Insomniile in sarcina: de ce apar si cum le tratam

2 Decembrie 2020

de Irina Olteanu

Nu este deloc neobisnuit sa te confrunti cu insomnii in sarcina, insa pentru majoritatea viitoarelor mamici un somn de calitate nu este important doar pentru sanatatea lor, ci si pentru a bebelusilor. Afla in continuare din ce cauze apar si cum pot fi tratate.

Insomnii in sarcina

Este normal sa te confrunti cu probleme in somn in orice moment al sarcinii, insa multe viitoare mamici observa insomnia in special in cel de-al doilea si al treilea trimestru de sarcina, pe masura ce devin tot mai frecvente alte simptome specifice sarcinii (congestie nazala si arsuri in piept), iar burtica tot mai mare ingreuneaza mentinerea unei pozitii confortabile in pat.

gravida sta in pat si priveste in sus

Multe gravide se trezesc in miezul noptii pentru a merge la toaleta (de cel putin 3 ori) sau se straduiesc sa gaseasca o pozitie confortabila de somn. Un somn usor tulburat reprezinta un aspect comun si deranjant, insa nu trebuie confundat cu insomnia, o problema mai grava, care afecteaza peste 20% dintre gravide. Insomnia presupune mai multe aspecte: dificultate in a adormi, in a ramane adormita sau chiar ambele.

Cauzele insomniilor in sarcina

Exista o multime de factori implicati in problemele cu somnul din timpul sarcinii, inclusiv:

  • Schimbari hormonale
  • Vizite frecventele la toaleta pentru a urina
  • Arsuri de stomac/disconfort abdominal
  • Scurtarea respiratiei
  • Stare de greata sau varsaturi
  • Durere de spate
  • Sensibilitate a sanilor
  • Crampe ale picioarelor
  • Burtica prea mare care conduce la un disconfort in a dormi corect
  • Anxietate prenatala
  • Visele/cosmarurile
  • Metabolism hiperactiv care determina o incalzire accentuata a corpului

Alte cauze pentru insomnii in sarcina pot fi legate de stres. Te poti simti anxioasa cu privire la travaliu si nastere sau ingrijorata cu privire la modul in care vei echilibra viata sociala si job-ul cu statutul de proaspata mama. Aceste ganduri chiar te pot tine treaza noaptea, in special dupa ce ai mers deja de cateva ori la baie.

Insomnii in al doilea trimestru de sarcina

Cel de-al doilea trimestru de sarcina implica un somn mai usor pentru cele mai multe gravide, prin comparatie cu celelalte trimestre. Datorita nivelurilor de hormoni care se stabilizeaza vei scapa de greturile matinale si de durerile sanilor, iar bebelusul nu este atat de mare incat sa iti afecteze foarte mult somnul. In plus, uterul s-a indepartat de vezica urinara si vei face drumuri mai rare la baie. In medie, o gravida ajunge sa doarma aproximativ 7.5 ore de somn pe noapte in al doilea trimestru de sarcina.

Vor aparea totusi cateva probleme legate de somn, precum crampe la nivelul picioarelor si senzatia de picioare umflate, precum si durere in portiunea inferioara a spatelui. Multe gravide au vise ciudate si “vii”, ceea ce le face sa dezvolte tendinta de a se trezi si a adormi mai devreme. Mai pot aparea si dureri de cap, precum migrene si cefaleea de tensiune. De asemenea, din cauza congestionarii pasajelor nazale poti ajunge sa te confrunti cu sforait si apnee obstructiva in somn. Nu in ultimul rand, constipatia si arsurile de stomac ingreuneaza odihna de calitate.

Insomnii in al treilea trimestru de sarcina

Pentru majoritatea femeilor, ultimul trimestru de sarcina este cel mai dificil, reactivand senzatiile de dureri de spate, arsuri in piept si apnee in somn. Nu ti se va parea dificil doar sa dormi, ci vei observa si o stare de oboseala pe timpul zilei, ca urmare a procesului de schimbare prin care trece corpului tau.

Dn punct de vedere statistic, insomniile in sarcina apar la 3 din 4 gravide in ultima parte a perioadei de graviditate. Principalii factori declansatori includ: anxietatea, depresia, cosmarurile, trezirile nocturne, loviturile fatului, durerea si disconfortul cauzate de cresterea bebelusului. Mersul frecvent la baie devine tot mai frecvent, din cauza rinichilor hiperactivi si greutatii uterului care preseaza vezica urinara, lucru poate de asemenea sa tulbure somnul.

Remedii pentru insomnii in sarcina

Aparent, exista anumite produse care contribuie la un somn mai bun si care sunt considerate sigure pentru uz ocazional in sarcina. Cu toate acestea, nu ar trebui sa apelezi la acestea (nici medicamente, nici suplimente) decat daca sunt prescrise sau aprobate de medic; este obligatoriu sa ceri acordul medicului in legatura cu orice forma de tratament in timpul sarcinii. Uneori medicii pot recomanda un supliment de magneziu pentru combaterea constipatiei sau a crampelor de la picioare; in acest caz este indicata administrarea sa inainte de culcare.

