La 50 de ani mai poți rămâne însărcinată? Vezi ce riscuri și ce avantaje există!

17 Iunie 2021

de Mirela Floricescu

Stilul de viață actual a crescut media de vârstă la care femeile sunt pregătite să devină mame. O sarcină apărută la 50 de ani prezintă mai multe riscuri, față de alta care se întâmplă cu 20 de ani mai devreme. Înainte de a lua decizia de a rămâne însărcinată la 50 de ani, trebuie puse în balanță atât riscurile, cât și avantajele. Află mai jos dacă la 50 de ani mai poți rămâne însărcinată, dar și ce trebuie să faci pentru a putea aduce pe lume un bebeluș sănătos.

Până la ce vârstă rămân femeile însărcinate

Subiectul legat de până la ce vârstă rămân femeile însărcinate este încă de actualitate, mai ales că din ce în ce mai multe cupluri preferă să-și întemeieze o familie după vârsta de 30 de ani. Grație tehnologiei care a evoluat enorm în ultimii ani prin care reproducerea asistată nu mai este doar un mit, la 50 de ani mai poți rămâne însărcinată sau chiar mai târziu. Astfel, nu există o vârstă maximă la care o femeie poate deveni mamă. Cu toate că la 50 de ani mai poți rămâne însărcinată, medicii recomandă ca femeile să nască în intervalul 20 – 35 de ani.

femeie-gravida-care-are-lipite-pe-burtica-hartii-colorate-cu-semnul-intrebarii-pe-ele-legate-daca-la-50-de-ani-mai-poti-ramane-insarcinata

Orice sarcină care apare după vârsta de 35 de ani vine de la sine cu posibile complicații pentru mamă, cât și pentru făt. Sarcina are legătură directă cu fertilitatea, astfel că pe lângă unele complicații, vorbim și de calitatea ovulelor, care este mai slabă în cazul unei femei care vrea să rămână însărcinată după 35 de ani.

O femeie se naște cu un număr limitat de ovule, spre deosebire de un bărbat care produce spermatozoizi pe durata înregii vieți. Dacă la naștere vei avea câteva milioane de ovule în fiecare ovar, ajunsă la vârsta pubertății numărul acestora va ajunge la maxim 300.000 – 400.000. În timpul perioadelor fertile, doar 300 dintre aceste ovule vor putea ajunge în ovar, restul fiind consumate prin intermediul artreziei (proces degenerativ care are loc indiferent dacă femeia rămâne gravidă sau are cicluri menstruale regulate). Deja la 40 de ani, vei avea numai 3% din rezerva de ovule pe care ai avut-o la naștere. Astfel că la 50 de ani mai poți rămâne însărcinată, dar șansele sunt mai mici de a avea o sarcină fără probleme.

Așa cum am precizat anterior, dacă totuși vorbim de o sarcină după 35 de ani, trebuie să iei toate riscurile în calcul, anume:

