Întrebări despre sarcină atât de delicate, încât nu vrei să ştie nimeni că ţi le pui

14 Noiembrie 2023

de Teodora Savu

Ca orice mămică, mai ales dacă te afli la prima sarcină, este normal să ai tot felul de întrebări despre sarcină, despre naştere şi despre perioada imediat următoare. Astăzi încercăm să răspundem la întrebările mai delicate legate de această perioadă specială, dar atât de diferită din viaţa ta.

Întrebări despre sarcină: De ce am mereu gaze de când sunt însărcinată?

Începem în forţă cu una dintre cele mai delicate, dar şi cele mai comune întrebări despre sarcină. Foarte multe femei gravide se confruntă cu senzaţia de balonare în sarcină. Acestea se plâng, de obicei, de disconfort abdominal (flatulenţă, senzaţie de greutate, crampe intestinale, meteorism, contracţii uterine).

Principalele cauze şi condiţii care determină instalarea balonării în sarcină sunt modificările hormonale, constipația, alimentația nepotrivită și, mai rar, o serie de nozologii gastroenterologice responsabile de balonare și în afara sarcinii (sindromul de intestin iritabil, maladiile inflamatorii intestinale, dezechilibrele de microbiotă, patologia biliară și pancreatică, etc).

Remediile și sfaturile care previn balonarea în sarcină trebuie discutate individual de fiecare gravidă, atât cu medicul obstetrician ginecolog, la consultațiile prenatale, cu medicul de familie, inclusiv cu medicul gastroenterolog sau de medicină internă. Câteva sfaturi simple sunt:

  • mergeți regulat la baie și preveniți constipația: gazele și balonările de sarcină sunt provocate, în primul rând, de modificările de tranzit intestinal;
  • mâncați cantități mai mici, dar mai frecvent: sunt de preferat cinci mese ușoare și două gustări decât trei mese copioase;
  • mâncați lent, fără grabă, mestecați corect alimentele;
  • evitați să vorbiți în timpul mesei, astfel veți reduce cantitatea de aer care pătrunde în tractul digestiv;
  • evitați alimentele care favorizează apariția balonării;
  • hidratati-vă corect: minimum doi litri de apă pe zi;
  • infuzii de mentă: mentolul are o acțiune antispastică și calmantă la nivelul tractului digestiv;
  • infuzii de mușețel: această plantă are o acțiune antispastică pentru gaze, este antiinflamatorie, calmantă;
  • ceaiul cu lămâie băut dimineața: favorizează secreția de suc gastric, care va digera într-o proporție mai mare alimentele, astfel va diminua producția de gaze și balonările de sarcină; acest remediu este recomandat în special în trimestrul doi și la începutul trimestrului trei de sarcină, deoarece în trimestrul întâi și sfârșitul trimestrului trei sunt binecunoscute problemele de hiperaciditate gastrică, provocată de acțiunea progesteronului sub acțiunea uterului gravid voluminos;
  • chimenul: o linguriță de chimen luată dimineața, înainte de micul dejun poate reduce semnificativ balonările de sarcină, crampele și gazele;
  • ghimbirul: adăugat în mâncare, are capacitatea de a optimiza secreția bilei, de a calma crampele și favoriza eliminarea gazelor;
  • orice tratament antibiotic sau preventiv trebuie să fie însoțit de administrarea de probiotice.

Citeşte şi: Gaze în sarcină: de ce apar și ce remedii sigure există pentru această problemă

Voi mai scăpa vreodată de hemoroizii apăruţi în sarcină? Şi oare cum voi naşte natural cu această afecţiune?

Una dintre cele mai comune întrebări despre sarcină are legătură cu hemoroizii. Hemoroizii apar frecvent în sarcină, manifestându-se preponderent în al treilea trimestru şi până la o lună după ce ai născut. Aproximativ 30% – 40% dintre femeile gravide suferă de hemoroizi. Pe măsură ce sarcina progresează, hemoroizii sunt declanşaţi de creşterea uterului, pe fondul modificărilor hormonale, a constipaţiei  sau din cauza modificărilor fluxului sangvin.

Practic, hemoroizii apar atunci când venele situate în jurul anusului se inflamează. Hemoroizii pot fi interni sau externi. Hemoroizii interni se formează în interiorul rectului şi pot fi mai greu de diagnosticat. Unii hemoroizi interni se pot deplasa din cavitatea în care se află, ceea ce înseamnă că se extind în afara deschiderii anale. În general, hemoroizii  interni nu provoacă durere, dar uneori pot provoca sângerări minore. Hemoroizii externi se formează în exteriorul sistemului digestiv, în apropierea anusului, şi pot conduce la inflamaţii locale vizibile şi la dezvoltarea unor cheaguri de sânge. Dacă se formează un cheag de sânge într-un hemoroid, acesta poate provoca dureri bruşte şi severe. Semnele hemoroizilor externi includ sângerari, dureri la defecare şi mâncărime.

