Nas înfundat la copii: cauze și remedii

15 Octombrie 2021

de Mirela Floricescu

Nasul înfundat reprezintă un motiv pentru care mulți părinți aleargă la medic și cer tratament. Într-adevăr, nasul înfundat este un disconfort care trebuie ameliorat rapid, deoarece oamenii nu pot respira bine și devin irascibili. Eliberarea căilor respiratorii se face cu ajutorul mai multor remedii naturiste și tratamente, recomandate chiar de medic. Găsești mai jos toate informațiile pe care trebuie să le știi despre nas înfundat la copii.

Nas înfundat la copii: cauze

Atunci când ne referim la nas înfundat la copii trebuie specificat faptul că acesta este un simptom pentru mai multe afecțiuni. Indiferent dacă este un nas înfundat fără secreții nazale sau cu secreții, acesta reprezintă un disconfort major pentru micuțul tău, deoarece respiră cu precădere pe guriță ceea ce poate duce la contractarea unor boli ale căilor respiratorii superioare.

De asemenea, în ceea ce privește un nas înfundat la bebeluși de 1 lună până la 6 luni, aceștia trebuie să întrerupă mesele foarte des pentru a respira pe gură. Acest fapt îngreunează procesul de hrănire și prin urmare copilul poate deveni obosit și frustrat.

femeie-care-pune-picaturi-in-nasul-unui-bebelus-pentru-nas-înfundat-copii

Principalele cauze pentru nas înfundat la copii sunt:

  • Alergiile: reprezintă cea mai frecventă cauză pentru nas înfundat la bebeluș. Pe lângă nasul înfundat, copilul strănută des, are congestie nazală și mâncărime la nivelul nasului, ochilor și gurii. În timpul unei alergii starea generală a copilului este bună și nu îi este afectat în niciun fel apetitul.
  • Infecțiile: pot fi virale sau bacteriene. Infecțiile sunt a doua cauză pentru nas înfundat la bebeluși. Dacă micuțul tău are o infecție poate să aibă și alte simptome precum febră, durere în gât, stare generală proastă și lipsa apetitului.
  • Polipii: sunt mase de țesut pseudotumorale, care diferă în dimenisune. Polipoza nazală afectează în special copiii și apare ca rezultat al inflamației cronice a mucoaselor nazale și sinusale. Tratamentul medicamentos reduce inflamația polipilor pe moment, însă sensibilitatea rămâne. De aceea, eliminarea chirurgicală a polipilor rămâne singura variantă de a scăpa definitiv de orice disconfort la nivelul sinusurilor.
  • Corpi străini intranazali: care afectează în general doar una dintre nări. Astfel, un nas înfundat la copii fără mucozități reprezintă un semn că micuțul a inhalat părți mici din jucării, pietricele sau biluțe. Copii cu vârste între 1 – 3 ani sunt predispuși la inhalarea acestor obiecte mici.
  • Utilizarea excesivă a decongestionantelor nazale: determină senzația de uscăciune și iritare a gâtului. Orice decongestionant nazal pentru copii trebuie folosit maxim 3 zile consecutiv. După această perioadă puterea spray-ului scade și dau falsa senzație că acesta trebuie folosit mai des. Efectul sunt iritațiile și uscarea excesivă a mucoasei. Înainte de a folosi un spray nazal pentru nas înfundat la copii, întreabă pediatrul care este cel potrivit pentru micuțul tău.
  • Răceala sau gripa: sunt boli respiratorii, cauzate de viruși diferiți. Tusea, febra, nas înfundat la copii, congestia nazală și frisoanele sunt principalele simptome ale răcelii sau gripei. Copiii sub vârsta de 3 luni trebuie duși de urgență la medic dacă prezintă unul dintre simptomele enumerate.

Nas înfundat la copii: când trebuie să te îngrijorezi

Indiferent de cauza nasului înfundat la copilul tău, trebuie să acorzi atenție și la alte simptome care pot să apară.

fetita-care-sta-in-pat-si-se-tine-cu-mainile-de-fata-pentru-nas-înfundat-copii

Un nas înfundat la copii trebuie să te îngrijoreze în umătoarele situații:

  • Copilul are dificultăți mari în respirație
  • Copilul se sufocă în timpul mesei sau tușește în timp ce mănâncă
  • Culoarea pielii este vineție sau gălbuie
  • Este lipsit de vlagă toată ziua
  • Copilul nu poate vorbi sau mânca
  • Are febră peste 38℃
  • Apar durerile de urechi
  • Are respirație urât mirositoare

Dacă micuțul tău prezintă unul sau mai multe dintre semnele de mai sus, trebuie să mergi cu el de urgență la medic. Cu precădere, urgența medicală este mai mare la bebelușii sub 3 luni.

De ce este important să luăm măsuri în caz de congestie nazală la copii?

