Ghid de îngrijire după cezariană

30 Septembrie 2020

de Irina Olteanu

Operația cezariană este o intervenție majoră, care necesită o perioadă mai lungă de vindecare. Dacă te întrebi ce tip de îngrijire îți este necesară după acest tip de naștere îți oferim un ghid de îngrijire după cezariană, începând de la modul de îngrijire al inciziei și până la ciorapii compresivi pe care se poate să fie nevoie să îi porți. Îngrijirea operației de cezariană poate reprezenta o încercare majoră pentru orice mămică și este nevoie de răbdare și încredere pentru a depăși această peroadă.

Pentru a-ți îngriji operația de cezariană este important să ții cont de aceste sfaturi, care vor contribui la o vindecare mai rapidă a cicatricei:

  • Păstrează zona curată – o dată pe zi (când faci duș) lasă să curgă apă peste rană; nu trebuie să o protejezi de umezeală, însă evită să o freci. Când termini tamponează ușor cu un prosop curat;
  • Ar putea fi necesar să folosești o cremă specială și să îți acoperi cicatricea – unii medici recomandă un antibiotic topic și acoperirea rănii cu un bandaj, în vreme ce alții recomandă să lași rana descoperită;
  • Aerisește incizia – aerul stimulează procesul de vindecare când vine vorba de leziuni ale pielii, prin urmare expune-ți cât de des posibil cicatricea la aer. Nu înseamnă că trebuie să stai dezbracată, ci să porți o rochie largă care să permită circulația aerului;
  • Mergi la programările medicale de după naștere – dacă incizia a fost închisă cu suturi neresorbabile, asigură-te că mergi la toate consultațiile postnatale pentru ca medicul să le extragă și să monitorizeze vindecarea ta. Dacă sunt menținute un timp prea lung se poate să rezulte o cicatrice neplacută. Pentru cezariană nu există un interval și o frecvență standard a acestor programări, medicul va decide ce este potrivit în situația ta;
  • Renunță la exercițiu fizic – trebuie să faci mai puțin efort fizic pentru a permite cicatricei de pe uter și abdomen să se vindece. Evită să te apleci, să te răsucești sau să faci mișcări bruște și nu ridica nimic mai greu decât bebelușul tău.
  • Fă mișcare – chiar dacă nu este bine să depui un efort prea mare, nu înseamna că nu trebuie să te miști. Creșterea fluxului sanguin ajută la vindecare și scade șansele de a dezvolta tromboză venoasă profundă. Imediat ce te simți în stare și ai aprobarea medicului, poti ieși cu bebelușul tău la plimbare.
femeie arata cu degetul spre operatia cezariana

Îngrijirea operației de cezariană – picioare umflate

Majoritatea femeilor care nasc prin cezariană vor experimenta edem postpartum după ce bebelușul vine pe lume. Umflarea se datorează faptului că organismul tău transportă cu 50% mai mult sânge și lichide în timpul sarcinii, iar tranziția hormonală are loc în mod extrem de dramatic după naștere, este de părere medicul specialist în obstetrică-ginecologie Sherry Ross.

Aceste lichide suplimentare nu dispar pur și simplu după naștere. Mai degrabă ajung redistribuite prin corp, conducând la inflamație. Atunci când naști prin cezariană și ți se administrează lichide intravenos în timpul operației, acestea vor ajunge de asemenea redistribuite, contribuind la o umflare suplimentară post partum. Conform specialistului, picioarele sunt cel mai adesea observabile, alături de glezne, mâini, față și vulvă.

Cât timp doare operația de cezariană?

Operația de cezariană este mai dureroasă în primele trei zile după operație, timp în care mămicile trebuie să rămână internate pentru supraveghere. În această perioadă, medicii le administrează calmante care vor ține sub control durerea și vor monitoriza constant schimbările care  intervin. După cele trei zile petrecute în spital, durerea nu ar trebui să mai fie foarte mare, ba chiar nu ar trebui să fie deranjantă pentru mămică. Una dintre probleme care apar după ieșirea din spital este sentimentul că operația se poate desprinde. De asemenea, mămica va simți în această perioadă că operația o strange și nu va putea să se miște în voie. Îngrijirea operației de cezariană nu o să fie un proces foarte greu întrucât mămicile vor primi toate indicațiile din parte specialiștilor pentru a se descurca de minune.

Nu trebuie să te temi de durerea după operația de cezariană întrucât va fi mult mai ușoară decât te aștepți. În această perioadă pot apărea oboseală sau discomfort întrucât mămica a trecut printr-un proces greu și corpul are nevoie de timp să își revină. În funție de tipul de corp al fiecărei mămici, recuperarea va fi mai dificilă sau mai ușor de suportat. În ceea ce privește îngrijire operație cezariană, aceasta o să vină natural.