În timpul sarcinii, hemoroizii pot fi declanşaţi de o creştere a presiunii asupra venelor rectale, din cauza extinderii uterului, presiunii provocate de făt şi pe fondul creşterii fluxului sanguin.

Deoarece constipaţia agravează hemoroizii, opţiunile de tratament se concentrează pe prevenirea şi gestionarea acesteia sau pe reducerea durerii asociate cu hemoroizii. Operaţia de hemoroizi în sarcină se recomandă numai în cazul apariţiei trombozei hemoroidale, care comportă dureri foarte intense.

În principiu, hemoroizii nu vor influenţa în vreun fel modul în care naşteţi, însă unii specialişti recomandă la naştere folosirea epiziotomiei (incizie la nivelul perineului efectuată în timpul unei naşteri vaginale menită să uşureze venirea pe lume a bebeluşului) pentru a reduce efortul depus de gravidă în faza de expulzie.

Este periculos să mă epilez inghinal cu ceară dacă sunt însărcinată?

Utilizarea procedurilor de epilare cu ceară este, în general, considerată sigură în timpul sarcinii. Compuşii din această categorie nu penetrează pielea, dar chiar şi aşa, o serie de măsuri de siguranţă pot fi luate, indiferent dacă foloseşti această procedură acasă sau într-un cabinet cosmetic.

În cel de-al doilea caz, apelează la serviciile unui centru experimentat şi autorizat. Fii foarte atentă la curăţenie şi instrumentar şi foloseşte mereu doar ceară de unică folosinţă. Ideea că tratamentul termic al acesteia îndepărtează orice risc de infecţie nu este un argument. Nu folosi ceara care a mai fost utilizată anterior.

Evită epilarea cu ceară în cazul afecţiunilor cutanate preexistente, cum ar fi:

  • tăieturi deschise;
  • varice profunde sau superficiale;
  • erupţii cutanate de orice tip;
  • zone cu cicatrici;
  • aluniţe şi negi;
  • coşuri sau furuncule;
  • zonele cutanate care sunt tratate cu pomezi sau loţiuni pentru diferite afecţiuni.

În oricare dintre aceste situaţii, epilarea cu ceară irită şi lezează pielea, poate amplifica acneea, provoca foliculita sau genera infecţii locale neplăcute.

Un alt detaliu care trebuie urmărit este temperatura pe care o are ceara pentru epilat. Pielea femeilor gravide este extrem de sensibilă, inclusiv la căldură, astfel că este recomandat ca temperatura pe care o are ceara să fie cât mai mică pentru a preveni arsurile.

Citeşte şi: Epilare în sarcină: ce este și ce nu este voie?

De ce, când sunt însărcinată, uneori scap urină, mai ales dacă tuşesc sau strănut?

Scurgerile de urină au drept cauză, în sarcină, presiunea exercitată de uter şi de copilul în creştere. Sunt prezente, de obicei, atunci când sarcina este avansată.

Pe măsură ce copilul creşte, spaţiul din cavitatea abdominală în care se află vezica urinară este din ce în ce mai mic. Mersul la baie devine, prin urmare, mai des. Pierderile de urină pot apărea când râzi, tuşeşti, strănuţi sau în cazul în care îţi schimbi brusc poziţia.

Este important ca de fiecare dată când gravida simte nevoia să meargă la baie şi să urineze, să nu amâne momentul prea mult. Incontinenţa urinară, însă, poate avea drept cauză şi o infecţie a vezicii urinare, de aceea este indicat să îi comunici medicului toate schimbările pe care le remarci, pentru a ţine evidenţa frecvenţei urinărilor şi a volumului.

Multe surse care descriu scurgerile de urină în sarcină sugerează exerciţiile Kegel pentru reducerea scurgerilor urinare prin întărirea muşchilor perineali şi vaginali. Pentru a diminua disconfortul, se mai recomandă purtarea absorbantelor. Aceste exerciţii permit un control mai bun al momentului micţiunilor, însă, deşi sunt uşor de făcut, e nevoie de 100-200 repetări zilnice pentru îmbunătăţirea controlului.

Dacă sunt însărcinată, poate să îşi dea drumul în mine?

În această perioadă, probabil că ai şi tot felul de preocupări şi întrebări despre sarcină în ceea ce priveşte viaţa sexuală. Una dintre aceste preocupări poate fi legată de posibilitatea ca partenerul tău să ejaculeze în tine şi să îţi facă rău sau să facă rău bebeluşului.

