Interviu cu Anca Serea: 5 nasteri naturale si minunile ce au urmat

3 Octombrie 2017

de Irina Olteanu

Anca Serea este acea femeie care starneste admiratie de fiecare data cand ii pronunti numele. Prima data cand am intalnit-o a fost ca si cum ne-am fi cunoscut de o viata: sincera, deschisa, naturala, super prietenoasa si cu un zambet care te face, fara sa iti dai seama, sa zambesti si tu imediat cu gura pana la urechi. Activitatea ei de baza, pe care o face grozav de bine, este sa fie mamica a sase copii minunati … pe cinci dintre ei a reusit sa ii nasca pe cale naturala. A avut amabilitatea sa ne raspunda la cateva intrebari legate de sarcinile si de nasterile sale. Pentru mai multe noutati despre viata sa de familie, precum si alte lucruri interesante pe care le impartaseste cu drag, o puteti gasi pe www.voios.ro, o puteti urmari pe contul de Instagram sau pe pagina de facebook.

#myair #dayslikethis #memoriesforalifetime

A post shared by Anca Sina Serea (@anca_sina_serea) on

1. Ai nascut natural de cinci ori pana acum. Cum ai resimtit nasterile? Ti s-au parut diferite?

Da, este adevarat. Am nascut natural de cinci ori si, intr-adevar, fiecare experienta in ce priveste atat nasterea cat si sarcina au fost destul de diferite. Daca ar fi sa fac o ierarhie cea mai grea si complicata a fost prima sarcina si nastere datorita urmatoarelor fapte: eu eram destul de tanara, am ramas insarcinata la 21 de ani si l-am nascut pe David la 22 de ani. Pana la 6 luni-6 luni si jumatate nu suportam absolut niciun miros strain de mine, am avut foarte multe varsaturi, nu puteam sa mananc aproape nimic. Iar nasterea in sine a fost una destul de complicata pentru ca pe vremea aceea nu existau institutii private si am nascut la Spitalul Universitar, copilul a avut 4,550 kg si 59 cm si a fost un proces foarte, foarte greu. Dar Dumnezeu a vrut ca totul sa decurga bine. Am ramas cu ceva sechele in urma acelei nasteri pentru ca nu am crezut ca voi mai naste a doua oara natural, dar iata ca au disparut in timp, iar lucrurile s-au schimbat, au evoluat. Pot sa spun ca am fost o norocoasa pentru ca totul s-a terminat cu bine. Deci da, fiecare sarcina si nastere au fost diferite. Si copiii sunt destul de diferiti ca personalitate.

2. Cu toate ca ai declarat ca nu doresti sa nasti prin cezariana de teama anesteziei, stim ca ai si alte motive pentru care sustii nasterea naturala. Care sunt acestea?

Asa este, sustin nasterea naturala in primul rand datorita faptului ca este un proces firesc si normal. In al doilea rand pentru ca relatia dintre bebelus si mama se consolideaza si este mult mai puternica si speciala atunci cand bebelusul sta la sanul si la pieptul mamei imediat ce vine pe lume. Substantele introduse in corp in cazul unei nasteri prin cezariana nu sunt tocmai potrivite pentru organismul unui om, iar eu nu cred in ceea ce este artificial si prelucrat, incerc sa evit. Apoi, refacerea mamei este mult mai rapida in cazul nasterilor naturale. Numarul copiilor poate fi teoretic nelimitat. Procesul de alaptare in cazul nasterii naturale este unul firesc si se declanseaza mult mai repede decat in cazul cezarienei. Sunt multiple avantajele in cazul nasterii naturale.

Cu mare drag in vizita la @teotrandafir! #mykids #happymonday #proudmommyof5

A post shared by Anca Sina Serea (@anca_sina_serea) on

3. In ceea ce privește analgezia, care a fost metoda aleasa de tine pentru nasterile tale si din ce motiv ai optat pentru aceasta varianta?

La prima sarcina din pacate am nascut pe viu pentru ca nu mi s-a mai putut face epidurala, iar pentru celelalte nasteri am ales analgezia epidurala sau peridurala. Mi-a fost recomandata de echipa de medici in care am incredere deplina si a fost cea potrivita mie.

4. Cu ce probleme de sanatate te-ai confruntat pe parcursului sarcinilor? Cum le-ai gestionat pe fiecare?

Nu pot sa spun ca am avut nicio problema speciala, doar asa-zisele simptome ale femeilor insarcinate, poate mici stari de greata. Pofte nu am avut aproape niciodata. Am avut dupa ce am trecut de 35 de ani, la penultima sarcina am avut o problema cu tensiunea, care era destul de oscilanta si nu mai vedeam clar in fata ochilor. Dar nimic special, nimic grav. Si o anemia severa, anemie feriptiva, dar o am din copilarie si pe care incerc sa o tin in frau, in limitele normalului. Nu au fost niste sarcini grele si complicate, iar eu sunt in general o persoana pozitiva, nu imi place sa ma plang si vad sarcina ca pe o binecuvantare. Orice problema as fi avut as fi gasit puterea si resursele necesare sa trec peste pentru ca nimic nu se compara cu venirea pe lume a unui copil. Asa este cu orice problema de sanatate pe care am avea-o. Daca se rezolva, cred ca merita.

5. Esti adepta unui stil de viata sanatos. Ce tip de exercitii fizice ai facut pe perioada sarcinilor cu exceptia Pilates?

Nu am facut nimic special, am mers la cateva cursuri acvatice cand eram insarcinata cu Sara. Doar Pilates, dar nu in mod constant. Insa eu sunt destul de activa in timpul zilei, merg mult pe jos, am grija sa mananc sanatos, am facut la toate sarcinile masaj. Cred ca despre masaj pot sa spun ca m-a ajutat foarte mult.