  • Avortul spontan: într-un studiu publicat în anul 2000 se arată faptul că pentru femeile între 35 – 45 de ani sau mai în vârstă riscul de avort este cu 74% mai mare, față de cele între 20 – 30 la care procentul este de 9%. Tot scăderea calității ovulelor este un factor pentru avortul apărut la o sarcină peste 35 de ani.
  • Anomalii cromozomiale: la 50 de ani mai poți rămâne însărcinată, dar frecvența tisomiilor (prezența a 3 copii de cromozomi în loc de 2) crește semnificativ. Sindromul Down este cel mai des asociat cu astfel de anomali cromozomiale, de aceea trebuie să efectuezi o serie de analize dacă vrei să rămâi însărcinată.
  • Greutate mică a fătului la naștere: resursele nutriționale ale femeilor scad odată cu înaintarea în vârstă, astfel că la 50 de ani mai poți rămâne însărcinată, dar se poate ca bebelușul să nu se dezvolte normal.
  • Placenta praevia: complicație apărută în timpul sarcinii ce presupune acoperirea în întregime a colului uterin.
  • Hipertensiune arterială: care poate duce la apariția preeclampsiei, atunci când tensiunea crește periculos de mult, iar numărul de proteine din urină este în exces. Femeile cu preeclampsie sunt expuse la naștere prematură, de aceea au nevoie de tratament medicamentos și repaus la pat.
  • Diabetul gestațional: apare între săptămânile 24 – 28 de sarcină și presupune creșterea în exces a glucozei din sânge. Într-adevăr, la 50 de ani mai poți rămâne însărcinată, dar este necesar dacă îți dorești un bebeluș, să faci un test de glucoză, deoarece diabetul gestațional poate afecta greutatea fătului. Primind o cantitate mai mare de glucoză decât îi este necesar pentru creștere, bebelușul va depune surplusul de zahăr sub formă de grăsime, astfel la naștere va avea o greutate mai mare decât cea normală.
  • Nașterea prin cezariană: un studiu publicat în ianuarie 2017 arată faptul că femeile peste 35 de ani sunt mai predispuse să aibă probleme la naștere, față de cele sub această vârstă. Este adevărat că la 50 de ani mai poți rămâne însărcinată, dar se pare că vârsta este un factor pentru modificarea structurii uterului. La un grup de șoareci, reprezentând femeile peste 35 de ani, s-a observat faptul că mușchii uterului nu erau capabili să se contracte bine, sensibiltatea la oxitocină era mai sczăută, iar nivelul progesteronului a întârziat declanșarea travaliului.
  • La 50 de ani mai poți rămâne însărcinată, dar mai există, pe lângă cele prezentate mai sus și alte complicații ce pot să apară la o sarcină peste 35 de ani printre care mortalitatea maternă sau accentuarea problemelor cardiovasculare.

Dorința de a deveni părinte peste vârsta de 30 de ani a devenit foarte comună în prezent, iar stilul de viață este principalul factor al acestui lucru. Majoritatea își concentrează toate atenția în perioada de viață 20 – 30 de ani, mai mult pe terminarea studiilor și pe formarea unei cariere.

Chiar dacă la 50 de mai poți rămâne însărcinată, înainte de a lua orice decizie, este indicat să mergi la un medic, pentru o evaluare mai atentă a stării tale de sănătate. Un medic genetician îți poate spune care este probabilitatea să apară anumite complicații pe timpul sarcinii sau care sunt opțiunile de tratament dacă apare vreo problemă.

Poți rămâne însărcinată la premenopauză?

Premenopauza este considerată a fi o perioadă de tranziție către menopauză. În perioada de premenopauză, femeile deja încep să aibă simptome specifice menopauzei, iar cel mai întâlnit semn este ciclul menstrual care devine neregulat sau se oprește. Premenopauza apare înainte cu 3 – 4 ani înainte ca organismul să intre la menopauză. Deși în acea perioadă ovarele încep să producă mai puțin estrogen, tot se eliberează lunar câte un ovul, de aceea poți rămâne însărcinată la premenopauză.

Cu toate că la 50 de ani mai poți rămâne însărcinată, adică poate chiar în apropierea premenopauzei, medicii sunt rezervați în privinda aducerii pe lume a unui copil, iar motivul este unul cât se poate de clar.

Premenopauza apare după 45 – 50 de ani, iar la acea vârstă calitatea ovulelor este foarte slabă, astfel că șansele de a concepe natural un copil sănătos sunt foarte mici. Femeile care vor un bebeluș și au peste 45 de ani, trebuie să discute cu un medic despre toate riscurile la care sunt expuse. De asemenea, trebuie ținut cont și de faptul că premenopauza și menopauza sunt 2 etape normale ale vieții, dar ele pot să apară mai devreme sau mai târziu în funcție de stilul de viață și problemele de sănătate. Anumiți factori precum fumatul, alcoolul sau afecțiuile oncologice pot crește riscul ca femeia să intre la premenopauză mai devreme decât este normal.

Poți rămâne însărcinată când ești în menopauză?

