Imunitatea la copii este influentata de cezariana

27 Ianuarie 2015

de Irina Olteanu

Bolile sistemului imunitar si nasterea prin interventie cezariana s-au demonstrat a fi interdependente in urma numeroaselor studii stiintifice. Din ce cauza cezarianta influenteaza imunitatea la copii si ce anume au implicat aceste cercetari veti afla in continuare.

Imunitatea la copii, influentata de modalitatea de nastere aleasaimunitatea la copii

Din cauza unei prevalente crescute observate in cadrul statelor vestice cu privire la nasterile prin cezariana, s-a reusit realizarea unei paralele intre folosirea tot mai frecevnta a acestui tip de nastere (in pofida recomandarii Organizatiei Mondiale a Sanatatii de a reprezenta mai putin de 15% din totalul de nasteri) si o serie de boli care se pare ca nu afecteaza statele in curs de dezvoltare in aceeasi masura; de exemplu, aici incidenta astmului si a alergiilor s-a triplat in ultimii 50 ani. Evenimentele la la inceputul vietii pot programa aceste boli, dupa cum s-a demonstrat in ce priveste prevalenta bolilor in cadrul populatiilor imigrante in tarile vestice si in factorii de risc perinatal.

Bolile sistemului imunitar la copii, mai frecvente la cei nascuti prin cezariana

O echipa de cercetatori danezi a descoperit ca cei care s-au nascut prin intemediul unei interventii cezariene si nu prin nastere vaginala s-au confruntat cu un risc crecut de boli imunitare ulterior in viata; sistemul imunitar protejeaza corpul de boli iar daca acesta nu functioneaza corect pot aparea anumite imbolnaviri. Aceste boli sunt: astm (dar si alergii), artrita juvenila, boala colonului iritabil, deficiente imunitare si tulburari ale tesutului conjunctiv. De asemenea, un risc mai mare a fost observat si in ce priveste leucemia la maturitate.

Autorii studiului publicat recent: Astrid Sevelsted, Jakob Stokholm, Klaus Bønnelykke, Hans Bisgaard (la data de 1 decembrie in revista Pediatrie-revista oficiala a Academiei Americane a Pediatrilor) au concluzionat: “cercetarile noastre sustin de asemenea ipoteza ca durata de timp de dinainte si de dupa nastere este importanta pentru dezvoltarea unor afectiuni cronice.” Coordonatorul echipei a fost medicul Hans Bisgaard (responsabil pentru integritatea lucrarii de la concepere si design pana la conducerea studiului si achizitia, analiza, interpretarea datelor si redactarea manuscrisului) de la Universitea din Copenhaga si Centrul Pediatric pentru Astm din Danemarca; acesta a obsevat 1,9 milioane de copii (analiza primara) care nu au fost contactati (inclusi doar cei ai caror mame s-au nascut dupa 1952; au fost exclusi copiii prematuri-sub 2500 g- si cei care nu aveau specificata greutatea la nastere), colectand date din baza nationala de date cu privire la modul in care copiii au venit pe lume, iar durata de timp asupra carei s-a axat a fost 1977-2012. Din populatia studiata, 14% s-au nascut prin cezariana. Cercetarea a urmarit cu precadere bolile aparute in copilarie cu o legatura suspectata de deviere a maturizarii imunitare la o varsta frageda.

Concluzii privind imunitatea la copii

In cazul unei cezariene, bebelusul se naste printr-o interventie chirurgicala ce presupune o incizie in abdomenul mamei. Procentul observat in urma cercetarilor cu privire la deficientele imunitare este mai mare cu 46%, riscul de astm ajungand la 13%, iar cel de boala colonului iritabil la 20%, prima reprezentand o afectiune cronica, iar cea de-a doua una inflamatorie. In plus, cei nascuti prin cezariana au prezentat un risc cu 17% mai mare de a dezvolta leucemie (cancer al sangeului ce debuteaza in maduva osoasa), cu 11% mai mare pentru tulburari ale tesutului conjunctiv (boli ale diverselor parti ale corpului cum sunt oase, cartilaje si articulatii) si cu 10% mai mare pentru artrita juvenila (artrita la pacienti mai tineri de 17 ani) in comparatie cu copiii nascuti pe cale vaginala. In schimb, nu au fost identificate asocieri intre nasterea cezariana si diabetul de tip 1, psoriazisul sau boala celiaca, exceptand faptul ca mamele cu diabet de tip 1 (27%) au prezentat un risc crescut pentru nastere cezariana. Modul in care s-a realizat aceasta paralela este unul destul de simplu: s-a urmarit numarul de spitalizari al acestor copii dupa nastere prin analiza statistica; au fost urmariti pana la data de 1 ianuarie 2012, pana la varsta de 16 ani, migratie sau deces, oricare a survenit prima. S-a inclus in studiu un control negativ si un test de sensibilitate pentru verificarea acuratetii.