Orice episod de nas înfundat la copii fără secreții sau cu mucozități reprezintă un disconfort major care trebuie remediat cât mai repede. Este important să fie oferite remedii pentru nas înfundat la copii imediat ce se observă faptul că există dificultăți respiratorii minore. Prin tratarea problemei este îmbunătățită calitatea somnului, mai ales dacă bebe are nasul înfundat noaptea. Apoi, copilul se poate hrăni ușor, mesele nu vor mai fi întrerupte și este evitată otita, adică o complicație frecventă a nasului înfundat.

mama-care-isi-pune-bebelusul-la-somn-in-patut-dupa-nas-înfundat-copii

Otita este o inflamație la nivelul uneia dintre urechi, care se manifestă prin durere intensă, senzație de ureche înfundată sau scăderea auzului. Din cauza particularităților anatomice, copiii sunt mai predispuși la otite față de adulți. Motivul este legat de faptul că trompa lui Eustachio, adică legătura dintre nas și ureche, este mai scurtă și orizontală, favorizând astfel trecerea infecției de la nas spre ureche.

Tratament pentru congestia nazală în cazul copiilor

Înainte de a ajunge la prescrierea unui tratament medicamentos cu antihistaminice, medicii încurajează refacerea copilului prin metode alternative, care nu au niciun efect negativ și sunt la îndemâna orcărui părinte. Iată ce tratament pentru nas înfundat la copii trebuie să încerci acasă.

femeie-care-curata-nasul-bebelusului-cu-o-pompa-nazala-roz-dupa-nas-înfundat-copii

1. Umidificarea aerului: este foarte utilă mai ales dacă ne referim la un bebe cu nas înfundat. Umdificatorul poziționat în camera celui mic trebuie să asigure o umiditate între 40 – 60%. Aerul uscat nu face altceva decât să înrăutățească episodul de nas înfundat la copii.

2. Curățarea nasului: la bebeluși cu aspiratorul nazal, care extrage mucusul din căile respiratorii. Se mai folosește pentru desfundat nasul la copii ser fiziologic sau apă de mare, deoarece ambele pot înmuia secrețiile nazale. Apoi, cu aspiratorul se extrag aceste secreții. Dacă ai un copil mai mare, își va sufla nasul singur, dar bebelușii nu pot face acest lucru. Picăturile cu apă de mare sunt benefice cu precădere dacă există nas înfundat noaptea, deoarece ajută copilul să se relaxeze și să adoarmă mai ușor. Nu se administrează alte picături de nas la copii sau spray pentru desfundat nasul la copii fără a cere permisiunea medicului.

3. Uleiurile esențiale: au un efect decongestionant și calmant rapid. Mare atenție, însă, orice ulei esențial pentru nas înfundat la copii trebuie pus într-un aparat pentru aromaterapie sau pe o batistă în apropierea copilului, nu direct pe piele.

4. Capul ridicat în timpul somnului: va ajuta copilul să respire mai ușor. Acest remediu este eficient pentru nas înfundat la copii fără secreții și prespune așezarea unui prosop la bebeluși și a unei perne la copii peste 1 an sub cearceaf, fix sub capul micuțului.

5. Hidratarea corespunzătoare: este poate cel mai rapid tratament pentru nas înfundat la copii, deoarece lichidele suficiente ajută la drenarea mucusului, astfel mucoasa rămâne hidratată, iar toxinele sunt eliminate mai repede din organism.

6. Băile cu abur: printre alte remedii pentru nas înfundat se numără și aburul. Trebuie să lași apa caldă, dar nu fierbinte să curgă în cadă până ce încăperea este învăluită în aburi. Apoi, trebuie să aduci copilul în baie pentru 5 – 7 minute de inhalații pentru nas înfundat. Aburi dezinflamează mucoasa și eliberează rapid pasajele aeriene. Vei observa că după inhalarea aburilor vei aspira mucișorii lui bebe mult mai ușor.

7. Aerosolii: sunt o altă variantă de tratament pentru nas înfundat la copii, deoarece relaxează mușchii căilor respiratorii. Aerosolii sunt indicați și pentru nas înfundat la nou născut, dar numai la recomandarea medicului. Nebulizatorul este aparatul folosit la aerosol pentru nas înfundat la copii, adică pentru crearea particulelor foarte fine care sunt inhalate. Tratamentele cu aerosoli pentru nas înfundat la copii durează în general câteva zile.

8. Îndepărtarea alergenilor: este o schimbare utilă pentru desfundare de nas la copii. Părul animalelor de companie, fumul de țigară, parfumurile puternice sau plantele reprezintă principalii alergeni pentru micuți.

Remedii naturiste pentru congestie nazală

Natura ne oferă cele mai bune remedii, pe care le putem folosi pentru o multitudine de afecțiuni atât la adulți, cât și la copii. În cazul în care vrei să afli cu ce se desfundă nasul la bebeluși, folosind doar remedii naturiste, află că ai multe ingrediente la îndemână. Însă, remediile naturiste nu reprezintă tratament homeopat pentru nas înfundat la copii. Pentru acea variantă de tratament, trebuie să discuți direct cu pediatrul. Iată mai jos 6 remedii pentru nas înfundat la copii.

