Metode de ameliorare a durerilor la nastere

29 Octombrie 2014

de Alexandra Ion

1. Relaxeaza-te

“Singurul lucru pe care il poti cu adevarat relaxa in timpul nasterii este mintea.”, afirma Stacey Reese, moasa calificata la spitalul Clementine Midwifery din New York, si nici ca am putea fi mai mult de acord. Conceptul din spatele afirmatiei este unul cat se poate de logic: atunci cand esti tensionata, muschii tai se tensioneaza, ceea ce provoaca durere, durere ce conduce la acumularea stresului si tensiunii. Multe mamici care au trecut deja printr-o nastere sfatuiesc viitoarele mamici sa sa apeleze la un truc: incearca sa te relaxezi in intervalele dintre contractii. Faptul ca te concentrezi mai mult pe cele cateva minute fara durere dintre contractii iti ofera un interval suficient de timp sa respiri adanc si sa te pregatesti pentru urmatoarea contractie, pentru ca acum stii deja la ce sa te astepti. La nivel mental, simplul exercitiu de fragmentare a trairilor, si impartirea lor pe intervale de timp te ajuta sa abordezi progresiv un proces si sa nu fii nevoita sa te “lupti” cu el ca un intreg. Practic, acest exercitiu mental este echivalentul solutionarii unei probleme complicate de matematica, urmand mai multi pasi. La rezultatul final vei ajunge daca vei imparti problema in pasi distincti pe care sa ii parcurgi pe rand, cu multarabdare. Mult succes, mamico!

ameliorare a durerilor la nastere

 

2. Regleaza-ti respiratia

Iata un alt truc absolut la indemana pe care il poti incerca oricand si oriunde fara prea mare efort pentru ameliorare a durerilor la nastere. Stii cum inaintea unui eveniment important, unui examen etc., persoanelor anxioase li se recomanda sa sufle intr-o punga de hartie pentru a-si regal respiratia? Ei, pentru a putea intra in starea de relaxare, trebuie sa fii atenta la ritmul respiratiei tale si sa incerci sa il controlezi, ca atunci cand faci jogging in parc sau lucrezi la sala un exercitiu mai complicat. Asadar, tot ce trebuie sa faci este sa tragi aer adanc in piept si sa expiri pe gura, concentrandu-te pe o expiratie completa. Atunci cand faci jogging, cea mai buna metoda de respiratie este sa inspiri pe trei pasi si sa expiri pe urmatorii doi. Cum aici nu vorbim de alergat, cei trei pasi se pot traduce in numaratul pana la trei si expiratul pana la 5-6. Incearca sa mentii aceasta respiratie ritmica.
Nu lasa ca inspiratia sa depaseasca expiratia, ele ar trebui sa ocupe cam acelasi interval de timp, ba mai mult, poti chiar sa lungesti expiratia la un moment dat. Totodata, nu iti tine gura incordata cand respiri si incearca sa bei putina apa pentru a preveni uscarea gurii.

3. Fa putina miscare

Mersul, balansarea greutatii de pe un picior pe celalalt si folosirea unei mingi speciale de gimnastica nu numai ca te ajuta in relaxare, dar pot grabi travaliul, intrucat gravitatia si miscarea isi spun cuvantul, ajutand fatul sa se roteasca spre canalul pelvic.La spital vei fi legata de aparatele de monitorizare, ceea ce limiteaza miscarea, dar poti incerca sa te misti in pat, sa-ti misti picioarele sau sa stai intr-o parte pe marginea patului. Pozitia pe spate amelioreaza durerea si previne dilatatia vaselor mari de sange, impiedicand fluxul sangvin catre bebelus. Exista anumite pozitii care ajuta: in patru labe, pentru prevenirea durerii de spate, in picioare pentru ca acceleratia gravitationala sa accelereze dilatatia.

ameliorare a durerilor la nastere

4. Terapia cu apa

Apa calduta poate face minuni pentru ameliorarea durerilor travaliului. Acasa iti poti umple cada cu apa calduta si poti folosi betisoare de aromaterapie pentru a te relaxa complet, iar la spital poti face un dus cu apa fierbinte sau iti poti ruga partenerul sa umple cateva sticle cu apa calda si sa le puna langa tine pe pat.

