarte diferite faţă de viaţa pe care o trăim zi de zi. Putem experimenta inclusiv întâmplări stranii, cu care poate că nu ne-am întâlni în realitate. Două exemple ar fi căderea dinţilor sau casa noastră fiind infestată de şerpi. Dar dacă îţi apari gravidă în vis, să ştii că nu eşti singura. Şi, spre deosebire de alte plămădiri ale imaginaţiei noastre adormite, aceasta poate deveni realitate.

În primul rând, de ce visăm?

Experţii studiază visele şi posibilele înţelesuri ale acestora de peste un secol. În 1899, Sigmund Freud a publicat cartea „Interpretarea viselor”. Potrivit lui, visele scot la suprafaţă lucruri din subconştient.

Deşi nu se ştie sigur de ce visăm, au fost formulate de-a lungul timpului mai multe teorii:

 • Gândurile rămase de peste zi. Gândurile, sentimentele şi fanteziile din timpul zilei pur şi simplu continuă şi după ce adormim.
 • Procesarea emoţiilor. Sistemul limbic, partea creierului care controlează emoţiile şi comportamentele, este activ atunci când visăm. Acest lucru sugerează faptul că visele ajută la procesarea emoţiilor.
 • Formarea amintirilor. Creierul nostru poate relua evenimente din viaţa reală, pas important pentru stocarea lor în amintire.
 • Asocierea liberă. Freud credea că toate visele au o semnificaţie, indiferent de cât de ciudat poate fi conţinutul lor. El a spus că adesea visele reflectă dorinţe trecute sau ascunse care nu s-au împlinit în viaţa reală.

Oricare dintre aceste teorii ar fi mai aproape de realitate, experţii continuă şi în ziua de astăzi să studieze semnificaţia viselor. Ei au venit cu explicaţii posibile despre sensul unora dintre ele. Inclusiv ce înseamnă dacă îţi apari gravidă în vis.

Sarcina în vis

Fie că să ai copii este cel mai mare vis al tău sau din contră, nu îţi doreşti să rămâi însărcinată, este posibil să îţi apari gravidă în vis. Dar indiferent care este poziţia ta faţă de acest lucru, trebuie să ştii că acest vis nu este neapărat în legătură directă cu o posibilă sarcină în realitate. Un vis în care apare o sarcină se referă adesea la o altă schimbare sau un alt obiectiv personal din viaţa ta.

Autoarea Lauri Loewenberg, care se ocupă cu analizarea viselor, spune că atunci când îţi apari gravidă în vis, aceasta este o modalitate a subconştientului tău de a comunica sentimente şi trăiri mai greu de manifestat în viaţa reală. „Atunci când eşti în vis şi subconştientul deţine controlul, eşti forţată să te concentrezi pe anumite lucruri pe care, în viaţa reală, le poţi ignora, evita sau trece cu vederea. Aşa că visul ne oferă o înţelegere mai profundă despre situaţia noastră curentă, prezentând-o într-o lumină diferită.”

Citeşte şi: Visezi ca esti insarcinata? Iata ce vrea sa iti spuna creierul tau

Ce înseamnă dacă te visezi gravidă?

Loewenberg spune: „Visele în care apare o sarcină sunt de obicei legate de altceva din viaţa ta care se află într-o fază de dezvoltare, de creştere. Planuri la care te gândeşti sau la care lucrezi, poate un examen pentru care înveţi, poate o certificare pe care îţi doreşti să o obţii şi care, dacă vei avea succes, îţi va schimba viaţa.”

Visul în care apare o sarcină poate însemna şi că o nouă faţetă a personalităţii tale este gata să iasă la lumină. Sau poate ai inspiraţie să creezi ceva nou – un job nou, mai multă încredere în propria persoană sau o nouă pasiune.

Iată mai multe variante ale acestui tip de vis şi ce înseamnă ele:

 • Dacă visezi că tocmai ai rămas însărcinată

„În orice etapă a sarcinii te-ai afla în vis, aceasta reflectă etapa în care te afli cu elementul nou din viaţa ta care se află în dezvoltare,” explică Loewenberg. „Deci dacă eşti în punctul în care abia urinezi pe un băţ, înseamnă că ceva este la început.”

 • Dacă visezi că eşti în al treilea semestru de sarcină

Aşadar, etapa sarcinii din vis corespunde etapei în care te afli cu un nou proiect în viaţa reală. „Dacă eşti în al treilea semestru, atunci înseamnă că te apropii de finalul acestui drum, iar proiectul la care ai lucrat este gata să se materializeze.”

 • Dacă visezi că ai greţuri

Deşi greţurile reprezintă o parte normală a unei sarcini, Loewenberg spune că apariţia lor în vis poate indica un disconfort emoţional legat de un element nou din viaţa ta. „Ceva legat de acest lucru la care lucrezi, poate fi vorba chiar şi de o relaţie, pare că nu este ce trebuie pentru tine. Aşa că este cazul să te întrebi, okay, este acesta procesul natural al acestui proiect, al acestei relaţii, al acestui program de studii, orice ar fi, sau este ceva care chiar mă face să mă simt ciudat sau rău. Există vreun aspect nesănătos la care trebuie să fiu mai atentă sau pe care trebuie să încerc să îl corectez?”

