Masajul bebelușului: când și cum se face, ce tehnici să folosești

16 Martie 2021

de Mirela Floricescu

Masajul este o variantă minunată de relaxare și dezvoltare. Masajul bebelușului trebuie să fie realizat prin mișcări delicate, deoarece sistemul osos este fragil. Dacă te afli pentru prima dată în ipostaza de mămică, atunci este perfect normal să ai o anumită teamă când vine vorba de îngrijirea bebelușului tău. Pe de altă parte, trebuie să înveți cum se face corect masajul bebelușului, tocmai ca bebe să se bucure de toate beneficiile acestui remediu. Pentru masaj vei avea nevoie de produse de îngrijire special create pentru pielea sensibilă a bebelușilor, iar uleiurile se află în capul listei. Anumite uleiuri pentru masaj hidratează și calmează iritațiile pielii. Masajul bebelușului poate fi realizat încă din primele zile de viață. Află mai jos cum se face corect masajul bebelușului, dar și ce tehnici trebuie să folosești.

Până la ce vârstă se face masaj bebelușului

Masajul este binevenit oricând, de aceea nu există o vârstă anume la care să te oprești în a-i oferi momente de relaxare copilului tău. Unele mămici le fac masaj copiilor zilnic sau o dată la câteva zile, până la vârsta de 1 – 2 ani, dar tu o poți face până ce micuțul tău ajunge la o vârstă mai înaintată. Proaspetele mămici poate încă nu știu ce reprezintă masajul la bebeluși.

bebelus-care-rade-si-este-masat-pe-piept-de-o-femeie

Masajul este o formă de terapie, ce vine însoțit de numeroase beneficii, în special la copii, precum:

  • Îmbunătățește circulația sanguină
  • Creștere fluxul de nutrienți din celule
  • La bebeluși, calmează și reduce disconforturile create de apariția dinților sau a colicilor
  • Stimulează sistemul imunitar și dezvoltarea neurologică
  • Ajută orice copil să aibă un somn liniștit, indiferent de vârstă
  • Ameliorează durerile provocate de constipație
  • Ajută la eliminarea gazelor
  • Are efecte pozitive asupra funcției digestive

Nu în ultimul rând, masajul pune accent și pe interacțiunea dintre mamă și copil. Alte aspecte pe care trebuie să le ai în vedere înaintea masajului propriu-zis au legătura cu mediul, anume:

  • Asigură-te că temperatura din cameră este una optimă (între 23℃ – 24℃)
  • Nu purta bijuterii (vei irita pielea bebelușului)
  • Lumina trebuie să fie difuză
  • Să nu existe zgomote puternice în jur care ar putea să-l agite pe cel mic
  • Vorbește continuu cu bebelușul tău (vocea mamei este foarte relaxantă pentru copii)

Masaj cap bebeluși

Masajul în zona capului la bebeluși are puternic efect calmant. Masarea capului este indicată mai ales seara, deoarece îl va ajuta pe cel mic să aibă un somn profund. De asemenea, un moment de relaxare este folositor și în perioada de apariție a dinților. Trebuie să fie extrem de atentă dacă vrei să-i faci masaj la cap bebelușului tău. În primul rând, trebuie să observi dacă lui îi place sau nu. Ține minte că nu trebuie să-l forțezi să stea la masaj, astfel în loc să ai un copil liniștit, el se va agita și mai tare. Pentru realizarea efectivă a masajului urmează indicațiile de mai jos.

bebelus-care-sta-intins-pe-spate-si-este-cu-mainile-in-sus-si-i-se-face-masajul-bebelușului-pe-cap

1. Ține capul bebelușului cu ambele mâini.

2. Cu degetele, trebuie să faci mișcări circulare pe scalpul bebelușului tău. Oasele craniene sunt încă fragile, așa că masajul trebuie să fie delicat.

3. După câteva minute, du-te către zona frunții. Cu vârfurile degetelor, pornește niște mișcări lente din centrul frunții și mergi ușor către tâmple. Repetă totul pentru minim 5 – 7 minute.

4. Pentru următoarea parte a masajului, pornește mișcările de la puntea nazală spre pomeți, apoi du-te către tâmple.

5. Pune apoi degetele mari, unul lângă altul, fix sub mijlocul buzei inferioare. Cu mișcări circulare, acoperă toată linia maxilarului și urcă până la urechi.

