Ingerarea placentei sau placentofagia: o practica controversata

15 Iulie 2015

de Irina Olteanu

Placentofagia sau ingerarea placentei constituie o practica in voga printre celebritati, dar extrem de controversata. Sustinatorii sai o considera plina de beneficii atat pentru mama, cat si pentru copil, in timp ce oponentilor le provoaca repulsie, fiind considerata de ei un real pericol pentru sanatate.

Ce este placentofagia

Placentofagia sau ingerarea placentei este definita drept consumul unei placente umane postpartum sau la orice moment dat, in stare cruda sau modificata (gatita, deshidratata, infuzata etc). Desi in epoca moderna practica este atestata incepand cu anii 1960 (in Vietnam-prajita cu ceapa), respectiv 1970 (in zona SUA si Mexic, fiind sustinuta de moase/doule si practicanti ai medicinei alternative), placenta este consumata de milenii de unele popoare, fiind mentionata in documente istorice datand de milenii (nativii americani, egipteni si iudei, printre altii).

Exista si o clasificare a placentofagiei in urmatoarele forme: materna si non-materna. Prima varianta reprezinta, in mod evident, ingerarea placentei proprii (obicei de altfel specific intre mai mult de 4000 mamifere), iar a doua implica o alta persoana decat o mama drept consumator. In ultimul caz se afla la mijloc scopuri medicale, fiind utilizata pentru a trata afectiuni deosebite – poporul chinez apeleaza la aceasta practica atat ca mod de celebrare a nasterii, cat si in tratarea problemelor de fertilitate, iar nativii americani tratau cu ea problemele de sanatate ale copilului. Sunt mentionate si populatii care o folosesc doar pentru aroma sa unica.

Rolul placentei

Placenta este primul organ care se formeaza in corpul gravidei, chiar inainte de cele ale copilului, dupa momentul conceptiei si joaca un rol important in sarcina, conectand mama de copilul din uter si furnizandu-i acestuia oxigen, nutrimente si hormoni (si inlatura reziduurile eliminate de copil). Acest organ se mareste odata cu sarcina si apoi este eliminata natural in urma nasterii vaginale sau este extrasa de medic in cazul unei cezariene. Cantareste aproximativ 500 g si are un aspect rotund si plat.

placenta

Cum se consuma

Una din cele mai frecvente modalitati de consum este sub forma fiarta/la abur, deshidratata, macinata/transformata in pudra si sigilata in capsule. Inghitirea unei pastile preparata in acest mod poate fi mai palatabila (usor de ingerat) de persoanele sensibile/care manifesta repulsie fata de organul crud (foarte putine persoane au incercat sa o consume cruda, respectiv inclusa intr-un smoothie in forma congelata). Adesea moasele sunt specializate in prepararea acestor pilule (dureaza 24-48 ore incapsularea lor). Exista si variante de consum ce presupun preparare termica, respectiv fierbere sau prajire (cu ingrediente cum sunt ardei iuti, ghimbir si lamaie; unele femei ii indeparteaza mambrana si o trateaza ca pe orice tip de carne), dar si transformata in tinctura (prin macerare). Multe mame au declarat ca s-au simtit mai bine dupa consumul sau, insa nu se stie daca este vorba doar de un efect placebo. De asemenea, altele sustin ca s-au simtit rau, insa este vorba de toleranta individuala specifica si nu poate fi formulata o regula in acest sens.

Sustinatorii placentofagiei

Persoanele care sustin consumul placentei considera ca aceasta poate creste nivelul de energie al proaspetei mame (isi va reveni mai repede), precum si cantitatea de lapte matern deoarece pastreaza multe din substantele benefice din timpul sarcinii. De asemenea, ei cred ca poate echilibra nivelele hormonale, scazand sansele de depresie postpartum si insomnie, dar pentru niciunul din aceste beneficii nu exista studii concrete desfasurate. Din punct de vedere nutritiv, placenta contine proteine si grasimi, dar si fier, vitaminele B6 si B12, precum si estrogen si progesteron (importanti in dispozitia postpartum). In plus, placenta are in compozitie nivele mari de CRH-hormon eliberator al cotricotropinei, cunoscut a reduce stresul (secretat in mod natural de hipotalamus) care atinge apogeul la momentul nasterii. Tot cu privire la hormoni, se considera ca placenta determina eliberarea de oxitocina in creier; aceasta stimuleaza contractiile uterine ce initiaza travaliul si dupa nastere determina uterul sa se contracte si sa revina la forma initiala.