Din ce cauza apar bolile sistemului imunitar?

imunitatea la copii

Studiul mentionat sugereaza faptul ca evenimentele critice din apropierea momentului nasterii initiaza o traiectorie a imbolnavirii; acestea pot cauza o aberatie imuna ce conduce la o multitudine de boli imunitare prezente ulterior in viata. Prin identificarea aspectelor comune se pot intelege mecanismele de incidenta epidemica. Sunt luate in considerare in aparitia acestora boli si interactiuni genice de mediu complexe, iar igiena, in termeni de expunere timpurie microbiana perturbata, poate fi responsabila pentru prevalenta bolilor de tip alergic in statele vestice. De asemenea, cadrul nasterii in cezariana este diferit de cel al nasterii vaginale cu privire la mai multi factori, inclusiv agenti anestezici si antibiotice in timpul nasterii, efecte psihologice asupra nou-nascutului si mediu spitalicesc dupa nastere. Biomarkerii din sangele copiilor nascuti prin cezariana difera de cei nascuti vaginal, inclusiv numar redus de leucocite, neutrofile, monocite si limfocite in sangele ombilical si diferente in compozitia leucocitara in primul an de viata. De asemenea, inducerea hormonului de stres la fat este dependenta de modul de nastere cu o productie scazuta la copiii nascuti prin cezariana, ceea ce poate afecta maturizarea imunitara.

Medicul Bisgaard subliniaza faptul ca riscul crescut mentionat nu inseamna ca interventia chirurgicala insasi conduce la imbolnavire (nu este vorba de o relatie cauzala directa), fiind vorba de mai multe aspecte implicate, inclusiv, dupa cum am specificat, factori genetici si de mediu. Bisgaard sustine ca: “mai multe gene sunt comune acestor boli, iar cezariana poate fi unul din factorii care le activeaza”. Factorul de risc declansator observat de echipa de cercetatori indica insasi mediul nasterii. Se pare ca este vorba mai exact de antibioticele administrate gravidelor pentru a minimiza cantitatea de germeni la care este expus nou-nascutul (care de altfel sunt meniti sa fortifice sistemul imunitar). De asemenea, in cadrul unor studii asupra soarecilor si oamenilor s-a constatat faptul ca ambele categorii nascute prin cezariana prezinta o alta compozitie a florei intestinale decat cei nascuti pe cale naturala; un studiu recent asupra soarecilor a demonstrat ca si acestia intampina probleme cu sistemul imunitar.

Profesorul Niela Heegaard de biochimie clinica si cercetator al tulburarilor imunologice la Institutul Statens Serum a apreciat amploarea acestui studiu prin numarul de copii analizati si considera ca acesta confera cercetarii niste rezultate extrem de robuste. El considera ca studiile pe animale asociate s-au desfasurat in conditii bine controlate si nu pot fi aplicate direct oamenilor si ca sunt necesare cercetari suplimentare asupra moleculelor si celulelor imunitare ale nou-nascutilor prin cezariana si prin nastere vaginala pentru a trasa o legatura cauzala clara.

Alte studii legate de bolile sistemului imunitar

Desi primul studiu exclude corelatia dintre nasterea prin cezariana si boala celiaca, exista un altul mai vechi care a constatat exsitenta unei relatii cauzale; acesta a fost realizat de Centrul pentru Boala Celiaca al Universitatii Chicago. In anul 2012 medicul Peter Green din cadrul Universitatii Columbia a confirmat aceasta legatura spunand ca: “mesajul catre pacientii care necesita o interventie cezariana, daca nu poate fi evitata, este sa fie constienti de riscul crescut pentru boala celiaca la copiii nascuti astfel si prin urmare sa fie atenti la simptome pentru a interveni timpuriu si poate mai frecvent“.

Un studiu anterior desfasurat de Cho CE, Norman M investigheaza relatia dintre modalitatea de nastere si dezvoltarea sistemului imunitar la copil. Coroborat cu cercetari recente, cezariana este asociata cu raspunsuri aberante imune pe termen scurt si un risc mai mare de a dezvolta boli imunitare. Nu se cunoaste insa efectul pe termen lung.

Conform unei meta-analize a asocierii intre cezariana si astm infantil, Thavagnanam S, Fleming J, Bromley A, Shields MD, Cardwell CR s-au axat asupra modificarii colonizarii bacteriene intestinale care joaca un rol in aparitia astmului in ipoteza igienei. Au fost implicate 23 studii si s-a concluzionat existenta unei cresteri in riscul de astm la copiii nascuti prin cezariana.

O cercetare asupra riscului de alergii si modul de nastere desfasurata de Renz-Polster H, David MR, Buist AS, Vollmer WM, O’Connor EA, Frazier EA, Wall MA a constatat faptul ca flora intestinala la copiii mici, daca este nefavorabila, poate creste susceptibilitatea la boli de tip alergic. Microbii benefici intestinali originari in tractul vaginal matern sunt mai probabil a fi transferati in nasterea vaginala in comparatie cu cea cezariana.