 • Dacă visezi că eşti gravidă cu gemeni sau tripleţi

„Poate că ai două elemente noi în viaţa ta, sau poate că există mai multe aspecte legate de un singur element. Poate că simţi că trebuie să te împarţi în mai multe părţi, iar subconştientul tău îţi transmite asta prin intermediul fetuşilor multipli.”

 • Dacă visezi că naşti

Dacă în vis chiar naşti, este posibil să ajungi la finalul acestei transformări sau, desigur, la finalul unui proiect sau eveniment din viaţa ta. „Diferenţa dintre visul în care eşti gravidă şi cel în care chiar naşti este procesul, pentru că în cel de-al doilea caz, munca este deja făcută.”

 • Dacă visezi că naşti, dar apoi îţi pierzi copilul

„Acesta poate fi un avertisment de la subconştientul tău că ceva la care ai lucrat se poate pierde. Nu scăpa din ochi acest lucru, pentru că este ceva pentru care ai muncit din greu şi cu dedicare. Nu minimiza semnificaţia acestui vis. Nu pierde acest lucru din vedere.”

 • Dacă visezi că eşti gravidă cu un copil neomenesc

„Asta poate semnifica faptul că elementul de noutate din viaţa ta este ceva ce îţi este străin. Este ceva cu care nu te-ai mai întâlnit până acum. Pare de pe altă lume, nu îţi este deloc familiar. Deci este un mesaj de la subconştientul tău care te îndeamnă să te familiarizezi cu această situaţie nouă.”

 • Dacă visezi că fostul tău te-a lăsat însărcinată

„Visele despre un fost sunt la fel de comune ca şi cele despre o sarcină. Dacă visezi că fostul tău te-a lăsat însărcinată, asta înseamnă că ai învăţat foarte multe din relaţia respectivă. Într-un fel, acea relaţie te-a ajutat să dai naştere unei noi părţi a personalităţii tale. În acest caz, sarcina reprezintă toată această cunoaştere şi această înţelepciune nouă care creşte şi se dezvoltă în interiorul tău, mulţumită unui fost.”

 • Dacă visezi că intri în travaliu, dar nu ai dureri

Loewenberg spune că atunci când visezi că intri în travaliu, dar nu îl simţi cu adevărat, pentru că nu ai dureri, înseamnă că ceva din viaţa ta este simplu de fapt şi că nu trebuie să te stresezi. În ciuda documentării extensive care a demonstrat cât de dureros poate fi travaliul, este destul de comun să visezi un travaliu lipsit de dureri. „Subconştientul tău îţi transmite să nu îţi faci griji, pentru că nu vei simţi nicio durere. Du acest proiect la bun sfârşit şi totul va fi bine.”

 • Dacă visezi că eşti în travaliu, CU dureri

„Atunci când simţi durere fizică într-un vis, cel mai adesea este legată de o durere emoţională din viaţa reală. Deci asta îţi poate transmite că ceva din viaţa ta începe să te epuizeze emoţional, dar din nou, te afli la finalul sarcinii. Deci mai trage puţin. Aproape ai ajuns la destinaţie.”

 • Dacă visezi că dai naştere unui copil urât

Deşi toţi copiii sunt frumoşi în felul lor, este posibil să visezi că eşti însărcinată sau că dai naştere unui copil nu foarte drăguţ. Loewenberg spune că acest vis poate indica faptul că există un element de noutate în viaţa ta de care eşti nemulţumită. „Subconştientul tău îţi transmite: Există o situaţie neplăcută care s-a dezvoltat în viaţa ta, dar tu eşti cea care a atras-o. Tu i-ai dat naştere.”

 • Dacă visezi că naşti dintr-o altă parte a corpului

Probabil că ţi s-ar părea foarte straniu să visezi că dai naştere prin mâini sau prin cap, şi nu ai fi de condamnat, dar Loweneberg spune că astfel de detalii pot aduce noi semnificaţii visului tău. „Trebuie să ai mare atenţie din ce parte a corpului tău apare copilul pe lume, pentru că subconştientul tău a ales acea parte cu un motiv. Apoi, trebuie să te întrebi: În mod normal, pentru ce este folosită această parte a corpului? De exemplu, capul este folosit pentru gândit şi idei. Aşadar, un astfel de vis poate semnifica naşterea unei noi idei sau a unui nou mod de gândire.”

De ce visul în care eşti gravidă este atât de comun?

Loewenberg explică: „Motivul pentru care anumite vise sunt atât de comune este acela că sunt cauzate de probleme sau comportamente comune.” Deci, pentru că începerea unui nou proiect sau a unei noi relaţii este o întâmplare destul de comună în viaţa oricui, şi visul poate deveni destul de comun. „Subconştientul ne arată noul din viaţa noastră sub forma unei sarcini pentru a ne face să privim acest element nou ca pe ceva pe care trebuie să ne concentrăm şi pentru care trebuie să manifestăm grijă şi iubire,” adaugă Loewenberg.