Sub forma de capsule, placenta se crede ca: contine hormonii naturali ai mamei, poate fi perfecta pentru aceasta, ii echilibreaza organismul, ii ofera fierul pierdut si energie, reduce hemoragia postnatala, creste productia de lapte (deoarece contine lactogen si prolactina-stimuleaza productia de lapte matern), contribuie la o perioada postpartum pozitiva, ajuta uterul sa revina la normal, poate fi utila in menopauza. Nu trebuie sa uitam si de rolul sacru care ii este conferit acestui organ, datorita legaturii dintre mama-copil pe care o intermediaza intrauterin.

Prin comparatie, in cazul animalelor consumul sau dupa nastere poate reduce durerile travaliului (la caini) pe masura nasterii puilor si incurajeaza crearea unei legaturi intre mama si nou-nascuti.

In cadrul unui studiu, cercetatorii antropologi de la Universitatea din South Florida si din Las Vegas au analizat 189 mame si au descoperit ca ¾ au experiementat sentimente pozitive in urma ingestiei placentei, respectiv dispozitie imbunatatita, energie si lactatie sporita (Selander J, Cnator, Young si Benyshek).

Oponentii placentofagiei

Acestia considera ca nutrimentele din placenta se pot regasi in orice alimentatie echilibrata, prin urmare nu este necesara o masura extrema de aport al lor. Unii experti cred ca moasele si doulele din prezent o pot recomanda deoarece au interpretat eronat literatura stiintifica. Doctorul Crystal Clark, profesor de psihiatrie si stiinte comportamentale la Universitatea Northwestern considera ca: “exista o multime de rapoarte subiective care ii percep beneficiile, insa nu exista studii sistematice in acest domeniu, iar studiile pe soareci nu pot fi aplicate oamenilor.” De asemenea, si profesorul Mark Kristal de la Universitatea Statului New York din Buffalo a sustinut in 1971 ca: “nu exista dovezi care sa-i sustina beneficiile. Procesul de gatire va distruge proteinele si hormonii, iar uscarea sau inghetarea sa distrug alte componente.” Medicul obstetrician Maggie Blott sustine si ea ca nu exista motive pentru a consuma acest organ: “animalele isi mananca placenta pentru a obtine nutrimente, insa pentru oamenii care sunt deja hraniti corepunzator nu vad niciun rost sa faca asta.”Nu trebuie sa uitam si de faptul ca consumul de tesut uman este privit de multi drept un act de canibalism.

Reprezentantii Spitalului Privat Isis ne ofera urmatoarele informatii despre practica placentofagiei la nivelul unitatilor spitalicesti:

“Nu avem informatii concrete sau statistici nationale in acest sens, dar va putem oferi informatii cu privire la solicitarile adresate Spitalului Privat Isis de catre pacientele internate in cadrul maternitatii spitalului. Astfel, va putem spune ca ne sunt adresate maxim 1- 2 solicitari pe luna, iar solicitantul trebuie sa urmeze urmatoarea procedura: se completeaza un formular special, se obtine avizului unitatii sanitare si avizului Directiei de Sanatate Publica locala.

In conformitate cu HG 856 / 2002, placentele fac parte din categoria deseurilor medicale avand codul 18 01 02 –  fragmente si organe umane, inclusiv recipiente si sange – Deseuri antomo – patologice constand in fragmente din organe si organe umane, parti anatomice, lichide organice, material  biopsic rezultat din blocurile operatorii de chirurgie si obstetrica (fetusi, placente etc.), parti anatomice rezultate din laboratoarele de autopsie, recipiente pentru sange si sange etc., iar unitatea sanitara in care sunt generate are obligatia sa gestioneze aceste deseuri in conformitate cu reglementarile legislative.”

De retinut

Indiferent de modul in care decideti sa o consumati, este bine sa retineti ca in stare cruda poate raspandi infectii (transmise prin sange) atat catre voi cat si catre copii, daca alaptati; chiar procesarea sa in forma de pilule poate conduce la proliferarea de bacterii/virusuri. In acest sens, metoda de depozitare si preparare trebuie urmata ca pentru un produs din carne pentru a preveni probleme de sanatate; este mai bine sa fie congelata sau gatita imediat. Unele spitale va pot interzice sa o luati cu voi sau sa o mancati, prin urmare este bine sa verificati in prealabil. Daca va simtiti rau dupa consumul placentei, opriti administrarea sa, iar daca experimentati depresie postpartum nu asteptati ca placenta sa actioneze, este mai bine sa apelati la specialist.

Multumim Spitalului Privat Isis pentru informatiile oferite.

 

Menu

Gestionarea modulelor cookie pe site-ul Naste Natural Informatii Suplimentare

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close