5. Masajul

Cand vorbim de travaliu, masajul ajuta mai mult la nivel psihic decat la nivel fizic. Desigur, nici capacitatea acestuia de a te detensiona nu este de ici de colo, dar cel mai important aspect este cel mental. Atunci cand partenerul tau iti maseaza picioarele sau spatele inainte de a da nastere, iti distrage practic atentia de la momentul nasterii, ceea ce iti ridica moralul si te pregateste pentru momentul cel mare. Legatura intre mama si partener se solidifica, iar atingerea persoanei iubite stimuleaza o stare pozitiva, o stare de bine, ce iti confera forta pentru ce urmeaza.

6. Analgezia inhalatorie

Analgezia inhalatorie, cunoscuta popular cu denumirea de gaz ilariant, iar in spitale drept Entonox, este, de fapt, un amestec de 50% oxigen si 50% protoxid de azot (care este, de fapt, asa-numitul “gaz ilariant”). Are efect analgezic, reduce senzatia de durere si creste pragul dureros iar protoxidul de azot are efect de relaxare si un usor efect de calmare, ceea ce il face sa fie mai mult decat recomandat in timpul nasterii, mai ales ca efectele nu sunt nocive nici pentru tine, nici pentru bebelus. Avantajul acestei metode de calmare a durerilor nasterii consta in faptul ca tu singura poti controla cantitatea de care ai nevoie, avand in vedere ca trebuie sa inspiri prin masca la nevoie.

Trebuie sa stii ca Entonox produce efecte analgezice imediate dupa cateva inhalari, iar efectele analgezice dispar la cateva minute dupa ce utilizarea este intrerupta, prin urmare atunci cand durerile reapar trebuie sa inspiri din nou acest gaz prin masca sau printr-o pesa de gura. Aceasta metoda de ameliorare a durerilor nasterii poate fi folosita impreuna cu altele, dar trebuie tinut cont canprotoxidul de azot poate amplifica efectele altor anestezice. Pentru ca nici la epidurala nu s-au spus reactiile adverse posibile va rog sa nu le puneti nici aici.

7. Anestezia epidurala

Anestezia epidurala este o metoda de medicamentatie ce amelioreaza durerea in timpul travaliului. Epidurala blocheaza impulsurile nervoase provenite din segmentele inferioare ale coloanei vertebrale, iar medicamentele implicate in epidurala fac parte din clasa anestezicelor locale, precum lidocaina, cloroprocaina sau bupivacaina. In ultimul deceniu, procedura epidurala s-a schimbat dramatic, astfel ca nu se mai administreaza direct, ci in mod progresiv, pentru ca mama sa poata confrunta durerea pe tot parcursul travaliului. In primul rand se va curata zona unde se va administra epidurala cu o solutie antiseptica, apoi cu un ac se va administra un anestezic local. Dupa ce acul este indepartat, in spatiul epidural se introduce un cateter pentru a se furniza ulterior medicamente prin intermediul acestuia.

In prezent, exista doua tipuri de anestezie epidurala:
a) epidurala obisnuita: dupa ce este fixat cateterul se introduce sub membrana exterioara care acopera maduva spinarii o combinatie de morfine si narcotice, pentru a contrabalansa cantitatea ridicata de lidocaina, cloroprocaina si bupivacaina. In acest mod se reduc posibilele efecte adverse ale anesteziei.
b) epidurala combinata spinala: se injecteaza o doza initiala de narcotic, anestezic sau o combinatie intre cele doua. Medicul introduce acul anestezic prin cateter in spatiul epidural, apoi retrage acul dar lasa cateterul.De obicei, epidurala combinata se face intr-o zona mai joasa a coloanei, si spre deosebire de cea clasica, consta intr-o singura injectie, ce are efect timp de aproximativ 45 de minute. Epidurala combinata este folosita mai ales pentru femeile care se afla intr-un stadiu avansat de travaliu sau la cele care nasc prin cezariana.
Efectele unei anestezii epidurale ar trebui sa dureze intre 4 si 8 ore, timp in care echilibrul, capacitatea de miscare si forta musculara sunt reduse. Montarea epiduralei se va face in momentul in care cervixul este dilatat 4-5 cm.