Cum te-ai simţit tu în acel vis?

Deşi ajută cu siguranţă să ai nişte noţiuni generale despre ce pot semnifica nişte vise comune, aceste interpretări reprezintă o mică parte din întregul tablou, spune astroloaga şi autoarea Stephanie Gailing în cartea ei, „The Complete Book of Dreams”. „Putem să vedem ce semnifică un vis din punct de vedere simbolic, dar este de asemenea foarte important să luăm în calcul sentimentele şi atitudinile noastre personale, pentru că acelaşi vis nu semnifică neapărat acelaşi lucru pentru toată lumea,” spune ea.

Dacă ţi-ai apărut gravidă în vis, în mod special, Gailing te încurajează să iei în calcul care este atitudinea ta despre o posibilă sarcină în viaţa reală. Astfel, vei înţelege mai în amănunt mesajul pe care subconştientul doreşte să ţi-l transmită prin intermediul visului.

Posibilitatea unei sarcini te entuziasmează sau este un lucru pe care nu vrei să îl experimentezi şi care te sperie? În vis, ai fost surprinsă de sarcină? Poţi experimenta o sarcină în viaţa reală?

De exemplu, pentru o femeie care nu poate avea copii, dar îşi doreşte, „un vis în care este gravidă poate fi o experienţă prin intermediul căreia procesează durerea emoţională,” explică Gailing. Dar pentru o femeie care poate avea copii şi care este entuziasmată de posibilitatea unei sarcini, atunci când apare gravidă în vis, poate apărea o îmbunătăţire în viaţa ei.

Vise care prevestesc sarcina

Există persoane care cred că anumite vise pot prevesti întâmplări reale din vieţile lor. Dacă până acum, pe parcursul acestui articol, am abordat visele din perspectivă psihologică, următoarele informaţii nu sunt documentate medical, ci sunt proprii mai degrabă unor vechi credinţe din popor.

Iată câteva vise despre care oamenii cred că pot prevesti o sarcină:

 • Peştii

Se crede că femeile însărcinate pot avea vise în care îşi fac apariţia aceste frumoase animale subacvatice. Loewenberg vorbeşte despre vise şi din această perspectivă non-ştiinţifică şi spune astfel: „Dacă visezi peşti, mormoloci sau alte mici creaturi subacvatice, poate fi un mesaj venit de la corpul tău că ai putea fi însărcinată. Aceste creaturi subacvatice simbolizează embrionul care înoată în lichidul amniotic.”

De altfel, Loewenberg recunoaşte că, atunci când era ea însăşi în primul trimestru de sarcină, visa întotdeauna peşti.

 • Şerpii

În funcţie de sentimentele tale legate de reptile, acest vis poate fi destul de tulburător. Dar se crede că visele în care apar şerpi pot prevesti o sarcină, pentru că şarpele este perceput ca fiind un simbol falic.

 • Merele

Acest simplu fruct poate avea o semnificaţie simbolică foarte bogată. În special, se crede că dacă te visezi mâncând un măr, poate fi un semn că eşti însărcinată sau, cel puţin, că eşti în cea mai fertilă perioadă a ta.

 • Grădinăritul

Loewenberg spune: „Fructele, legumele, viţa-de-vie şi alte elemente ale florei sunt comune în visele noastre din primul semestru de sarcină, pentru că simbolizează fertilitatea, faptul că eşti rodnică.”

 • Seminţele

Se crede că dacă visezi că însămânţezi pământul sau că plantezi seminţe este posibil să fii însărcinată. Simbolistica este destul de clară în acest caz.

 • Ploaia

Visele în care are loc o furtună pot semnifica schimbări mari în viaţa ta. Ploaia în vis poate semnifica fertilitate. De asemenea, se crede că ploaia prevesteşte şi noi provocări pe care ţi le oferă viaţa, iar sarcina se poate încadra cu siguranţă în această categorie.

 • Iepurii

Datorită vitezei cu care se reproduc, iepurii sunt un simbol al fertilităţii în numeroase culturi. Aşadar, nu este o mare surpriză că dacă visezi iepuri este posibil ca un nou-născut să fie pe drum – în special dacă este un iepure care ţopăie, căci asta ar însemna că, în curând, vei fi înconjurată de copii.

Citeşte şi: Cele mai comune 10 vise pe care le ai in sarcina si ce inseamna ele

În concluzie, dacă îţi apari gravidă în vis, acest lucru nu are legătură neapărat cu realitatea. Totuşi, credinţa populară a identificat anumite simboluri onirice care ar putea prevesti o sarcină. Acum depinde de tine şi de propriile tale credinţe cui dai dreptate.

Surse: https://www.wellandgood.com/, https://www.insider.com/, https://www.thecut.com/, https://www.romper.com

Menu

Gestionarea modulelor cookie pe site-ul Naste Natural Informatii Suplimentare

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close