6. Masajul urechilor este, de asemenea, foarte relaxant pentru bebeluși. Ține partea de sus a urechii exterioare între degetul mare și cel arătător. Trebuie să faci mișcări circulare până la lob. Continuă masajul timp de 5 minute.

7. Dacă bebelușul este încântat de masajul capului, mai poți repeta totul încă o dată. O sesiune de masaj trebuie să dureze maxim 30 – 45 de minute.

Dacă încă nu ai înțeles ce tehnici trebuie să folosești pentru masajul bebelușului, ai mai jos un video cu masaj la ochi la bebeluși, dar și pentru restul corpului. Nu uita că învățarea și exersarea sunt cuvintele de bază atunci când vorbim de îngrijirea copiilor.

Masaj bebeluși colici

Perioada colicilor este solicitantă atât pentru părinți, cât și pentru bebe. Colicile abdominale reprezintă crampe pe care bebelușul le poate resimți începând cu vârsta de 1 lună jumătate. Colicile trec de la sine și pot dura între 2 – 4 luni. Îți poți da seama foarte ușor dacă bebe are colici, prin simplul fapt că este agitat mereu, iar crizele de plâns durează câteva ore și pornesc de mai multe ori pe zi.

copil-care-sta-pe-burta-si-i-se-face-masajul-bebelușului-pe-spate-pentru-colici

Masajul este prima recomandare împotriva colicilor, deoarece ajută la ameliorarea durerii și la eliminarea gazelor. Iată cum se face masaj la bebeluși pentru colici.

1. Așează copilul pe spate. Pentru acest tip de masaj este indicat să folosești și un ulei special.

2. Pune vârfurile degetelor de la una dintre mâini în centrul burticii. Apoi începi să faci niște mișcări circulare, în direcția acelor de ceasornic. Mută apoi mâna spre stânga și dreapta abdomenului. În ambele părți trebuie să faci aceleași mișcări, de cel puțin 6 – 7 ori.

3.  Pentru ultima parte a masajului, întoarce bebelușul pe burtică și trebuie să faci mișcări de jos în sus, de la umerii și până în zona lombară.

Într-un studiu din anul 1989, se arată că masajul repetat zilnic de 2 ori, timp de 14 zile, duce la ameliorarea disconfortului creat de colici. De asemenea, trebuie să ai în vedere și ultima masă a bebelușului. Este recomandat să aștepți cel puțin 1 oră după ce bebe a mâncat, deoarece există riscul ca acesta să vomite din cauza masajului. Pentru exemplificare, mai jos ai un video cu masajul bebelușului pentru colici.

Masaj bebeluși constipați

Constipația este o problemă apărută frecvent la bebeluși. Tranzitul intestinal al unui copil mic este mai lent, comparativ cu al unui adult. Constipația apare în cele mai multe situații din cauza alimentației, respectiv a laptelui. Dacă bebe a băut prea mult lapte într-o zi, este posibil să aibă câteva zile cu scune mai rare. Important este ca tu să-i ameliorezi disconfortul abdominal resimțit, iar masajul este primul remediu pe care îl ai la îndemână.

bebelus-cu-body-albastru-deschis-are-picioarele-ridicate-de-catre-o-femeie

Masajul bebelușului pentru ameliorarea constipației se poate face în mai multe moduri, anume:

1. Poziționează vârfurile degetelor de la una dintre mâini în centrul abdomenului și masează zona cu mișcări circulare (în sensul acelor de ceasornic). Repetă ișcările de 6 – 7 ori.

2. Folosește 2 degete pentru a masa de sus în jos, începând de la cutia toracică și până la ombilic.

3. Poți face mișcări circulare în diferite zone al abdomenului.

4. Aceasta nu este o tehnică de masaj, dar „mersul pe bicicletă” accelerarează funcția intestinală și ajută la eliminarea scaunului. Tot ce trebuie să faci este să așezi bebelușul pe spate, să-i ridici ușor piciorușele și să simulezi pedalarea.