Menopauza se instalează în mod natural după vârsta de 50 de ani și presupune absența menstruației timp de 12 luni consecutive. Dacă menopauza apare până la 40 de ani, atunci vorbim de insuficiență ovariană prematură. Spre deosebire de femeile care au intrat la menopauză în mod natural și nu mai pot rămâne însărcinate, pentru cele cu menopauză prematură există șanse să aducă pe lume un bebeluș, mulțumită unei tehnici revoluționare numită PRP. Această PRP (Platelet Rich Plasma) constă în extragerea anumitor celule din sângele femeii și injectarea acestora în ovare. În mod normal, după câeva zile de la injectare, ovulația trebuie să reînceapă. Odată ce există ovule, unele paciente preferă să conceapă pe cale naturală, iar altele se îndreaptă către fertilizarea in vitro, tocmai pentru a-și mări șansele de a avea un bebeluș.

ceas-alb-care-deasupra-are-o-tabla-neagra-pe-care-scrie-cuvantul-menopauza

Pe de altă parte, nu poți rămâne însărcinată când ești în menopauză pe cale naturală, deoarece funcția ovariană a încetat definitiv, iar medicii nu mai pot forța reînceperea ovulației, dar există fertilizarea in vitro și donarea de ovocite. Astfel, dacă ai intrat la menopauză putem spune că la 50 de ani mai poți rămâne însărcinată numai prin tehnicile de reproducere asistată.

Cu toate că tehnologia permite o sarcină chiar și după instalarea menopauzei, trebuie luate înainte toate riscurile în considerare. Un bebeluș născut dintr-o mamă mai în vârstă poate avea probleme grave de sănătate pe tot parcursul vieții.

La 50 de ani mai poți rămâne însărcinată?

Dacă te apropi de această vârstă și îți dorești să aduci pe lume un copil sănătos trebuie să afli înainte dacă la 50 de ani mai poți rămâne însărcinată și totul să meargă fără probleme. Dacă te afli la menopauză, la 50 de ani nu poți rămâne însărcinată pe cale naturală, deoarece ovarele nu mai produc estrogen. Există unele femei care apelează la asistența specializată fie că vorbim despre medicamente pentru fertilitate, suplimente hormonale sau fertilizarea in vitro. Din păcate, nici una dintre metode nu reprezintă o siguranță a fapului că o femie la 50 de ani va putea duce sarcina la capăt sau că nu va naște un copil cu probleme. Într-adevăr, există cazuri de femei care au născut la 50 de ani sau mai mult copii sănătoși, dar acest lucru nu însemană că și organismul tău va suporta o sarcină.

femeie-blonda-de-peste-50-de-ani-care-este-insarcinata-legat-daca-la-50-de-ani-mai-poti-ramane-insarcinata

Testele prenatale sunt esențiale la o femeie de 50 de ani care își dorește să rămână însărcinată. Investigațiile prenatale includ teste de sânge și de urină, iar scopul lor este de a vedea dacă organismul femei poate suporta o sarcină.

Dacă rezultatele testelor sunt bune și medicul își dă acordul, la 50 de ani mai poți rămâne însărcinată, dar numai pe 2 căi, anume la femeile ce nu au intrat încă la menopauză se dau tratamente pentru fertilitate, iar la celelalte se implantează ovocite donate. Este important ca și donatoarea să fie aleasă pe baza stilului ei de viață. Dacă cele 2 metode nu au avut succes, se fertilizarea in vitro ce presupune implantarea directă a embrionilor rămâne ultima soluție. De obicei, medicii implantează mai mulți embrioni tocmai pentru a crește șansele ca unul dintre aceștia să se atașeze de uter. La unele femei pot rezista toți embrionii, ceea ce duce la apariția unei sarcini gemelare, iar la altele se poate să nu reziste niciunul.

Riscurile și complicațiile dacă îți dorești un copil la 50 de ani sunt:

  • Cancerul la sân: femeile care fac multiple tartamente pentru fertilitate sunt mai expuse la această boală. Hormonii apăruți în urma tratamenteleor pot interfera cu îmbătrânirea naturală a celulelor mamare.
  • Probleme cu inima: la 50 de ani mai poți rămâne însărcinată, dar stresul și schimbările din timpul sarcinii sunt mai greu de suportat, ceea ce poate duce rapid la creșterea tensiunii arteriale.
  • Complicații ale placentei: există un risc foarte mare de placenta praevia, adică blocarea în întregime a colului. Acest fapt poate duce la naștere prematură sau sângerare vaginală abundentă.
  • Riscuri pentru bebeluș: care se poate naște cu afecțiuni cardiovasculare, ale ochilor, cu o greutate mică sau prea mare sau cu sindrom Down.