În primul rând, trebuie să ştii că în timpul sarcinii, cervixul este închis cu un dop de mucus pentru a proteja fătul de infecţii. Acest dop de mucus face ca sperma să întâmpine dificultăţi în a ajunge la ovul şi, prin urmare, să nu existe riscul de a rămâne gravidă din nou în timpul sarcinii. Cu toate acestea, există posibilitatea ca sperma să pătrundă în uter şi să ajungă la făt prin intermediul fluidelor cervicale şi al sângelui. Acest lucru nu este periculos pentru făt.

În al doilea rând, trebuie să ştii că, în general, sexul în timpul sarcinii este sigur şi nu afectează fătul. Cu toate acestea, există situaţii în care sexul poate fi nerecomandat, cum ar fi în cazul unor complicaţii medicale, cum ar fi placenta previa (când placenta este poziţionată în partea de jos a uterului, blocând deschiderea cervixului).

În cele din urmă, este important să discuţi cu medicul tău despre orice îngrijorare sau întrebare pe care o ai legată de sexul în timpul sarcinii sau de ejacularea în timpul actului sexual. Medicul tău poate oferi informaţii utile şi poate răspunde la orice întrebări legate de siguranţa şi de sănătatea ta şi a bebeluşului tău.

Este normal când sunt însărcinată să îmi doresc mereu să fac sex?

Dorința sexuală se manifestă diferit la fiecare persoană. Spre exemplu, în primul trimestru de sarcina, libidoul poate fi scăzut ca urmare a modificărilor care se petrec în organismul mamei. Un alt factor al scăderii dorinței sexuale ar putea fi reprezentat de simptomele specifice sarcinii.

În cel de-al doilea trimestru de sarcina, libidoul poate crește. Multe femei susțin că resimt orgasmul mai intens în această perioadă. Aceasta apare ca urmare a unei vascularizații mai bogate care se formează în zona genitală.

Multe cupluri se confruntă cu o diminuare a frecvenței actelor sexuale în cel de-al treilea trimestru. Aceasta poate apărea ca urmare a faptului că organismul femeii se schimbă foarte mult, apare o creștere semnificativă de volum a abdomenului, ceea ce poate prezenta disconfort în timpul actului sexual.

Se cunosc cazuri în care libidoul femeii în sarcină este mult mai crescut decât în mod normal. Este important de știut că o frecvență mare a actelor sexuale nu pun în pericol sarcina, mai ales dacă evoluția acesteia este normală din punct de vedere fiziologic. Consultă medicul ginecolog și comunică deschis cu acesta, pentru a afla care este cea mai optimă variantă de gestionare a vietii sexuale.

Dacă sunt însărcinată şi iau anticoncepţionale, ce se întâmplă?

Anticoncepţionalele sunt contraindicate femeilor însărcinate sau celor care ar putea fi însărcinate, sarcina trebuind să fie exclusă înaintea începerii tratamentului cu anticoncepţionale. Pe de o parte motivul este evident, rolul anticoncepţionalelor fiind în marea majoritate a cazurilor prevenirea unei sarcini, deci existenţa unei sarcini anulează scopul tratamentului. Pe de altă parte, expunerea fătului la conţinutul hormonal al anticoncepţionalelor ar putea avea efecte negative asupra dezvoltării.

Studiile anterioare au identificat două mecanisme principale prin care anticoncepţionalele pot acţiona în detrimentul fătului în curs de dezvoltare:

  • creşterea nivelurilor de vitamina A în sânge, aceasta fiind teratogenică (adică poate cauza defecte ale fătului);
  • scăderea nivelurilor de acid folic, asociată cu defecte de tub neural (anencefalie, spina bifida etc).

Este normal să simt că nu îmi iubesc copilul din burtă încă?

Dacă pentru unele mame conexiunea cu bebelușii lor are loc încă din perioada sarcinii și va fi foarte puternică în primele zile de după naștere, pentru altele nu se întâmplă așa. De altfel, potrivit unor cercetări recente, s-a estimat că acea legătură mamă-bebeluș nu se formează imediat la toate mamele, ci va surveni pe parcurs, în primele luni de viață ale copilului. Tocmai pentru că nu reușesc să se atașeze pe dată de bebelușii lor, mamele se pot simți vinovate, se pot simți copleșite de necesitatea de a putea dezvolta cât mai rapid un asemenea atașament.

Acestea au fost răspunsurile noastre la câteva dintre cele mai incomode întrebări despre sarcină.

Surse: https://www.medlife.ro/, https://www.drmax.ro/, https://www.reginamaria.ro/, https://copiisiparinti.ro/, https://cv-inginer.ro/, https://www.nativia.ro/, https://www.contraboli.ro/, https://www.qbebe.ro/

Menu

Gestionarea modulelor cookie pe site-ul Naste Natural Informatii Suplimentare

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close