Ce ai voie să mănânci după cezariană

Cea mai importantă problemă care apare după cezariană vizează predispoziția spre constipație a proaspetei mămici, ceea ce presupune o atenție deosebită la alimentele consumate. Astfel, este bine să incluzi următoarele produse pentru a grăbi procesul de vindecare:

  • alimente cu proteine, minerale și calciu. Proteinele ajută la creșterea unor noi celule care grăbesc procesul de vindecare. Alimentele bogate în proteine contribuie la reparare țesuturilor și mențîn puterea mușchilor post-operator. Calciul fortifică sistemul osos, relaxează mușchii, ajută la coagularea sângelui și previne osteoporoză, fiind util mai ales dacă alăptezi. Sunt indicate: produse lactate cu puțînă grăsime (lapte, iaurt și brânză semidegresate), leguminoase, mazăre, semințe de susan.
  • alimente cu cereale integrale. Carbohidrații din ele îți mențîn un nivel ridicat de energie și te ajută să produci mai mult lapte. Unele produse îmbogățite cu nutrimente conțîn fier, fibre și acid folic. Sunt indicate: paște, orez și pâine integrală
  • alimente bogate în vitamine. Vitaminele au un conținut ridicat de antioxidanți și ajută la reparare țesuturilor, stimulând producția de colagen (utilă în construirea de țesut, ligamente și piele). Sunt indicate: broccoli, spanac, frunze de schinduf, portocale, papaya, pepene roșu, căpșuni, grapefruit, cartofi dulci.
  • alimente bogate în fibre. Fibrele sunt un nutriment esențial în combaterea constipației, care poate întârzia procesul de vindecare, punând presiune pe rana și incizie; acestea asigura un tranzit intestinal ușor. Sunt indicate: fructe și legume crude, ovăz, linte și leguminoase.
  • alimente ușor de digerat. Corpul acumulează multe gaze după naștere, prin urmare este bine să eviți acele alimente cauzatoare de gaze și constipație. Nu consumă junk food sau băuturi carbogazoase și optează pentru: supă, brânză de vaci, iaurt și altele similare.
femeie in fata frigider cu mancare in mana

Câte kg ai voie să ridici după cezariană?

În perioada imediată după operație de cezariană este indicat să nu faci efort prea mare sau să ridici obiecte grele. În primele săptămâni după naștere greutatea maximă pe care o poți ridica este de aproximativ trei sau patru kilograme. Aceasta este de fapt greutatea bebelușului tău pe care poți să îl ridici fără nicio teamă dacă nu te incomodează operația. Greutățile prea mari ar putea să îți afecteze operația. Evită să faci sport în primele săptămâni după sarcină până se vindecă puțin tăietura. Mersul, ridicatul greutăților sau prima baie după cezariană s-ar putea să fie o adevărată încercare în această perioadă. Iată ce nu ai voie să faci după această intervenție, idei și sugestii despre îngrijirea operației de cezariană.

Operație cezariană umflată

După cum am menționat, este un aspect normal să observi o oarecare inflamație după cezariană, precum și înroșire și durere în jurul inciziei. Durerile cauzate de gaze pot fi îngrozitoare, însă ar trebui să dispară în decurs de o săptămâna, odată ce tranzitul tău intestinal funcționează din nou normal. Medicul îți poate recomanda anumite medicamente anti-balonare, laxative și să faci mișcare ca parte din procesul de îngrijire după cezariană. Aceste etape fac parte din procesul numit îngrijirea operației de cezariană.

Există însă situații în care umflarea operației de cezariană reprezintă un semn de infecție. Dacă observi o înroșire, durere neobișnuită în jurul rănii, lichid care curge din incizie, disconfort abdominal, precum și simptome asociate febrei (transpirație, temperatura corporală peste 38 grade Celsius, durere de cap, frisoane, pierderea apetitului, deshidratare, oboseală, dureri musculare, dificultate în concentrare) trebuie să mergi la medic. Reține că semnele unei infecții pot să apară chiar și la un interval de 30 de zile după naștere; în orice caz, trebuie să mergi de urgență la medic.

Prima baie după cezariană

Daca îți dorești să faci baie după cezariană, află că nu trebuie să iți cufunzi corpul în apă decât după ce se vindecă incizia – în general la 7-10 zile după operație. Unii medici recomandă să eviți scufundarea în apă chiar pentru trei sau patru săptămâni. Imediat după naștere vei fi nevoită să porți un absorbant pentru hemoragie, care poate persista căteva săptămâni post-partum (nu doar pentru nașterea naturală, ci și pentru cezariană). Această scurgere este perfect normală și poartă denumirea de lohii, fiind o combinație de sânge, mucus și țesut uterin.

De ce ustură operația după cezariană?