Mălai

Mălaiul este unul dintre cele mai eficiente remedii naturiste pentru nas înfundat la copii. Tot ce trebuie să faci este să pui mălai pe o tablă sau într-o tigaie și să-l coci puțin pe aragaz. La un moment dat, mălaiul va scoate un fum pe care cel mic trebuie să-l inhaleze. Totuși trebuie să fi atentă ca micuțul să nu atingă aragazul sau recipientul cu mălai fierbinte. De asemenea, trebuie să stea deasupra fumului la o distanță considerabilă de acesta.

Eucalipt

Eucaliptul are proprietăți antiseptice și expectorante, datorită eucaliptolului. Eucaliptul decongestionează rapid căile respiratorii, fiind eficient pentru nas înfundat la bebeluși fără secreții, dar și pentru eliminarea acelor mucișori la bebeluși.

frunze-si-ulei-de-eucalipt-in-sticluta-pentru

Uleiul de eucalipt are un miros mai puternic, astfel că sunt suficiente câteva picături puse într-un aparat pentru aromaterapie sau pe o batistă așezată lângă copil. Eucaliptul ca tratament pentru mucișori la bebe sau nas înfundat nu se folosește mai mult de 3 zile consecutiv.

Ulei de mentă

Uleiul de mentă are cam aceleași proprietăți ca eucaliptul. Uleiul de mentă este util pentru nas înfundat și fornăitul pe nas la bebeluși. Copilul trebuie să facă inhalații cu ulei de mentă pentru 10 – 15 minute. Tot ce trebuie să faci este să pui un vas cu 1 – 2 l de apă pe foc. Atunci când apa s-a încălzit se pun în ea 5 – 10 picături de ulei de mentă. Copilul stă apoi deasupra vasului pentru a inhala. Aceste inhlații favorizează și eliminarea de secreții nazale la bebeluși în exces.

Ceai de lămâie

Lămâia este considerată a fi un superaliment datorită cantității uriașe de vitamina C pe care o conține. Ceaiul de lămâie este recomandat pentru nas înfundat la copii, mai ales dacă acesta este efectul unei răceli sau gripe. Pe lângă faptul că micuțul scapă de nasul înfundat prin eliberarea căilor repiratorii, vitamina C ameliorează și celelate simptome asociate bolilor respiratorii. Ceaiul se oferă călduț, nu fierbinte, neîndulcit pentru copiii sub 1 an și cu miere celor mai mari.

Ceapa

Ceapa pentru nas înfundat pare ceva greu de crezut, având în vedere gustul și mirosul puternic al acestei legume. Însă, tocmai mirosul puternic face ca această ceapă pentru nas înfundat la bebelușii și copiii mai mari să fie un remediu foarte bun.

cepe-pe-un-tocator-de-lemn-si-un-cutit-langa-pentru

Trebuie să zdrobești o ceapă și să-ți lași copilul să inhaleze mirosul înțepător pentru 5 – 10 minute. Nu este plăcut, dar copilul va scăpa rapid de disconfortul pe care îl resimte. Dacă nici acest remediu nu funcționează trebuie să discuți cu medicul cu privire la folosirea unor picături pentru nas înfundat la copii.

Condimente sau alimente picante

La fel ca și ceapa, alimentele picante sau condimentele au un gust înțepător care ajută la eliberearea căilor respiratorii. Acest remediu nu este indicat pentru nas înfundat permanent la copii sau pentru bebeluși. Însă, copiilor peste 2 ani li se pot oferi mici cantități de usturoi sau hrean care ajută la desfundarea nasului.

Hreanul are proprietăți antibacteriene și este bogat în vitaminele A, C, B3, B5 și B6, dar și în minerale precum magneziu, zinc, potasiu sau fier. Nu există un sirop pentru nas înfundat la copii în farmacii, dar hreanul îl înlocuiește cu succes atât în episoadele de nas înfundat la copii, cât și în tratarea răcelilor. Dacă vrei să afli mai multe despre alte remedii naturiste citește despre nas înfundat de pe forum. Acolo apar recomandări de la alți părinți care au trecut prin aceeași situație cu micuțul sau micuța lor.

Părinții se panichază atunci când aud de nas înfundat la copii și adevărul este că acesta reprezintă un disconfort pentru cei mici. Nasul se înfundă din mai multe cauze și de cele mai multe ori sunt administrate picături nazale pentru copii sau spray pentru nas înfundat la copii, dar în exces. Este important să ceri părerea medicului îniante de a folosi picături de nas pentru bebeluși sau copii mai mari. De asemenea, mergi de urgență cu micuțul la un consult de specialitate dacă are nas înfundat este de 3 săptămâni sau mai mult. Doar un specialist poate oferi un tratament sigur și eficient pentru nas înfundat la copii.

Surse: healthline.com, webmd.com, sfatulmedicului.ro, reginamaria.ro, medlife.ro, mamica.ro, bebebliss.ro, fares.ro, babyneeds.ro, csid.ro, doc.ro

Menu

Gestionarea modulelor cookie pe site-ul Naste Natural Informatii Suplimentare

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close