Masaj bebeluși la domiciliu

Masajul este un remediu folosit și pentru numeroase afecțiuni ale bebelușilor. În acele cazuri, nu părinții se ocupă de ședințele de masaj, ci un persoanl specializat. Există multe firme care pot veni acasă, tocmai pentru a-l ajuta pe bebe să se relaxeze, fiind într-un mediu familiar. Dacă bebelușul are probleme medicale, precum sindrom Down, deformări ale coloanei vertebrale sau ale cutiei craniene, torticolis, dar și probleme neuromotorii, atunci nu vorbim doar de un simplu masaj, ci de un program întreg de recuperare, format din mai multe părți. Prima parte este legată de kinetoterapie la bebeluși.

bebelus-cu-ochii-albastrii-sta-pe-burta-si-sprijinit-in-maini-si-se-uita-mirat-in-timp-ce-o-femeie-ii-face-masaj-pe-spate

Kinetoterapia pediatrică este formată dintr-un complex de tehnici manuale și non-manuale, menite să crească mobilitatea articulară, să corecteze postura, să crească rezistența musculară, dar și să îmbunătățească coordonarea mișcărilor. Copii sănătoși nu sunt nici ei excluși de la ședințe de masaj de kinetoterapie, mai ales începând cu vârsta de 6 luni atunci când toți mușchii trebuie antrenați pentru poziția verticală. Copii trebuie să învețe să-și susțină greutatea, de aceea mușchii picioarelor trebuie antrenați prima dată. Ședințele de kineto la bebe sunt zilnice, dar nu trebuie să depășească 45 de minute. De obicei, rezultatele se văd după 3 – 4 săptămâni de exercițiu.

Torticolisul este o afecțiune frecventă, care impune începerea unor ședințe de kinetoterapie. Torticolisul este o înclinare a gâtului pe o parte, prin contractarea mușchiului sternocleidomastoidian. În termeni populari, torticolisul este denumit „gât strâmb”. Poate te întrebi ce se întâmplă dacă nu faci masaj la bebeluși într-o astfel de situație. Trebuie să știi că principalul efect al torticolisului este limitarea mișcărilor capului. Torticolisul este de mai multe tipuri, iar în funcție de cauza apariție sale regăsim:

  • Torticolis banal: apărut după mișcări bruște ale capului, de obicei în timpul somnului
  • Torticolis muscular congenital: prezent de la naștere, din cauza dezvoltării insuficiente a mușchiului sternocleidomastiodian
  • Torticolis spasmodic: contracturile musculare provoacă poziții anormale ale corpului
  • Torticolis simptomatic: apare ca semn pentru alte probleme neurologice sau ortopedice

Pentru ameliorarea problemei, câteva ședințe de masaj pentru torticolis la bebeluși sunt ideale. Specialiștii se axează pe poziționări corecte ale capului și mișcări circulare în zona gâtului. Pentru ca terapia să funcționeze, toticolisul trebuie depistat la maxim 6 luni de la apariție.

A doua parte a programului de recuparare este formată din hidroterapie, o metodă perfectă pentru cei mai mici, deoarece le ușurează efortul în timpul mișcărilor. Hidroterapia este folosită de mii de ani, iar pentru bebeluși are efecte directe asupra întăririi mușchilor de la mâini și picioare. Pentru masajul bebelușului la domiciliu, hidroterapia poate fi realizată în cada proprie.

Masaj bebeluși preț

Fiecare tehnică de recuperare în parte, cuprinde un calup de mai multe ședințe. Astfel, 10 ședințe de kinetoterapie la domiciliu costă între 800 – 900 de lei. În kinetoterapie intră și masajul bebelușului pentru torticolis. Fiecare ședință durează 30 de minute. Pe de altă parte, pachetele pentru hidroterapie sunt mai variate, de aceea 4 ședințe costă 750 de lei, 8 ședințe ajung la 1.200 de lei, iar pentru 10 ședințe părinți trebuie să achite 1.500 de lei.

Ulei masaj bebeluși

Alegerea uleiului perfect pentru masajul bebelușului este o decizie foarte grea de luat. Mămicile se gândesc ca uleiul să nu irite pielea celui mic. Într-adevăr,  pielea bebelușilor este foarte sensibilă în primele luni de viață, dar ține minte că uleiul potrivit poate face minuni. Uleiul pentru masaj hidratează, previne eczemele și oferă anumiți nutrienți întregului corp. Foarte important este ca uleiul folosit să nu conțină alcool sau parfum, adică posibili alergeni.

copil-care-sta-cu-gura-deschisa-si-are-un-prosop-pe-cap-si-mama-lui-care-toarna-ulei-pentru-masajul-bebelușului