Complicațiile multiple care apar în timpul sarcinii la o femeie de 50 de ani au legătură cu faptul că perioada naturală de reproducere s-a încheiat deja în acel punct al vieții.

După 60 ani poți rămâne însărcinată?

În mod normal, am spune din prima faptul că la 50 de ani mai poți rămâne însărcinată, dar în niciun caz după 60 de ani. Însă, realitatea ne arată că există multe femei care au născut cu mult după 60 de ani. Exact cum am precizat anterior, complicațiile asociate unei sarcini apărute la o astfel de vârstă sunt foarte mari, dar dacă organismul femeii poate susține fătul, atunci este posibilă aducerea pe lume a unui copil sănătos. Potrivit Societății Americane pentru Medicina Reproductivă (ASRM), sarcina prin fertilizare in vitro „este posibilă pentru orice femeie care are un uter normal, chiar și în absența ovulelor și a funcției ovariene:”

femeie-de-peste-60-de-ani-insarcinata-care-are-ochelari-si-zambeste

Astfel că da, după 60 de ani poți rămâne însărcinată, dar numai prin fertilizarea in vitro, în niciun caz pe cale naturală. Bineînțeles, dacă te afli în jurul vârstei de 60 de ani și te gândești la o sarcină, trebuie să pui în balanță toate riscurile și beneficiile.

Un caz al unei femei de 65 de ani care a născut a fost prezentat pe larg într-un articol publicat în anul 2016, pe site-ul Bibliotecii Naționale de Medicină a Statelor Unite. Femeia de 65 de ani aflată în săptămâna 29 de sarcină s-a prezentat la spital cu probleme de sănătate, printre care hipertensiune arterială, diabet gestațional, boală coronariană cronică și placenta praevia. Pacienta a fost supravegheată până în săptămâna 32 de sarcină, atunci când o hemoragie vaginală a impus efectuarea operației de cezariană.

Femeia a născut un bebeluș de 1,65 kg, care a fost pus imediat sub observație. După 15 zile petrecute la Terapie Intensivă, mama și copilul au fost externați. Acesta a fost un exemplu fericit de sarcină prin fertilizare in vitro, la o femeie peste 60 de ani, dar complicațiile pe care le-a avut spre finalul sarcinii au pus-o în pericol și pe ea, dar și pe bebeluș. De aceea este atât de important ca femeile aflate la menopauză să efectueze multiple investigații prin care să afle dacă organismul este pegătit pentru o sarcină sau nu.

Odată cu înaintarea în vârstă, șansele de a concepe pe cale naturală scad vertiginos. Deja la 40 de ani, femeile mai au doar jumătate din numărul total de ovule de la naștere. De asemenea, menopauza încheie perioada în care o femeie poate concepe natural un bebeluș, iar tehnicile de reproducere asistată devin singurele opțiuni.

Datorită progesului din medicină, la 50 de ani poți rămâne însărcinată, dar complicațiile unei sarcini apărute la o astfel de vârstă sunt foarte mari pentru mamă și făt. Cu toate că la 50 de ani poți rămâne însărcinată datorită unor tehnici medicale moderne, trebuie să dicuți cu un specialist despre toate riscurile și avantajele, înainte de a lua orice decizie.

Surse: healthline.com, webmd.com, medicalnewstoday.com, ncbi.nlm.nih.gov, physoc.onlinelibrary.wiley.com, acog.org, parenting.firstcry.com, reginamaria.ro, doc.ro, totuldespremame.ro, csid.ro, medlife.ro, desprecopii.com

Menu

Gestionarea modulelor cookie pe site-ul Naste Natural Informatii Suplimentare

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close