Iata cateva recomandari de care trebuie sa tii cont daca te confrunti cu insomnii in sarcina:

  • Ridica-te in picioare – daca nu ai adormit dupa 20-30 minute de la momentul in care te-ai asezat in pat incearca sa te ocupi de lucruri marunte prin casa si apoi culca-te din nou. Ai putea fi suficient de obosita incat sa te poti odihni cum trebuie
  • Nu mai numara orele – desi majoritatea persoanelor se simt bine cu doar 8 ore de somn, altele au nevoie de mai putin, respectiv mai mult. Nu mai incerca sa dormi un anumit numar de ore. Daca nu suferi de oboseala cronica nu este nicio problema daca nu dormi in fiecare zi la fel
  • Mentine o igiena a somnului – stabileste un program regulat de somn; incearca sa dormi si sa te trezesti la aceeasi ora. Renunta la griji, cel putin in preajma orei de culcare. Poti sa pastrezi un jurnal al duratei somnului si a orelor de culcare/trezire, in mod traditional, in agenda, sau cu ajutorul unei aplicatii
  • Foloseste patul doar pentru a dormi – nu petrece timp in pat pentru a te uita pe tableta sau pe telefon; creierul tau va ajunge sa faca asocieri nepotrivite. In plus, lumina acestor dispozitive nu incurajeaza odihna, dimpotriva, iti activeaza si-ti intriga creierul
  • Evita consumul de cofeina si de ciocolata – in special dupa-amiaza tarziu sau seara, deoarece te pot tine treaza
  • Opteaza pentru gustari usoare si aport de lichide – o gustare usoara iti va fi de ajutor in mentinerea glicemiei pana dimineata, iar lichidele trebuie consumate pana la ora de culcare tocmai pentru a evita mersul des la toaleta pe timpul noptii
  • Opteaza pentru putina miscare – daca medicul iti permite, putin exercitiu fizic te va ajuta sa dormi mai bine noaptea. Totusi, trebuie sa te asiguri ca nu faci miscare chiar inainte de ora de culcare. De asemenea, nu uita ca aerul curat iti face bine; astfel, fie iesi la plimbare, fie deschizi arg ferestrele pentru a aerisi bine camera in care dormi
  • Incearca sa te organizezi – apeleaza la sprijin din partea partenerului sau a copiilor mai mari pentru diverse sarcini casnice
  • Foloseste aromaterapie – o aroma de lavanda in camera de dormit va incuraja un somn de calitate
  • Terapie cognitiv-comportamentala – noi cercetari au demonstrat ca terapia cognitiv-comportamentala poate imbunatati somnul in timpul sarcinii; prin intermediul sau se inlocuiesc gandurile si comportamentele inutile care conduc la insomnie sau agraveaza problemele cu somnul

Insomniile in sarcina afecteaza fatul?

Este de la sine inteles ca daca nu dormi bine, nici bebelusul tau nu o va face. Totusi, este recomandat sa incerci sa te relaxezi, chiar daca nu reusesti sa adormi profund; bebelusul tau doarme chiar si cand ai ochii larg deschisi. De asemenea, este putin probabil sa fie deranjat de sunetele care te tin pe tine treaza. De ce? Pentru ca straturile de piele si muschi, precum si lichid amniotic, alaturi de sunetul inimii tale iti protejeaza bebelusul de zgomotul exterior si de miscarile obisnuite.

Sanatatea bebelusului tau este insa expusa unui risc daca insomniile din sarcina iti afecteaza abilitatea de a functiona. Daca adormi in timpul unor activitati importante/periculoase, sau epuizarea provoca anumite accidentari, este de la sine inteles faptul ca bebelusul tau poate fi afectat. In pus, cercetarile au demonstrat ca acele femei care dorm mai putin de 6 ore pe noapte in ultima luna de sarcina au sanse mai mari sa treaca printr-o operatie de cezariana si experimenteaza un travaliu mai lung decat femeile care dorm 7 ore sau mai mult pe noapte.

Insomnii in sarcina forum

Iata in continuare cateva impresii ale unor mamici care s-au confruntat cu insomnii in sarcina:

“Pot sa adorm, dar ma trezesc la ora 2 am si asta a fost. Ma simt ingrozitor. Am incercat tot felul de remedii, inclusive melatonina, prescrise de medic, dar nu ma mai ajuta si raman cu o senzatie de mahmureala. Voi merge din nou la medic sa vad daca are alta sugestie. Este atat de dificil sa merg si la serviciu…

Si eu m-am confruntat cu insomnii in sarcina. Am dormit pe canapea in ultimele zile, m-am trezit la fiecare 1-2 ore. Uneori am ajuns sa stau treaza 3-4 ore inainte de a adormi. Nu am luat nimic pentru asta. Imi este dor sa dorm toata noaptea. Cred ca de acum sunt pregatita pentru momentul cand va veni pe lume cea mica.

Am avut o insomnie ingrozitoare la prima sarcina. A inceput la aproximativ 18 saptamani si a durat tot restul sarcinii. Ajungeam sa am mai multe zile la rand fara un singur minut de somn. Si sunt sigura ca nu dormeam pentru ca imi amintesc cate filme si emisiuni urmaream si cat de multe carti citeam. Si eram clar treaza. Dar epuizata. Ma simt atat de frustrata. Am incercat de toate si nu mi se pare ca m-a ajutat nimic.

Este oribil ca trecem prin asta, dar ma ajuta sa stiu ca nu sunt singura si nici nebuna. Mi-ar placea sa am o saptamana in care pot dormi bine noaptea. Nu ar fi minunat? Ne pregatim sa ne mutam si am nevoie de energie pentru asta. Din fericire sotul meu m-a sustinut constant. Poate nu intelege prin ce trec, dar imi arata compasiune. M-am plans de multe ori lui si sunt extrem de emotiva cand sunt privata de somn. Trecem prin atat de multe ca sa aducem copii pe lume. Dar merita efortul. Trebuie sa imi spun mie insami asta cand sunt treaza in toiul noptii. Ma rog ca toti sa avem parte de somnul de noapte de care avem nevoie.

Surse:https://theconversation.com,www.whattoexpect.com, www.healthline.com,www.sleepfoundation.org, www.babycenter.com, https://community.whattoexpect.com/

Menu

Gestionarea modulelor cookie pe site-ul Naste Natural Informatii Suplimentare

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close