8. Blocarea nervului pudental transvaginal

Blocarea nervului pudental este folosit pentru nasterile naturale sau pentru interventii chirurgicale minore la nivelul vaginului. Blocarea nervului este indicata in stadiul doi al travaliului, in sutura unei episiotomii sau laceratii perianale sau la nasterea asistata.

9. Anestezia sistemica

Exista doua tipuri de anestezie sistemica, cea parenterala si cea prin inhalatori.
La cea parenterala se folosesc in primul rand opioizi puri, precum pethidina, morfina si diamorfina si chiar mai recent fentanyl si remifentanil. Efectele analgezice sunt datorate sedarii, iar mama si copilul necesita monitorizare in timpul nasterii.
Se mai folosesc si agentii mixti, precum meptazinol si tramadol, dar nu sunt atat de eficienti precum opioidele traditionale.
La anestezia prin inhalatori se foloseste oxidul nitric combinat 50-50 cu oxigen, si agenti volatili, dar care sunt limitati de efectele secundare.
Opioidele induc analgezia dar nu si anestezia chirurgicala. Efectul este benefic pentru pacientele care doresc ameliorarea durerii dar si participarea la experienta nasterii.

Domnul doctor Cristurean Constantin-Viorel, Medic primar obstetrician-ginecolog, Sef lucrari universitar, Doctor in medicina Prosana Medical Center www.prosanamedicalcenter.ro ne ofera urmatoarele informatii cu privire la metodele de ameliorare a durerilor la nastere:

“Eliminarea completa a durerilor la nastere este o dorinta fireasca a gravidelor ce nu poate fi indeplinita integral. Exista diferite modalitati de ameliorare a senzatiei de durere ce insoteste contractia uterina, cum ar fi:

·   Psihoprofilaxia – o buna educare a gravidei inainte de nastere, cu explicarea pe intelesul ei a tuturor etapelor nasterii si a fenomenelor asociate reprezinta o modalitate deosebit de eficienta in combaterea fricii de durere. In general durerea este asociata unei suferinte si din acest motiv creeaza gravidei neinstruite disconfort si amplificarea perceptiei durerii. Durerea la nastere insoteste un proces fiziologic si daca gravida intelege acest fenomen va suporta mult mai bine travaliul.

·   Analgezia hipnotica – cu ajutorul unui specialist in hipnoza se poate actiona specific pentru diminuarea perceptiei asupra durerii de nastere.

·   Acupunctura – prezinta mari resurse in ameliorarea durerii la nasterii daca exista personal care stapaneste bine astfel de tehnici.

·   Nasterea in apa – este recunoscut efectul de relaxare a apei calde asupra spasmului muscular si implicit asupra contractiilor uterine. Este o metoda frecventa de interventie asupra durerii in nasterea naturala, dorita de gravida.

·   Medicatia analgetica – derivatii de morfina pot fi folositi judicios, strict sub supraveghere medicala, pentru diminuarea senzatiei de durere.

·   Gaz anestezic administrat prin inhalatie – diminueaza semnificativ senzatia de durere la nastere.

·   Anestezia peridurala – cea mai apropiata analgezie de dorinta gravidelor de a simti cat mai putin din durerile de nastere. Este necesara o buna colaborare anestezist-obstetrician pentru ajustarea corecta a dozelor si a ritmului de administrare a substantelor anestezice, deoarece la doze mari poate survenii usoara paralizie motorie a muschilor abdominali materni astfel inacat in ultima parte a nasterii (expulzia fatului), gravida sa nu mai poata participa activ la nasterea fatului. Acest fapt creste incidenta nasterii instrumentale a fatului prin extragere cu forcepsul.”

Multumim domnului doctor Viorel-Constantin Cristurean pentru ajutorul acordat in realizarea articolului.
Autor: Alexandra Ion

Menu

Gestionarea modulelor cookie pe site-ul Naste Natural Informatii Suplimentare

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close