Cercetatorii Roduit C, Scholtens S, de Jongste JC, Wijga AH, Gerritsen J, Postma DS, Brunekreef B, Hoekstra MO, Aalberse R, Smit HA au ajuns la concluzia ca nasterea prin cezariana poate constitui un factor de risc pentru astm datorita colonizarii microbiene intarziate. S-a desfasurat un studiu asupra riscului de astm si sensibilizarii la varsta de 8 ani, luand in considerare statutul alergic al parintilor, iar in populatia totala un procent de 12,4% din copii a prezentat astm la 8 ani, cezariana fiind asociata cu acesta, dar avand o importanta semnificativa si istoricul familial.

Concluziile unui alt studiu legat de imunitatea la copii si tipul de nastere, desfasurat de Pistiner M, Gold DR, Abdulkerim H, Hoffman E, Celedón JC confirma faptul ca nasterea prin interventie cezariana poate altera raspunsul imun neonatal si creste riscul de atopie. S-a examinat relatia dintre modalitatea de nastere si dezvoltarea atopiei si a bolilor de tip alergic la 432 copii cu un istoric parental de atopie de la nastere pana la varsta de 9 ani. Copiii nascuti prin cezariana au prezentat un risc de doua ori mai mare de atopie decat cei nascuti vaginal, insa un rol important il joaca si predispozitia ereditara.

Un studiu de anvergura asupra a 2,1 milioane de danezi nascuti intre 1973-2008 coordonat de catre Bager P, Simonsen J, Nielsen NM, Frisch M a observat ca bacteriile intestinale au fost implicate in etiologia bolii colonului iritabil, a colitei ulcerative si a bolii lui Crohn deoarece nasterea cezariana interfereaza cu colonizarea normala bacteriana a intestinelor nou-nascutului, aceasta fiind asociata cu un risc moderat, dar semnificativ (3,2%) de boala colonului iritabil la varsta 0-14 ani, indiferent de predispozitia ereditara.

Cercetatorii Mårild K, Stephansson O, Montgomery S, Murray JA, Ludvigsson JF au evaluat 11749 de nou-nascuti intre 1973-2008 cu boala celiaca identificata histopataologic prin biopsie, expusi la nasterea prin cezariana si evenimente fetale adverse (scor Apgar scazut, greutate la nastere mica, nastere prematura, infectii neonatale) si au constatat ca cei nascuti mici in comparatie cu varsta gestationala au prezentat un risc crescut cu 21% de boala celiaca.

Scopul unui studiu despre imunitatea la copii, desfasurat de Decker E, Engelmann G, Findeisen A, Gerner P, Laass M, Ney D, Posovszky C, Hoy L, Hornef MW a fost de a analiza asocierea posibila dintre nasterea cezariana si boala inflamatorie enterica la copii. S-a concluzionat ca in timp ce rata de nasteri cezariene a copiilor cu boala Crohn sau colita ulcerativa a fost similara cu cea a subiectilor de control, o predispozitie crescuta exista la copiii cu boala celiaca in comparatie cu subiectii de control; modul de nastere si asocierile alterate in dezvoltarea homeostazei enterice in timpul perioadei neonatale poate influenta incidenta bolii celiace.

O analiza estimativa publicata de Cardwell CR, Stene LC, Joner G, Cinek O, Svensson J, Goldacre MJ, Parslow RC, Pozzilli P, Brigis G, Stoyanov D, Urbonaite B, Sipetić S, Schober E, Ionescu-Tirgoviste C, Devoti G, de Beaufort CE, Buschard K, Patterson CC asupra riscului crescut de debut al diabetului de tip 1 la copiii nascuti prin cezariana a luat in considerare literatura publicata si studiile observationale. S-a constatat un risc crescut cu 20% ce nu poate fi explicat stiintific.

Nu in ultimul rand, un studiu desfasurat de McLaughlin CC, Baptiste MS, Schymura MJ, Zdeb MS, Nasca PC asupra factorilor de risc perinatali pentru neuroblastom a investigat copii mai mari, luand in considerare greutatea mica la nastere. Aceasta a fost asociata cu risc crescut in timp ce greutatea gestationala mai mare a constituit un factor protector. In grupul mai mare de varsta, statutul de prim nascut, cezariana, travaliul prelungit si ruptura prematura a membranelor au fost asociate cu risc crescut.

Surse:

www.copsac.com; www.examiner.com; www.thesavvyceliac.com; http://sciencenordic.com; http://pediatrics.aappublications.org; www.dailyrx.com; www.ncbi.nlm.nih.gov

Menu

Gestionarea modulelor cookie pe site-ul Naste Natural Informatii Suplimentare

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close