6. Stim că nu agreezi conceptul de vitamine. Cum ai reusit sa iai asiguri aportul de nutrimente pe perioada sarcinilor?

Nu este vorba de faptul ca nu agreez conceptul de vitamine. Nu cred ca aportul sau beneficiile sunt atat de numeroase, daca ai un regim alimentar corespunzator. Eu trebuie sa administrez constant fier si am avut nevoie de niste injectii si perfuzii cu fier care m-au ajutat. Mananc in general multe alimente verzi, cat se poate de bio atunci atunci cand le gasesc, la fel si copiii, multe fructe si legume. Mai putine produse de origine animala, mananc branzeturi. Am fost destul de constiincioasa in ceea ce priveste analizele pe perioada sarcinii si acest lucru le sfatuiesc si pe viitoarele mamici si am avut incredere in echipa mea de medici. Stiu ca daca as fi avut vreo problema ei mi-ar fi semnalizat-o. Am incercat sa privesc sarcina ca pe o perioada normala din viata mea, una speciala, dar nu ca pe o boala sau ca pe o afectiune si nu am vrut sa imi schimb viata cu nimic. Poate am avut perioade cand am dormit putin mai mult, cand ma simteam putin mai obosita, dar nimic grav sa necesite medicatie sau vitamine speciale.

/a>

A post shared by Anca Sina Serea (@anca_sina_serea) on

7. Cum a fost perioada de recuperare dupa nasterea naturala? A fost vreuna dintre nasteri cu recuperare mai dificila?

Acesta pot sa spun ca este marele avantaj al nasterii naturale, pe langa cele pe care le-am mentionat deja. Recuperarea a fost extrem de rapida. M-am dat jos din pat in urmatoarele 2 ore, am alaptat inca din primul minut. Inclusiv la marimea hainelor, nu mi-am schimbat-o. Poate durerile de spate au fost mai acute, dar in rest absolut nimic. Am fost o persoana activa, am mers pe tocuri, am mers la job pana inainte sa nasc cu cateva zile. Deci recuperarea a fost foarte rapida, nasterea naturala este dovada ca femeile pot aduce pe lume prunci. Si ar trebui sa o privim ca pe o binecuvantare, ca pe o mantuire si sa incercam daca ne simtim capabile. Le inteleg perfect si pe cele care aleg nasterea prin cezariana, nu consider ca sunt mame mai putin bune sau femei mai putin puternice. Fiecare alege in functie de cum crede ca poate.

8. Esti o sustinatoare a alăptării. Ai reusit sa iti alaptezi toti copiii?

Da, sunt o sustinatoare a alaptarii. Din pacate nu am putut sa-i alaptez pe toti pe cat mi-as fi dorit in mod normal. Cantitatea mea de lapte s-a diminuat de la o nastere la alta, dar am incercat cel putin primele 3-6 luni sa ii alimentez exclusiv la san si cu ajutorul formulei. Deci am aplicat ambele variante, tocmai ca sa nu risc sa nu creasca in greutate sau sa aiba probleme in crestere. Asa am fost sfatuita de medic.

9. Ai opta tot pentru naștere naturala la o viitoare sarcina?

Categoric ca da. Ar fi stupid sa nasc acum prin cezariana dupa ce am avut cinci nasteri minunate normale.

10. Tu ai beneficiat pe perioada tuturor sarcinilor de ingrijire medicala din partea unui singur medic. Ce sfaturi ai pentru viitoarele mamici in acest sens?

Da, cu exceptia primei nasteri, a lui David cand nu erau institutii private, am ales sa nasc intr-o clinica privata. Cu profesorul Herghelegiu in care am avut incredere, precum si in echipa dumnealui. Sfatul ar fi sa isi gaseasca un medic pe care il simte in primul rand din punct de vedere uman ca rezoneaza. Sa inceteze sa citeasca mediul online si parerile altor paciente pentru ca noi suntem atat de diferiti incat ceea ce i se intampla altuia nu este valabil si pentru restul. Un alt sfat ar fi sa fie insotite si de sot si sa il responsabilizeze atunci cand merge la consult in perioada sarcinii. Sa isi faca o lista cu intrebari pentru medic. Am auzit de multe ori gravide vorbind despre medici care intarzie, care par ca nu le asculta. Medicii care ne ajuta sa nastem sunt din punctul meu de vedere un fel de ingeri, au si ei familiile, problemele si personalitatile lor si intotdeauna, mai ales cei extrem de cunoscuti, au program foarte incarcat. Se intampla uneori sa vina o alta femeie sau mamica care chiar are o urgenta. Si mi s-a intamplat si mie sa astept la programare 45 minute-1 ora si ascultam tot felul de comentarii aberante. Omul acela nu lucreaza pe banda rulanta, iar noi cand mergem trebuie sa ne luam o marja de timp si pana la urma este o chestiune de educatie daca te apuci sa iti manifesti nervii in public si parerile personale. Ar trebui sa le tii pentru tine. Sfatul meu este ca viitoarele mame sa isi gaseasca o echipa in care au incredere si sa puna intrebarile care le framanta. Mai ales la prima sarcina sunt destul de numeroase.

Multumim Anca Serea pentru amabilitatea de a raspunde la intrebarile noastre.

Friday mood! #familyovereverything @okmagazineromania

A post shared by Anca Sina Serea (@anca_sina_serea) on

Menu

Gestionarea modulelor cookie pe site-ul Naste Natural Informatii Suplimentare

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close