Usturimea poate apărea după operația de cezariană întrucât procesul de vindecare este abia la început și mai durează până tăietura se va vindeca. Aceste usturimi apar după puțin timp și sunt extrem de inconfortabile. S-ar putea ca după scoaterea firelor să te simți mai bine și să nu mai fie atât de dureroasă zona operației. Pentru mai multe informații trebuie să îți consulți medicul întrucât acesta îți poate spune totul despre îngrijirea operației de cezariană. Observă toate schimbările pe care le simți și nu ți se par normale și vorbește cu acesta pentru a găsi soluțiile potrivite corpului tău. De asemenea, nu uita că prima baie după cezariană s-ar putea să fie mai dificilă. Pentru a curăța corect tăietura după cezariană trebuie să faci dușuri călduțe și să nu eviți utilizarea unui săpun care să nu îți irite pielea. Masează ușor această zonă pentru ține cont de îngrijirea operației de cezariană.

Desprinderea operației de cezariană

Operația de cezariană este un process amplu care necesită experiență și dexteritate. Nu este însă imposibil ca după intervenție operația să se deschidă sau să apară complicații la nivelul tăieturii. Medicul tău va avea grijă să îți verifice operația pe tot parcursul șederii în spital și te va feri de o înfecție. După ce ajungi acasă este indicat să ai în vedere informațiile despre îngrijirea operației de cezariană pentru a evita astfel de întâmplări nedorite. Trebuie să îți cureți și bandajezi corect tăietura pentru a nu dezvolta infecții. Nu uita că un duș cu apă caldă te va ajuta atât să îți păstrezi zona operației curate, insă va grăbi și procesul de vindecare. Iată aici care sunt recomandările pentru prima baie după cezariană și cum te ocupi de îngrijirea operației de cezariană.

Cremă pentru operația cezariană

Ai putea fi tentată să încerci produse cu vitamina E sau unt de cacao pentru o bună îngrijire după cezariană; sunt utile, dar nu îți face speranțe prea mari. Medicul specialist în obstetrică-ginecologie Rajiv B.Gala susține că nu există studii științifice care să le demonstreze eficacitatea prin comparație cu simplă îngrijire a rănii.

Ai grijă să eviți anumite creme cosmetice, mai ales dacă alaptezi. Sunt creme care ajută la vindecarea cicatricei de la cezariană și a vergeturilor, însă acestea nu trebuie administrate pe perioada sarcinii și a alăptării. În cazul în care medicul consideră oportun îți va recomandă o crema specială, pe baza de rețeta medicală.

Primul scaun după cezariană

Primul scaun după cezariană poate fi dureros și înspăimântă pe multe proaspete mămici. Problema este de fapt legată de faptul că multe femei se confruntă cu constipație după naștere, ceea ce îngreunează eliminarea scaunului; în cazul cezarienei poate dura până la 3 zile. Se adaugă la acest factor și stresul, dar și hormonii acumulați pe perioada sarcinii, care contribuie la un tranzit intestinal lent. Dacă vei consuma o alimentație bogată în fibre, te vei hidrata corespunzător și te vei mișcă mult vei observă că îți este mult mai ușor. Nu uită, de asemenea, că nu trebuie să te abții să mergi la toaletă, deoarece scaunul va deveni și mai dur și îți va îngreuna îngrijirea operației de cezariană.

Infecția uterului după naștere și îngrijirea operației de cezariană

Îngirjirea operației de cezariană imediat după naștere presupune și atenția ridicată la infeția uterului. Aceasta ar putea să apară în primele zile după naștere și adesea are ca prim simptom febra peste 38 de grade Celsius. De asemenea, dacă durerea persistă chiar și după ce ai ieșit din spital poate însemna că te confrunți cu o infecție a uterului. În cazul în care observi schimbări la nivelul operației, miros urât al secreției vaginale, a dureri foarte mari sau temperature ta este ridicată, consultă medicul specialist pentru a vedea dacă ești în vreun pericol

femeie sta pe toaleta

Ciorapi compresivi după cezariană

Medicul îți poate recomanda ca parte din procesul de îngrijire după cezariană să porți ciorapi compresivi; acesta stabilește durata de timp și îți oferă informațiile de care ai nevoie pentru a-i utiliza corect. În principiu, când sunt prescrisi, trebuie purtați cât mai mult posibil, zi și noapte, până când te poți mișca în voie. Rolul lor este de a preveni formarea cheagurilor de sânge la  nivelul picioarelor, respectiv tromboză venoasă profundă.

Sunt șanse să ți se recomande purtarea lor dacă nu te poți mișca prea mult după operație/petreci cea mai mare parte dintr-o zi într-un scaun/dacă suferi de o afecțiune medicală care te împiedică să te miști, dacă ai primit anestezie generală mai mult de 90 de minute, dacă ai suferit o intervenție la nivelul genunchiului/soldului, picioarelor/abdomenului.

