Mucusul cervical dupa conceptie

22 Octombrie 2020

de Irina Olteanu

Mucusul cervical dupa conceptie reprezinta un aspect important pentru orice femeie, chiar si dupa ce ramane insarcinata. Afla in continuare cum se modifica acesta dupa momentul conceptiei, din ce cauza se intampla acest lucru si cand trebuie sa te ingrijorezi.

Mucusul cervical dupa conceptie

Desi este posibil sa observi schimbari in consistenta mucusului cervical in prima parte a sarcinii, acestea sunt de obicei subtile si pot sa varieze semnificativ de la o persoana la alta. De obicei apare o cantitate crescuta de scurgere cervicala, pe care o poti observa printr-o senzatie de ud la nivelul lenjeriei intime, mai pregnanta decat de obicei. De asemenea, este posibil sa observi o cantitate crescuta de secretie alb-galbuie la sfarsitul zilei sau al noptii. In cazul in care a avut loc conceptia, cervixul se va afla la un nivel mai ridicat in vagin, o pozitie similara cu cea din perioada ovulatiei.

cervix cu mucus cervical

Ce este mucusul cervical?

Cunoscut si sub denumirea de leucoree, reprezinta o parte normala din ciclul menstrual al unei femei. Ajuta la mentinerea sanatatii tesuturilor vaginale prin protejarea lor de iritatie si infectie, in acelasi timp mentinand si o buna lubrifiere a vaginului. In timpul ciclului menstrual poti observa ca mucusul cervical se modifica; intr-o zi poate fi alb si lipicios, iar in urmatoarea poate fi transparent si apos.

Atunci cand ramai insarcinata, nivelurile de hormoni incep sa creasca dramatic; aceste modificari iti ajuta corpul sa se mareasca, in acelasi timp protejand si hranind bebelusul. Drept urmare a modificarilor hormonale poate aparea o crestere la nivelul scurgerii vaginale, pe masura ce sarcina evolueaza. Acest proces are loc natural, deoarece corpul tau lupta pentru a combate infectiile vaginale, in special in ultima parte a sarcinii.

Factorii responsabili de o cantitate crescuta pentru mucusul cervical dupa conceptie sunt estrogenul si un flux de sange crescut in regiunea vaginala, aspect observabil abia dupa opt saptamani gestationale. Pe masura ce sarcina avanseaza creste si cantitatea de mucus cervical si se formeaza un dop de mucus, care reprezinta o bariera pentru uter.

Dupa formarea acestui dop gelatinos, cantitatea de scurgere vaginala tinde sa scada, crescand din nou in ultima parte din sarcina. Apoi, la finalul sarcinii, cand cervixul se dilata si se pregateste de travaliu si nastere, dopul gelatinos cade in bucati mici sau manunchiuri mai mari.

Mucusul cervical normal

Mucusul cervical sanatos este subtire, alb sau transparent si are un miros usor. Desi aspectul mucusului cervical se modifica in timpul ciclului menstrual si in timpul sarcinii, ar trebui sa aiba in continuare aceste calitati.

Urmatoarele caracteristici ale mucusului cervical nu sunt normale:

 • Miros neplacut
 • Culoare galbena, verde sau gri
 • Senzatie de mancarime, umflatura, arsura sau iritatie

Scurgerile cervicale de acest gen pot fi un semn de infectie. Este important sa discuti cu medicul daca observi astfel de schimbari sau simptome.

Cum se modifica mucusul cervical dupa conceptie

Asa cum scurgerea vaginala se modifica pe parcursul ciclului menstrual, va sugeri o modificare si in timpul sarcinii. In primul trimestru de sarcina, scurgerea vaginala apare in cantitate mai mare pentru a indeparta celulele moarte si bacteriile din uter si vagin si a preveni infectiile.

Uneori poate sa apara o scurgere vaginala de culoare maronie sau roz in sarcina. Aceasta poate sa se prezinte ca niste fire sau pete de culoare pe lenjeria intima sau pe hartia igienica. De obicei nu indica o problema, cauzele comune fiind:

 • Implantarea – atunci cand embrionul se implanteaza in mucoasa uterina, la aproximativ 10 zile de la fertilizare. Sunt sanse mici insa sa apara efectiv la gravide.
 • Contactul sexual sau o examinare vaginala – poti experimenta o scurgere maronie sau cu aspect rozaliu in timpul unui contact sexual sau a unei examinari fizice interne. Se intampla acest lucru deoarece cervixul si vaginul se irita usor in timpul sarcinii, ca urmare a unui flux sanguine crescut in regiunea respectiva
 • Exercitiul fizic intens – o activitate fizica intense poate cauza sangerare si iti indica faptul ca ar trebui sa incetinesti ritmul.
 • Caderea dopului gelatinos – nu in ultimul rand, la finalul sarcinii, cand cervixul se dilata are loc eliminarea dopului gelatinos, care presupune o scurgere maronie sau roz. Retine insa ca acest eveniment poate avea loc cu ore, zile sau chiar saptamani inainte de inceperea travaliului.

Alte semne de sarcina in afara de mucusul cervical

O cantitate mai crescuta in ceea ce priveste mucusul cervical dupa conceptie reprezinta doar unul dintre semnele timpurii ale sarcinii. Deoarece este un simptom subtil, poate fi trecut deseori cu vederea. Pe de alta parte, alte simptome mai evidente ale sarcinii includ:

 • Absenta menstruatiei – exista insa si alte afectiuni, precum stres, exercitiu fizic intens, tulburari alimentare, dezechilibre hormonale si alte probleme de sanatate care pot cauza lipsa menstruatiei
 • Crampe abdominale usoare
 • Schimbari de dispozitie
 • Pofte alimentare si senzatie crescuta de foame, precum si evitarea anumitor alimente
 • Aversiuni alimentare
 • Constipatie
 • Balonare
 • Congestie nazala
 • Urinare frecventa – cauzata de aparitia hormonului gonadotropina corionica umana (declanseaza urinarea frecventa)
 • Oboseala – cauzata de o crestere in nivelul hormonului progesteron
 • Aparitia unor mici pete de sange, care poarta denumirea de sangerare de implantare (intre 6-12 zile dupa conceptie, nu dureaza mai mult de 24-48 ore)
 • Greata  – de obicei dimineata
 • Schimbari la nivelul sanilor, care includ sensibilitate, durere, tesut mamar inflamat
 • Gust metalic in gura
 • Dureri de cap si ameteala

Retine insa ca singura metoda precisa de a stabili daca esti insarcinata este reprezentata de un test de sarcina, de preferat efectuat in cadrul unui cabinet medical (are cel mai ridicat grad de acuratete). Daca te afli la inceputul sarcinii este indicat sa discuti cu medicul cand scurgerea cervicala are un miros sau culoare (alta decat alba sau transparenta) neobisnuita sau o culoare sanguinolenta.

In plus, trebuie sa comunici medicului daca observi senzatie de mancarime sau durere la nivel vaginal. Aceste simptome pot indica alte infectii care pot influenta cervixul si posibil chiar sa cauzeze complicatii sarcinii tale.

Surse:www.healthline.com,www.medicalnewstoday.com, https://parenting.firstcry.com,www.verywellfamily.com

Menu