În farmacii există uleiuri pentru bebeluși, iar în funcție de preț găsești:

Există și alte variante mai accesibile de uleiuri pentru bebeluși, pe care ori le ai deja în casă, ori le găsești chiar și la supermarket, cum ar fi:

  • Uleiul de cocos: este hidratant și ajută la vindecarea eczemelor și a iritațiilor pielii. Uleiul de cocos se absoarbe rapid în piele și lasă un miros plăcut. Este recomandat să aplici ulei de cocos pe pielea bebelușului imediat după baie. De asemenea, trebuie să alegi un ulei de cocos presat la rece, nu hidrogenat.
  • Uleiul de măsline: nu este recomandat pielii cu iritații sau cu tăieturi. Pentru bebelușii fără astfel de probleme, uleiul de măsline este foarte hidratant. Însă, trebuie să alegi musai un ulei de măsline extravirgin.
  • Uleiul de susan: are efect antibacterian și antifungic, de aceea este recomandat în ameliorarea simptomelor răcelii, fiindcă ajută la eliminarea bacteriilor din corp. Totodată, uleiul de susan este recomandat și bebelușilor care au pielea sensibilă, deoarece accelerează vindecarea iritațiilor. Pentru bebeluși se folosește doar uleiul din semințe de susan negru.
  • Uleiul de muștar: este varianta ideală pentru sezonul rece, deoarece uleiul de muștar este bine cunoscut pentru senzația de încălzire pe care o dă corpului. În ceea ce privește utlizarea lui la nou-născuți, bine este să-l amesteci cu un alt ulei înainte de a îl aplica pe piele.
  • Uleiul de mușețel: poate fi aplicat cu încredere la bebelușii care suferă de colici, datorită efectelor sale calmante. Este indicat să folosești uleiul de mușețel pentru masaj, dacă vrei ca bebe să aibă un somn liniștit.

Trasul bebelușilor

Un masaj complet pentru bebeluși cuprinde toate zonele corpului, adică piciorușele, burtica, pieptul, spatele, brațele și capul. Lucrul de care trebuie să ți neapărat cont, este referitor la puterea pe care o exerciți în timpul masajului. Mișcările trebuie să fie blânde, iar bebe să le simtă precum niște mângâieri. Trebuie să fi atentă la reacțiile pe care bebelușul le are. Dacă el plânge, atunci este un semn că simte un anume disconfort. Niciodată bebelușul nu trebuie masat când plânge. Întâi verifici dacă îi este foame, ori are scutecul murdar sau mișcările tale au fost prea bruște. Indicat este să amâni masajul pentru a doua zi, atunci când el va fi mai liniștit. Este interzis trasul de mâini și de picioare. Sistemul osos nu este dezvoltat pe deplin, iar pielea se poate irita în orice moment. Dacă îl va simți ca pe o corvoadă, este foarte posibil ca bebelușul să refuze orice altă sesiune de masaj.

bebelus-care-este-masat-pe-mana-de-o-femeie

Masajul bebelușului nu este o treabă simplă. Dacă nu înveți ce tehnici trebuie să folosești, se poate să-l faci pe bebe să refuze această activitate. Făcut cu bândețe și răbdare, masajul are numeroase beneficii pentru organism, precum îmbunătățirea fluxului sanguin sau ameliorarea durerilor. De asemenea, masajul are efect de calmare pentru bebeluși, ajutându-i să aibă un somn profund. Frecvența sesiunilor de masaj țin de tine și de răbdarea celui mic. Niciodată masajul nu se face unui bebe care plânge. Pentru a crea o atmosferă și mai relaxantă pentru cel mic, există uleiuri special create pentru pielea sensibilă. Acestea hidratează, au efect antibacterian și antifungic, dar vindecă și iritațiile sau eczemele. Nu uita că prin masaj se consolidează relația dintre tine și puiul tău, iar momentele petrecute împreună sunt cu adevărat unice.

Surse: healthline.com, babyneeds.ro, ohbabymagazine.com, whattoexpect.com, huggies.com.au, dipoland.ro, zeel.com, the-gentle-touch.com, reginamaria.ro, desprecopii.com, kinetic.ro, teatree.ro, babycenter.in, totuldespremame.ro, sfatulmedicului.ro

Menu

Gestionarea modulelor cookie pe site-ul Naste Natural Informatii Suplimentare

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close