Cât timp ați făcut clexane după cezariană?

Clexane este o substanță administrate prin injectare pentru a evita formarea cheagurilor de sânge înainte sau după o intervenție chirugicală. Pentru administrarea acestei înjecții este important să treci printr-o analiză care să îți confirme că nu ai nicio alergie la substanțele din alcătuirea acesteia. Aceste analize vor verfica concentrația de potasiu din sânge și numărul de celule responsabile de coagularea sângelui. De asemenea, atât analizele cât și Clexane îți vor fi recomandate de către medicul tău. Nu este indicat să iei Clexane dacă acesta nu îți este recomandat de către medic întrucât pot apărea efecte adverse negative.

Recuperarea după cezariană forum

„Groaznică și lungă. M-am dat jos din pat abia a doua zi, 2 săptămâni am mers cocoșată de ziceai că am 100 de ani. Dureri de burtă, dureri de spate, poziții incomode de alăptat, regim deoarece riscam să mă balonez dacă mâncam orice și apoi era vai de mine”, spune Kiki despre îngirjire operație cezariană pe forum.7p.ro.

„La mine a mers mai repede recuperarea decât la alte fete cu cezariană, dar tot încet și greu în comparație cu nașterea normală. Când m-am dat jos din pat a fost cumplit, apoi în maternitate abia mă târam până la copil, în sus și în jos pe scări. Am ieșit din casă la o scurtă și foarte lentă plimbare în a 8-a zi după ce am născut și am mers la aerobică înainte de doua luni”, spune Dana despre îngrijirea operației de cezariană pe forum.7p.ro.

„Operația în sine a fost ok,dar recuperarea mai ales prima săptămână-groaznică. Am reușit să mă dau jos din pat abia după 24 ore ca să merg la bebe, și atunci a venit asistenta să-mi facă somniferul! M-a speriat și doctorița mea că bebe nu vrea să pape lapte praf, ci doar ceiuț, așa că a doua zi, chiar dacă simțeam că mă împrăștii în zeci de bucăți, am fost la bebe”, spune Miri despre îngrijirea operației de cezariană pe forum.7p.ro

„Deși nu sunt chiar foarte tânără (29 ani), la mine recuperarea a fost foarte ușoară. Este prima operație, am făcut mult sport înainte, poate de aceea. M-am dat jos din pat în seara respetivă (la 10 operația, la 7 dat jos din pat și mers la bebe), pentru că disconfortul de la sonda urinară era de nesuportat și am preferat să fac un efort să mă dau jos din pat să merg la toaletă singură. Apoi a fost și administrarea calmantelor care, la 3-4 ore de la operașie, cănd mi-a făcut o injecție intravenoasă m-a usturat de nu am mai putut și am preferat să nu îmi mai facă. Deci și fără calmante dupa aproximativ 6 ore de la operație, eu spun că este suportabil”, spune mămica A. pe  forum.7p.ro.

„ La mine a fost foarte ușor. La 14 ore după operație m-am ridicat din pat singură ( mă rog, ajutată de caloriferul de lângă pat) și nu am amețit, iar la 40 de ore am fost mutată în cameră cu copilul. Din păcate pentru mine Casi a plâns toată noaptea și m-am dat jos din pat de multe ori, așa că m-am obișnuit repede. Nu prea stăteam întinsă în pat, parcă tot așteptam ceva: să se trezescă copilul, să vină cineva să mă vadă, injecțiile, etc. Stăteam mai mult în fund sau în picioare. A treia zi nu mai suportam spitalul, am lăsat-o pe maică-mea să păzească copilul și am plecat la plimbare prin curtea maternității, deci am coborât, apoi am urcat 2 etaje fără să pot spune că mă doare. La ieșirea din spital simțeam că nu pot merge repede, că parcă mă “ținea” operația”, spune Simona despre îngrijire operație cezariană pe forum.7p.ro

Îngrijirea operației de cezariană s-ar putea să fie destul de dificilă și să îți dea bătăi de cap mai ales în primele zile. Este important să i grijă de alimentația ta și de hidratare chiar și imediat după naștere pentru a nu ajunge să apară complicații nedorite. Ține cont de sfaturile medicului și nu îți forța corpul să treacă peste acest proces important.

Surse: www.whattoexpect.com, www.insider.com, https://parenting.firstcry.com, www.medicalnewstoday.com, www.parents.com, www.refinery29.com, www.nhs.uk, birthinjuryhelpcenter.org, sfatulmedicului.ro, reginamaria.ro, clubulbebelusilor.ro, anm.ro, totuldespremame.ro

Menu

Gestionarea modulelor cookie pe site-ul Naste Natural Informatii Suplimentare

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close